Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу

Објављено: 10.04.2021.год.
фото: facebook.com/LorenzoBaroneBlog / Russia beyond

Померио је границе могућег тако што је прешао Сибир усред зиме на бициклу. Овај екстремни изазов себи је поставио 23-годишњи Италијан Лоренцо Бароне, који је прешао преко 2.000 километара најхладнијим путевима на свету, где температура пада испод -50°C.

 

Напустио је Магадан на бициклу средином јануара 2020. године, а у Јакутск стигао 52 дана касније, после путовања које је извео потпуно сам, прошавши кроз једно од најхладнијих места на Земљи: Ојмјакон, пише Russia beyond.

 

Шатор, плински решо, душек и врећа за спавање: то је опрема коју је Лоренцо натоварио на свој челични бицикл и која му је омогућила да проведе дуге ноћи на отвореном, окружен снегом и непрегледном пустаром.

„Понекад би ми неко понудио смештај, али углавном сам спавао у шатору“, каже Лоренцо, кога смо успели да добијемо телефоном за време његовог боравка у Покровску, граду у близини Јакутска. Одатле је почела друга фаза његовог дугог путовања у децембру 2020. године, после паузе од неколико месеци. Циљ му је да пређе још 2.700 km на путу до села Јурјунг Хаја, крећући се најсевернијим путевима на свету.

Наиме, дошло је до неочекиване промене планова, јер због затварања граница услед пандемије вируса корона није могао да се врати у Италију. То је још једна авантура усред авантуре, још тежа него претходна због тога што је имао само неколико сати сунчеве светлости зими и скоро једнаку температуру дању и ноћу која је понекад падала на -55°C.

„Када возите бицикл по таквој хладноћи, морате бити 100% концентрисани. Ваша пажња мора бити усмерена на добро дисање и морате константно проверавати осетљивост носа и прстију на ногама и рукама“, објашњава Лоренцо.

„У почетку моје авантуре спавао сам 6-7 сати, будио се еуфоричан и узбуђен због мог путовања и полазио у зору, око 4-5 ујутро; а увече бих поставио шатор пре него што се поново смрачи. Али како су недеље пролазиле постајао сам уморнији и престао сам толико да журим. Када се ујутро пробудим, све моје ствари су покривене ледом који се формира услед дисања.“

Како би се изборио са тако екстремним температурама, Лоренцо носи опрему за алпинисте: специјалну обућу која наводно може да вас заштити од -73°C („мада сам на -45°C почео да осећам хладноћу у малом прсту“, смеје се он), термо-мајицу, термо-дуксерицу и две веома отпорне јакне. „Суштина је у томе да избегнем знојење и да ми одећа остане сува: пртљаг је минималан и имам само једну пресвлаку.“

На путовању самоћу понекад прекине случајан сусрет са мештанима. „У Русији сам срео веома љубазне и гостољубиве људе, од возача камиона који би ми понудили кафу па до аутомобила који се заустављају како би ми дали торбу пуну чоколада или хлеба“, каже он. „На ноћење ме је примио један човек који на крају није желео да одем, јер је сматрао да је превише хладно. Била је средина јануара са температуром од -45°C. Рекао сам му да ми је предуго да чекам до пролећа како бих наставио путовање!“

За превазилажење језичке баријере користи гестове и технологију: „Даунлодовао сам офлајн апликацију за превођење: кад откуцам нешто, она то преведе. Није савршена, али ми омогућава да се разумемо.“

Који је био најтежи тренутак путовања? Када је схватио да маска за лице коју је већ користио на претходном путовању у Лапландији, на температурама од -30°C, неће задржати сибирску хладноћу. „Добио сам смрзотине на носу“, присећа се он. „Потпуно сам изгубио осетљивост: могао сам да забијем ексер у нос и ништа не бих осетио.“ Проблем је решио успут захваљујући својој сналажљивости и маштовитости која му помаже на свим путовањима (за три године је обишао 43 земље): „Са модификацијама које сам начинио на маски, сад могу да је користим на температурама испод -50°C баз замагљивања и смрзавања. Тако мали детаљ ми је променио живот“, пише он на свом блогу, показујући модификовану маску.

„Током ноћи температура пада до -25°C“, записао је средином марта. „Сада је ово трка са временом: имам око месец дана да стигнем до Јурјунг-Хаје пре него што залеђена река коју треба да пређем постане небезбедна. Људи које сам срео упозорили су ме на присуство великог броја вукова на путу после Мирног, као и да се крајем марта буде медведи из зимског сна. Јакутија је дивља земља и овде је у току промена у природи.“ Током ноћи везује канап са црвеним заставицама око свог шатора како би вукове држао на дистанци.

27. марта је додао: „Данас сам завршио деоницу дугу 414 километара без насељених места и стигао у Удачни. Неочекивано, док сам пролазио кроз мало пусто насеље са напуштеним совјетским зградама и сломљеним прозорима чуо сам да ме неко дозива. Најпре нисам могао ни да видим ко је то, али онда ми се један човек прикључио на путу и објаснио да се ту налази компанија за производњу гаса у којој он ради заједно са другим људима и позвао ме да тамо преспавам. Последњих 5 дана тишина је фактички била једино моје друштво. Прешао сам 1.759 километара и остало ми је нешто више од хиљаду до финиша, али, као што сам већ споменуо, најтежи део пута је управо почео.“

А онима који га називају екстремним бициклистом Лоренцо одговара: „Ја нисам екстремни бициклиста; ако нешто желим да урадим, ја то просто  урадим. Или бар покушам.“

Лучија Белинело, 
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату
Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату

На совјетске крилате везисте на бојном пољу често су кидисали специјално обучени немачки јастребови и соколови.

2021-12-05 13:48:26

Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године
Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године

Једном, много пре завршетка рата, совјетске снаге нашле су се само неколико километара од фирера. Међутим, оне о томе нису имале појма.

2021-11-28 15:00:33

Колико етничких заједница живи у Русији?
Колико етничких заједница живи у Русији?

Највећа земља на свету веома је шаролика у етничком смислу. Чак ни грађани Русије не могу лако да одговоре на питање колико народа живи у њиховој земљи.

2021-11-21 07:01:39

РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету
РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету

Мало карипско острво Барбадос проширило је своje дипломатскo деловање на виртуелни свет, након што је потписало...

2021-11-16 06:53:25

Зашто су савременој Русији потребни козаци?
Зашто су савременој Русији потребни козаци?

Козаци су у Руској Империји били посебан друштвени сталеж. Одликовала их је храброст и бранили су границе Руске Империје. Ко су, међутим, данашњи козаци?

2021-11-06 09:07:18

Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а
Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а

Владимир Путин користи најсавременију председничку лимузину руске производње од 2018. године, а нови документарац РТ-а сада...

2021-11-05 14:00:19

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?
Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

2021-10-24 07:54:56

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк