Да ли сте знали да у Русији постоје једва познате религије, да имају извесне присталице и колико их?

Објављено: 30.08.2020.год.
фото: © Јевгениј Софронејев/TASS / Russia beyond


У шуми се налази неколико котлова у којима се кувају жртвене гуске. Недалеко од крви жртвених животиња и мешавине житарица праве се „шницле“. Нико не прилази јелима док се у јединственом налету не изговоре молитве код сваког од пет огњишта.

Ово мистериозно мољење, пагански је ритуал који се званично практикује у Русији. У њему могу да учествују само Мари, народ који углавном живи у републици Мари Ел, на истоку европског дела Русији, пише Russia beyond.

Духови из шуме

Мари су се са претњама суочавали много пута. Најзначајнија је, по свој прилици, крштење, са краја 17. и почетка 18. века. Мари нису желели да прихвате православље, чак ни када су им обећане важне привилегије, па су власти одлучиле да примене другачије методе, прогоне, батине, веће порезе и то су радили сами руски свештеници. Није вредело, Мари су бежали у шуму и настављали да се моле боговима.

Дрво Мари доживљавају као узорак света. Дрво спаја светове, подземни, надземни и космос. Мари га сматрају посредником међу боговима, којих има између 70 и 140 (у зависности од тога да ли су планински или ливадски). Зато се Мари моле у светим шумарцима које бира њихов свештеник, према одређеним критеријумима. Таквих шума данас у овој републици има преко 400.

Према званичним подацима, у републици Мари Ел има 67,3 одсто православних врника, 14 одсто пагана и 5 одсто муслимана. Међутим, многи међу онима који се називају православцима су и пагани. Двојна религијска припадност олакшава живот, када се мења конјунктура. О Марима као екстремистима почело је да се говори крајем двехиљадитих година, пошто је мисионарско одељење Руске православне цркве религиозни центар Мара „Бели Мари- Чисти Мари“ уврстило у Листу нових религиозних организација Русије деструктивне и окултне оријентације.

Тада је почело све чешће помињање у контексту верског екстремизма. Један од врховних жречева изведен је пред лице правде. Ипак, паганизам Мара сачуван је у аутентичнијем облику него многи други прехришћански култови. Маре понекад зову „последњим паганским резерватом Европе“.

Паганска атракција

Према подацима сверуског истраживања „Атлас религија и нација“ из 2012. године, у Русији 1,7 милион људи, што износи 1,2 одсто укупног становништва, држи се традиционалне религије својих предака и клања боговима и силама природе. Аар Аји, древна религија Јакута, у Русији је званично призната тек 2014. године, после 316 година забране. Јавно извођење обреда и масовно мољење у светој долини Тујмада забрањени су декретом из 1696. године, са доласком Руса и православља. Тако је масовно исповедање ове древне религије нестало, па су у двадесетом веку њени следбеници били само појединци.

Јакути верују да се свет састоји из три дела, горњи свет у коме бораве врховна божанства, средњи свет, у коме живе људи и подземни свет, обитавалиште злих духова. Кључну разлику у односу на све друге пагане крије чињеница да су за Јакуте у средњем свету сви предмети такође продуховљени.

Њихови прелепи обреди данас су све мање везани за жреце, а све више за јакутске уметнике. Слично стање је и код Удмурта, финско-угарског народа на Средњем Уралу.

Вегани из тајге

Бивши саобраћајни полицајац Сергеј Тороп из Краснојарског краја који је себе прозвао Висарионом прогласио се месијом и оснивачем Цркве последњег завета. Око пет хиљада људи обрело се на југу Краснојарског краја како би градили по његовом завештању еколошко насеље „град Сунца“. У ту сврху продали су станове и другу имовину. „Црква“ је објединила мноштво светских религија и пракси, од хиндуизма и будизма, до апокалипсе и атеистичког учења Карла Маркса. Сви следбеници живе у ишчекивању краја света који Висарион стално одлаже.

Они се чврсто придржавају веганске исхране у условима сибирске тајге, оспоравају традиционалну медицину и охрабрују полигамију. Руска православна црква и познаваоци религија овај култ прогласили су деструктивном сектом, али он скоро тридесет година несметано функционише у Русији (регистрован код Министарства правде РФ) и има следбенике у Европи, на Блиском истоку и у Сједињеним Државама.

Професор и заменик председника експертског савета при Министарству правде Александар Дворкин сматра да постојање таквог култа, граничи са „апсолутуно немогућом ситуацијом“. У саставу Руске Федерације налази се територија величине две трећине Белгије која практично функционише по својим законима, у које се не мешају локалне власти. To подстиче сумњу да постоји огроман број нерегистрованих смртних случајева. И, штавише, далеко већу пажњу Истражног комитета привлаче економски успеси Висарионове цркве. Она је током година стекла толико некретнина колико руски олигарси нису могли ни да сањају. Давала је свака породица међу следбеницима.

Окултизам у виду јоге

Следбеници Агни јоге, познате и као жива етика верују да је породица познатог руског сликара и филозофа Николаја Рериха учење формулисано у 14 књига добила „одозго“, помоћу екстрасензорних способности. Засновано је на теозофском концепту бесконачне Васељене, реинкарнацији душа, езотерији, трансхуманизму и свим врстама јоге.

Ово учење које потиче из Русије има хиљаде следбеника како у отаџбини, тако и на западу, нарочито у Сједињеним Државама.

Министарство културе Руске Федерације 2016. године опозвало је дозволу за дистрибуцију филма Зов космичке еволуције (због пропагирања секташке идеологије), а тужилаштво 
забранило Међународном центру Рерих да у просторијама ове установе у самом центру престонице спроводи религиозне ритуале.

У том тренутку радило се о будистичком ритуалу „сунжу канцена“ (традицији манастира Дрепунг Гоман у Индији), за који су Рериховци узимали између 500 и 1000 рубаља (7-13 долара) по особи.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године

Једном, много пре завршетка рата, совјетске снаге нашле су се само неколико километара од фирера. Међутим, оне о томе нису имале појма.

Колико етничких заједница живи у Русији?
Колико етничких заједница живи у Русији?

Највећа земља на свету веома је шаролика у етничком смислу. Чак ни грађани Русије не могу лако да одговоре на питање колико народа живи у њиховој земљи.

2021-11-21 07:01:39

РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету
РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету

Мало карипско острво Барбадос проширило је своje дипломатскo деловање на виртуелни свет, након што је потписало...

2021-11-16 06:53:25

Зашто су савременој Русији потребни козаци?
Зашто су савременој Русији потребни козаци?

Козаци су у Руској Империји били посебан друштвени сталеж. Одликовала их је храброст и бранили су границе Руске Империје. Ко су, међутим, данашњи козаци?

2021-11-06 09:07:18

Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а
Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а

Владимир Путин користи најсавременију председничку лимузину руске производње од 2018. године, а нови документарац РТ-а сада...

2021-11-05 14:00:19

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?
Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

2021-10-24 07:54:56

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: