Како је совјетски ас због једног лета испод моста ризиковао живот и каријеру

Објављено: 01.08.2020.год.
фото: Музеј Новосибирска / Russia beyond


Фото-монтажа или не, али овај неустрашив подухват је стварно изведен!

Врелог летњег дана, 4. јуна 1965. године, градска плажа у Новосибирску је била препуна људи, као и кеј уз реку Об. Брујање авиона је постајало све јаче, пише 
Russia beyond.


Изненада се на небу појавио војни авион, спустио се близу воде и у бришућем лету се устремио према Октобарском мосту на реци Об. Сви присутни су занемели, чинило се да је катастрофалан судар неизбежан...

Самоубилачки подухват


Комунални (Октобарски) мост, први мост за аутомобиле, трамваје и пешаке преко реке Об у Новосибирску.
Када је Валентин Привалов имао само шест година нацистичка Немачка је напала Совјетски Савез. Дечак је живео близу Москве и својим очима је видео како су непријатељске трупе марширале његовом земљом. Управо тада је видео и први војни авион на делу.

„Једном су два авиона И-16 ’Поликарпов’ пролетела изнад моје главе, скоро изнад самих кровова. Пре тога нисам видео чак ни воз. Био је то почетак мога животног сна“, рекао је Привалов много година касније, после инцидента на мосту који му је донео фамозну репутацију лудо храброг пилота совјетске авијације.

Привалов није одустао од дечачког сна и са 20 година је постао поручник морнаричке авијације. Служио је на Балтику, где је навикао да лети изнад водене површине. Многи пилоти сматрају да то није лако, али за њега је то била рутина.

Комунални (Октобарски) мост.

Комунални (Октобарски) мост.

Archive photo
 
Неколико година касније Привалов је пребачен у Сибир. Тамо је, између осталог, полетао и са Новосибрског аеродрома. Он је са својим друговима, такође пилотима, често проводио слободно време управо на овој градској плажи, где су касније житељи Новосибирска посматрали самоубиствени Приваловљев потез.

„Одавно сам имао жељу да пролетим испод моста али сам знао да ће ми бити забрањено да летим уколико то учиним“, објаснио је Привалов.

Поклон судбине

Привалов и још три пилота су 4. јуна 1965. добили наређење да лете одређеном маршрутом са временским размаком од 30 минута између два полетања. Било је облачно када је Привалов у свом авиону МиГ-17 полетео са аееродрома. Све време је летео кроз облаке.

„Кад сам добио наређење да слетим почео сам да се спуштам. Чим сам изашао из облака угледао сам тај мост. И то је био крај. Више нисам могао да се обуздам. Као да ми је сама судбина поклонила тај случај“, рекао је Привалов.

Захваљујући војно-поморској обуци он је био уверен да може добро да оцени безбедно растојање од површине реке, па је дао пун гас. Летећи метар изнад воде Привалов је достигао брзину од 700 км/ч тако да је авион постао крајње осетљив на управљање.

Лук моста који је пилот изабрао као „капију“ био је висок 30 и широк 120 метара.„Најзанимљивије је то што кад се приближавате мосту очекујете да ће тај простор бити шири, што је логично, а мени је све изгледало супротно, тј. као да се прозор [арки] све више сужавао. Али ја сам био веома миран и прибран. [...] Чим сам осетио да је мост остао иза мене, повукао сам ручицу управљача према себи и подигао се у облаке“, рекао је Привалов.

Казна или награда

Привалов је био толико узбуђен да је једва приметио шокиране гледаоце и наивно је претпоставио да његов „изгред“ нико није ни приметио.

Убрзо су ухапшена сва четири пилота која су учествовала у овом вежбовном лету. Формирана је комисија за истрагу инцидента. Одмах је установљен починилац.

Привалов је спроведен до Јевгенија Савицког, бившег пилота ловачког авиона а тада маршала авијације СССР-а. Савицки је био у посети фабрици авиона у граду где се догодио инцидент.

„Он ме је, наравно, добро изрибао“, причао је Привалов. Да иронија буде већа, фабрика у којој је обављен тај дисциплински разговор носила је име Валерија Чкалова, легендарног совјетског пилота познатог по својим „несташлуцима“ у ваздуху.


Archive photo

Маршал је био у пратњи двојице ађутаната који су у поверењу рекли Привалову да се не брине јер је врховна команда одлучила да овај инцидент окрене у његову корист.

Недељу дана касније у Приваловљеву јединицу је стигло наређење министра одбране СССР-а Родиона Малиновског: „Више не кажњавати Привалова. Дисциплинске мере [које су већ предузете у фабрици] су довољне. Ако није имао одсуство, дајте му 10 дана одсуства. Ако је имао, дајте му 10 дана одмора у јединици“.

Привалов, који је ускоро поново почео да лети, могао је само претпоставити да се његова храброст и одважност допала маршалу Малиновском, који је такође волео храбре и ризичне подухвате.

Што се тиче чувене фотографије која је много година касније постала популарна на интернету, свакако је у питању фото-монтажа, јер пропорције авиона не одговарају пропорцијама моста, а угао под којим авион лети сувише је велики за тако малу висину.

Према једној верзији, фото-монтажу је направио дизајнер Јевгениј Социховски за потребе новосибирског музеја. „Пропорције су намерно подешене погрешно да нико при здравој памети не би помислио да је то сварно“, каже радник музеја Константин Голодјајев који се бави проучавањем историје свога краја.

Према другој верзији, фото-монтажу је наручио локални лист да њоме илуструје чланак о сулудом подухвату Валентина Привалова.

Николај Шевченко, Russia beyond

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године

Једном, много пре завршетка рата, совјетске снаге нашле су се само неколико километара од фирера. Међутим, оне о томе нису имале појма.

Колико етничких заједница живи у Русији?
Колико етничких заједница живи у Русији?

Највећа земља на свету веома је шаролика у етничком смислу. Чак ни грађани Русије не могу лако да одговоре на питање колико народа живи у њиховој земљи.

2021-11-21 07:01:39

РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету
РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету

Мало карипско острво Барбадос проширило је своje дипломатскo деловање на виртуелни свет, након што је потписало...

2021-11-16 06:53:25

Зашто су савременој Русији потребни козаци?
Зашто су савременој Русији потребни козаци?

Козаци су у Руској Империји били посебан друштвени сталеж. Одликовала их је храброст и бранили су границе Руске Империје. Ко су, међутим, данашњи козаци?

2021-11-06 09:07:18

Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а
Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а

Владимир Путин користи најсавременију председничку лимузину руске производње од 2018. године, а нови документарац РТ-а сада...

2021-11-05 14:00:19

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?
Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

2021-10-24 07:54:56

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: