Први руски владар – реална личност или само мит?

Објављено: 24.07.2021.год.
фото: © Михаил Кулешов/Sputnik/Russia beyond

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.


Рјурик се први пут спомиње у најстаријем руском летопису „Повести минулих лета“. Међутим, треба имати у виду да је летопис написан у 12. веку, 150-200 година после Рјурикове смрти. Мањак података је разлог због којег је Рјурикова личност и данас предмет дискусија, пише Russia beyond.

Период од 8. до 11. века у Европи је познат као доба Викинга, када су нормански (северноевропски) „конунзи“ (врховни владари) освајали, пљачкали и убирали порез од европских градова, варошица и држава. До 11. века норманска насеља су постојала и у Северној Америци. У то доба, како наводи летопис, 862. године, разна словенска племена која су насељавала територију око Новгорода позвала су Варјага по имену Рјурик и његову браћу (или саборце) Синеуса и Трувора да владају њиховом земљом.

Кадар из серије „Викинзи“

Према Летопису минулих лета порука коју су Словени послали Варјазима гласила је отприлике овако: „Наша земља је велика и богата, али у њој нема реда. Дођите и владајте над нама.“ Рјурик је онда дошао у Новгород и постао његов владар, док су се његова браћа сместила у Белоозеру (Синеус) и Изборску (Трувор). После смрти Рјурикове браће, он је постао једини владар ових земаља све до своје смрти 879, када је власт прешла Олегу Вештом. Тако је почела династија Рјуриковича.

 

Труворов крст у Изборску

Али да ли се заиста тако десило? Представићемо вам аргументе обе стране – историчара који сматрају да је Рјурик био реални „конунг“, као и оних који тврде да он никада није ни постојао.

 

„Дођите и владајте нама“

 

Рјурик је био реална историјска личност

Присталице такозване „норманске теорије“ сматрају да је Рјурик био реална личност, нормански  владар који је био зачетник будуће руске државе. Историчар Јевгениј Пчелов, водећи заступник ове теорије и аутор Рјурикове научне биографије, тврди да су Варјази у руским летописима заправо Нормани, односно скандинавски краљеви, а да је Рјурик дефинитивно био један од њих. 

Он такође наводи да је почетком 16. века кијевски митрополит Спиридон направио родослов великих московских кнежева све до Рјурика, тврдећи такође да је Рјурик потомак извесног рођака римског цара Октавијана Августа (од 63 године пре н.е. до 14 г. н.е.) То значи да је велики московски кнежеви требало да буду поштовани као потомци Августа, односно као људи краљевског рода. Тако да је за московску државу реално постојање Рјурика било основа њихове власти. Али да ли постоји довољно извора који могу да поткрепе да је Рјурик стварно постојао?

Рјурик из Јутланда

Археолошки налази потврђују да је у 9. веку, када је наводно живео Рјурик (према летописима, умро је 879), земља на северу Русије (Новгород, Псков, Изборск и други градови) заиста била под снажним утицајем скандинавских варјашких племена и да је са њима била у трговинским везама. Најстарија руска имена као што су Олег, Глеб, Игор, Рогнеда и друга имају скандинавско порекло, а и сама реч Рус, која је касније постала корен за назив руског народа, потицала је од назива  рода коме је Рјурик припадао, према летопису.

Многи уважени руски историчари, укључујући Георгија Вернадског (1887-1973), Бориса Рибакова (1908-2001) и друге, тврдили су да је Рјурик који је дошао у Русију у Европи био познат као Рорик од Дорестада (810-880), дански Викинг, који је освојио земље Јутланда (данашњег Кимбријског полуострва), владао средњовековним градом Дорестадом, кратко држао холандске земље, укључујући Утрехт, а у каснијим годинама отишао у Новгород и опорезивао словенска племена у замену за заштиту коју им је пружао.

Долазак Јурика у Новгород, 15. век

Како истиче још један реномирани руски историчар Средњег века Антон Горски, у неким византијским хроникама о Русима се говори као о „људима које позивају Франци (германски народи)“, што наговештава могућност да су Рјурик Новгородски и Рјурик од Дорестада иста особа. Међутим, не постоји сигуран и необорив историјски или археолошки доказ да је Рјурик постојао, што значи да многи историчари у то сумњају.

Рјурик је само мит

Руски историчари Јелена Мељникова и Владимир Петрухин сматрају да је прича о позивању Варјага историјски мит. Ова легенда, по њиховом мишљењу, поклапа се са традиционалним народним причама о пореклу државне моћи и владајуће династије, какве се могу наћи и код других народа.

Историчар Игор Данилевски, такође уважени стручњак када се ради о историји старе и средњовековне Русије, и водећи опонент Јевгенија Пчелова по питању Рјуриковог постојања, каже: „Легенда о позивању Рјурика је легенда и ми не знамо да ли у њој постоји и трунка истине.“

Рјурик, минијатура 17. век

Како би поткрепио свој став, Данилевски истиче следећу чињеницу. Видукинд из Корвеја (925-973), средњовековни саксонски хроничар који је живео један век после наводне Рјурикове владавине и око век пре него што је написан Летопис минулих лета, у својој хроници „Дела Саксонаца“ спомиње да су се Британци Саксонцима обратили са приближно сличном поруком какву су Словени послали Варјазима: „Наша земља је богата и родна, али смо стално мета напада [других племена].“

Данилевски затим тврди да је хронологија Летописа минулих лета потпуно измишљена и да је створена из политичких разлога како би се идеолошки подржао легитимитет династије Рјуриковича, која се до 11. века борила за контролу над руском земљом, док су јој ривали била централноевропска, па чак и источна номадска племена.

Велики кнез Рјурик, Велики кнез Игор и Игор Свјатославович, Кремљ

***

 

Дискусија о Рјуриковој историјској личности међу руским историчарима вероватно никада неће бити окончана. Могуће је да неки новооткривени извори баце светло на ово питање. Засад је консензус постигнут око тога да је неки кнез, можда Рјурик, заиста основао династију Рјуриковича која је постепено преузела политичку моћ у Русији и учинила Москву својом престоницом. 862. година се и даље сматра за почетак руске политичке историје. Међутим, Русија као држава није настала 862. године, то се догодило знатно касније, вероватно у 15. веку, за време владавине великог московског кнеза Ивана III.

Георгиј Манајев,
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: