Са којим земљама се граничи Русија?

Објављено: 18.07.2021.год.
фото: © Јуриј Смитјук/TASS

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.


Званично се Русија граничи са 18 земаља, и то је највећи број суседних земаља на свету! Осам од тих осамнаест суседа су бивше совјетске републике, а осталих десет су државе Европе, Азије, па чак и Америке. Руска граница је дугачка укупно 60.932 км (22.125 км на копну и 38.807 км на мору), пише Russia beyond

1. Кина 

Благовештенск. Поглед на обалу реке Амур и град Хејхе (Кина).

Руско-кинеска граница је дугачка преко 4.200 километара. Пролази кроз велики број река и језера. Руски далекоисточни град Благовештенск је само 500 метара удаљен од кинеског града Хејхе. Граница између две земље је и река Амур. Житељи могу да машу једни другима док се шетају обалом реке. Планирано је да се 2023. године преко реке направи успињача, што ће омогућити да се са једне стране пређе на другу за неколико минута.

 

Зграда железничке станице у Забајкалску. // Матрјошка висока 30 метара на „Тргу матрјошки“ у граду Манџурија.

Сибиру су градови Забајкалски и Манџурија удаљени један од другог само 6 километара. У кинеском граду је за руске туристе направљен велики број продавница и центара за забаву. Најимпресивнија је џиновска лутка Матрјошка на улазу у град.

2. САД 

 

Руско Острво Велики Диомед (десно) и америчко острво Мали Диомед (лево), налазе се у Беринговом мореузу. Транссибирска експедиција 1992-1993 прешла је Сибир од Надима до Беринговог мореуза, проучавајући и комуницирајући са староседеоцима током целе руте.

Руско и америчко копно дели Берингов мореуз између острва Диомед који је на једном месту широк само 3.750 метара. Ратмановљево острво (Велики Диомед) припада Русији а острво Мали Диомед (некадашњи назив Крузенштерново острво) Сједињеним Америчким Државама. Ту је уједно и граница временске зоне. Са америчке стране живи стотинак људи (аутохтони житељи Аљаске), док се на руској страни налази само караула.

3. Јапан
 

 

Чланови експедиције стоје на обали рта Васин острва Уруп (острво јужне групе Великог гребена Курилских острва).

Ова граница је успостављена после Другог светског рата. Пролази кроз подручје Курилских острва. Јапан се, међутим, не слаже са тим и дотична острва третира као своју територију. Руски граничари често имају посла са јапанским рибарима који илегално залазе на територију Русије.

4. Северна Кореја
 

 

Граничари за време страже на територији контролног пункта Хасан у граничној зони поред државне границе Руске Федерације са Народном Републиком Кином и демократском Народном Републиком Корејом.

Граница између Русије и Северне Кореје дугачка је најмање 40 км и пролази реком Туманај у Приморском крају, на подручју станице Хасан. Железнички Мост пријатељста преко ове реке подигнут је у совјетском периоду.

5. Монголија

 

 

Република Тува. Литица на граници са Многолијом.

Руске републике Алтај, Тува и Бурјатија, као и Забајкалски крај, граниче се са Монголијом. Већином та граница (укупне дужине 3.485 км) пролази кроз забачена подручја, тако да на њој има само 12 граничних прелаза.

6. Естонија
 

 

Државна граница Русије и Естоније пролази средином старог корита реке Нарва. На слици: тврђава Нарва на територији Естоније (лево) и Ивангородска тврђава на територији Русије (десно).

Једна од најлепших деоница државне границе Руске Федерације налази се између Ивангорода (Псковска област) и Нарве (Естонија). Ту су две средњовековне тврђаве спојене пешачким мостом преко реке. Још 1957. године, када су Естонија и Русија биле совјетске републике, оне су дале једна другој делове територије (тада је то била обична формалност), услед чега данас Русија има територијалне претензије на полуенклаву Дубки.

7. Норвешка

 

 

Челични мост Бекфорд на ауто-путу Е105 код насеља Стурскуг.  Ауто-пут Е105  је једини магистрални пут који пресеца норвешко-руску границу.

Најсевернија граница Русије пролази изнад Поларног круга у Мурманској области. Она је у совјетском периоду била фактички затворена. У руском пограничном насељу живе углавном граничари и радници локалне хидроелектране.

8. Финска

 

 

Сусрет руског Деда Мраза и финског Јоулупукија на руско-финској граници.

На руско-финској граници дејствује осам граничних прелаза: три у Виборшком рејону, три у Карелији и два у Мурманској области. У Карелији постоје и два гранична прелаза на којима је омогућена поједностављена процедура преласка. Њих могу да користе само држављани Русије и Финске.

9. Летонија

 

 

Летонско-руска граница и прелазак железничке пруге у близини Лудзе из птичје перспективе.

Граница између Русије и Летоније пролази кроз Псковску област. Дугачка је нешто више од 270 километара. Управо ту се Русија граничи са Европском унијом и НАТО-ом.

10. Литванија

 

 

Пешчана плажа на обали Балтичког мора у националном парку „Курска превлака“.

Већи део руско-литванске границе протеже се дуж Курске превлаке. То је руска енклава у Калињинградској области, једно од најживописнијих места на обали Балтичког мора.

11. Пољска

 

 

Радник пункта на пољско-руској граници.

Граница пролази са „спољне“ стране Калињинградске области, кроз Балтичку превлаку. Постоји неколико граничних прелаза где се граница може прећи возом, аутомобилом, па чак и бициклом.

12. Белорусија

 

 

Руска и белоруска стела на граничном путу.

Ова граница се појавила после распада Совјетског Савеза 1991. године и постоји само формално. На њој нема пограничне контроле. Пролази по ободу Псковске, Смоленске и Брјанске области. Иако овде нема граничних прелаза, странци који желе да посете обе земље ипак морају имати две различите визе.

13. Азербејџан

 

 

Дагестанско село Хрјуг на обали реке Самур.

Граница са Азербејџаном се протеже по ободу Дагестана, најјужнијег подручја Русије, а такође реком Самур у планинама.

14. Казахстан

 

 

Погранични знак на руско-казахстанској граници.

Најдужа копнена граница на свету је граница између Русије и Казахстана. Дугачка је 7.598,8 километара. Са Казахстаном се граничи 12 руских области, од Астрахања до Алтаја.

15. Украјина

 

 

Споменик са симболом Републике Крим у близини прелазног пункта „Џанкој“ на граници Русије и Украјине.

Главни део границе пролази по ободу Брјанске, Курске, Белгородске, Вороњешке и Ростовске области. Украјина има територијалне претензије у погледу руске републике Крим, али је чињеница да од 2014. године Русија има границу са Украјином која пролази преко језера Сиваш, све до Армјанска.

16. Грузија

 

 

Аутомобилски гранични прелаз „Горњи Ларс“, који је отворен на грузијско-руској граници.

Откако је Русија 2008. године признала републике Абхазију и Јужну Осетију после њиховог одвајања од Грузије, између Русије и Грузије је остао само један контролни пункт на Грузијском војном путу. Са гледишта Грузије границе се нису мењале од распада СССР-а.

17. Абхазија

 

 

Контролни пункт „Псоу“ на руско-абхаској граници.

Граница пролази близу руског града Адлера на Црном мору. Мештани могу да је пређу без визе и пасоша, пешке, возом или аутомобилом. Страним држављанима, међутим, није дозвољен прелазак ове границе.

18. Јужна Осетија

 

 

Војно-осетински пут на излазу из Алагирске клисуре.

Из Русије се у Јужну Осетију може стићи само Транскавкаском магистралом или преко неколицине планинских путева.

Елеонора Голдман, 
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: