Посљедице осиромашеног уранијума кобне по Српску и Србију — Стевандић поручио да је потребна чврста међународна регулатива превенције најтежих загађења

Објављено: 26.05.2023.год.
Д. Гаврић

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић данас је у Санкт Петербургу на еколошком конгресу Невски указао на посљедице осиромашеног уранијума који је кориштен над Српском и Србијом деведесетих година, те поручио да је чврста међународна регулатива једина гаранција и превенција најтежих загађења планете посредством радиоактивних елемената и њихових честица

Стевандић је навео та иницијатива треба да буде оличена у стабилном и прецизно детерминисаном свјетском поретку који неће бити потчињен једном политичком, економском и војном блоку.
 
– Будући да Уједињене нације у посљедње вријеме нису ни стабилна ни чврста гаранција, ова радиоактивна загађења су у великом порасту са непредвидим даљим догађањима – рекао је Стевандић током предавања о осиромашеном уранијуму.
 
Он је оцијенио да је загађење планете у великом порасту, а да је најгоре дејство радио-нуклеарних честица, што се односи на нуклеарне електране као потенцијални извор оваквог загађења, али и посљедице војне употребе атомске бомбе и осиромашеног уранијума у бојевој муницији, које је кориштено над Републиком Српском 1995. и Србијом 1999. године.
 
– Посљедње наведени јесу резултат распада међународног поретка, непоштовање међународних уговора /Дејтонски споразум, Кумановски споразум, Мински споразум…/ и цивилизацијске неодговорности оних који данас такво оружје користе, као и велике тешкоће у доказивању и процесуирању креатора и извршилаца оваквих нехуманих поступака – истакао је Стевандић.
 
Будући да се дејство радиоактивних честица односи на више вијекова, предсједник Народне скупштине је рекао да је то сигурно најнечовјечнији и најтежи вид загађења који уништава будућност живота на мјесту гдје је употребљен, али и много шире.
 
Напомињући да је са стручног и научног становишта установљено да је вријеме полураспада изотопа уранијума – 238 4,5 милијарди година, што значи да има вјечно дејство, Стевандић је додао да се са несумњивом вјероватноћом претпоставља да је на подручју БиХ употребом оружја засијано више од три тоне осиромашеног уранијума, а на Косову више од девет тона.
 
Он је указао да постоји завјера ћутања и огроман притисак на све који покушавају да освијетле ову цивилизацијску трагедију, чије су посљедице по ваздух, воду и земљу, али и генетичке аномалије будућих генерација и велики број разних, нарочито канцерогених болести, које се јављају одмах након његове употребе и у продуженом периоду дуго након употребе – контакта.
 
– Краткорочно, најтеже посљедице изазива такозвано удисање праха уранијумских честица, а за дуготрајне посљедице су неопходне и епидемиолошке студије које су у току у Србији, Италији и Републици Српској – истакао је Стевандић.
 
Он је нагласио да су у покушају да се прикрије овај злочин, органи НАТО-а и ЕУ признали и у званичним извјештајима потенцирали хемијски токсични ефекат осиромашеног уранијума, избјегавајући да отворе питање радиолошког ефекта.
 
– Значи, мали злочин је већ признат, а о великом не желе да разговарају – рекао је Стевандић.
 
Он је додао да се данас афирмише назив за такозвани Балкански синдром, који је први пут споменут након великог броја смртних случајева међу италијанским војницима, размјештених на Балкану 2001. године, који су касније умирали најчешће од леукемије.
 
Стевандић је напоменуо да је НАТО у Бриселу формирао ад-хок радну групу за осиромашени уранијум са циљем прикупљања података везаних за његову употребу у муницији и углавном су без изношења доказа истраживања, оспоравали његов утицај на канцере, а да је Програм УН за животну средину од 4. јануара 2001. године изнио податке о узроцима са Косова 2001. године, те је откривено да је у саставу осиромашеног уранијума нађено присуство плутонијума – 239 и уранијума – 236 који су најтоксичнији радио-активни елементи.
 
Он је додао и да је Европски парламент 17. јануара 2001. године послије дебате о Балканском синдрому позвао државе ЕУ на мораторијум за оружје са осиромашеним уранијумом, а након тога Парламентарна скуштина Савјета Европе доноси одлуку да се упути апел о забрани производње, тестирања, коришћења и продаје оружја које садржи уранијум и плутонијум.
 
– Исти орган је позвао НАТО и УН да имплементирају програм медицинског надзора над цивилним становништвом на Балкану и војницима који су учествовали у војним операцијама, али и хуманитарним организацијама и новинарима који су радили у овом региону – подсјетио је Стевандић.
 
Након тога, додао је, настаје такозвана институционална завјера ћутања и нема озбиљнијих истраживања од УН, ЕУ и НАТО или их бар нема јавно доступних, али на националном нивоу примијећен је огроман број новонасталих канцера са невјероватним примјерима оболијевања људи и од пет различитих канцера истовремено.
 
Према његовим ријечима, једини заједнички епидемиолошки податак је то што су боравили или живјели на том терену гдје је употријебљена муниција са осиромашеним уранијумом.
 
Он је навео да је у Републици Српској Институт за јавно здравство регистровао енорман пораст малигних обољења искључиво на локацијама гдје је ова муниција употребљавана, а у Србији је пораст оболијевања достигао 35.000 људи годишње, што је више од 40 одсто, али се прецизни подаци новим документима још више повећавају као и број умрлих који сада у Србији износи 15.000 људи годишње.
 
– Дакле, пораст много већи него у ЕУ, а највећи на мјестима гдје је ова муниција употребљавана – рекао је Стевандић.
 
Он је додао да је у Србији поднесно 35 тужби против НАТО, а у Италији 500 тужби против министарства обране и већ је донесено 400 правоснажних пресуда.
 
– Италија броји око 8.000 обољелих војника од канцера, а ријеч је о трупама који су учествовале у акцијама на територијама Републике Српске и Републике Србије“, рекао је Стевандић на предавању „Осиромашени уранијум и његове штетне и дугорочне посљедице по здравље становништва и животну средину – рекао је Стевандић.
 
 

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

Извор: Вечерње новости


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда

Гунтер Фелингер, познат по својим објавама на друштвеним мрежама, изјавио је да је пуцњава на Косову „рат Срба“ против покрајине

Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију
Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију

Марија Захарова је напоменула да због ескалације у региону постоји директан ризик од обнове етничког чишћења од стране радикалних косовских Албанаца против Срба

2023-09-25 21:22:31

Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету
Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету

„Међутим, никоме није тајна да се против Срба често праве разне провокације. И, наравно, увек је велика бука око тих провокација“, изјавио је Дмитриј Песков.

2023-09-25 15:00:18

Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини
Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе ветерани Србије и Републике Српске раширили су данас српску заставу дугу 50 метара преко моста на Дрини Бајина Башта – Скелани.

2023-09-16 23:00:40

 Донесена правоснажна  пресуда у случају крађе „Путинове ракије“
Донесена правоснажна пресуда у случају крађе „Путинове ракије“

Суђење у случају познатом у медијима као „крађа Путинове ракије“ је одлуком највише инстанце као другостепеног органа, Апелационог суда у Крагујевцу, завршено потврђивањем Пресуде Вишег суда у Краљеву којим се, сада осуђени Рашко С. оглашава кривим за продужено кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

2023-09-13 23:59:31

Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума
Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је предсједника Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеја Бабурина о томе да Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа.

2023-09-13 14:58:54

Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју
Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју

У организацији Компаније „Новости“ данас је у Београду одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

2023-09-12 17:21:35

Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви
Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви

Пренос ове реликвије из Руске православне цркве у СПЦ обавиће се 12. септембра у манастиру у Угљевику, Република Српска.

2023-09-07 21:11:24

Казнили ме за песму коју сам певао у Србији: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци
Казнили ме за песму коју сам певао у Србији: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци

Нису ме казнили због објава на друштвеним мрежама, већ зато што певам у Хрватској. Они хоће да спрече да се Срби у Хрватској окупљају, а „Фејсбук“ им је само изговор. Закон о прекршајима против јавног реда и мира, по коме сам кажњен, донели су 7. маја ове године, а ја сам платио казну од 1.000 евра зато што сам окачио снимак песме „Јован Далматинац“ коју сам певао 2021. у Новом Саду. Ту песму сам, иначе, певао само у Србији

2023-09-05 18:57:58

Крим и непостојеће западне „вредности“
Крим и непостојеће западне „вредности“

Учешће Србије у раду Кримске платформе се тешко може оквалификовати као одбрана „вредности“, већ пре као симболичка подршка колонијалној (ре)окупацији Крима

2023-08-27 13:41:20

Србија Кримском платформом окреће леђа Русији
Србија Кримском платформом окреће леђа Русији

Српска странка Заветници истиче да је одлука Београда да се придружи тзв. Кримској платформи, још један у низу потеза сврставања Србије на страну НАТО интереса, чиме се директно подрива позиција војне неутралности

2023-08-25 14:17:41

Руска амбасада: Учешће Комшића и Бећировића на Самиту кримске платформе — отворени непријатељски чин
Руска амбасада: Учешће Комшића и Бећировића на Самиту кримске платформе — отворени непријатељски чин

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је поводом учешћа појединих чланова Предсједништва БиХ на Самиту кримске платформе да присуство оваквим скуповима доживљава као отворено непријатељски чин

2023-08-25 14:13:03

НИС исплаћује дивиденду акционарима за 2022. годину
НИС исплаћује дивиденду акционарима за 2022. годину

Београд, 24. август 2023. године

2023-08-25 11:41:28

Декларација Атинског самита
Декларација Атинског самита

Лидери Западног Балкана и земаља региона које су чланице Европске уније, те председници Украјине и Молдавије усвојили су вечерас у Атини заједничку декларацију

2023-08-22 11:52:32

РТ: Молдавија забранила музичара Горана Бреговића због става према Русији
РТ: Молдавија забранила музичара Горана Бреговића због става према Русији

Министарство унутрашњих послова Молдавије навело је проруске ставове Србина као разлог за одбијање уласка

2023-08-21 19:03:44

РТ: Африка види Русију као сигурног партнера – Лавров
РТ: Африка види Русију као сигурног партнера – Лавров

Партнерства између Москве и континента расту упркос „колосалном“ притиску Запада, изјавио је руски министар

2023-08-19 11:38:10

Симићу забрањен улаз у Хрватску због извештавања из Донбаса
Симићу забрањен улаз у Хрватску због извештавања из Донбаса

Ратни репортер Данијел Симић је данас око 12:15 задржан на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, где је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, те му је потом уручено решење о одбијању уласка у земљу

2023-08-17 15:19:04

Подршка компаније НИС Дому здравља Ниш
Подршка компаније НИС Дому здравља Ниш

Компанија НИС наставила је са пружањем подршке здравственим установама у нашој земљи, у оквиру које је набављена савремена медицинска опрема и за потребе Дома здравља Ниш.

2023-08-14 17:07:19

Уз подршку НИС-а: Спортски камп „Србија те зове“ окупио више од 200 деце из целог света
Уз подршку НИС-а: Спортски камп „Србија те зове“ окупио више од 200 деце из целог света

Спортски камп „Србија те зове“, који организује Удружење „Спортстарс“, одржава се од 1. до 11. августа у Дому ученика средњих школа „Патријарх Павле“ у Београду. Овај камп четврту годину заредом окупља децу из српских енклава на Косову и Метохији, региона и дијаспоре која, поред свакодневних спортских активности, уче и о историји Србије и посећују знаменитости нашег главног града.

2023-08-02 15:21:30

Почела друга сезона праксе за оператере у Рафинерији и Нафтним сервисима НИС-а
Почела друга сезона праксе за оператере у Рафинерији и Нафтним сервисима НИС-а

У Рафинерији нафте Панчево и Нафтним сервисима компаније НИС почела је друга сезона праксе за оператере. Учешће у програму омогућено је ученицима који су ове године завршили одабране смерове стручних школа у Панчеву и Зрењанину - Машинске школе „Панчево“, Техничке школе „23. мај“, Електротехничке школе „Никола Тесла“, као и Техничке школе „Зрењанин“.

2023-08-02 12:56:25

Патријарх Порфирије затражио пуштање на слободу митрополита Павла
Патријарх Порфирије затражио пуштање на слободу митрополита Павла

Његова светост патријарх српски Порфирије затражио је данас пуштање на слободу игумана Кијевско-печерске лавре Павла, којег су украјинске власти ухапсиле у априлу под оптужбом за „изазивање верске мржње и правдање руских акција у Украјини“

2023-07-23 11:02:27

Сергеј Бабурин и други стручњаци за Балкан на промоцији књиге Милане Бабић у Москви
Сергеј Бабурин и други стручњаци за Балкан на промоцији књиге Милане Бабић у Москви

У среду је у Фонду Горчакова одржано представљање књиге српског писца и новинара Милане Бабић „Српско питање на прелому епоха“, посвећене историји српског народа, његовом културном и духовном доприносу светској заједници, као и руско-српским односима.

2023-07-20 13:22:38

 Уз подршку НИС-а Дом здравља Кањижа добио нову медицинску опрему
Уз подршку НИС-а Дом здравља Кањижа добио нову медицинску опрему

Желећи да допринесе унапређењу услова у здравственим установама које се баве репродуктивним здрављем у нашој земљи, компанија НИС подржала је набавку савремене опреме за Дом здравља у Кањижи.

2023-07-19 19:46:55

Компанија НИС наставља са подршком граду Зрењанину
Компанија НИС наставља са подршком граду Зрењанину

Компанија НИС наставила је са пружањем подршке здравственим установама у нашој земљи, у оквиру које је набављена савремена медицинска опрема за потребе Опште болнице „Ђорђе Јоановић“, као и Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ у Зрењанину, вредна више од 10,5 милиона динара.

2023-07-13 21:39:52

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: