Како је прослављан Божић у царској Русији

Објављено: 07.01.2022.год.
Божићна јелка 1913-1914, фото: Централни државни архив филмских и фотографских докумената

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?


Житељи СССР-а и савремене Русије навикнути су да је Нова година најважнији зимски празник. Она се прославља бучно, често са великим бројем људи. Има много хране, традиционалних салата са мајонезом, сендвича са кавијаром, мандарина и шампањца, а ту је и незаобилазна видео-честитка шефа државе преко телевизора, непосредно пред поноћ. Затим следи весеље до зоре, пуцају петарде и праште ватромети. Руси се чудом чуде што странци одлазе на спавање одмах после поноћи (или уопште не дочекују Нову годину), пише Russia beyond.

Па ипак, треба рећи да се обичај прославе „најлуђе ноћи“ појавио тек током 1930-их. Совјетска власт је одлучила да направи празник првенствено за децу, како би она могла добити поклоне. Поред тога, СССР је Новој години доделио и окићену јелку, која је пре тога била главни атрибут Божића. Постепено су се празнику придружили и сви одрасли грађани, навикнути на велику прославу усред зиме.

 

Са божићном јелком 1911.

По календару Православне цркве Божић пада 25. децембра. Пре револуције су и Црква и држава користиле исти, Јулијански календар. Бољшевици су 1918. године прешли на Грегоријански календар, а Црква је остала на Јулијанском, тако да је дошло до несклада, тј. 25. јануар по црквеном календару је заправо 7. јануар по државном календару (код католика тај несклад не постоји јер су они одавно прешли на Грегоријански календар).

 

Божићна јелка 1900-1910.

Божић је увек био нешто више од обичне ноћне гозбе. Тај дан је очекиван са великим нестрпљењем. Уочи празника су организоване „свјатке“, тј. бурне прославе и маскараде, које су затим трајале још две недеље. Тај обичај има дубоке корене у прошлости словенских племена.

 

На санкама по леду, Јусуповски врт 1900.

Лав Толстој овако описује тај весели период у роману „Рат и мир“: „Слуге прерушене у медведе, Турке, крчмаре и госпође – и страшне и смешне – уносиле су хладноћу и весеље. Најпре су се сви стидљиво снебивали у предсобљу, кријући се један иза другога, и гурајући један другога у салу. У почетку су певали снебивљиво, а затим све веселије и сложније, да би се на крају све орило од песама и празничних игара“.

 

Маскарада у Јусуповском врту, 1900.

Уочи Божића су у многим градовима организовани добротворни базари.

 

Немачки пијац (Немецкий рынок), Москва, 1910.

Пре свега је требало побринути се да сва деца добију поклоне. Градске власти су често организовале поделу поклона сиромашној и незбринутој деци.

 

Деца полицијских службеника добијају поклоне за Божић, 1910-1912.

Крајем 19. и почетком 20. века постало је модерно да се шаљу божићне разгледнице. Обично се томе приступало са пуном одговорношћу: разгледнице су цртали познати сликари, оне су благовремено потписиване и ношене у пошту.Тај обичај је задржан и у совјетском периоду.

 

„Срећан Божић“! 1910-1912.

Важан подухват је био избор божићног дрвета. Племићи су слали у шуму слуге, а људи нижег статуса су сами одлазили да траже јелку.

 

На стазици у јеловој шуми, 1910.

Становници градова су ипак радије одлазили на пијацу да купе јелку, што је и данас случај.

 

Продаја божићних јелки у Јекатерининском врту, 1913.

Са друге стране, није било ни лако довући из шуме велику јелку ако човек нема своје кочије или не може да изнајми кочијаша.

 

Јелка је кићена кришом од деце. Тек када би све било спремно, одрасли су звонцем позивали децу да виде ово божићно чудо. И деца су заиста често била одушевљена!

 

Деца са јелком, 1910.

Овако је Лав Толстој 1870. године описао Божић: „На Божић је била предивна јелка. Хана и ја смо са децом унапред фарбали орахе златном бојом, облачили лутке, лепили кутијице и правили цвеће. Дјакови су донели прегршт прелепих играчака, које су наши драги пријатељи изабрали са посебним укусом и љубављу. Преко дана смо се сви клизали на леду... и били смо необично весели и срећни“.

 

Божићна јелка у Никољском, 1911.

„Од давнина се код Свентицких са јелкама поступало на овај начин. У десет, када се дечурлија разиђе, паљена је друга јелка за омладину и одрасле, и сви су се веселили до зоре. Старији су по целу ноћ играли карте <...> Цело друштво је вечерало у зору“ – тако Борис Пастернак описује прославу Божића у племићкој породици почетком 20. века у царској Русији.

 

Окићена јелка у стану глумице Вере Шувалове, 1911.

„Јелка је одисала топлотом и у неколико редова била опасана светлећим низовима, а поред ње су пролазиле даме које нису учествовале у плесу. Разговарајући, шуштећи хаљинама и газећи једна другу, оне су правиле живи црни зид око центра у коме су се лудо вртели плесни парови“, пише Пастернак.

 

Припреми божићне вечере приступало се крајње озбиљно. Као и данас, намирнице су биране и куповане знатно раније. Људи су строго постили до саме божићне ноћи, а омрсили би се шунком, кавијаром и питама са разним филовима.

 

Божићни ручкови и пријеми су приређивани и после празника, све до Нове године.

 

Уочи празничног ручка, 1910.

Божић није запостављан чак ни на фронту. Руске јединице су увек имале свог војног свештеника. У Првом светском рату 1914. године у божићној ноћи су утихнула чак и борбена дејства.

 

Божић на борбеном положају. Молебан 1915.


 Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: