Ђукановић: Нису се стекли услови за опозив амбасадора

Објављено: 04.01.2021.год.
фото: predjsenik.me / Vijesti

"У условима кохабитације и додатно је на проби спремност и политичка воља носилаца власти да сарађују у оним областима гдје су Уставом и законом упућени једни на друге. Није то велики број питања, али без сарадње на њима не може бити успјешне кохабитације власти"


Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да се нису стекли услови за доношење указа о опозиву амбасадора које је предложио министар вањских послаова Ђорђе Радуловић, преносе Вијести.


Радуловић је одлучио да опозове амбасадора Црне Горе у Кини Дарка Пајовића, амбасадора у Србији Тарзана Милошевића, амбасадорку у Уједињеним Арапским Емиратима Душанку Јекнић, амбасадора при Светој столици Миодрага Влаховића, амбасадорку у Италији Сању Влаховић, амбасадора у Босни и Херцеговини Обрада Миша Станишића те амбасадорку у Њемачкој Веру Кулиш.

У образложењу, Ђукановић је навео и да се "у више наврата јавност могла упознати са оцјенама предсједника Владе и министра вањских послова да се Влада на опозив амбасадора опредијелила због тога што су у континуитету дјеловали супротно интересима Државе", те да таква оцјена заслужује објашњење.

"Досадашња пракса за постављење и опозив амбасадора Црне Горе огледала се и у одржавању редовних вањскополитичких консултација – Предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине, предсједника Владе и министра вањских послова. У условима кохабитације и додатно је на проби спремност и политичка воља носилаца власти да сарађују у оним областима гдје су Уставом и законом упућени једни на друге. Није то велики број питања, али без сарадње на њима не може бити успјешне кохабитације власти", навео је Ђукановић.
 
У образложењу, Ђукановић је навео да Уставом Црне Горе је прописано да "Предсједник Црне Горе поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству, на предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе".
 
"Дакле, изворна Уставна надлежност Предсједника, прописана чланом 95 Устава Црне Горе је доношење указа о опозиву амбасадора. То право и обавеза Предсједника је суштинског карактера. Стога Устав Црне Горе, као ни Закон о вањским пословима не прописује рокове у којима Предсједник поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству".
 
Додао је да други дио наведене Уставне одредбе, такође, треба имати у виду.
 
"Не мање важно је да Предсједник поставља и опозива амбасадоре на Предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе. Закон о вањским пословима потврђује значај овог питања и одредбом члана 7 став 1, прописује да Министарство вањских послова обавјештава Предсједника о значајним питањима из области вањске политике и међународних односа. По мом виђењу Предлог опозива седам амбасадора Црне Горе је врло значајно питање, које је неупитно изискивало примјену ове одредбе Закона о вањским пословима".
 
Предсједник Црне Горе у образложењу је навео да је "досадашња пракса поводом опозива амбасадора, осим због окончања, односно истека мандата, је изузетно ријетка и подразумијевала је достављање образложеног Предлога министра вањских послова Кадровској комисији Владе".
 
"И кад занемаримо праксу, образложени Предлог за опозив, пролазио је процедуру Владине Комисије за кадровска и административна питања. (Уредба о Влади и Пословник Владе). Једино је предлог за опозив, у готово свим случајевима због окончања – истека мандата, подношен без посебног образложења. Имајући у виду да Комисија подноси Влади извјештај о размотреном материјалу који садржи: констатације, оцјене и предлог закључака, као и да се расправа на сједници Владе отвара о свакој тачки дневног реда одређеној за разматрање (члан 23 став 1 и члан 57 став 1 и 2 Пословника Владе), с разлогом се намеће питање образложења које би требало да прати сваки поднесени Предлог Владе Црне Горе за опозив са дужности амбасадора. За сваког од амбасадора појединачно. Посебно ако се узме у обзир да се Предлози Владе Црне Горе за опозив седам амбасадора, и комплетан материјал који је достављен, у суштини, састоји од једне реченице: „да се амбасадор опозове са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе...“ Само су уредно побројана имена и државе у којима су акредитовани. За овакву одлуку сваки озбиљан државни орган дао би образложење. Оно у овом случају недостаје".
 
Ђукановић је навео и да "утисак дефицита информација и образложења поводом Предлога Владе о опозиву седам амбасадора додатно се појачава након јавних оцјена, које су на ову тему изнијели највиши званичници Владе Црне Горе".
 
"Наиме, у више наврата јавност се могла упознати са оцјенама предсједника Владе и министра вањских послова да се Влада на опозив амбасадора опредијелила због тога што су у континуитету дјеловали супротно интересима Државе. Таква оцјена заслужује објашњење. Најприје због људи о којима је ријеч. Не мање важно, због земаља пријема у којима обављају дужност амбасадора. А није неважно, и због Предсједника Црне Горе који им је потписао акредитивна писма којим их препоручује шефовима држава пријема у којим, између осталог стоји: „Молим Вас, Екселенцијо, да са наклоношћу примите... и да са повјерењем прихватите сваку поруку коју Вам буде саопштавао у име Црне Горе и у моје лично...“ Зато би моје пристајање да донесем указ на бази Предлога одлука Владе и јавних образложења која су јој претходила, значило моје саглашавање са тим паушалним, политикантским и рефаншистичким оцјенама. Наравно, није непозната пракса и других земаља да након промјене власти промијене један број, углавном некаријерних дипломата, са политичким образложењем. Ипак, такве легитимне политичке потезе нове власти треба предузимати не блатећи људе, не урушавајући њихов морални и професионални интегритет. Јер, како пишемо о другима док смо „важни“ читаћемо о себи кад будемо мање важни. И то неће бити добра легитимација црногорске демократске културе. Зато, у циљу коректне сарадње на овим питањима препоручујем да у реализацији, понављам, неупитних политика нове већине, користите коректна и у политичкој и демократској пракси уобичајена образложења. Не оваква", навео је Ђукановић у образложењу.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Подгорица: Украјина се данас бори за слободу целог европског континента, дивимо се храбрости украјинских бранилаца, увек смо уз вас

Руководилац Министарства одбране Црне Горе Филип Аџић рекао је после састанка са украјинским министром одбране Алексејем...

РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић
РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић

Хрватска не може да обучава украјинске трупе на својој територији у оквиру програма помоћи ЕУ јер...

2022-11-23 05:45:59

Ђукановић: Клеронационализам који промовише Српска православна црква највећа претња по стабилност региона
Ђукановић: Клеронационализам који промовише Српска православна црква највећа претња по стабилност региона

Балкански национализми и клеронационализам који помовише СПЦ су највећа претња по стабилност региона, саопштио је црногорски...

2022-11-19 11:43:53

Ђукановић:  Москва развила две озбиљне базе деструкције - Србију и Републику Српску
Ђукановић: Москва развила две озбиљне базе деструкције - Србију и Републику Српску

У Црној Гори нема русфобије, али има одлучности да се не дозволи агресија, саопштио је црногорски...

2022-11-19 11:35:29

Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаонику: У вријеме Светог Арсенија се освештала наша отаџбина
Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаонику: У вријеме Светог Арсенија се освештала наша отаџбина

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог Аресенија Сремца, другог архиепископа српског Свету...

2022-11-10 18:49:34

Промена локалне власти у Црној Гори, ДПС вероватно губи Подгорицу
Промена локалне власти у Црној Гори, ДПС вероватно губи Подгорицу

Коалиција око ДПС-а \"Сви за наш град\" освојила је највише гласова на изборима у Подгорици, али већину имају странке које су победиле на парламентарним изборима 2020. године, показују прелиминарни резултати јуче одржаних локалних избора у 14 црногорских општина. Покрет \"Европа сад\" најавио коалициону власт у престоници.

2022-10-24 09:25:48

Ескобар: Владе балканских држава морају научити да се носе са слободним медијима
Ескобар: Владе балканских држава морају научити да се носе са слободним медијима

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да владе балканских држава морају научити...

2022-10-22 08:54:35

Милановић: Као врховни командант не одобравам обуку украјинских војника у Хрватској
Милановић: Као врховни командант не одобравам обуку украјинских војника у Хрватској

Хрватски председник Зоран Милановић није одобрио идеју о обучавању украјинских војника у земљи. "Ја сам против ове...

2022-10-19 07:04:42

Хрватска: Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама Русији
Хрватска: Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама Русији

Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама...

2022-10-19 06:42:06

Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији
Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији

"Савет је одлучио да се назив Одлуке (ЦФСП) 2022/266 треба да се измени и да се...

2022-10-15 09:16:55

Црногорски и хрватски министри спољних послова и одбране открили плочу у Морињу поводом „великосрпске агресије на Хрватску“
Црногорски и хрватски министри спољних послова и одбране открили плочу у Морињу поводом „великосрпске агресије на Хрватску“

Упркос негодовању мештана Мориња који су блокирали пут, откривена је "спомен плоча" на некадашњој касарни. Плочу...

2022-10-13 18:59:23

Руска амбасада у БиХ: Одавно је јасно да санкције Вашингтон и Брисел користе као средство васпитања политичара
Руска амбасада у БиХ: Одавно је јасно да санкције Вашингтон и Брисел користе као средство васпитања политичара

У контексту интензивираних покушаја Запада да појача свој све слабији утицај на грађане Босне и Херцеговине,...

2022-10-13 18:55:44

Подгорица протерује шест руских дипломата
Подгорица протерује шест руских дипломата

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да је прогласило шест дипломата Амбасаде Руске Федерације акредитованих...

2022-10-01 13:53:35

Црна Гора разматра ограничење уласка у земљу за Русе
Црна Гора разматра ограничење уласка у земљу за Русе

Црна Гора би требало да ограничи улазак Русима, наводи "Дан" став Министарства спољних послова Црне Горе. „Министар...

2022-09-11 16:59:49

„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“
„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“

Бесједе Његове светости патријарха српског г. Порфирија и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија изговорене у манастиру Савини

2022-08-28 08:28:08

Пала Влада Црне Горе
Пала Влада Црне Горе

Посланици Скупштине Црне Горе су на ванредној седници изгласали неповерење Влади премијера Дритана Абазовића

2022-08-20 07:40:03

Црна Гора протерује још једног руског дипломату
Црна Гора протерује још једног руског дипломату

Министарство спољних послова Црне Горе прогласило је службеника у амбасади Русије у земљи "персоном нон грата". „Министарство...

2022-08-12 17:59:00

„Слава Богу“: Патријарх Порфирије о потписивању Темељног уговора
„Слава Богу“: Патријарх Порфирије о потписивању Темељног уговора

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Темељни уговор нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и Српској православној цркви. Рекао је да Црна Гора увек може бити, као што је кроз векове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране света да долазе.

2022-08-03 11:54:39

Патријарх Порфирије и црногорски премијер потписали Темељни уговор
Патријарх Порфирије и црногорски премијер потписали Темељни уговор

Патријарх Српске православне цркве Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић потписали су данас у Вили Горица...

2022-08-03 10:08:53

Стевандић: Исто нам мисле и Бакир и Курти
Стевандић: Исто нам мисле и Бакир и Курти

Предсједник Уједињене Српске, др Ненад Стевандић, коментарисао је изјаву Бакира Изетбеговића у којој он оптужује Србију...

2022-08-02 11:05:44

Кристијан Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ
Кристијан Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ

Измене и допуне Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, кога Русија и Република Српска не признају за високог представника у БиХ јер није изабран потребном одлуком Савета безбедности, подразумиевају повећање казне за политичке субјекте до 30.000 КМ, а за ангажоване у изборној администарцији до 1.000 КМ.

2022-07-28 08:20:48

Ђукановић: Србија већ два вијека има хегемонистичку улогу на Западном Балкану
Ђукановић: Србија већ два вијека има хегемонистичку улогу на Западном Балкану

„СПЦ најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану“

2022-07-27 14:09:17

Митрополит Јоаникије: Када дође до свеопштег покајања и преумљења, сазидаће се обновљена Ловћенска капела
Митрополит Јоаникије: Када дође до свеопштег покајања и преумљења, сазидаће се обновљена Ловћенска капела

Светом литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у којој је молитвено учествовао Његово високопреосвештенство...

2022-07-27 13:16:57

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк