„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Објављено: 19.09.2021.год.
Совјетска пешадија и тенкови јуришају на немачке позиције. Мађарска., фото: Sputnik / Russia beyond

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.


Црвена армија је 1944. године извела десет великих стратешких офанзива услед којих је ослобођена готово цела територија Совјетског Савеза, потучено је десеетак непијатељских дивизија, Бугарска, Румунија и Финска су прешле на страну Антихитлеровске коалиције, а нацистичка Немачка се нашла на рубу попуне пропасти, 
пише Russia beyond.

За ове операције био је карактеристичан темпо напредовања Црвене армије, као и синхронизованост дејстава свих родова војске, оперативна и тактичка неочекиваност и ефикасна „припрема“ за офанзиву помоћу ваздушних и артиљеријских напада.

Исте године је Јосиф Стаљин 4. октобра у Москви наступио са извештајем „27. годишњица Велике октобарске социјалистичке револуције“ и том приликом је први пут набројао ове операције, окарактерисавши их као „ударце“. Од тада се оне тако и зову. 

Први ударац: Лењинградско-новгородска операција (јануар-март 1944) 

Напад падобранаца. Лењинградски фронт. Подручје Црвеног села.

Сломивши добро припремљену немачку одбрану код Лењинграда советске трупе су одбациле непријатеља 200-280 километара на запад и тако потпуно ликвидирале обруч око овог града, другог по значају у СССР-у. Немачка 16. и 18. армија из групе армија „Север“ поднеле су тежак пораз и биле принуђене да се повуку на одбрамбену линију „Пантер“ на граници са совјетском Естонијом.

Други ударац: Дњепарско-карпатска операција (децембар 1943. – април 1944) 

Корсуњ-шевченковска офанзивна операција. Борци Другог украјинског фронта осматрају  заплењену технику Хитлерових трупа. Велики отаџбински рат 1941-1945.

Битка за територију Украјине западно од Дњепра била је једна од најкрупнијих у Другом светском рату. Са обе стране је учествовало 4 милиона људи. Црвена армија је дуго напредовала у тешким условима јер се отапао снег и путеви су били пуни блата. И поред тога, красноармејци су успели да ослободе знатан део Украјине и трећину Молдавије, и да стигну до државне границе са Румунијом. Због неуспеха је смењен командант групе армија „Југ“, фелдмаршал Ерих фон Манштајн.

Трећи ударац: Одеска и кримска офанзива (март-мај 1944) 

Ослобођени Севастопољ, мај 1944.

Вермахту је 1941. године требало 250 дана да заузме Севастопољ, главну базу Црноморске флоте, а Црвена армија је 1944. ослободила град за само три дана. Ослобођење јужне Украјине и Крима омогућило је да совјетске трупе безбедно наступају са крила на Румунију, а бродови су се вратили у своје базе на полуострву и убрзо затим успоставили потпуну контролу над Црним морем.

Четврти ударац: Виборшко-петрозаводска операција (јун-август 1944) 

Велики отаџбински рат (1941-1945). Совјетске трупе у ослобођеном Виборгу. Лењинградски фронт.

Главни циљ велике офанзиве у Карелији у јуну 1944. године био је да се Финска повуче из рата. И поред тога што је непријатељ на Карелијској превлаци концентрисао преко 70% својих снага, Црвена армија је успела да пробије његову одбрану и ослободи Виборг и Петрозаводск. Видевши да совјетска војска може продрети дубоко на територију земље, финска влада је почела да тражи могућности за склапање мира са СССР-ом.

Пети ударац: Белоруска операција (јун-август 1944) 

Операција „Багратион“. Фотографија снимљена: 1. јул 1944 - 31. јул 1945. Форсирање Висле.


У току Белоруске офанзивне операције „Багратион“ Црвена армија је показала Вермахту како изгледа блицкриг на совјетски начин. Операција је припремана у највећој тајности и била је велико изненађење за Немце. За само два месеца борби армије са три совјетска фронта су уз добру међусобну координацију напредовале 600 километара на запад, потукле групу армија „Центар“ и ослободиле Белорусију, источну Пољску и део Балтика.

Шести ударац: Лавовско-сандомјешка операција (јул-август 1944) 

Совјетска армија, Лавов.


Лавовско-сандомјешком операцијом снажно је уздрмана група армија „Северна Украјина“, 32 немачке дивизије су изгубиле 70% људства, а 8 дивизија је потпуно уништено. Црвена армија је у потпуности ослободила Украјину и пресекла везу између немачких трупа на југу и северу – та веза је сада могла да се остварује само околним путем, кроз Мађарску и Чехословачку.

Седми ударац: Јашко-кишињовска и Букурештанско-арадска операција (август -октобар 1944) 

Совјетски тенкови на улицама Букурешта.


Црвена армија је до ногу потукла немачко-румунске трупе у Молдавији и ушла на румунску територију, после чега је 23. августа краљ Михај I извршио државни удар, ухапсивши маршала Јона Антонескуа и чланове његове владе. Румунија је прешла у табор Антихитлеровске коалиције и њена армија је помогла Другом украјинском фронту маршала Родиона Малиновског да скоро целу територију краљевине крајем октобра ослободи од немачких и мађарских трупа.

Осми ударац: Балтичка операција (септембар-новембар 1944) 

Рига, Летонска ССР, СССР. Војник истиче црвену заставу над градом након његовог ослобађања од немачко-фашистичких освајача током Другог светског рата.

Услед операције „Багратион“ јединицама групе армија „Север“ размештеним на Балтику претила је опасност да буду одсечене од главнине, али је Хитлер ипак наредио да се држе до последњег даха. Црвена армија је у тешким борбама морала да савлађује дубоко ешелонирану непријатељску одбрану, нарочито на подручју Риге и на Монсундским острвима. Совјетске трупе су 10. октобра изашле на обалу Балтичког мора јужно од Мемела (Клајпеда) и одсекле групу армија „Север“ у западној Летонији. Непријатељске трупе су биле блокиране у Курландском џепу и ту су остале све до капитулације Немачке. Совјетски војници су их у шали називали „логор наоружаних ратних заробљеника“.

Девети ударац: Источнокарпатска и Београдска операција (септембар-октобар 1944) 

Напад трупа Трећег украјинског фронта на Београд. Једна од последњих фотографија фоторепортера агенције ТАСС В.Н. Иванова.

Офанзиву на Карпате почетком септембра 1944. године Црвена армија је почела у журби и без одговарајуће припреме јер су у помоћ звали учесници устанка који је избио у Словачкој крајем августа. Совјетске трупе нису успеле да се пробију до устаника, али су зато разбиле групу армија „Хајнрици“ и заузеле источну Словачку. Уједно су трупе Трећег украјинског фронта под командом маршала Фјодора Толбухина заједно са јединицама Народноослободилачке армије Југославије истерале непријатеља са већег дела југословенске територије и 20. октобра ушле у Београд.

Десети ударац: Петсамо-киркенешка операција (октобар-новембар 1944) 

Форсирани марш на Печенгу.

Немци у совјетском Заполарју током читавог рата нису постигли озбиљнији успех. Па ипак, почетком октобра 1944. су још увек контролисали совјетску територију западно од Марманска и тако покривали пут према налазиштима бакра, никла и молибдена у северним подручјима Норвешке и Финске, што је за Трећи рајх било од великог значаја. Савлађујући дубоко ешелонирану непријатељску одбрану на тешком терену, трупе Карелског фронта на челу са генералом Кирилом Мерецковом успеле су да уз подршку бродова Северне флоте и морских десаната ослободе регион од непријатеља и крајем октобра су ушле на норвешку територију.

Борис Јегоров, Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: