САД и НАТО вандалски стали у одбрану терориста на Косову и Метохији - министар одбране СРЈ

Објављено: 25.03.2018.год.
фото: Принтскрин јутјуб АП

На данашњи дан 25.03.1999. године


Хавијер Солана наредио акцију

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Хавијер Солана издао је касно синоћ, после састанка Савета НАТО, наредбу за бомбардовање војних циљева у Југославији.

У изјави датој новинарима после реферисања Ричарда Холбрука, који се вратио из неуспеле дипломатске мисије у Београду, Солана, међутим, није назначио време почетка акције.„Управо сам издао наредбу врховном савезничком команданту за Европу генералу Веслију Кларку да почне с ваздушним операцијама у Савезној Републици Југославији", рекао је Солана.


„С обзиром да су сви напори да се преговорима постигне политичко решење кризе на Косову пропали, нема алтернативе него да се предузме војна акција", истакао је генерални секретар Алијансе.


Он је за пропаст мировних преговора оптужио Београд и додао да ће напади бити усмерени на "прекидање насилних напада које врше српска армија и специјалне полицијске снаге и на слабљење њихове способности".


Момир Булатовић,премијер Савезне Републике Југославије у синоћњем обраћању нацији саопштио

Проглашено стање непосредне ратне опасности

БЕОГРАД - Момир Булатовић, премијер СР Југославије у синоћњем обраћању нацији у 21 час, после седнице Савезне владе и након саслушања мишљења председника Слободана Милошевића, одлуке Савезне скупштине и закључака јучерашњег заседања републичког парламента, на основу члана 99, став 10 Устава СРЈ, саопштио је да на снагу ступа стање непосредне ратне опасности.


Пропали разговори Милошевић - Холбрук

Консултације с челницима НАТО у Бриселу. Разговори „веома дуги, напети и мучни"

БЕОГРАД (Бета) - Ричард Холбрук, амерички специјални изасланик, изјавио је јуче после подне да разговори са Слободаном Милошевићем нису успели. Он је саопштио да југословенске власти нису пристале на понуђени споразум. Холбрук је најавио и да одлази у Брисел на консултације с челницима НАТО, а на питање да ли ће бити војног напада рекао је да то препушта војним стручњацима. 

Телефонски разговор Тонија Блера и Била Клинтона

Дискусија о метама напада

БЕРЛИН (Бета-Ројтерс) - Британски премијер Тони Блер и председник САД Бил Клинтон дискутовали су касно синоћ о војним плановима за ваздушне ударе НАТО против СР Југославије, рекао је Блеров портпарол.

Они су, у телефонском разговору који је трајао петнаестак минута, разматрали ситуацију на терену и дискутовали о војним плановима, рекао је портпарол британског премијера. Блер и Клинтон дискутовали су о специфичним детаљима, као што су мете које ће гађати НАТО, рекао је портпарол.


Блеров портпарол је, такође, казао да је амерички изасланик Ричард Холбрук предочио југословенском председнику Слободану Милошевићу „штету коју ће напад НАТО проузроковати на противваздушну одбрану и војску".

Генерални секретар НАТО Хавијер Солана синоћ је око 19.30 часова, само десетак минута после полетања за сада непознатог броја авиона из базе НАТО у италијанском граду Авијану, објавио да су започели ваздушни напади против војних циљева у СРЈ.

После ванредне седнице Савезна влада ноћас прогласила ратно стање

БЕОГРАД - Југословенски премијер Момир Булатовић саопштио је да је Савезна влада прогласила ратно стање, наводи се у саопштењу Савезног секретаријата за информисање.


„НАТО пакт је вечерас извршио агресију на СРЈ. Извршен је напад на једну суверену земљу, противно свим принципима и нормама међународног права. Због тога, из стања непосредне ратне опасности, Савезна влада донела је одлуку о проглашењу ратног стања. Ова одлука ступа на снагу одмах.Влада позива све грађане, припаднике ВЈ и полиције, савезне и органе република чланица, предузећа и друге субјекте одбране, да извршавају своје уставно право и законом предивиђене дужности у одбрани суверенитета и независности СРЈ. Савезна влада истовремено позива све грађане да мирно, одговорно и савесно испуњавају своје радне обавезе и тиме дају најбољи допринос одбрани СРЈ.

Савезна влада се већ обратила Савету безбедности, Организацији УН са захтевом да зауставе агресију НАТО и да осуде овај вандалски чин. Ово је акт без преседана у међународним односима, супротан и Повељи ОУН и као такав угрожава мир и стабилност у региону и на европском континенту.

Павле Булатовић, савезни министар за одбрану

- Америка и НАТО хоће и на тај начин, буквално вандалски, да стану у одбрану терориста на Косову и Метохији. Хоће тако да прекину могућност политичког решења косовске кризе за које се Србија и СРЈ залажу. Имајући у виду ову опасност, јединице ВЈ и припадници МУП Србије размештени су у простору да би се избегле и смањиле евентуалне штете и губици - изјавио је Булатовић.

Саопштење Генералштаба Војске Југославије после првог таласа напада НАТО
Војска оперативно спремна

БЕОГРАД - Генералштаб Војске Југославије сапштио је синоћ да је у 20 сати НАТО извршио агресију на СРЈ.

„Генералштаб ВЈ обавештава југословенску и међународну јавност да је у 20.00 часова НАТО пакт извршио агресију на СРЈ. Војне снаге Северноатлантске алијансе, по диктату и интересу светског полицајца, Сједињених Америчких Држава, а за рачун шиптарских сепаратиста и теротиста, грубо су нарушиле територију суверене Југославије и брутално угрозиле животе њених грађана.

Борбени ефективи система противваздушне одбране који су правовремено открили агресорске пројектиле и ефикасно дејствовали, нису оштећени и остају у борбеном распореду и спремности за даља дејства. У првом налету светских агресора гађано је преко 20 објеката, а дејства још трају. ВЈ предузима све мере одбране и заштите. Оперативна спремност и борбена готовост су на највишем могућем нивоу, а расположење и мотивисаност војника и официра је беспримерно висока. У јединице ВЈ масовно се јављају добровољци за одбрану отаџбине. Прве експлозије до којих је дошло после напада НАТО пакта означиле су крај међународног права, суспендовале Повељу Уједињених нација и отвориле нову тужну страницу светске историје".

Саопштење генералног секретара Уједињених нација
Заобиђен Савет безбедности УН

ЊУЈОРК - Употреба војне силе у међународним односима без одобрења Савета безбедности УН је недопустива, изјавио је синоћ генерални секретар светске организације Кофи Анан, после напада НАТО на Југославију. Анан је, обраћајући се новинарима, изразио жаљење што су пропали сви дипломатски напори међународне заједнице за мирно решење косовске кризе.

Кад дипломатија затаји, Повеља УН дозвољава и употребу силе, али "ја сам у више наврата указивао, не само везано за Косово, да Савет безбедности има примарну одговорност за чување мира и безбедности у свету", рекао је Анан. "Према томе, Савет безбедности треба да учествује у било којој одлуци о примени силе", закључио је, дипломатски, генерални секретар УН.

ВАШИНГТОН - Амерички министар одбране рекао је синоћ да су авиони НАТО бомбардовали војне циљеве и командне центре у Југославији и да су се сви вратили у своје базе.

На конференцији за штампу у Пентагону, Коен је рекао да је, поред напада авиона Алијансе, испаљено и више ракета "Томахавк" са америчких и британских бродова стационираних у Јадрану.

Он је признао да се југословенска противваздушна одбрана сукобила с непријатељским авионима, али је додао да нема довољно информација о „резултатима тог ангажмана".

„Наши авиони су се безбедно вратили - они који су досад били у региону", рекао је Коен.

Начелник Здруженог генералштаба америчке војске генерал Хенри Шелтон је рекао да је још прерано да се процени штета, јер се акција наставља.

Коен је истакао да су у нападу први пут учествовали и авиони Б-2, од којих сваки кошта 2,1 милијарди долара, а могу да носе шеснаест бомби од којих је свака тешка 910 килограма.

Двојица функционера Пентагона нису саопштила кад би напади могли да престану.

Кориштена и архива Гласа јавностиКључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Цивили и термоелектране поново на мети НАТО злочинаца

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије
НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

Настављен злочиначки пир НАТО-a и 38. дан агресије
Настављен злочиначки пир НАТО-a и 38. дан агресије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

НАТО агресори у 34. ноћи напада на СРЈ гађали Београд, Ниш, Лучане и Гучево
НАТО агресори у 34. ноћи напада на СРЈ гађали Београд, Ниш, Лучане и Гучево

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30...

2019-04-26 21:02:40

Избеглице на мети НАТО агресора
Избеглице на мети НАТО агресора

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-25 21:39:47

Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора
Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-16 19:57:40

НАТО злочинци напали две избегличке колоне
НАТО злочинци напали две избегличке колоне

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-15 20:53:55

НАТО агресори бомбардовали по целој Србији
НАТО агресори бомбардовали по целој Србији

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

2019-04-14 20:55:00

Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс
Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 11.04.1999.

2019-04-11 21:17:04

Примењена НАТО „демократија“ и ноћас на делу широм Србије
Примењена НАТО „демократија“ и ноћас на делу широм Србије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 09.04.1999.

2019-04-09 21:22:51

Најжешћи напади злочиначке авијације НАТО - бомбардовано 14 градова
Најжешћи напади злочиначке авијације НАТО - бомбардовано 14 градова

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 08.04.1999.

2019-04-08 20:16:11

НАТО: Бомбардоваћемо до остварења циљева
НАТО: Бомбардоваћемо до остварења циљева

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 06.04.1999.

2019-04-06 20:32:44

„Вашингтон пост“: Срби покварили рођенданско славље НАТО-а
„Вашингтон пост“: Срби покварили рођенданско славље НАТО-а

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 02.04.1999.

2019-04-02 17:09:40

На мети фашистичке НАТО армаде фабрике
На мети фашистичке НАТО армаде фабрике

На мети фашистичке НАТО армаде фабрике Агресорска авијација НАТО јуче је око 4.30 гађала с пет пројектила...

2019-03-29 18:03:04

На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...
На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 28.03.1999.

2019-03-28 21:23:37

„Стелт“ пао, војници одушевљени - није баш тако невидљив
„Стелт“ пао, војници одушевљени - није баш тако невидљив

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 27.03.1999.

2019-03-27 19:37:26

Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова
Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 26.03.1999.

2019-03-26 20:23:09

Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад
Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.

2019-03-25 22:52:56

Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа
Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца,...

2018-11-28 09:17:42

Тако је говорио Мило: Бестидно је плашити Црну Гору српством
Тако је говорио Мило: Бестидно је плашити Црну Гору српством

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је...

2018-09-17 12:30:12

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: