Кривокапић: Држава ће се од приватног окренути општем интересу

Објављено: 03.01.2021.год.
фото: gov.me

Нацрт закона о играма на срећу и наградним играма, који је Влада недавно утврдила, допринијеће приходној страни буџета око десет милиона евра, саопштио је премијер Здравко Кривокапић и додао да ће се држава окренути од приватног ка општем интересу.


Кривокапић је у интервјуу агенцији  Mina-business казао да је тај закон дуго био припремљен, али да није угледао свјетло дана.


“Анализом смо уочили да би то ново законско рјешење допринијело приходној страни буџета око десет милиона еура. Која држава је чекала толико времена да јој та једна приходна страна не буде попуњена на тај начин? Зашто је држава то чекала? О којим интересима појединаца или групација се ту радило“, питао је Кривокапић, преноси РТЦГ.

Он је објаснио да је Нацртом предвиђено потпуно уређење игара на срећу на другачији и праведнији начин.

„Добили смо подршку Словачке амбасаде која ће нам омогућити да финансијским средствима обезбиједимо инфраструктуру која је неопходна да то све функционише“, навео је Кривокапић.

Он сматра да ће се на тај начин оно што је до сада био превасходно приватни интерес окренути ка општем.

„Црна Гора функционише на врло једноставном принципу. За одређене људе може све, за друге мало или ништа. Ту филозофију морамо да преокренемо, без обзира коме се то свиђа или не и ко какав има директни или индиректни утицај у Црној Гори“, казао је Кривокапић.

Он је додао да од ове године филозофија мора да се промијени, и да буде филозофија дијељена за све.

„Ако ту логику успијемо да афирмишемо током ове године, то ће осјетити сваки грађанин конкретно, а не само одређена група или појединац“, навео је Кривокапић.

Он је, говорећи о динамици изградње прве дионице ауто-пута Бар-Бољаре, казао да је и тај пројекат један од проблема са којима су се сусрели.

„Ми смо само упознати са информацијом која гласи да је немогуће завршити ауто-пут до септембра, што је поновно пробијање рока. То подразумијева да треба потписати нови анекс уговора како би се обезбиједило финансирање, односно неких 130 милиона ЕУР преосталих од кинеске банке за финансирање завршетка тог пројекта“, прецизирао је Кривокапић.

Он је казао да се ту појављује неколико проблема, од којих је кључан надзор.

„Тај надзор, који у суштини ради једна француска фирма, таквог је карактера да је њхово вријеме истекло, али пошто је у уговору дефинисано и прецизирано - до завршетка радова, ту имате правни проблем. Уговор је истекао, а радови нијесу завршени и тај поступак је пред Привредним судом“, навео је Кривокапић.

Што се тиче резултата, прва одлука је у корист државе, док се чека друга.

„Ако се деси да тај надзор настави да ради, зар ви мислите да он ради са истим капацитетом и карактеристикама као до сада? То је просто немогуће. Ко је правио уговор да некога штети, а некоме доприноси, ја то не знам - то ћемо да преиспитамо“, рекао је Кривокапић.

Он је поновио да је само пробијање рока изградње проблематично.

„Пандемија није трајала читаву годину, него, ако поштено то гледамо, четири мјесеца. То не може да буде оправдан и објективан разлог за продужетак радова. Да ли временске прилике и неприлике утичу на извођача? Увијек утичу, али ајде да будемо коректни, да ли су оне биле негативне или позитивне? Апсолутно позитивне, да сте могли до прије седмицу чак и да асфалтирате одређене дионице ауто-пута“, саопштио је Кривокапић.

Он сматра да то све треба преиспитати у једној врло коректној атмосфери и разријешити тај проблем.

„И грејс период почиње од априла. Ако се ово продужава, зар није логично продужити грејс период и можда неке друге услове у корист државе, а не само гледати како је то добро за извођача. Морају обје стране да буду задовољне“, оцијенио је Кривокапић.

Он је, говорећи о кључним економским изазовима у овој години, казао да су пројекцијом обвезница имали једну рачуницу да ће са 200 милиона покрену многе развојне пројекте.

„То је била наша намјера, што говори о оној оптужби која је била врло некоректна првог дана мог излагања експозеа – како се не разумијем у чињенице и не знам гдје су подаци. Ми и дан данас откривамо дубиозе и смањујемо ових 200 милиона и тренутно је то дошло негдје на 100 милиона“, рекао је Кривокапић.

Он је додао да у Влади још немају реалну слику стања, јер су ту кратко.

„Иако смо се припремили и жељели све најљепше, нијесмо били у ситуацији, од изненађења која смо имали, да се посветимо до краја есенцијалном послу, односно економском препороду Црне Горе“, казао је Кривокапић.

Он је навео да ће у наредна два мјесеца имати јасну економску политику која ће бити јасна сваком грађанину, јер они иду на појашњење и поједностављење.

„Оном који влада прва премисао је заштита државе и имовине, то је његов задатак, а не давање имовине. Ова Влада жели због тога да преиспита све што је до сада рађено. Преиспитивање је наљепша ријеч, јер на тај начин не оптужујемо никога, али све се може преиспитати и учинити бољим“, оцијенио је Кривокапић.

Он је казао да ће се, уколико то не буду радили, први повући.

„Мени не треба прича да бих био премијер. Ја више волим свој посао професора. То је најчаснији и најљепши посао који неко може да ради. Ово је моја обавеза и одговорност и желим према томе тако да се односим“, навео је Кривокапић.

Он је, говорећи о кључним инвестиционим пројектима у овој години, саопштио да Министарство економског развоја планира низ активности усмјерених ка инвестицијама и подсјетио да је основна карактеристика Владе оријентисаност на знање и издизање нивоа знања и компетенција.

„Зато смо у експозеу рекли да ћемо покушати да обезбиједимо 500 нових и иновираних приступа и већ радимо на томе да оне из ИТ сектора, који нијесу успјели да се афирмишу, довољно обучимо да буду оријентисани на свој бизнис или да крену у бизнисе који већ постоје или на неке свјетске куће“, казао је Кривокапић.

Он је додао да сама чињеница да укупној администрацији треба више од 100 таквих стручњака, говори да је то један могући сценарио који се брзо реализује.

Кривокапић је саопштио и да је други дио активности везан за развој индустријских постројења, нарочито на сјеверу, како би се задржали људи.

„Знате да смо ми прокламовали назив хумана дуална економија. На примјер, ако имате пет пољопривредних домаћинстава, дате им још неки елемент, који је везан за неку малу производњу, како би на тај начин могли то да синхронизујемо и добијемо већу додатну вриједност“, рекао је Кривокапић.

Он је најавио велика улагања у секторе пољопривреде, шумарства и водопривреде, али и реализацију двије интересантне идеје.

„Једна је везана за коришћење отпада. То је пројекат који се односи на прераду потрошених гума. На годишњем нивоу имате око 300 хиљада таквих гума, које се често користе за паљење, што је поразно. Мислили смо да направимо тај погон, а послије се јавила идеја да то може да се прошири и на други отпад“, казао је Кривокапић.

Он је додао да постоји инвеститор који је заинтересован за реализацију тог пројекта.

„Тај пројекат вриједи неколико милиона ЕУР, што би држава могла да обезбиједи и тако ријеши један велики проблем. Ви знате да је својевремено био направљен погон који је требало да третира отпад од винове лозе, али је доживио бламажу. Постоји могућност да та иста сировина буде прерађена на изворни начин на који је замишљена, а то значи да то буду брикети који би се користили за гријање школа и болница“, објаснио је Кривокапић.

Он је навео да би, према њиховим процјенама, цијена таквог производа била око 130 ЕУР по метру кубном еуропака.

„Уколико би преуредили капацитете онда би минимизирали транспортне трошкове и онда би Подгорица могла у јавном дијелу да искористи тај потенцијал, што би допринијело промјени односа да је Подгорица, поготово током зимских мјесеци, један од загађенијих градова у Црној Гори“, казао је Кривокапић.

Он је, коментаришући годину за нама у економском смислу, казао – не поновила се.

„Када бих то рекао класичним језиком, рекао бих - не поновило се и мислим да се неће никад поновити на овакав начин и са оваквим посљедицама, јер ако убијете економско ткиво једне државе, без обзира на пандемију, то се тако лако и брзо не може опоравити“, рекао је Кривокапић.

Он сматра да је у Црној Гори једино сигуран посао у државној администрацији, али да Влада има намјеру да промијени економску политику у том дијелу.

„Ту ће бити неколико подстицаја – један искључиво финансијски, а други нефинансијски, у смислу стварања амбијента“, закључио је Кривокапић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Подгорица: Украјина се данас бори за слободу целог европског континента, дивимо се храбрости украјинских бранилаца, увек смо уз вас

Руководилац Министарства одбране Црне Горе Филип Аџић рекао је после састанка са украјинским министром одбране Алексејем...

РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић
РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић

Хрватска не може да обучава украјинске трупе на својој територији у оквиру програма помоћи ЕУ јер...

2022-11-23 05:45:59

Ђукановић: Клеронационализам који промовише Српска православна црква највећа претња по стабилност региона
Ђукановић: Клеронационализам који промовише Српска православна црква највећа претња по стабилност региона

Балкански национализми и клеронационализам који помовише СПЦ су највећа претња по стабилност региона, саопштио је црногорски...

2022-11-19 11:43:53

Ђукановић:  Москва развила две озбиљне базе деструкције - Србију и Републику Српску
Ђукановић: Москва развила две озбиљне базе деструкције - Србију и Републику Српску

У Црној Гори нема русфобије, али има одлучности да се не дозволи агресија, саопштио је црногорски...

2022-11-19 11:35:29

Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаонику: У вријеме Светог Арсенија се освештала наша отаџбина
Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаонику: У вријеме Светог Арсенија се освештала наша отаџбина

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог Аресенија Сремца, другог архиепископа српског Свету...

2022-11-10 18:49:34

Промена локалне власти у Црној Гори, ДПС вероватно губи Подгорицу
Промена локалне власти у Црној Гори, ДПС вероватно губи Подгорицу

Коалиција око ДПС-а \"Сви за наш град\" освојила је највише гласова на изборима у Подгорици, али већину имају странке које су победиле на парламентарним изборима 2020. године, показују прелиминарни резултати јуче одржаних локалних избора у 14 црногорских општина. Покрет \"Европа сад\" најавио коалициону власт у престоници.

2022-10-24 09:25:48

Ескобар: Владе балканских држава морају научити да се носе са слободним медијима
Ескобар: Владе балканских држава морају научити да се носе са слободним медијима

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да владе балканских држава морају научити...

2022-10-22 08:54:35

Милановић: Као врховни командант не одобравам обуку украјинских војника у Хрватској
Милановић: Као врховни командант не одобравам обуку украјинских војника у Хрватској

Хрватски председник Зоран Милановић није одобрио идеју о обучавању украјинских војника у земљи. "Ја сам против ове...

2022-10-19 07:04:42

Хрватска: Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама Русији
Хрватска: Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама Русији

Све суседне земље ЕУ које су изабрале пут уласка у ЕУ треба да се придруже санкцијама...

2022-10-19 06:42:06

Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији
Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији

"Савет је одлучио да се назив Одлуке (ЦФСП) 2022/266 треба да се измени и да се...

2022-10-15 09:16:55

Црногорски и хрватски министри спољних послова и одбране открили плочу у Морињу поводом „великосрпске агресије на Хрватску“
Црногорски и хрватски министри спољних послова и одбране открили плочу у Морињу поводом „великосрпске агресије на Хрватску“

Упркос негодовању мештана Мориња који су блокирали пут, откривена је "спомен плоча" на некадашњој касарни. Плочу...

2022-10-13 18:59:23

Руска амбасада у БиХ: Одавно је јасно да санкције Вашингтон и Брисел користе као средство васпитања политичара
Руска амбасада у БиХ: Одавно је јасно да санкције Вашингтон и Брисел користе као средство васпитања политичара

У контексту интензивираних покушаја Запада да појача свој све слабији утицај на грађане Босне и Херцеговине,...

2022-10-13 18:55:44

Подгорица протерује шест руских дипломата
Подгорица протерује шест руских дипломата

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да је прогласило шест дипломата Амбасаде Руске Федерације акредитованих...

2022-10-01 13:53:35

Црна Гора разматра ограничење уласка у земљу за Русе
Црна Гора разматра ограничење уласка у земљу за Русе

Црна Гора би требало да ограничи улазак Русима, наводи "Дан" став Министарства спољних послова Црне Горе. „Министар...

2022-09-11 16:59:49

„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“
„Ходајмо траговима Господњим које је на духовну мапу нашег народа уцртао Свети Сава“

Бесједе Његове светости патријарха српског г. Порфирија и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија изговорене у манастиру Савини

2022-08-28 08:28:08

Пала Влада Црне Горе
Пала Влада Црне Горе

Посланици Скупштине Црне Горе су на ванредној седници изгласали неповерење Влади премијера Дритана Абазовића

2022-08-20 07:40:03

Црна Гора протерује још једног руског дипломату
Црна Гора протерује још једног руског дипломату

Министарство спољних послова Црне Горе прогласило је службеника у амбасади Русије у земљи "персоном нон грата". „Министарство...

2022-08-12 17:59:00

„Слава Богу“: Патријарх Порфирије о потписивању Темељног уговора
„Слава Богу“: Патријарх Порфирије о потписивању Темељног уговора

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Темељни уговор нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и Српској православној цркви. Рекао је да Црна Гора увек може бити, као што је кроз векове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране света да долазе.

2022-08-03 11:54:39

Патријарх Порфирије и црногорски премијер потписали Темељни уговор
Патријарх Порфирије и црногорски премијер потписали Темељни уговор

Патријарх Српске православне цркве Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић потписали су данас у Вили Горица...

2022-08-03 10:08:53

Стевандић: Исто нам мисле и Бакир и Курти
Стевандић: Исто нам мисле и Бакир и Курти

Предсједник Уједињене Српске, др Ненад Стевандић, коментарисао је изјаву Бакира Изетбеговића у којој он оптужује Србију...

2022-08-02 11:05:44

Кристијан Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ
Кристијан Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ

Измене и допуне Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, кога Русија и Република Српска не признају за високог представника у БиХ јер није изабран потребном одлуком Савета безбедности, подразумиевају повећање казне за политичке субјекте до 30.000 КМ, а за ангажоване у изборној администарцији до 1.000 КМ.

2022-07-28 08:20:48

Ђукановић: Србија већ два вијека има хегемонистичку улогу на Западном Балкану
Ђукановић: Србија већ два вијека има хегемонистичку улогу на Западном Балкану

„СПЦ најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану“

2022-07-27 14:09:17

Митрополит Јоаникије: Када дође до свеопштег покајања и преумљења, сазидаће се обновљена Ловћенска капела
Митрополит Јоаникије: Када дође до свеопштег покајања и преумљења, сазидаће се обновљена Ловћенска капела

Светом литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у којој је молитвено учествовао Његово високопреосвештенство...

2022-07-27 13:16:57

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк