Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју

Објављено: 12.09.2023.год.
Фото: НИС

У организацији Компаније „Новости“ данас је у Београду одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.


На панелу одржаном у Краљевском двору, такође су учествовали Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије и Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

У уводном делу скупа говорио је Слободан Крстовић, директор Одељења за одрживи развој НАЛЕД-а, који је навео да је изузетно важно размишљати о томе шта остављамо у наслеђе будућим генерацијама и да је за изградњу дугорочно одрживе заједнице потребна синергија бројних друштвених чинилаца.

Посебан фокус дискусије био је на потреби развоја људских и очувања природних ресурса, као и на унапређењу квалитета живота наших суграђана. Дискутовано је и о начинима како да нашу заједницу учинимо инклузивнијом, безбеднијом и омогућимо јој дугорочан одрживи развој у изазовним временима.

Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике, истакла је да је држава подржала грађане субвенцијама које омогућавају не само уштеде већ и мању потрошњу енергије унапређењем енергетске ефикасности у домаћинствима.

„То је дало резултат, на претходним јавним позивима је око 20.000 домаћинстава имало прилику да спроведе неку од мера енергетске ефикасности. На актуелном јавном позиву учествује 131 локална самоуправа у којој ће домаћинства санирати своје објекте, а укупно око 50.000 домаћинстава у наредних неколико година. За овај програм обезбедили смо 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком“, рекла је она.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, казао је да су људи најважнији део сваке заједнице и да зато компанија НИС предано ради на професионалном развоју запослених, али и доприноси унапређењу квалитета образовања у Србији.

„Само у 2022. години организовали смо више од 3.400 обука за више од 4.400 запослених. Поред тога, пружамо шансу младим људима да прве каријерне кораке учине у нашој компанији и већ годинама смо један од најпожељнијих послодаваца у Србији. Такође, континуирано подржавамо образовне и научне установе у Србији. Путем програма „Заједници заједно“ ове године уложићемо 144,5 милиона динара у унапређење наставног процеса и инфраструктуре основних и средњих школа, као и научно-истраживачких организација и научно-технолошких паркова широм земље“, рекао је Тјурдењев.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, говорио је о значају едукације у локалној заједници и истакао да Град Чачак на сваких седам година доноси Стратегију Одрживог развоја која подразумева и много едукативних елемената, од предшколског узраста до основних и средњих школа.

„Едукација се реализује и кроз сарадњу са друштвено одговорним компанијама као што су НИС и компанија „Новости“, као и кроз континуирану сарадњу са Владом Србије. Кроз различите заједничке пројекте доприносимо томе да се деца већ од малена едукују о томе колико је важна посвећеност заштити животне средине. Заједно са Владом Србије и ресорним Министарством интензивно смо радили на мерењу загађења у најгушће насељеним деловима града. Угаљ и мазут смо заменили са енергетски прихватљивијим горивима, у нашем случају гасом, а у блиској будућности ће комплетна територија Града имати могућност укључења на гасне инсталације“, рекао је Тодоровић и истакао да НИС и Град Чачак већ 15 година заједно раде на различитим пројектима чији је  циљ бољи и квалитетнији живот грађана Чачка и околине.

На панелу је разговарано и о значају енергетске транзиције за остваривање Циљева одрживог развоја.

Дубравка Ђедовић Хандановић је навела да улагања у енергетику морају да буду приоритет у наредних 20 година.

„Имамо три циља, први је енергетска независност, затим да обезбедимо најнижу цену за грађане и привреду и трећи да имамо сигурност снабдевања и рада нашег енергетског система. Енергетика је ресор који тражи дугорочна планирања и потребно је доста времена како би се видео резултат. Усвојили смо план инвестиција у енергетску инфраструктуру у наредних 10 година који предвиђа инвестиције од 15 милијарди евра, најпре у обновљиве изворе енергије, дистрибутивну и преносну мрежу, реверзибилне хидроелектране“, рекла је министарка.

Кирил Тјурдењев је казао да за компанију НИС енергетска транзиција није новина, већ пут којим се креће већ годинама.

На том путу од великог значаја је наша зелена агенда – у еколошке пројекте и бизнис пројекте који индиректно позитивно утичу на заштиту животне средине од 2009. године уложили смо више од 900 милиона евра.    Унапређење заштите животне средине је међу нашим основним приоритетима и пројекте реализујемо са намером да они не доприносе само нашим пословним резултатима, већ и бољој еколошкој слици целе Србије“, закључио је Тјурдењев.

Милун Тодоровић рекао је да је за грађане од великог значаја стабилност.

„Поред здравог и квалитетног ваздуха, добре, здраве и укусне хране, квалитетне воде, људи желе стабилност у свим овим елементима – здравом ваздуху, електричном напајању, водоснабдевању. Чињеница је да је све већа потрошња у Чачку због индустријског раста. Како би грађани имали бољи квалитет живота потребно је да оснажимо привреду и ојачамо инфраструктуру на чему интензивно радимо са Владом и ресорним министарствима. Моја лична препорука је да локална самоуправа мора увек да буде уз своју државу, министарства и руководство како би грађани имали што више бенефита“, закључио је Тодоровић.

Компанија НИС је један пионира у области извештавања о одрживом развоју и у јуну је на корпоративном сајту објавила Извештај о одрживом развоју за 2022. годину, што је 13. узастопни верификовани извештај. У овом документу се наводи да компанија својим пословањем пружа снажан допринос основним принципима одрживог развоја: економском напретку, развоју људских ресурса, заштити животне средине и подршци заједници. У области одрживог развоја компанија НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим активностима.


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

Деца антисрпског пропагандног зла
Деца антисрпског пропагандног зла

Апсурдно је очекивати да српски порески обвезници учествују у финансирању нечега што се издаје за забаву, а има за циљ да пред целим светом перфидно облати српску државу и народ

2023-11-22 21:50:29

ТАСС: НАТО повећао војни контингент на Косову за 1.000 војника — Столтенберг
ТАСС: НАТО повећао војни контингент на Косову за 1.000 војника — Столтенберг

Генерални секретар НАТО-а је истакао да алијанса не види директну војну претњу за балканске државе, укључујући и земље чланице НАТО-а

2023-11-22 16:31:24

ТАСС: Столтенберг и Вучић разговарали о могућностима заједничких вежби НАТО-а и Србије
ТАСС: Столтенберг и Вучић разговарали о могућностима заједничких вежби НАТО-а и Србије

Јенс Столтенберг је подсетио да су НАТО и Србија раније имали заједничке војне вежбе

2023-11-21 23:26:16

Олег Дзиза (1945-2023)
Олег Дзиза (1945-2023)

Јутрос је у Москви преминуо један до највећих делатника српско-руског братства у савремено доба, Олег Александрович Дзиза.

2023-11-19 23:55:16

Антируске санкције показале су да је корисно бити независан
Антируске санкције показале су да је корисно бити независан

Скоро две године Европска унија уводи санкције Русији због сукоба у Украјини. Почетна очекивања о последицама „разорног“ удара на руску економију показала су се претерано надуваним. Русија је издржала притисак и постепено повећавала своју војну производњу. Уобичајено је ћутати да рестриктивне мере имају лошу страну – економску рецесију. Уз све то, Запад наставља да намеће своју спољну политику другим земљама.

2023-11-16 13:54:19

Руски амбасадор: Срамно и противзаконито измјештање споменика у Приштини
Руски амбасадор: Срамно и противзаконито измјештање споменика у Приштини

Уклањање споменика палим српским борцима током Првог свјетског и балканских ратова у Приштини на иницијативу амбасада Француске и Њемачке у потпуности се уклапа у политику Запада усмјерену на мијењање историјске правде, истакао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

2023-11-15 12:23:03

Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита
Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита

Да се у трци за стицањем што већег профита похлепне компаније и појединци које их воде често не обазиру на уништавање биљног, животињског и људског света и система, није никаква новост и непознаница. Међутим, то не значи да на то треба гледати са подразумевањем и пасивношћу.

2023-11-07 23:44:15

РТ: Кремљ изненађен руским економским растом
РТ: Кремљ изненађен руским економским растом

Предвиђено је да ће се БДП земље ове године повећати за 2,8 одсто упркос западним санкцијама

2023-11-05 22:15:37

Вулин поднео оставку на место директора БИА
Вулин поднео оставку на место директора БИА

Директор Бeзбедносно-информативне агенције Александар Вулин стављен је на листу особа које су под санкцијама америчке администрације између осталог што је „злоупотребом јавне функције“ Русији обезбеђивао „платформу за даљи, злонамерни утицај у региону“.

2023-11-03 21:36:10

Владимир Кршљанин: У српско-руском братству је наша прошлост и будућност
Владимир Кршљанин: У српско-руском братству је наша прошлост и будућност

Пре годину дана објављена је Повеља српско-руског братства, која гласи: СРПСКО-РУСКО БРАТСТВО: идеја водиља и организација за будућност СРПСКО-РУСКО...

2023-10-25 18:33:15

Објављени резултати 15. јубиларног конкурса програма „Заједници заједно “
Објављени резултати 15. јубиларног конкурса програма „Заједници заједно “

НИС улаже 144,5 милиона динара у образовањe и науку

2023-10-20 17:46:29

Хаџи Проданова еколошка буна
Хаџи Проданова еколошка буна

Завичајно удружење „Хаџи Продан“ из Ивањице је у јавност изнело детаље о тренутном судском процесу против директора „Путеви Ивањице“, Стојана Рангелова.То укључује вишеструка кршења закона и наношење штете природним и историјским добрима као што су Хаџи Проданова пећина и његова задужбина Црква Светог Архангела Гаврила.

2023-10-19 22:59:58

Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави
Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил тврди да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналжење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.

2023-10-03 21:42:56

РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда
РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда

Гунтер Фелингер, познат по својим објавама на друштвеним мрежама, изјавио је да је пуцњава на Косову „рат Срба“ против покрајине

2023-09-26 23:34:12

Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију
Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију

Марија Захарова је напоменула да због ескалације у региону постоји директан ризик од обнове етничког чишћења од стране радикалних косовских Албанаца против Срба

2023-09-25 21:22:31

Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету
Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету

„Међутим, никоме није тајна да се против Срба често праве разне провокације. И, наравно, увек је велика бука око тих провокација“, изјавио је Дмитриј Песков.

2023-09-25 15:00:18

Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини
Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе ветерани Србије и Републике Српске раширили су данас српску заставу дугу 50 метара преко моста на Дрини Бајина Башта – Скелани.

2023-09-16 23:00:40

 Донесена правоснажна  пресуда у случају крађе „Путинове ракије“
Донесена правоснажна пресуда у случају крађе „Путинове ракије“

Суђење у случају познатом у медијима као „крађа Путинове ракије“ је одлуком највише инстанце као другостепеног органа, Апелационог суда у Крагујевцу, завршено потврђивањем Пресуде Вишег суда у Краљеву којим се, сада осуђени Рашко С. оглашава кривим за продужено кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

2023-09-13 23:59:31

Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума
Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је предсједника Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеја Бабурина о томе да Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа.

2023-09-13 14:58:54

Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју
Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју

У организацији Компаније „Новости“ данас је у Београду одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

2023-09-12 17:21:35

Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви
Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви

Пренос ове реликвије из Руске православне цркве у СПЦ обавиће се 12. септембра у манастиру у Угљевику, Република Српска.

2023-09-07 21:11:24

Казнили ме за песму коју сам певао у Србији: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци
Казнили ме за песму коју сам певао у Србији: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци

Нису ме казнили због објава на друштвеним мрежама, већ зато што певам у Хрватској. Они хоће да спрече да се Срби у Хрватској окупљају, а „Фејсбук“ им је само изговор. Закон о прекршајима против јавног реда и мира, по коме сам кажњен, донели су 7. маја ове године, а ја сам платио казну од 1.000 евра зато што сам окачио снимак песме „Јован Далматинац“ коју сам певао 2021. у Новом Саду. Ту песму сам, иначе, певао само у Србији

2023-09-05 18:57:58

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: