Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу

Објављено: 10.04.2021.год.
фото: facebook.com/LorenzoBaroneBlog / Russia beyond

Померио је границе могућег тако што је прешао Сибир усред зиме на бициклу. Овај екстремни изазов себи је поставио 23-годишњи Италијан Лоренцо Бароне, који је прешао преко 2.000 километара најхладнијим путевима на свету, где температура пада испод -50°C.

 

Напустио је Магадан на бициклу средином јануара 2020. године, а у Јакутск стигао 52 дана касније, после путовања које је извео потпуно сам, прошавши кроз једно од најхладнијих места на Земљи: Ојмјакон, пише Russia beyond.

 

Шатор, плински решо, душек и врећа за спавање: то је опрема коју је Лоренцо натоварио на свој челични бицикл и која му је омогућила да проведе дуге ноћи на отвореном, окружен снегом и непрегледном пустаром.

„Понекад би ми неко понудио смештај, али углавном сам спавао у шатору“, каже Лоренцо, кога смо успели да добијемо телефоном за време његовог боравка у Покровску, граду у близини Јакутска. Одатле је почела друга фаза његовог дугог путовања у децембру 2020. године, после паузе од неколико месеци. Циљ му је да пређе још 2.700 km на путу до села Јурјунг Хаја, крећући се најсевернијим путевима на свету.

Наиме, дошло је до неочекиване промене планова, јер због затварања граница услед пандемије вируса корона није могао да се врати у Италију. То је још једна авантура усред авантуре, још тежа него претходна због тога што је имао само неколико сати сунчеве светлости зими и скоро једнаку температуру дању и ноћу која је понекад падала на -55°C.

„Када возите бицикл по таквој хладноћи, морате бити 100% концентрисани. Ваша пажња мора бити усмерена на добро дисање и морате константно проверавати осетљивост носа и прстију на ногама и рукама“, објашњава Лоренцо.

„У почетку моје авантуре спавао сам 6-7 сати, будио се еуфоричан и узбуђен због мог путовања и полазио у зору, око 4-5 ујутро; а увече бих поставио шатор пре него што се поново смрачи. Али како су недеље пролазиле постајао сам уморнији и престао сам толико да журим. Када се ујутро пробудим, све моје ствари су покривене ледом који се формира услед дисања.“

Како би се изборио са тако екстремним температурама, Лоренцо носи опрему за алпинисте: специјалну обућу која наводно може да вас заштити од -73°C („мада сам на -45°C почео да осећам хладноћу у малом прсту“, смеје се он), термо-мајицу, термо-дуксерицу и две веома отпорне јакне. „Суштина је у томе да избегнем знојење и да ми одећа остане сува: пртљаг је минималан и имам само једну пресвлаку.“

На путовању самоћу понекад прекине случајан сусрет са мештанима. „У Русији сам срео веома љубазне и гостољубиве људе, од возача камиона који би ми понудили кафу па до аутомобила који се заустављају како би ми дали торбу пуну чоколада или хлеба“, каже он. „На ноћење ме је примио један човек који на крају није желео да одем, јер је сматрао да је превише хладно. Била је средина јануара са температуром од -45°C. Рекао сам му да ми је предуго да чекам до пролећа како бих наставио путовање!“

За превазилажење језичке баријере користи гестове и технологију: „Даунлодовао сам офлајн апликацију за превођење: кад откуцам нешто, она то преведе. Није савршена, али ми омогућава да се разумемо.“

Који је био најтежи тренутак путовања? Када је схватио да маска за лице коју је већ користио на претходном путовању у Лапландији, на температурама од -30°C, неће задржати сибирску хладноћу. „Добио сам смрзотине на носу“, присећа се он. „Потпуно сам изгубио осетљивост: могао сам да забијем ексер у нос и ништа не бих осетио.“ Проблем је решио успут захваљујући својој сналажљивости и маштовитости која му помаже на свим путовањима (за три године је обишао 43 земље): „Са модификацијама које сам начинио на маски, сад могу да је користим на температурама испод -50°C баз замагљивања и смрзавања. Тако мали детаљ ми је променио живот“, пише он на свом блогу, показујући модификовану маску.

„Током ноћи температура пада до -25°C“, записао је средином марта. „Сада је ово трка са временом: имам око месец дана да стигнем до Јурјунг-Хаје пре него што залеђена река коју треба да пређем постане небезбедна. Људи које сам срео упозорили су ме на присуство великог броја вукова на путу после Мирног, као и да се крајем марта буде медведи из зимског сна. Јакутија је дивља земља и овде је у току промена у природи.“ Током ноћи везује канап са црвеним заставицама око свог шатора како би вукове држао на дистанци.

27. марта је додао: „Данас сам завршио деоницу дугу 414 километара без насељених места и стигао у Удачни. Неочекивано, док сам пролазио кроз мало пусто насеље са напуштеним совјетским зградама и сломљеним прозорима чуо сам да ме неко дозива. Најпре нисам могао ни да видим ко је то, али онда ми се један човек прикључио на путу и објаснио да се ту налази компанија за производњу гаса у којој он ради заједно са другим људима и позвао ме да тамо преспавам. Последњих 5 дана тишина је фактички била једино моје друштво. Прешао сам 1.759 километара и остало ми је нешто више од хиљаду до финиша, али, као што сам већ споменуо, најтежи део пута је управо почео.“

А онима који га називају екстремним бициклистом Лоренцо одговара: „Ја нисам екстремни бициклиста; ако нешто желим да урадим, ја то просто  урадим. Или бар покушам.“

Лучија Белинело, 
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе
РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

2021-05-30 17:27:24

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу
Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу

Померио је границе могућег тако што је прешао Сибир усред зиме на бициклу. Овај екстремни изазов себи је поставио 23-годишњи Италијан Лоренцо Бароне, који је прешао преко 2.000 километара најхладнијим путевима на свету, где температура пада испод -50°C.

2021-04-10 08:06:18

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: