УРА са ДПС-ом и другим опозиционим партијама иницирала гласање о неповјерењу Влади Црне Горе

Објављено: 19.01.2022.год.
фото: gov.me


Посланици Грађанског покрета УРА из позиције и опозиционог ДПС-а, заједно са другим опозиционим партијама иницирали су данас гласање о неповјерењу 42. Влади Црне Горе. Како се наводи у иницијативи, коју је потписао 31 посланик, сматрају "једним од основних постулата савремене демократије да се Влади провјери подршка у Парламенту".

Иницијатива је објављена на сајту Скупштине Црне Горе.


Мандић: Спријечити промјену изборне воље

Jедан од лидера Демократског фронта и челник Нове српске демократије Андрија Мандић казао је за Портал Радио Телевизије Црне Горе да са ове дистанце посматрано, одбијање предлога за реконструкцију Владе прошле године није било случајно.

Он је рекао да су посланици покрета УРА тада били против, а данас покрећу иницијативу за смјену Владе и хоће да промијене изборну вољу грађана. Мандић поручује да је сада битно да сви заједно учине да до тога не дође.

Како је казао представник ДФ-а, криза власти не траје од јуче, већ више од шест мјесеци и ово је њена кулминација. ДФ се, како је навео, залагао да се ријеши криза, јер Влада није имала подршку парламентарне већине.

„Идеју о реконструкцији Владе коју су покренуле Демократе спријечена је од три посланика УРА, након тога нова идеја коју је покренуо ДФ није добила подршку парламентарне већине и ми смо као ДФ саопштили да би најбоље рјешење било расписивање избора, које би припремила техничка влада. Нажалост, они који су спријечили да дође до реконструкције Владе, данас покрећу иницијативу за смјену ове владе, тако што просто хоће да промијене изборну вољу грађана„, истиче Мандић.

Констатује да је већинска воља грађана исказана на изборима 30. августа била да они желе ДПС у опозицији.

„Криза у Влади је попримила такве размјера да је одржавање овог кабинета немогуће. Тако тешке оптужбе да предсједник Владе сумњичи потпредсједника да је повезан са нарко картелом, а потпредсједник премијера да је повезан са шверцом цигарета, онда ту више нема заједничког рада и немогуће је одржати стабилност у таквој Влади“, сматра Мандић.

Поручује да оно што се може заједнички урадити је да се не дозволи промијена већинске воље грађана од 30. августа 2020.године.

„Та већинска воља може да се промијени само на изборима, тако што би сви учесници на изборима јасно саопштили ко су њихови партнери и какав имају однос према појединим политичким странкама и субјектима. Они који су конституисали парламентарну већину исказали су јасан однос да нико од њих неће радити са ДПС-ом, да неће са њима конституисати власт након избора. Како ће се ствари развијати наредних дана послије ове иницијативе, тешко је претпоставити. Региструјемо велико огорчење људи који су подржали владајуће странке. Ми са ове дистанце размишљамо да није било случајно што није дозвољена реконструкција Владе у оквиру парламентарне већине за коју смо се залагали. Све у свему, пролазимо кроз политичку клризу која је почела раније и ово је њена кулминација“, наглашава Мандић.


Бечић: Ово је издаја какву не памти Црна Гора!

Обраћање предсједника Скупштине Црне Горе, Алексе Бечића, преносимо интегрално:


"Уважени грађани Црне Горе,


Претходних дана и недјеља на сцени је најава класичног покушаја уставног пуча, гажења највишег правног акта, изборне воље грађана и свих постулата демократије.

Грађани Црне Горе су 30. августа гласали за промјену, а не за превару. Црна Гора гласала је за суштинске промјене, одбацивање лоших и погубних пракси које су трајале 30 година, а чији су носиоци били ДПС и његови сателити, политички послушници, медијске слуге и мафијашки сарадници.


Такво опредјељење грађани Црне Горе потврдили су и на свим локалним изборима од тада, а посебан печат дале су убједљиве побједе које смо остварили чак и у традиционалним упориштима садашње опозиције.


У изборној кампањи сви политички субјекти који су касније формирали парламентарну већину су јасно саопштили да са ДПС-ом неће правити било какве комбинације након избора. Јасно и експлицитно. И шта имамо сада.


Да они који су вам се клели да са ДПС-ом неће ићи у било какве варијанте, а и прије само мјесец дана тврдили да са оваквим ДПС-ом неће никада имати било шта, нуде таквом ДПС-у да му принесу на тацну слободарске гласове грађана Црне Горе и да заједно формирају парламентарну већину. То се зове политичка превара.


Да они који су одбили реконструкцију Владе инсистирајући на експертској Влади, сада исказују спремност да заједно са ДПС-ом форимирају политичку Владу. То се зове политичко лицемјерство.


Да они који су једини имали своје политичке представнике у Влади, сада хоце са ДПС-ом да сруше ту Владу. То се зове политићки неморал.


Да они који су тврдили да имају спискове ДПС посланика и функционера које ће да процесуирају због криминала и корупцје, сада са тим људима желе заједно да врше власт и одбијају да саопште ко им је нудио 21 милион за издају народне воље. То се зове политички кукавичлук.


Да они други који су настали на отклону од криминала и корупције ДПС-а и чији су чланови деценијама шиканирани заједно са свима нама од тог по много чему монструозног система владања, сада исказују спремност да разговарају о формирању Владе чији би кључни ослонац био ДПС. То се зове политичка издаја.


Када спојите политичку превару, политичко лицемјерство, политички неморал, политички кукавичлук и политичку издају добијате велику народну издају. Издају епских размјера. Издају вијека. Издају какву не памти Црна Гора.


Политичке функције су пролазне, све то као и много другог у животу долази и пролази, па се нешто и поново враћа, али слободу и чисте руке кад изгубите једном никада више их не можете повратити. Зато, ако издаја народне воље доведе до тога да поново будем опозициони посланик, бице ми част да наставим да предводим непоколебљиви и храбри народ Црне Горе свих вјера и нација, јер ће ова превара ако се којим случајем насилно реализује, трајати таман колико и оне које су реализовали Позитивна Црна Гора и поједини локални извођачи сличних акција у Никшићу, Будви и другим градовима.


Алекса Бечић може да буде све у животу, од најобичнијег црногорског радника и родољуба до највишег државног званичника, али издајник никада. За мене слобода и чисте руке немају цијену. Биће ми част да будем смијењен због своје идеје, а то је идеја да буде народна воља, а не мафијашка воља.


Ја те принципе не могу да издам.


Ја не могу да издам оног ком служим, а то је народ Црне Горе. Народ Црне Горе је једино право богатство Црне Горе. Али она мањина политичких актера који су слуге интереса неформалних центара моћи, зависници од привилегија и функција, ти људи су за презир од стране цијеле Црне Горе.


Управо њима је највише стало да Црна Гора свака два мјесеца упада у нову политичку кризу, њима је у интересу да сав напредак који смо направили остане у сјенци наметнутих подјела и раздора.


Уздигнуте главе ћу и даље стајати са противницима бившег режима, противницима повратка у прошлост и противницима назадних пећинских националиста – чији је циљ увијек да нас посвађају, подијеле и опљачкају.


У ових годину и по дана без обзира на затечено и веома тешко стање и огромне опструкције, уцјене, условљавања и друге потешкоће урађено је много. Остварена су бројна историјска достигнућа. Економски смо консолидовали земљу. Радили смо за плату и ништа мимо плате. Повећали смо плате, пензије, старачке накнаде, увели дјечије додатке и бесплатне уџбенике, вратили накнаде мајкама, обезбиједили велико повећање плата, као и бесплатно љетовање или зимовање за све здравствене и просвјетне раднике, донијели нови Закон о слободи вјероисповијести, изабрали нови Тузилачки савјет, увели Нјегошев дан као државни празник, обезбиједили енергетску стабилност, исправили полувјековну неправду према мјештанима Валданоса, размотрили све предлоге закона, спровели револуционарне промјене у Парламенту изградивши га у јаку и моћну институцију, и још много тога.


Све смо то урадили. Али нешто нисмо урадили! Нисмо имали ниједну оптужбу за организовани криминал. Нисмо имали оптужбе за корупцију. И изгледа нешто веома битно нисмо урадили –Нисмо чували себи леђа. Нисмо ушли у издајничке договоре. Нисмо били подмукли и покварени. Нисмо издали. Они који то планирају урадити крили су се иза мањина, а поједини иза великих коалиција.


Не можете се ни сакрити иза било кога, ово је земља у којој сви све знају.


Немојте да потцјењујете грађане Црне Горе, нико овдје није ни глуп ни луд.


Види вас народ, види вас Црна Гора!


Ко се год покушао поиграти са вољом народа или ко је год потцијенио народ Црне Горе доживио је веома брзо хладан туш. У памет се док још није касно.


А, ово стално обесмишљавање и демократије и Устава мора престати. И престаће, то вам ја обећавам.


Да поновим, лично, ако будем смијењен од стране пучиста, то ће ми бити велика част и чист ћу изаћи пред грађане Црне Горе.


Снаге имам више него икада, а воље још више, да станем на чело духа 30. августа 2020. и поведем противнике бившег режима и пећинског национализма, а сада и противнике издајника, на нови пут побједе европске, развијене, поштене, поносне и срећне Црне Горе.


А, вас ако није срамота, издајте народ, знаће народ да то препозна."


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

„Црна Гора ће наставити да пружа војну подршку Украјини“

Министар спољних послова Црне Горе Ранко Кривокапић изразиће "недвосмислену подршку Црне Горе очувању независности, територијалног интегритета...

Патријарх Порфирије на празник Светог Василија Острошког богослужио у Горњем манастиру Острогу
Патријарх Порфирије на празник Светог Василија Острошког богослужио у Горњем манастиру Острогу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас, на празник Светог Василија Острошког Свету службу...

2022-05-12 16:06:51

Русија и Кина: Немачког држављанина Кристијана Шмита не сматрамо високим представником за БиХ
Русија и Кина: Немачког држављанина Кристијана Шмита не сматрамо високим представником за БиХ

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја рекао је да Савет безбједности УН не може...

2022-05-12 11:39:03

Амбасада Русије у БиХ: Обуставили смо наше учешће у финансирању ОХР-а
Амбасада Русије у БиХ: Обуставили смо наше учешће у финансирању ОХР-а

Саопштење Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини

2022-04-19 10:38:40

РТ: Црна Гора повукла саопштење о „прекиду дипломатских односа“ са Русијом
РТ: Црна Гора повукла саопштење о „прекиду дипломатских односа“ са Русијом

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да је грешком објавило саопштење

2022-04-19 10:09:06

Стевандић: Нацисти ће остати нацисти без обзира на помоћ Запада
Стевандић: Нацисти ће остати нацисти без обзира на помоћ Запада

Предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, коментарисао је специјалну војну операцију Русије у Украјини, и нагласио да...

2022-04-16 12:59:05

Црна Гора званично забранила руске медије: На снагу ступиле мере против Русије, њених грађана и компанија
Црна Гора званично забранила руске медије: На снагу ступиле мере против Русије, њених грађана и компанија

Одлука о санкцијама Русији коју је усвојила Влада Црне Горе на прошлонедељној седници објављена је у...

2022-04-14 19:23:31

Амбасада Русије у БиХ: Све одлуке немачког држављанина Кристијана Шмита нелегитимне
Амбасада Русије у БиХ: Све одлуке немачког држављанина Кристијана Шмита нелегитимне

Саопштење амбасаде Руске Федерације у БиХ поводом „обуставе примене“ Закона о непокретној имовини Републике Српске од стране Кристијана Шмита

2022-04-13 11:19:26

Шмит саопштио да је „обуставио примену“ Закона о непокретној имовини Републике Српске
Шмит саопштио да је „обуставио примену“ Закона о непокретној имовини Републике Српске

Немац Кристијан Шмит који себе сматра „високим представником“ је саопштио да је обуставио примену Закона о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

2022-04-13 07:58:33

Ђукановић: Брине нас наоружавање Србије из земаља које се појављују као непријатељи Европе и НАТО-а
Ђукановић: Брине нас наоружавање Србије из земаља које се појављују као непријатељи Европе и НАТО-а

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је саопштио да би “упозорење које је дошло због агресије Русије...

2022-04-12 16:54:26

Хрватска дала рок руским дипломата да напусте земљу до 25. априла
Хрватска дала рок руским дипломата да напусте земљу до 25. априла

Руске дипломате у Хрватској које су проглашене "персонама нон грата" морају да напусте Загреб до 25....

2022-04-12 11:55:25

Кривокапић: За сада није дошло до запљене имовине руских држављана
Кривокапић: За сада није дошло до запљене имовине руских држављана

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић је одговарајући на питања новинара на Делфи економском форуму, о ситуацији са Украјином и увођењу санкција Русији, рекао да се Црна Гора придружила санкцијама Русији, јер има потпуну усаглашеност са европском безбједносном политиком.

2022-04-09 19:39:06

Абазовић: Усвојен пакет рестриктивних мера као одговор на руску агресију, хвала свим министрима
Абазовић: Усвојен пакет рестриктивних мера као одговор на руску агресију, хвала свим министрима

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је саопштио да је Влада Црне Горе усвојила пакет рестриктивних...

2022-04-08 12:43:49

Црна Гора протерује још четверо руских дипломата
Црна Гора протерује још четверо руских дипломата

"Министарство вањских послова прогласило је још четворо дипломата Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори персонама нон...

2022-04-07 18:02:56

САД позвале Црну Гору да „имплементира санкције“ против Русије
САД позвале Црну Гору да „имплементира санкције“ против Русије

Амерички амбасадор у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке је саопштила да “САД позивају Црну Гору да...

2022-04-05 08:56:01

Амбасада Русије у БиХ: Држављанин Њемачке Кристијан Шмит не постоји у функцији коју имагинира да има
Амбасада Русије у БиХ: Држављанин Њемачке Кристијан Шмит не постоји у функцији коју имагинира да има

"Што се тиче изјаве држављанина Њемачке Кристијана Шмита о амбасадору Русије у БиХ који је наводно...

2022-04-01 11:42:01

Калабухов: Чини се да господин Марфи сматра себе Заратустром
Калабухов: Чини се да господин Марфи сматра себе Заратустром

Примједба амбасадора Русије у БиХ Игора Калабухова поводом изјава амбасадора САД-а у БиХ Мајкла Марфија

2022-04-01 11:36:04

УНЦГ: Надлежни да заштите Игора Дамјановића од примитивних напада конзула Украјине у Подгорици
УНЦГ: Надлежни да заштите Игора Дамјановића од примитивних напада конзула Украјине у Подгорици

УНЦГ препоручује текстове Игора Дамјановића који у овој западној антируској хистерији приказује рат у Украјини са објективне стране и ратним страдањима у тој земљи даје објективнији призвук и то са лица мјеста

2022-03-31 20:27:20

У Београду одржана свечана сједница Главног одбора Уједињене Српске под називом „Моја Србија - захвална Српска“
У Београду одржана свечана сједница Главног одбора Уједињене Српске под називом „Моја Србија - захвална Српска“

У Београду је данас одржана свечана проширена сједница Главног одбора Уједињене Српске под називом "Моја Србија...

2022-03-26 20:16:48

Митрополит Јоаникије: Многи од Цркве очекују да не помиње агресију НАТО пакта
Митрополит Јоаникије: Многи од Цркве очекују да не помиње агресију НАТО пакта

„Наша обавеза да запишемо сва имена пострадалих из Црне Горе у борби за Косово и Метохију“

2022-03-24 16:13:11

ЕУ: Црна Гора да напорно ради на спровођењу санкција Русији
ЕУ: Црна Гора да напорно ради на спровођењу санкција Русији

Портпарол високог представника Европске уније (ЕУ) за спољну политику Петер Стано казао је да је ЕУ упозната са одговором Министарства спољних послова Црне Горе амбасади Србије, те да су у Бриселу разумјели да ће Срби у Црној Гори моћи да гласају у амбасадама и конзуалтима те земље.

2022-03-23 10:40:25

Ђукановић: Српска православна црква реметилачки фактор и у Црној Гори и у региону
Ђукановић: Српска православна црква реметилачки фактор и у Црној Гори и у региону

"Као што је антиисторијски чин напад Русије на Украјину, тако је и антиисторијска одлука Кремља да...

2022-03-22 13:01:07

Мандић: Промијенити срамну одлуку о забрани гласања држављанима Србије у Црној Гори
Мандић: Промијенити срамну одлуку о забрани гласања држављанима Србије у Црној Гори

Позивам Здравка Кривокапића, Милојка Спајића и Јакова Милатовића да закажу и одрже хитну сједницу Владе Црне...

2022-03-21 23:06:53

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк