Сједница трочланог Предсједништва БиХ?

Објављено: 12.08.2021.год.
фото: frontal.rs

Апсолутно је одвратна помисао на таблоидисање и дневнополитичко препуцавање у овом тренутку, колико и на могућност да је Милорад Додик заиста погазио закључке Народне скупштине Републике Српске.


Умјесто трачерско-биртијског препуцавања преко масмедија, потребно је хитно прикочити и видјети шта се да урадити да се спаси шта се спасти да. Јер фразе као "минимум заједничког националног интереса" постале су смијешне колико и "надлежности гарантоване Дејтонским мировним споразумом".

Но, идемо редом. Како је све почело?

КОМШИЋ + АВАЗ = БН?

РТВ БН на својој мрежној страници објавила је текст под насловом "Додик учествовао у раду Предсједништва и тиме прекинуо бојкот институција БиХ", те навели да је то урађено на основу ефбиховских извора.

Занимљиво да је посљедња измјена овог чланка од 09.08.2021 у 23:48 и гласи овако у посљедњој редакцији:

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је узео учешће у раду Предсједништва БиХ и гласао против приједлога именовања чланова УО Центране Банке БиХ – кратко је речено из Комшићевог кабинета за "Аваз".

То значи да је Додик на овој сједници прегласан, те да су потврђени чланови Управног одбора Централне банке БиХ.

Иначе, сутра је истицао мандат члановима тренутног Управног одбора, као и гувернеру Централне банке Сенаду Софтићу.Подсјетимо да је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао вечерас хитну телефонску сједницу због именовања Управног одбора Централне банке БиХ.

Како је раније речено "Авазу", Комшић и Шефик Џаферовић гласали су за именовање новог-старог састава Управног одбора, док се чекало да се о томе изјасни и Милорад Додик.

Раније је донесена одлука да српски представници у институцијама БиХ неће учествовати у раду и доношењу одлука због наметања одлуке о кажњавању негирања геноцида у Сребреници, коју је пред сами одлазак из БиХ донио тадашњи високи представник Валентин Инцко.

(БН)

ДОДИК: БОЛЕСНА СТВАР БН ТЕЛЕВИЗИЈЕ (НИ РИЈЕЧ О АВАЗУ И КОМШИЋУ)

"Дакле, сад ми треба да трчимо и да објашњавамо нешто што је нетачно у суштини и што је болесна ствар БН телевизије", рекао је Додик новинарима поводом текста објављеног на сајту БНТВ у којем се наводи да је "доказано да је Додик учествовао у раду Предсједништва БиХ".

Додик је истакао да није присуствовао сједници Предсједништва БиХ, коју је телефонски сазвао Жељко Комшић у вези са именовањем чланова Управног одбора Централне банке, те да је његово једино учешће то што је одбио телефонско засједање.

Можда је РТВ БН већ одавно у истом рову и на истом фронту са Авазима, Хајатима, Ослобођењима, ФТВ1 и ФТВ2 (БХТ), Журналима, Истрагама, Осмицама и Мектићима; али то очигледно нису сматрали српски политичари из опозиције. (Мектић овој групи, врло наглашено, одавно не припада).

Највећа штета у тренуцима проблема са Кристијаном Шмитом, односно заоставштином Валентина Инцка, нанијета је управо на том пољу. Ситуација је катастрофална управо због тога, а не може се рећи да није мотивисана грешка. Уколико је грешка.

ТЕЛЕФОНСКИ СТЕНОГРАМ?

Свака висока државна институција, морала би имати писане или снимљене трагове о свом раду. Пословници, протоколи, генерално записници сваке врсте, развијени су још у далекој прошлости владања, управо да би се спријечио рекла-казала начин пословања, односно политичког дјеловања. Највећа је паника управо због тога што Милорад Додик није једном преко кољена ломио децидно изречене ставове да нешто неће, или да се са неким неће састајати.

РТРС зато даје пун гас и разлаже даље ситуацију. Категорички се одбија свака могућност да је Додик учествовао на начин да је гласао против, уз наглашено сентименталисање нарушавањем српског јединства. Које је, свакако, неопходна ствар, али није за патетичних фраза у којима Додик зором распршава ноћни мрак.

– Јуче је био захтјев за телефонском сједницом. Ја сам одговорио путем своје службе да нисам за телефонску сједницу. Једино моје учешће у томе је што сам одбио засједање телефонски. Дакле, да би се заказала телефонска сједница треба да се усагласе сва три члана. Ја нисам био тамо, сједница није ни заказана – рекао је Додик.РТРС има поглед према којем је "ускраћивање сагласности за одржавање сједнице, коју је у Секретаријат путем електронске комуникације прослиједио шеф Додиковог Кабинета, Комшић у јавност пласирао као изјашњавање тј. гласање о тачки дневног реда".

Затим се цитира и Пословник о раду Предсједништва БиХ у којем се каже:

"Ако је члан Предсједништва привремено спријечен у обављању својих овлаштења, одредиће члана свог кабинета који ће га представљати на сједницама. У случају да то није могуће, мијењаће га шеф његовог кабинета. Овлаштени представник се може само изјашњавати у име одсутног члана Предсједништва, али нема право гласа", наведено је у Пословнику о раду.

ШТА АКО НИЈЕ, ШТА АКО ЈЕСТЕ?

Да је Милорад Додик учествовао у раду то би била катастрофа. И тачка.

Тога је свјестан и он, а од једног ко је у рату и миру радио све за муслиманску страну, апсолутно је очекивано да вјерује у максиму "у рату и љубави је све дозвољено". Исти тај Љиљан Комшић је новинарима причао како он и други муслимански члан предсједништва, Шефик Џаферовић, и то "кад падне мрак" иду један са једне, а други са друге стране, "па ко прије дограби" да смакну српску заставу испред канцеларије Милорада Додика.

То је тај степен мржње и јавно артикулисане нетолеранције према свему што је српско.Да ли је застава још увијек у лагумима Предсједништва БиХ, не знамо. Сигурно је да је Додик врло брзо одустао од тог спина и отпора, те дочекао да се хоризонт очекивања подигне за љествицу више – те сад сви ишчекују да ли ће у кабинет унијети двоглавог орла. То би било очекивано, као што је промијењен "ПЦ амблем" у српски грб са четири слова С, на плакатима који позивају да се потпише СНСД-ова петиција.

Дакле, врло тешко да би Додик за тако ситне паре продао своје "историјско не". Но, опозиција га је продала, готово за џаба, што говори у каквом је очајном стању наше национално јединство.

ШМИТ ЗА СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА ДРЖАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКЕ И ЕФБИХА?

Ово су све координисани и унапријед припремљени напади колонијалне управе и традиционалних савезника на српске домороце, до те мјере да је то застрашујуће. Управо јер је наш идеолошки конструкт потпуно упропаштен.

Шта опозициони политичари требају урадити након што су напљували спрског члана предсједништва на пасија кола? У најкраћем – ништа. И у најтужнијем, и у најреалнијем – ништа.


Наша јавна сцена је тако уништена, да је оћутати све што се десило најреалније за очекивати и најбезболније за прегурати. Није први пут ни Додику, ни њима, а нама се спрема очигледно још бруталних, безаконичких и насилничких напада у нивоу проглашавања српског члана Предсједништва неурачунљивим, па и, да ли мислите да је то немогуће – класичним проглашавањем смјене. Хапшењем људи у Брчком по потјерницама истог суда који показно гони генерала Савчића, што све води неизбјежно у конфликт ужасних размјера.

Зелено свјетло са Запада, ако ништа из Њемачке, већ је пуштено. Зато српска политика треба престати турирати машине, него повући ручну. Извадити ашове из борбеног комплета и заједнички се дубоко укопати. Без обзира шта то значило на изборима догодине.

Извор: Фронтал

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Кнежевић: Нећу се смирити док се не утврди који је министар предлагао да се митрополит и патријарх преруше у медицинско особље

Премијер Здравко Кривокапић и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић се нису појавили на контролном саслушању Одбора...

Уставни суд Републике Српске прогласио неуставним Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма
Уставни суд Републике Српске прогласио неуставним Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма

Уставни суд Републике Српске је донио одлуку да су одређеним одредбама Закона о заштити, очувању и...

2021-11-23 13:54:11

ДФ се одриче мјеста премијера - Демократе и УРА да предложе мандатара
ДФ се одриче мјеста премијера - Демократе и УРА да предложе мандатара

Демократски фронт у Платформи коју је предложио партијама парламентарне већине понудио је колегама из “Мир је...

2021-11-23 11:25:26

Декларација Уједињене Српске
Декларација Уједињене Српске

Уједињена Српска је, поводом обиљежавања шест година постојања, на сједници Главног одбора, предложила и јесногласно усвојила...

2021-11-22 11:19:33

Црна Гора се придружила новим санкцијама ЕУ против Русије
Црна Гора се придружила новим санкцијама ЕУ против Русије

Црна Гора и још три земље придружиле су се одлуци ЕУ од октобра да уврсте још...

2021-11-18 20:08:08

Захарова: Изненађујуће је то како је Мас императивно сву одговорност за кризу у БиХ свалио искључиво на Републику Српску
Захарова: Изненађујуће је то како је Мас императивно сву одговорност за кризу у БиХ свалио искључиво на Републику Српску

Саопштење портпарола Министарства спољних послова Марије Захарове о ситуацији у БиХ

2021-11-18 08:24:25

Северна Македонија од данас потпуно војно интегрисана у НАТО
Северна Македонија од данас потпуно војно интегрисана у НАТО

Северна Македонија ће данашњим потписивањем заједничке декларације са НАТО-ом званично завршити процес своје војне интеграције у...

2021-11-17 16:08:09

Митрополит Јоаникије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића
Митрополит Јоаникије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића

Центар за развој Шајкашке уз сагласнист породице Стратимировића од Куплина, данас, 17. новембра, одликовао је Његово...

2021-11-17 14:10:47

Блинкен: Свако једнострано повлачење из државних институција БиХ биће санкционисано
Блинкен: Свако једнострано повлачење из државних институција БиХ биће санкционисано

Свако једнострано повлачење из државних институција Босне и Херцеговине биће санкционисано, поручио је амерички државни секретар...

2021-11-17 11:21:58

Посланици утврђују да ли је Ђукановић повриједио Устав поводом устоличења Митрополита Јоаникија
Посланици утврђују да ли је Ђукановић повриједио Устав поводом устоличења Митрополита Јоаникија

Приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав на дневном је реду сједнице Скупштине Црне Горе, која почиње данас. Ако иницијатива прође Скупштину, одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

2021-11-12 08:31:39

Ескобар: Попис у Црној Гори може подићи националистичке тензије
Ескобар: Попис у Црној Гори може подићи националистичке тензије

Замјеник помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Сједињених Америчких Држава (САД) Габријел Ескобар изразио је забринутост САД-а због пописа становништва који, како је казао, може подићи националистичке тензије.

2021-11-12 08:05:10

Немачка: За најгору политичку кризу од краја рата одговорна сецесионистичка политика Владе Републике Српске
Немачка: За најгору политичку кризу од краја рата одговорна сецесионистичка политика Владе Републике Српске

\"Нећемо више усмеравати новац у Републику Српску која активно ради на уништавању БиХ као државе. Нећемо моћи скрштених руку пратити наставак ове неодговорне политике.\"

2021-11-11 21:26:45

Калабухов: Не подржавамо никакве званичне контакте са господином Шмитом
Калабухов: Не подржавамо никакве званичне контакте са господином Шмитом

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да не види никакав проблем у идеји о самосталној Републици Српској у оквиру БиХ, која је, како је истакао, ствар политичара, демократских одлука, те да ће је Русија подржати ако до њене реализације дође у дијалогу.

2021-11-11 12:13:18

Мандић: Нико из парламентарне већине не смије правити било какве договоре са ДПС-ом
Мандић: Нико из парламентарне већине не смије правити било какве договоре са ДПС-ом

Након састанка у згради Скупштине Црне Горе, на коме су учествовали представници свих партија парламентарне већине,...

2021-11-09 12:20:18

Црногорска полиција укинула меру забране уласка у земљу за 18 лица којима су бивше власти увеле забрану
Црногорска полиција укинула меру забране уласка у земљу за 18 лица којима су бивше власти увеле забрану

ТВЦГ сазнаје да су међу онима којима је укинута забрана син председника Србије Данило Вучић, председник...

2021-11-06 11:07:25

Кнежевић: АНБ два дана прислушкивала 278 функционера и активиста ДФ-а
Кнежевић: АНБ два дана прислушкивала 278 функционера и активиста ДФ-а

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић саопштио је да су дошли до сазнања да је...

2021-11-06 09:38:14

Кривокапић: Заборавимо шта је било, надам се да је ово добар знак неког новог пута
Кривокапић: Заборавимо шта је било, надам се да је ово добар знак неког новог пута

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изразио је наду да ће његова прва посета Београду бити добар...

2021-11-05 19:28:36

Састанак Вучића и Кривокапића
Састанак Вучића и Кривокапића

"Пожелео сам добродошлицу председнику Владе Републике Црне Горе Здравку Кривокапићу", написао је Вучић на Инстаграму уз...

2021-11-03 09:00:58

Стевандић: Република Српска ће бранити своја права и уставни поредак, и ту не постоји никакво нејединство
Стевандић: Република Српска ће бранити своја права и уставни поредак, и ту не постоји никакво нејединство

Република Српска одбацује позиве на сукобе насиље и рат. Ми смо се политички већ показали као...

2021-11-03 07:34:32

Мандић: Покрећемо иницијативу за формирање нове Владе
Мандић: Покрећемо иницијативу за формирање нове Владе

Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера ДФ, казао је на прес конференцији...

2021-11-01 13:55:46

У Цетињском манастиру прослављен празник Светог Петра Цетињског
У Цетињском манастиру прослављен празник Светог Петра Цетињског

Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача на Цетињу данас, 31. октобра, торжествено је прослављен празник...

2021-10-31 17:44:53

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске и Руска хуманитарна мисија на Балкану потписали споразум о сарадњи
Републичка управа цивилне заштите Републике Српске и Руска хуманитарна мисија на Балкану потписали споразум о сарадњи

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић и руководилац Руске хуманитарне мисије на Балкану Михаил Бонда потписали су у Источном Сарајеву споразум о сарадњи.

2021-10-30 18:45:07

Годишњи помен митрополиту Амфилохију
Годишњи помен митрополиту Амфилохију

Навршила се година од земаљске кончине великог пастира, јерарха наше Цркве, једног од најзначајнијих теолога и...

2021-10-30 17:14:34

Кривокапић: Темељни уговор ће бити потписан чим се стекну сви предуслови
Кривокапић: Темељни уговор ће бити потписан чим се стекну сви предуслови

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић је новинарима у Скупштини, након премијерског сата, казао да је Темељни...

2021-10-29 16:24:46

Кривокапић почетком новембра у посети Београду
Кривокапић почетком новембра у посети Београду

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић боравиће у званичној посјети Републици Србији 2. и...

2021-10-29 09:56:14

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: