Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Објављено: 01.08.2021.год.
Балканска серија Василиј Верешчагин

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.


1. Четири столећа су Русија и Османлијска империја улазиле у крваве сукобе борећи се за обале Црног мора, за Балкан и Кавказ. Од средине 16. века до завршетка Првог светског рата међу њима је било више од десет ратова и оружаних конфликата. У просеку су периоди мира били мањи од 25 година.

 

Балканска серија

2. Први војни сукоб између Руса и Турака избио је 1541. године. Тада је Сахиб I Гирај, кан Кримског каната који је политички зависио од Османлијског царства, кренуо у поход на Москву, замоливши султана да му помогне одредом јаничара и артиљеријом. Руска војска је однела убедљиву победу, „многе цареве Татаре љуто потукоше и Турцима многе топове поломише“.

 

Бекство Сахиб Гиреја са хордом са Оке, 1541.

3. Султан Селим II је био озбиљно забринут експанзијом Руске царевине на југ, тј. освајањем Казањског (1552) и Астрахањског (1556) каната. Порта је схватала да мора што пре потиснути Русе са граница своје империје и Крима који је зависио од османлија. Ратна срећа, међутим, није била наклоњена Турцима. Неславно се завршио њихов покушај да заузму Астрахањ 1569. године, а 1572. у Молодинској бици 50 километара од Москве заједно са војском кримског кана Девлета Гираја изгинуло је седам хиљада елитних јаничара.

 

Портрет Селима II, султана Отоманског царства (1566-1574).

4. И крајем 17. и почетком 18. века Руска царевина је успешно водила ратове против Турака. Успела је да заустави експанзију Османлијског царства на украјинској територији учврстивши своје позиције у Кијеву и на левој обали Дњепра, а 1696. године је заузела турску тврђаву Азов на обали Азовског мора и почела да оснива прву регуларну војнопоморску флоту. За Русе је, међутим, као хладан туш био Прутски поход 1711. године, када је армију Петра I са 80.000 војника у Молдавији опколило 200.000 Турака и Кримских Татара. Цар је успео да склопи мир и сачува армију, али је Азов изгубљен и затим непуних четврт века није био у руским рукама.

 

Азовска флота. Из дневника са путовања Јохана Георга Корба.

5. Један од најважнијих ратова у историји руско-турске конфронтације био је рат 1768-1774. године. У јулу 1770. је руска ескадра потпуно уништила турску флоту у Чесменском заливу Егејског мора и затим захваљујући томе успоставила потпуну доминацију у источном Средоземљу. „Вода помешана са крвљу и пепелом изгледала је врло гадно. Нагорели лешеви су плутали на таласима и толико су напунили луку да је тешко било пловити њоме у чамцима“, написао је кнез Јуриј Долгоруков који је учествовао у бици.

 

Чесменска битка, 1770.

6. После тријумфа на мору уследили су успеси и на копну. Турске трупе су доживеле пораз код Ларге, Кагуле и Козлуђе. Неко време је руска војска држала и Бејрут, једну од најважнијих лука Османлијске империје. После овог рата Крим је прогласио независност и више није био под султановом влашћу (полуострво ће бити припојено Руској империји 1783. године). Уједно је Русија стекла право да на Црном мору има војнопоморску флоту која ће неометано моћи да пролази кроз Босфор и Дарданеле.

 

Гравира. Битка на Кагули.

7. У каснијим војним конфликтима све до средине 19. века Русија је успешно потискивала ослабљену Османлијску империју са северних обала Црног мора, са Кавказа и Балкана. И Кримски рат 1853-1856. године је у почетку био повољан по Русе. У Синопској бици 30. новембра 1853. године руска флота је до ногу потукла турску. Потопљено је 15 бродова и погинуло преко 3.000 морнара, а заробљен је лично командант турске флоте, вицеадмирал Осман-паша. „Са искреном најсрдачнијом радошћу вам налажем да НАШИМ храбрим морнарима пренесете да им се захваљујем за подвиг учињен у славу Русије и у част Руске заставе. Са задовољством видим да Чесма није заборављена у руској флоти, да су праунуци достојни својих прадедова“, написао је император Николај I поморском министру Александру Меншикову. 

 

Битка код Синопа.

8. „Масакр у Синопи“, како је овај окршај назвала енглеска штампа, послужио је као повод за улазак Велике Британије, Француске и Сардинске краљевине у рат на страни Турака. Користећи техничку неразвијеност руске армије савезници су на крају извојевали победу. Један од најтежих услова Париског мировног споразума којим је завршен рат био је тај што Русија није имала право да држи војнопоморску флоту на Црном мору (ограничење је укинуто 1871. године).

 

На палуби адмиралског брода „Императорка Марија“ за време битке код Синопа.

9. Турци су 1876. и 1877. године брутално угушили устанак хришћанског становништва у Бугарској и Босни, после чега је талас револта запљуснуо целу Европу. Русија је 24. априла 1877. године објавила рат Османлијској империји са циљем да ослободи балканске народе. И поред привремених потешкоћа, ратна кампања руске армије развијала се успешно, тако да су у јануару наредне године Руси већ били на прилазима Истамбулу. Према условима Санстефанског мировног споразума званично је проглашена независност Румуније, Србије и Црне Горе (мада оне дефакто већ одавно нису биле под султановом влашћу), а Турци су уступили Русима део територија на Кавказу и Балкану, док су Босни и Херцеговини дали аутономију. Међутим, главни резултат мировног споразума било је обнављање бугарске државе на великој територији од Црног до Егејског мора, с тим што је било планирано да Бугарска првих неколико година буде под непосредном руском управом.

 

Генерал Гурко осваја Софију.

10. Такво јачање позиција Руске империје на Балкану озбиљно је узнемирило западне силе. Под њиховим дипломатским притиском услови Санстефанског мира су преиспитани на мировном конгресу у Берлину у лето 1878. године. Независност Румуније, Србије и Црне Горе је потврђена, али је Босна и Херцеговина уместо аутономије добила „привремену“ аустроугарску окупацију (за мање од 20 година Беч је и званично успоставио власт у овом региону). Уместо Велике Бугарске успостављена је вазална кнежевина са знатно редукованом територијом и са центром у Софији, а такође Источна Румелија као аутономна провинција Османлијског царства. „Нама је Европа дала право само да бијемо Турке, да проливамо руску крв и трошимо руски новац, али ни случајно да из тога извучемо корист за себе и за нашу браћу по вери по нашем сопственом нахођењу“, са жаљењем је констатовао руски амбасадор у Истамбулу Николај Игнатјев.

 

Сатирична мапа Европе, 1877.

11. Последњи оружани конфликт у историји конфронтације двеју империја био је Први светски рат. Руска армија је успела да осујети планове Турака који су желели да заузму руско Закавказје, па је чак кренула у велику контраофанзиву. Тако су почетком 1916. године трупе генерала Николаја Јуденича потукле 3. турску армију и заузеле стратешки важан град Ерзурум, чиме је отворен пут у дубину османлијске територије.

 

Турски топ (15 cm Ringkanone L/26 Krupp) који је руска војска заробила код Ерзурума, 1916.

12. Руској војсци, међутим, није било суђено да до краја потуче Турке. Фебруарска револуција 1917. године проузроковала је пад самодржавне власти у Русији, а уједно и муњевити распад руске армије. Турска војска је успела да поврати целу Источну Анатолију, па чак и да отме од Русије Батумску и Карску област. Али независно од тога исход светског оружаног конфликта није био повољан по Османлијску империју и Порта је већ бројала своје последње дане.

 

Руски ровови у шумама Саракамиша.

13. По завршетку Првог светског рата бивши непомирљиви непријатељи су ушли у период успостављања билатералних односа. Бољшевици су пружили подршку Турском националном покрету Кемала Ататурка у борби против стране интервенције. Тако је Совјетска Русија чак постала и савезница Турске Републике, основане 1923. године на рушевимама Османлијског царства. Додуше, то ново пријатељство је веома кратко трајало.

 

Посета совјетске делегације Турској 1933. Сусрет народног комесара за одбрану СССР-а Климента Ворошилова са председником Турске Мустафом Кемалом Ататурком на паради у част 10-годишњице Турске Републике (29. октобар 1923).

Борис Јегоров, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: