„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“

Објављено: 28.08.2022.год.
фото: © Митрополија црногорско-приморска

Бесједе Његове светости патријарха српског г. Порфирија и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија изговорене у манастиру Савини


Бесједе Његове светости патријарха српског г. Порфирија и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија изговорене у манастиру Савини на свечаној доксологији у навечерје празника Успенија Пресвете Богородице, 27. августа 2022. године 

Митрополит Јоаникије: Радује се Свети Сава, јер види да његов наследник води његов народ путем Јеванђеља

Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему! Ваша Светости, браћо архијереји, часни оци и свештеници, оче игумане, представници државних органа и дипломатског кора, браћо и сестре,

Славимо двоструки празник; славимо Успеније Пресвете Богородице, славу овог светог храма и манастира Савине, али исто тако доживљавамо као велики празник и долазак Његове Светости Патријарха српскога г. Порфирија у овај град на овај велики празник, а поводом 640. година од оснивања града Херцег Новог. Заиста су велике свечаности у манастиру Савини, у Херцег Новом, у Боки.

Ваша Светости, хвала Вам што сте одабрали да на овај велики празник и поводом великог јубилеја дођете у Херцег Нови да заједнички са браћом архијерејима овде сабраним, са свештенством и верним народом, узнесете своје патријарашке молитве у име свих нас пред Престо Божји и да Вашим молитвама и уз молитвену подршку свих нас овде сабраних изведете Божји благослов и на овај град, и на Боку, и на Црну Гору, и на цео верујући српски народ широм земнога шара. Радују се и небо и земља и овом празнику и Вашем доласку.

Ваша Светости, Ви идете стопама Светог Саве, носите његову благодат и његов благослов и оприсутњујете Светог Саву овде међу нама, а оно што је најважније јесте да оприсутњујете својом патријарашком службом, када возглављујете овакве празничне литургијске саборе, Самога Спаситеља и Господа нашег Исуса Христа. Радује се Свети Сава, јер види да његов наследник води његов народ путем Јеванђеља, стопама и стазама Христовим путем спасења. Овде је од давнина благослов Светог Саве, а сведочанство о томе је и само име овога манастира и највеће знамење хришћанско – крст Светог Саве, који чува и храни ова светиња. Ви, Ваша Светости, само то још више потврђујете, јер се преко Вас изливају се сви Божји благослови на нашу Цркву и на наш српски народ. Свима нека буде срећан овај празник! Молим Вас, драга браћо и сестре, да поздравите једним громким аплаузом свог Патријарха.

Патријарх Порфирије: Митрополит Амфилохије је од пустоши направио сјеме које је дало богате плодове

Високопреосвећени Митрополите црногорско-приморски, браћо епископи, градоначелниче Херцег Новог и сви градски челници, представници државних власти и друштвених организација, игумане ове свештене светосавске обитељи, свештеници, монаси, монахиње, народе Божји: Новљани, Бокељи, Херцеговци, Црногорци и сви други са свих страна сабрани у овај предивни град, у овај предивни свети манастир, у овај предивни час!

Са благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског, али и добротом и љубављу градоначелника Херцег Новог, ево нас по промислу Божјем овде, у овој светој обитељи, уочи празника Успења Пресвете Богородице, уочи празника Оне која је у свему и по свему узор и пример, али и покров и заштита читавог људског рода; уочи празника Оне која је својом љубављу постала заступница пред Богом читавог људског рода, али и Оне која својим примером љубави и смирења показује какав треба да буде наш став и однос према Богу, али и према људима. У једној реченици је сажет тај став Пресвете Богородице и у Њој као Ииконе Цркве свих нас, а то је: Нека буде по вољи Твојојм Господе! Нема ништа без промисла Божјег у нашим животима. Имамо успоне и падове, имамо радости и туге, пролазимо кроз благодатне тренутке, али и искушења у своме животу. Све то јесте, браћо и сестре, по промислу Божјем. Ништа није без Његове љубави и Пресвета Богородица је најбољи пример за ту истину. Пресвета Богородица јесте мост који спаја нас слабе, немоћне, грешне, често промашене и изгубљене са Царством Божјим, са љубављу Његовом. Она нас премошћује са земље на небо.

Све је, браћо и сестре, вечерас због тога величанствено: свештено сабрање вас који тако испољавате и сведочите своју веру и своју љубав према Цркви Христовој, Српској Православној и Светосавској Цркви, а исто тако и према дивном граду чијих 640 лета ових дана и ове године прослављамо. То  су све величанствени разлози који су нас окупили на ово свештено сабрање. Јубилеј Херцег Новог значајан је за његове житеље, за Боку Которску, за Црну Гору, али и за Херцеговину, као и за наш народ где год да живи и за нашу Цркву у целини.

И у мом срцу је, браћо и сестре, велика радост, јер сте данас и овде, у овој јединственој светињи која се налази на најлепшем месту од свих наших храмова и манастира, овако дочекали српског Патријарха. За нас хришћане, за Цркву Божју Православну, не постоје границе не само у времену и у простору, него и у вечности. Због тога ја дубински засигурно знам да сте дочекујући величанствено српског Патријарха, овде вечерас са нама сабрали и све предстојатеље Српске Православне Цркве, све велике јерархе из наше осмовековне повести на челу са Светим Савом и све свете из рода нашега; сабрали сте овде у свештену Епархију црногорско-приморску све епископије и све свете храмове и манастире; од Пећке Патријаршије, мајке српских цркава; Сремских Карловаца, где су се посвећивали цетињски митрополити; до престоног Београда над којим блиста храм Светог Саве; и даље по свим отачаственим нам земљама и крајевима; и још даље све до прекоморских земаља према којима вековима, а и данас, навигају ваши адмирали, капетани и морнари, дедови ваши, очеви и браћа. Сви смо вечерас једно: једно тело богочовечанско, једним духом дишемо, живимо и мислимо, једна смо Црква Христова, Православна, аутокефална.

У нашој Цркви је, драги Новљани, драги Бокељи, познато, а коме није познато нека чује, да је поштовање и прослављање Светог Саве, изузимајући можда само Хиландар, више него у свим нашим крајевима најизразитије у Боки Которској. Овде је на релативно малом простору, највећи број храмова посвећених Светом Сави, топонима са његовим именом, повести и легенди које се преносе с колена на колено и треба да се преносе. У Боки је, браћо и сестре, у Котору, Савин отац, велики жупан Стефан Немања, прослављен у Господу као монах Симеон, Свети Симеон Мироточиви, дебелим зидовима утврђивао своју другу престоницу, а Свети Сава је у Боки, на Михољској Превлаци, у манастиру Светог архангела Михаила, основао Зетску епископију и њеним духовним зидинама учврстио наш православних идентитет, наш хришћански начин живота, тако да смо то што јесмо до дана данашњег, о чему најбоље сведочи данаши сабор.

Свети Сава је, у исто време, полазећи одавде на своја путовања у нас усађивао и космополитски дух, потпуну отвореност, не само толеранцију, него спремност да са љубављу, као потпуно равноправног, прихватимо другог и другачијег. Отуда у Боки пуно разумевање са браћом римокатолицима али и са свима другима; отуда  овде у једној реченици није тесно млетачким, односно италијанским, узречицама и изразима и турским топонимима. А наш начин живота, наш етос, треба такав да буде: као Бококоторски залив, довољно затворен у себе, тј. довољно свестан себе, а унутра леп, богат, благородан; у исто време, као широко море за све отворен и приступачан, слободан за комуникацију, размену идеја, добара и свега доброг и душекорисног са свима на свету. И баш зато што је Бококоторски залив свој, баш зато што је свестан себе, што има свој идентитет, он је у исто време и светски и, ако хоћете, и глобалан.

Морам да као расаднике таквог светосавског духа, али и светолазаревског, видовданског и косовско-метохијског, са поносом ставим у раван и крај у коме сам рођен, где сам стекао православну самосвест. То је Нови Сад са Сремским Карловцима, једнако са Херцег Новим уз кога иду Котор и сви бокељски градићи и места. На оба места су подједнако, поготово од 18. и 19. столећа до данас, утврђивани Светосавски и Косовски завет; на оба места и данас ми градимо саживот са другим верама и народима као највећу драгоценост. Оба града су, захваљујући укорењености у светосавски и видовдански завет, расадници и матице просвете, науке, књижевности, културе, ево, већ четврто столеће. Јер као што Небески Јерусалим силази у све храмове доносећи у садашњост смисао вишњега живота, тако су делатности и учење Светог Саве и христообразна жртва Светог кнеза Лазара и косовских витезова, путокази нашем народу да као Божји народ истраје и напредује у свим околностима и бурама светске историје.

Данас, када прослављамо 640. годишњицу оснивања града, молитвено помињемо и његовог оснивача, који се потписивао са Стефан, Божјом милошћу краљ Срба, Босне, Поморја и Западних страна. И он, Стефан Твртко I Котроманић, свој нови град је подизао на поменута два животна начела: на Светосавском завету, јер се и сам круном немањићких прародитеља крунисао над гробом Светог Саве у манастиру Милешеви; и на космополитском, јер је Херцег Нови основан ради трговине сољу и унапређења поморског саобраћаја.

На послетку, рећи ћу само пар скромних речи о овој светињи, о манастиру који се налази у крају који је назван по Светом Сави, а такво је и име манастира. Свака реч о Савини, о њеном значају у историји Цркве и српског народа, њеном монаштву, људима који су овде долазили на молитву и одавде кретали у свет је недовољна. Стога ћу, по крајње субјективном нахођењу, поменути две личности.

Прво, једног знаменитог архијереја, чији се гроб и дивни споменик, можда најлепше спомен обележје неког српског архијереја, налази овде иза олтара. То је Епископ бококоторски и дубровачки Герасим Петрановић. Изванредни обновитељ и градитељ црквеног живота, аскета и духовник, књижевник, оснивач и уредник многих листова и часописа, неуморни прегалац на добро свог народа у читавом приморју, укратко: лик светитеља и просветитеља правог светосавског типа.

Други је, многи од вас га и данас памте и сећају га се с љубављу, отац Јустин Дечански и Савински. И немојте замерити што ћу опет бити субјективан и игуман дечанске обитељи у периоду када сам ја се припремао за монаштво и игуман у време када сам постао монах у светим Дечанима на Косову. Он је трајни белег, трајну успомену, оставио у нашој Цркви пре свега бригом, чувањем и сабрањем монаштва у дечанску свету лавру, али и овде, у овом светосавском крају, када је постављен за игумана Савине, отац Јустин је оставио траг пре свега дубоким човекољубљем. И данас се преносе његове духовне поуке и савети како онима који живе као монаси исто тако можда још више онима који се називају мирјанима. То су биле поуке, које су неретко биле и духовите, које су хируршки тачно проницале у душу нашег савременог човека и  дефинисале духовни, а исто тако и егзистенцијални, проблем који многи од нас данас имају. Захваљујући великом духовном искуству, преписивао им је духовни лек или савет како да наставе живот у миру.

Имао сам духовну потребу да потсетим на ова два духовна горостаса, владику Герасима Петрановића, светитеља правог светосавског типа, и оца Јустина, духовника, народног учитеља и окрепитеља. Наравно, не можемо а да се не сетимо и великог оца и духовника читаве Црне Горе и шире, великог просветитеља и учитеља у нашој Цркви, блаженопочившег митрополита Амфилохија, човека који је дошао овде у Црну Гору, која је мало рећи била духовно опустошена, запарложена, али човека који је имао Христа у срцу и трпељиво у смирењу заорао дубоку бразду и посејао квалитетно у Христу семе Јеванђеља које је за непуне три деценије не само проклијало, него је дало богате и предивне духовне плодове. Ти плодови нису само манастири препуни монаха и монахиња, нису само парохије које имају своје духовне оце и свештенике, него сте то ви, браћо и сестре, православни хришћани! То су ваша лица, то су ваше душе које носе белег, печат и знак Христов, а то значи знак љубави, знак јеванђељских вредности, знак спремности да у стрпљењу и у отворености срца без почетка и краја чините све да задобијете и примите – управо у складу са оним семеном Христовим који је блаженопочивши митрополит посејао – све и свакога, да приведете све и свакога у своје срце, у душу своју, у храм Христов, у Цркву Његову без обзира на то ко како себе назива или ко заиста јесте једно, друго или треће. Да имамо његове молитве, а и ми да се молимо непрестано једни за друге молећи и за њега.

Не би био ред да ја својим речима, пре него што се сутра поново састанемо да прославимо Успење Пресвете Богородице, окончам ово обраћање када је о Савини на пар стотина метара одавде, од овог места, на једној мељинској тераси тик уз море, српски Златоуст, Свети владика жички и охридски Николај Велимировић записао: „Сва је Бока лепа, сваки је кутић њен за дивљење, али једно је место најлепше, једно је уточиште најсветије, на једноме неголемом простору усредсредио је Творац света све лепоте природне. То место, тај мали Еден, јесте манастир Савина. Ако игде на овој грешној земљи има достојна места за становиште Бога, то је заиста ова света обитељ, то је српско приморско светилиште“.

Хвала вам, браћо и сестре, на овом сабрању. Поносите се својим дивним Херцег Новим, својом Савином. Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава. Њему се данас молимо, а молимо се и Пресветој Богородици, чије Успење славимо, да Господ ниспошље свој мир, своју љубав, сваки свој духовни благослов на све нас који смо овде сабрани, на све вас који живите овде у Херцег Новом, у Боки Которској, али и на све људе добре воље који овде долазе. Нека Господ благослови читаву Црну Гору да донесе мир, љубав и радост на све људе који живе у њој, да засија Његова истина, Његова правда, Његова доброта, Његова слобода и да благослов Његов буде над читавим светом, а ми заједно са Светим Савом, заједно са Пресветом Богородицом да славимо Њега, Једнога у Тројици Бога, Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова. Амин! Срећан и благословен празник и нека вас све Господ благослови!

Извор: Митрополија 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

Деца антисрпског пропагандног зла
Деца антисрпског пропагандног зла

Апсурдно је очекивати да српски порески обвезници учествују у финансирању нечега што се издаје за забаву, а има за циљ да пред целим светом перфидно облати српску државу и народ

2023-11-22 21:50:29

ТАСС: НАТО повећао војни контингент на Косову за 1.000 војника — Столтенберг
ТАСС: НАТО повећао војни контингент на Косову за 1.000 војника — Столтенберг

Генерални секретар НАТО-а је истакао да алијанса не види директну војну претњу за балканске државе, укључујући и земље чланице НАТО-а

2023-11-22 16:31:24

ТАСС: Столтенберг и Вучић разговарали о могућностима заједничких вежби НАТО-а и Србије
ТАСС: Столтенберг и Вучић разговарали о могућностима заједничких вежби НАТО-а и Србије

Јенс Столтенберг је подсетио да су НАТО и Србија раније имали заједничке војне вежбе

2023-11-21 23:26:16

Олег Дзиза (1945-2023)
Олег Дзиза (1945-2023)

Јутрос је у Москви преминуо један до највећих делатника српско-руског братства у савремено доба, Олег Александрович Дзиза.

2023-11-19 23:55:16

Антируске санкције показале су да је корисно бити независан
Антируске санкције показале су да је корисно бити независан

Скоро две године Европска унија уводи санкције Русији због сукоба у Украјини. Почетна очекивања о последицама „разорног“ удара на руску економију показала су се претерано надуваним. Русија је издржала притисак и постепено повећавала своју војну производњу. Уобичајено је ћутати да рестриктивне мере имају лошу страну – економску рецесију. Уз све то, Запад наставља да намеће своју спољну политику другим земљама.

2023-11-16 13:54:19

Руски амбасадор: Срамно и противзаконито измјештање споменика у Приштини
Руски амбасадор: Срамно и противзаконито измјештање споменика у Приштини

Уклањање споменика палим српским борцима током Првог свјетског и балканских ратова у Приштини на иницијативу амбасада Француске и Њемачке у потпуности се уклапа у политику Запада усмјерену на мијењање историјске правде, истакао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

2023-11-15 12:23:03

Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита
Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита

Да се у трци за стицањем што већег профита похлепне компаније и појединци које их воде често не обазиру на уништавање биљног, животињског и људског света и система, није никаква новост и непознаница. Међутим, то не значи да на то треба гледати са подразумевањем и пасивношћу.

2023-11-07 23:44:15

РТ: Кремљ изненађен руским економским растом
РТ: Кремљ изненађен руским економским растом

Предвиђено је да ће се БДП земље ове године повећати за 2,8 одсто упркос западним санкцијама

2023-11-05 22:15:37

Вулин поднео оставку на место директора БИА
Вулин поднео оставку на место директора БИА

Директор Бeзбедносно-информативне агенције Александар Вулин стављен је на листу особа које су под санкцијама америчке администрације између осталог што је „злоупотребом јавне функције“ Русији обезбеђивао „платформу за даљи, злонамерни утицај у региону“.

2023-11-03 21:36:10

Владимир Кршљанин: У српско-руском братству је наша прошлост и будућност
Владимир Кршљанин: У српско-руском братству је наша прошлост и будућност

Пре годину дана објављена је Повеља српско-руског братства, која гласи: СРПСКО-РУСКО БРАТСТВО: идеја водиља и организација за будућност СРПСКО-РУСКО...

2023-10-25 18:33:15

Објављени резултати 15. јубиларног конкурса програма „Заједници заједно “
Објављени резултати 15. јубиларног конкурса програма „Заједници заједно “

НИС улаже 144,5 милиона динара у образовањe и науку

2023-10-20 17:46:29

Хаџи Проданова еколошка буна
Хаџи Проданова еколошка буна

Завичајно удружење „Хаџи Продан“ из Ивањице је у јавност изнело детаље о тренутном судском процесу против директора „Путеви Ивањице“, Стојана Рангелова.То укључује вишеструка кршења закона и наношење штете природним и историјским добрима као што су Хаџи Проданова пећина и његова задужбина Црква Светог Архангела Гаврила.

2023-10-19 22:59:58

Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави
Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил тврди да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналжење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.

2023-10-03 21:42:56

РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда
РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда

Гунтер Фелингер, познат по својим објавама на друштвеним мрежама, изјавио је да је пуцњава на Косову „рат Срба“ против покрајине

2023-09-26 23:34:12

Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију
Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију

Марија Захарова је напоменула да због ескалације у региону постоји директан ризик од обнове етничког чишћења од стране радикалних косовских Албанаца против Срба

2023-09-25 21:22:31

Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету
Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету

„Међутим, никоме није тајна да се против Срба често праве разне провокације. И, наравно, увек је велика бука око тих провокација“, изјавио је Дмитриј Песков.

2023-09-25 15:00:18

Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини
Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе ветерани Србије и Републике Српске раширили су данас српску заставу дугу 50 метара преко моста на Дрини Бајина Башта – Скелани.

2023-09-16 23:00:40

 Донесена правоснажна  пресуда у случају крађе „Путинове ракије“
Донесена правоснажна пресуда у случају крађе „Путинове ракије“

Суђење у случају познатом у медијима као „крађа Путинове ракије“ је одлуком највише инстанце као другостепеног органа, Апелационог суда у Крагујевцу, завршено потврђивањем Пресуде Вишег суда у Краљеву којим се, сада осуђени Рашко С. оглашава кривим за продужено кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

2023-09-13 23:59:31

Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума
Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је предсједника Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеја Бабурина о томе да Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа.

2023-09-13 14:58:54

Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју
Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју

У организацији Компаније „Новости“ данас је у Београду одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

2023-09-12 17:21:35

Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви
Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви

Пренос ове реликвије из Руске православне цркве у СПЦ обавиће се 12. септембра у манастиру у Угљевику, Република Српска.

2023-09-07 21:11:24

Казнили ме за песму коју сам певао у Србији: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци
Казнили ме за песму коју сам певао у Србији: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци

Нису ме казнили због објава на друштвеним мрежама, већ зато што певам у Хрватској. Они хоће да спрече да се Срби у Хрватској окупљају, а „Фејсбук“ им је само изговор. Закон о прекршајима против јавног реда и мира, по коме сам кажњен, донели су 7. маја ове године, а ја сам платио казну од 1.000 евра зато што сам окачио снимак песме „Јован Далматинац“ коју сам певао 2021. у Новом Саду. Ту песму сам, иначе, певао само у Србији

2023-09-05 18:57:58

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: