УРА са ДПС-ом и другим опозиционим партијама иницирала гласање о неповјерењу Влади Црне Горе

Објављено: 19.01.2022.год.
фото: gov.me


Посланици Грађанског покрета УРА из позиције и опозиционог ДПС-а, заједно са другим опозиционим партијама иницирали су данас гласање о неповјерењу 42. Влади Црне Горе. Како се наводи у иницијативи, коју је потписао 31 посланик, сматрају "једним од основних постулата савремене демократије да се Влади провјери подршка у Парламенту".

Иницијатива је објављена на сајту Скупштине Црне Горе.


Мандић: Спријечити промјену изборне воље

Jедан од лидера Демократског фронта и челник Нове српске демократије Андрија Мандић казао је за Портал Радио Телевизије Црне Горе да са ове дистанце посматрано, одбијање предлога за реконструкцију Владе прошле године није било случајно.

Он је рекао да су посланици покрета УРА тада били против, а данас покрећу иницијативу за смјену Владе и хоће да промијене изборну вољу грађана. Мандић поручује да је сада битно да сви заједно учине да до тога не дође.

Како је казао представник ДФ-а, криза власти не траје од јуче, већ више од шест мјесеци и ово је њена кулминација. ДФ се, како је навео, залагао да се ријеши криза, јер Влада није имала подршку парламентарне већине.

„Идеју о реконструкцији Владе коју су покренуле Демократе спријечена је од три посланика УРА, након тога нова идеја коју је покренуо ДФ није добила подршку парламентарне већине и ми смо као ДФ саопштили да би најбоље рјешење било расписивање избора, које би припремила техничка влада. Нажалост, они који су спријечили да дође до реконструкције Владе, данас покрећу иницијативу за смјену ове владе, тако што просто хоће да промијене изборну вољу грађана„, истиче Мандић.

Констатује да је већинска воља грађана исказана на изборима 30. августа била да они желе ДПС у опозицији.

„Криза у Влади је попримила такве размјера да је одржавање овог кабинета немогуће. Тако тешке оптужбе да предсједник Владе сумњичи потпредсједника да је повезан са нарко картелом, а потпредсједник премијера да је повезан са шверцом цигарета, онда ту више нема заједничког рада и немогуће је одржати стабилност у таквој Влади“, сматра Мандић.

Поручује да оно што се може заједнички урадити је да се не дозволи промијена већинске воље грађана од 30. августа 2020.године.

„Та већинска воља може да се промијени само на изборима, тако што би сви учесници на изборима јасно саопштили ко су њихови партнери и какав имају однос према појединим политичким странкама и субјектима. Они који су конституисали парламентарну већину исказали су јасан однос да нико од њих неће радити са ДПС-ом, да неће са њима конституисати власт након избора. Како ће се ствари развијати наредних дана послије ове иницијативе, тешко је претпоставити. Региструјемо велико огорчење људи који су подржали владајуће странке. Ми са ове дистанце размишљамо да није било случајно што није дозвољена реконструкција Владе у оквиру парламентарне већине за коју смо се залагали. Све у свему, пролазимо кроз политичку клризу која је почела раније и ово је њена кулминација“, наглашава Мандић.


Бечић: Ово је издаја какву не памти Црна Гора!

Обраћање предсједника Скупштине Црне Горе, Алексе Бечића, преносимо интегрално:


"Уважени грађани Црне Горе,


Претходних дана и недјеља на сцени је најава класичног покушаја уставног пуча, гажења највишег правног акта, изборне воље грађана и свих постулата демократије.

Грађани Црне Горе су 30. августа гласали за промјену, а не за превару. Црна Гора гласала је за суштинске промјене, одбацивање лоших и погубних пракси које су трајале 30 година, а чији су носиоци били ДПС и његови сателити, политички послушници, медијске слуге и мафијашки сарадници.


Такво опредјељење грађани Црне Горе потврдили су и на свим локалним изборима од тада, а посебан печат дале су убједљиве побједе које смо остварили чак и у традиционалним упориштима садашње опозиције.


У изборној кампањи сви политички субјекти који су касније формирали парламентарну већину су јасно саопштили да са ДПС-ом неће правити било какве комбинације након избора. Јасно и експлицитно. И шта имамо сада.


Да они који су вам се клели да са ДПС-ом неће ићи у било какве варијанте, а и прије само мјесец дана тврдили да са оваквим ДПС-ом неће никада имати било шта, нуде таквом ДПС-у да му принесу на тацну слободарске гласове грађана Црне Горе и да заједно формирају парламентарну већину. То се зове политичка превара.


Да они који су одбили реконструкцију Владе инсистирајући на експертској Влади, сада исказују спремност да заједно са ДПС-ом форимирају политичку Владу. То се зове политичко лицемјерство.


Да они који су једини имали своје политичке представнике у Влади, сада хоце са ДПС-ом да сруше ту Владу. То се зове политићки неморал.


Да они који су тврдили да имају спискове ДПС посланика и функционера које ће да процесуирају због криминала и корупцје, сада са тим људима желе заједно да врше власт и одбијају да саопште ко им је нудио 21 милион за издају народне воље. То се зове политички кукавичлук.


Да они други који су настали на отклону од криминала и корупције ДПС-а и чији су чланови деценијама шиканирани заједно са свима нама од тог по много чему монструозног система владања, сада исказују спремност да разговарају о формирању Владе чији би кључни ослонац био ДПС. То се зове политичка издаја.


Када спојите политичку превару, политичко лицемјерство, политички неморал, политички кукавичлук и политичку издају добијате велику народну издају. Издају епских размјера. Издају вијека. Издају какву не памти Црна Гора.


Политичке функције су пролазне, све то као и много другог у животу долази и пролази, па се нешто и поново враћа, али слободу и чисте руке кад изгубите једном никада више их не можете повратити. Зато, ако издаја народне воље доведе до тога да поново будем опозициони посланик, бице ми част да наставим да предводим непоколебљиви и храбри народ Црне Горе свих вјера и нација, јер ће ова превара ако се којим случајем насилно реализује, трајати таман колико и оне које су реализовали Позитивна Црна Гора и поједини локални извођачи сличних акција у Никшићу, Будви и другим градовима.


Алекса Бечић може да буде све у животу, од најобичнијег црногорског радника и родољуба до највишег државног званичника, али издајник никада. За мене слобода и чисте руке немају цијену. Биће ми част да будем смијењен због своје идеје, а то је идеја да буде народна воља, а не мафијашка воља.


Ја те принципе не могу да издам.


Ја не могу да издам оног ком служим, а то је народ Црне Горе. Народ Црне Горе је једино право богатство Црне Горе. Али она мањина политичких актера који су слуге интереса неформалних центара моћи, зависници од привилегија и функција, ти људи су за презир од стране цијеле Црне Горе.


Управо њима је највише стало да Црна Гора свака два мјесеца упада у нову политичку кризу, њима је у интересу да сав напредак који смо направили остане у сјенци наметнутих подјела и раздора.


Уздигнуте главе ћу и даље стајати са противницима бившег режима, противницима повратка у прошлост и противницима назадних пећинских националиста – чији је циљ увијек да нас посвађају, подијеле и опљачкају.


У ових годину и по дана без обзира на затечено и веома тешко стање и огромне опструкције, уцјене, условљавања и друге потешкоће урађено је много. Остварена су бројна историјска достигнућа. Економски смо консолидовали земљу. Радили смо за плату и ништа мимо плате. Повећали смо плате, пензије, старачке накнаде, увели дјечије додатке и бесплатне уџбенике, вратили накнаде мајкама, обезбиједили велико повећање плата, као и бесплатно љетовање или зимовање за све здравствене и просвјетне раднике, донијели нови Закон о слободи вјероисповијести, изабрали нови Тузилачки савјет, увели Нјегошев дан као државни празник, обезбиједили енергетску стабилност, исправили полувјековну неправду према мјештанима Валданоса, размотрили све предлоге закона, спровели револуционарне промјене у Парламенту изградивши га у јаку и моћну институцију, и још много тога.


Све смо то урадили. Али нешто нисмо урадили! Нисмо имали ниједну оптужбу за организовани криминал. Нисмо имали оптужбе за корупцију. И изгледа нешто веома битно нисмо урадили –Нисмо чували себи леђа. Нисмо ушли у издајничке договоре. Нисмо били подмукли и покварени. Нисмо издали. Они који то планирају урадити крили су се иза мањина, а поједини иза великих коалиција.


Не можете се ни сакрити иза било кога, ово је земља у којој сви све знају.


Немојте да потцјењујете грађане Црне Горе, нико овдје није ни глуп ни луд.


Види вас народ, види вас Црна Гора!


Ко се год покушао поиграти са вољом народа или ко је год потцијенио народ Црне Горе доживио је веома брзо хладан туш. У памет се док још није касно.


А, ово стално обесмишљавање и демократије и Устава мора престати. И престаће, то вам ја обећавам.


Да поновим, лично, ако будем смијењен од стране пучиста, то ће ми бити велика част и чист ћу изаћи пред грађане Црне Горе.


Снаге имам више него икада, а воље још више, да станем на чело духа 30. августа 2020. и поведем противнике бившег режима и пећинског национализма, а сада и противнике издајника, на нови пут побједе европске, развијене, поштене, поносне и срећне Црне Горе.


А, вас ако није срамота, издајте народ, знаће народ да то препозна."


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Подгорица: Украјина се данас бори за слободу целог европског континента, дивимо се храбрости украјинских бранилаца, увек смо уз вас

Руководилац Министарства одбране Црне Горе Филип Аџић рекао је после састанка са украјинским министром одбране Алексејем...

РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић
РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић

Хрватска не може да обучава украјинске трупе на својој територији у оквиру програма помоћи ЕУ јер...

2022-11-23 05:45:59

Ђукановић: Клеронационализам који промовише Српска православна црква највећа претња по стабилност региона
Ђукановић: Клеронационализам који промовише Српска православна црква највећа претња по стабилност региона

Балкански национализми и клеронационализам који помовише СПЦ су највећа претња по стабилност региона, саопштио је црногорски...

2022-11-19 11:43:53

Ђукановић:  Москва развила две озбиљне базе деструкције - Србију и Републику Српску
Ђукановић: Москва развила две озбиљне базе деструкције - Србију и Републику Српску

У Црној Гори нема русфобије, али има одлучности да се не дозволи агресија, саопштио је црногорски...

2022-11-19 11:35:29

Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаонику: У вријеме Светог Арсенија се освештала наша отаџбина
Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаонику: У вријеме Светог Арсенија се освештала наша отаџбина

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог Аресенија Сремца, другог архиепископа српског Свету...

2022-11-10 18:49:34

Промена локалне власти у Црној Гори, ДПС вероватно губи Подгорицу
Промена локалне власти у Црној Гори, ДПС вероватно губи Подгорицу

Коалиција око ДПС-а \"Сви за наш град\" освојила је највише гласова на изборима у Подгорици, али већину имају странке које су победиле на парламентарним изборима 2020. године, показују прелиминарни резултати јуче одржаних локалних избора у 14 црногорских општина. Покрет \"Европа сад\" најавио коалициону власт у престоници.

2022-10-24 09:25:48

Ескобар: Владе балканских држава морају научити да се носе са слободним медијима
Ескобар: Владе балканских држава морају научити да се носе са слободним медијима

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да владе балканских држава морају научити...

2022-10-22 08:54:35

Милановић: Као врховни командант не одобравам обуку украјинских војника у Хрватској
Милановић: Као врховни командант не одобравам обуку украјинских војника у Хрватској

Хрватски председник Зоран Милановић није одобрио идеју о обучавању украјинских војника у земљи. "Ја сам против ове...

2022-10-19 07:04:42

Хрватска: Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама Русији
Хрватска: Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама Русији

Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама...

2022-10-19 06:42:06

Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији
Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији

"Савет је одлучио да се назив Одлуке (ЦФСП) 2022/266 треба да се измени и да се...

2022-10-15 09:16:55

Црногорски и хрватски министри спољних послова и одбране открили плочу у Морињу поводом „великосрпске агресије на Хрватску“
Црногорски и хрватски министри спољних послова и одбране открили плочу у Морињу поводом „великосрпске агресије на Хрватску“

Упркос негодовању мештана Мориња који су блокирали пут, откривена је "спомен плоча" на некадашњој касарни. Плочу...

2022-10-13 18:59:23

Руска амбасада у БиХ: Одавно је јасно да санкције Вашингтон и Брисел користе као средство васпитања политичара
Руска амбасада у БиХ: Одавно је јасно да санкције Вашингтон и Брисел користе као средство васпитања политичара

У контексту интензивираних покушаја Запада да појача свој све слабији утицај на грађане Босне и Херцеговине,...

2022-10-13 18:55:44

Подгорица протерује шест руских дипломата
Подгорица протерује шест руских дипломата

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да је прогласило шест дипломата Амбасаде Руске Федерације акредитованих...

2022-10-01 13:53:35

Црна Гора разматра ограничење уласка у земљу за Русе
Црна Гора разматра ограничење уласка у земљу за Русе

Црна Гора би требало да ограничи улазак Русима, наводи "Дан" став Министарства спољних послова Црне Горе. „Министар...

2022-09-11 16:59:49

„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“
„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“

Бесједе Његове светости патријарха српског г. Порфирија и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија изговорене у манастиру Савини

2022-08-28 08:28:08

Пала Влада Црне Горе
Пала Влада Црне Горе

Посланици Скупштине Црне Горе су на ванредној седници изгласали неповерење Влади премијера Дритана Абазовића

2022-08-20 07:40:03

Црна Гора протерује још једног руског дипломату
Црна Гора протерује још једног руског дипломату

Министарство спољних послова Црне Горе прогласило је службеника у амбасади Русије у земљи "персоном нон грата". „Министарство...

2022-08-12 17:59:00

„Слава Богу“: Патријарх Порфирије о потписивању Темељног уговора
„Слава Богу“: Патријарх Порфирије о потписивању Темељног уговора

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Темељни уговор нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и Српској православној цркви. Рекао је да Црна Гора увек може бити, као што је кроз векове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране света да долазе.

2022-08-03 11:54:39

Патријарх Порфирије и црногорски премијер потписали Темељни уговор
Патријарх Порфирије и црногорски премијер потписали Темељни уговор

Патријарх Српске православне цркве Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић потписали су данас у Вили Горица...

2022-08-03 10:08:53

Стевандић: Исто нам мисле и Бакир и Курти
Стевандић: Исто нам мисле и Бакир и Курти

Предсједник Уједињене Српске, др Ненад Стевандић, коментарисао је изјаву Бакира Изетбеговића у којој он оптужује Србију...

2022-08-02 11:05:44

Кристијан Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ
Кристијан Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ

Измене и допуне Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, кога Русија и Република Српска не признају за високог представника у БиХ јер није изабран потребном одлуком Савета безбедности, подразумиевају повећање казне за политичке субјекте до 30.000 КМ, а за ангажоване у изборној администарцији до 1.000 КМ.

2022-07-28 08:20:48

Ђукановић: Србија већ два вијека има хегемонистичку улогу на Западном Балкану
Ђукановић: Србија већ два вијека има хегемонистичку улогу на Западном Балкану

„СПЦ најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану“

2022-07-27 14:09:17

Митрополит Јоаникије: Када дође до свеопштег покајања и преумљења, сазидаће се обновљена Ловћенска капела
Митрополит Јоаникије: Када дође до свеопштег покајања и преумљења, сазидаће се обновљена Ловћенска капела

Светом литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у којој је молитвено учествовао Његово високопреосвештенство...

2022-07-27 13:16:57

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк