Са којим земљама се граничи Русија?

Објављено: 18.07.2021.год.
фото: © Јуриј Смитјук/TASS

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.


Званично се Русија граничи са 18 земаља, и то је највећи број суседних земаља на свету! Осам од тих осамнаест суседа су бивше совјетске републике, а осталих десет су државе Европе, Азије, па чак и Америке. Руска граница је дугачка укупно 60.932 км (22.125 км на копну и 38.807 км на мору), пише Russia beyond

1. Кина 

Благовештенск. Поглед на обалу реке Амур и град Хејхе (Кина).

Руско-кинеска граница је дугачка преко 4.200 километара. Пролази кроз велики број река и језера. Руски далекоисточни град Благовештенск је само 500 метара удаљен од кинеског града Хејхе. Граница између две земље је и река Амур. Житељи могу да машу једни другима док се шетају обалом реке. Планирано је да се 2023. године преко реке направи успињача, што ће омогућити да се са једне стране пређе на другу за неколико минута.

 

Зграда железничке станице у Забајкалску. // Матрјошка висока 30 метара на „Тргу матрјошки“ у граду Манџурија.

Сибиру су градови Забајкалски и Манџурија удаљени један од другог само 6 километара. У кинеском граду је за руске туристе направљен велики број продавница и центара за забаву. Најимпресивнија је џиновска лутка Матрјошка на улазу у град.

2. САД 

 

Руско Острво Велики Диомед (десно) и америчко острво Мали Диомед (лево), налазе се у Беринговом мореузу. Транссибирска експедиција 1992-1993 прешла је Сибир од Надима до Беринговог мореуза, проучавајући и комуницирајући са староседеоцима током целе руте.

Руско и америчко копно дели Берингов мореуз између острва Диомед који је на једном месту широк само 3.750 метара. Ратмановљево острво (Велики Диомед) припада Русији а острво Мали Диомед (некадашњи назив Крузенштерново острво) Сједињеним Америчким Државама. Ту је уједно и граница временске зоне. Са америчке стране живи стотинак људи (аутохтони житељи Аљаске), док се на руској страни налази само караула.

3. Јапан
 

 

Чланови експедиције стоје на обали рта Васин острва Уруп (острво јужне групе Великог гребена Курилских острва).

Ова граница је успостављена после Другог светског рата. Пролази кроз подручје Курилских острва. Јапан се, међутим, не слаже са тим и дотична острва третира као своју територију. Руски граничари често имају посла са јапанским рибарима који илегално залазе на територију Русије.

4. Северна Кореја
 

 

Граничари за време страже на територији контролног пункта Хасан у граничној зони поред државне границе Руске Федерације са Народном Републиком Кином и демократском Народном Републиком Корејом.

Граница између Русије и Северне Кореје дугачка је најмање 40 км и пролази реком Туманај у Приморском крају, на подручју станице Хасан. Железнички Мост пријатељста преко ове реке подигнут је у совјетском периоду.

5. Монголија

 

 

Република Тува. Литица на граници са Многолијом.

Руске републике Алтај, Тува и Бурјатија, као и Забајкалски крај, граниче се са Монголијом. Већином та граница (укупне дужине 3.485 км) пролази кроз забачена подручја, тако да на њој има само 12 граничних прелаза.

6. Естонија
 

 

Државна граница Русије и Естоније пролази средином старог корита реке Нарва. На слици: тврђава Нарва на територији Естоније (лево) и Ивангородска тврђава на територији Русије (десно).

Једна од најлепших деоница државне границе Руске Федерације налази се између Ивангорода (Псковска област) и Нарве (Естонија). Ту су две средњовековне тврђаве спојене пешачким мостом преко реке. Још 1957. године, када су Естонија и Русија биле совјетске републике, оне су дале једна другој делове територије (тада је то била обична формалност), услед чега данас Русија има територијалне претензије на полуенклаву Дубки.

7. Норвешка

 

 

Челични мост Бекфорд на ауто-путу Е105 код насеља Стурскуг.  Ауто-пут Е105  је једини магистрални пут који пресеца норвешко-руску границу.

Најсевернија граница Русије пролази изнад Поларног круга у Мурманској области. Она је у совјетском периоду била фактички затворена. У руском пограничном насељу живе углавном граничари и радници локалне хидроелектране.

8. Финска

 

 

Сусрет руског Деда Мраза и финског Јоулупукија на руско-финској граници.

На руско-финској граници дејствује осам граничних прелаза: три у Виборшком рејону, три у Карелији и два у Мурманској области. У Карелији постоје и два гранична прелаза на којима је омогућена поједностављена процедура преласка. Њих могу да користе само држављани Русије и Финске.

9. Летонија

 

 

Летонско-руска граница и прелазак железничке пруге у близини Лудзе из птичје перспективе.

Граница између Русије и Летоније пролази кроз Псковску област. Дугачка је нешто више од 270 километара. Управо ту се Русија граничи са Европском унијом и НАТО-ом.

10. Литванија

 

 

Пешчана плажа на обали Балтичког мора у националном парку „Курска превлака“.

Већи део руско-литванске границе протеже се дуж Курске превлаке. То је руска енклава у Калињинградској области, једно од најживописнијих места на обали Балтичког мора.

11. Пољска

 

 

Радник пункта на пољско-руској граници.

Граница пролази са „спољне“ стране Калињинградске области, кроз Балтичку превлаку. Постоји неколико граничних прелаза где се граница може прећи возом, аутомобилом, па чак и бициклом.

12. Белорусија

 

 

Руска и белоруска стела на граничном путу.

Ова граница се појавила после распада Совјетског Савеза 1991. године и постоји само формално. На њој нема пограничне контроле. Пролази по ободу Псковске, Смоленске и Брјанске области. Иако овде нема граничних прелаза, странци који желе да посете обе земље ипак морају имати две различите визе.

13. Азербејџан

 

 

Дагестанско село Хрјуг на обали реке Самур.

Граница са Азербејџаном се протеже по ободу Дагестана, најјужнијег подручја Русије, а такође реком Самур у планинама.

14. Казахстан

 

 

Погранични знак на руско-казахстанској граници.

Најдужа копнена граница на свету је граница између Русије и Казахстана. Дугачка је 7.598,8 километара. Са Казахстаном се граничи 12 руских области, од Астрахања до Алтаја.

15. Украјина

 

 

Споменик са симболом Републике Крим у близини прелазног пункта „Џанкој“ на граници Русије и Украјине.

Главни део границе пролази по ободу Брјанске, Курске, Белгородске, Вороњешке и Ростовске области. Украјина има територијалне претензије у погледу руске републике Крим, али је чињеница да од 2014. године Русија има границу са Украјином која пролази преко језера Сиваш, све до Армјанска.

16. Грузија

 

 

Аутомобилски гранични прелаз „Горњи Ларс“, који је отворен на грузијско-руској граници.

Откако је Русија 2008. године признала републике Абхазију и Јужну Осетију после њиховог одвајања од Грузије, између Русије и Грузије је остао само један контролни пункт на Грузијском војном путу. Са гледишта Грузије границе се нису мењале од распада СССР-а.

17. Абхазија

 

 

Контролни пункт „Псоу“ на руско-абхаској граници.

Граница пролази близу руског града Адлера на Црном мору. Мештани могу да је пређу без визе и пасоша, пешке, возом или аутомобилом. Страним држављанима, међутим, није дозвољен прелазак ове границе.

18. Јужна Осетија

 

 

Војно-осетински пут на излазу из Алагирске клисуре.

Из Русије се у Јужну Осетију може стићи само Транскавкаском магистралом или преко неколицине планинских путева.

Елеонора Голдман, 
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе
РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

2021-05-30 17:27:24

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу
Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу

Померио је границе могућег тако што је прешао Сибир усред зиме на бициклу. Овај екстремни изазов себи је поставио 23-годишњи Италијан Лоренцо Бароне, који је прешао преко 2.000 километара најхладнијим путевима на свету, где температура пада испод -50°C.

2021-04-10 08:06:18

Како живе руски Алеути на крају света
Како живе руски Алеути на крају света

Један од најмалобројнијих народа Русије компактно живи на далеком острву иза Камчатке и одржава везу са америчким Алеутима на Аљасци.

2021-04-04 09:10:58

„Обично јутро у Русији“: Ракетни систем С-400 изазвао удес у Москви
„Обично јутро у Русији“: Ракетни систем С-400 изазвао удес у Москви

Занимљив почетак дана. Судар се догодио у осам сати ујутро у Москви, у рејону Голицино.

2021-03-28 13:13:31

Остаци Хладног рата у Русији и ван ње
Остаци Хладног рата у Русији и ван ње

Пре 75 година Винстон Черчил је описао нову реалност у којој је Совјетски Савез оквалификован као узрок „међународних тешкоћа“. Његов говор у Фултону се узима као почетак Хладног рата за којим је уследила готово педесетогодишња трка у наоружању и стална претња Трећим светским ратом. Неки од објеката из тог периода постоје и данас као подсећање на ова времена затегнутих односа између великих сила, пише Russia beyond.

2021-03-27 08:25:28

Пропагандни леци НАТО-а 1999.
Пропагандни леци НАТО-а 1999.

Навршава 22 године од почетка бомбардовања СР Југославије. Агресију НАТО-а пратила је и одговарајућа пропаганда, делом...

2021-03-25 10:01:32

Бела кућа: Ветрови вероватно проузроковали пад Бајдена
Бела кућа: Ветрови вероватно проузроковали пад Бајдена

Поводом пада америчког председника Џоа Бајдена који се саплео док је ишао уз степенице председничког авиона,...

2021-03-20 09:24:13

Бајден пао три пута на степенице
Бајден пао три пута на степенице

Председник САД-а Џо Бајден пао три пута док се пењао уз степенице председничког авиона. Бајден (78) је...

2021-03-19 18:05:51

РТ: Неустрашиви руски планинари се попели на највиши вулкан током ерупције и пржили кобасице на лави
РТ: Неустрашиви руски планинари се попели на највиши вулкан током ерупције и пржили кобасице на лави

Група одважних руских планинара постала је сензација на друштвеним мрежама након пењања на активни вулкан у...

2021-03-19 08:27:06

Најстарији град у Русији
Најстарији град у Русији

Дербент је најстарији град у Русији, као и један од најстаријих на планети. Прво насеље на овом месту, према археолошким налазима, настало је још крајем 4. миленијума пре нове ере, а савремени град је основан у 5. веку наше ере.

2021-03-13 08:28:31

Џиновска табла и живе фигуре: Како је изгледала најнеобичнија шаховска партија у СССР-у
Џиновска табла и живе фигуре: Како је изгледала најнеобичнија шаховска партија у СССР-у

1924. године на најпознатијој локацији у Лењинграду појавила се џиновска шаховска табла. На хиљаде гледалаца окупило се да прати необичан догађај.

2021-02-28 08:17:59

РТ: Нагази! Руске дипломате на дресини напустиле Северну Кореју
РТ: Нагази! Руске дипломате на дресини напустиле Северну Кореју

Са затвореним границама због пандемије коронавируса, дипломате руске мисије у Пјонгјангу морале су да се користе...

2021-02-26 05:52:06

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: