Седам најпознатијих паса у руској култури

Објављено: 06.01.2018.год.


Према кинеском календару 2018. година је година Пса. Што се тиче Русије, у њој се овим животињама сваке године посвећује велика пажња. У руској култури се пси доживљавају као верни и одани човекови помоћници, било да су измишљени или стварни, било да су свемирски путници или помоћници научника.

1. Муму 

Слуга Герасим грли пса по имену Муму, пре него што ће га по наредби своје госпође бацити у воду.

„Герасим је утопио Мумуа“ – то је једна од најпознатијих фраза коју деца изговарају када проучавају руску књижевност. Сви знају за причу „Муму“, коју је 1854. написао Иван Тургењев. У причи сурова госпођа наређује своме слузи, снажном али глувонемом и послушном Герасиму, да се отараси јединог бића које он воли – маленог пса по имену Муму.

Герасим је најпре покушао да прода Мумуа на пијацу, али је пас прегризао конопац којим је био везан и вратио му се. Тада је госпођа наредила слузи да убије пса. Герасим се растужио, али није могао да не изврши наређење, и утопио је сиротог Мумуа, а затим заувек побегао од своје госпође. Муму је постао симбол невине жртве људске грубости. Нажалост, то је улога коју пси често играју у руској књижевности.

2. Каштанка 

Илустрација уз причу Антона Чехова „Каштанка“, 1903, акварел, Д. Кардовски.

Каштанка је пас из истоимене приче Антона Чехова написане 1887. године. То је прелепи мали „мешанац јазавичара и луталице“. Он живи са мрачним дрводељом који много пије, бије пса и лоше га храни. Једном је Каштанка случајно залутала. Пронашао ју је пролазник и удомио.

То је био дресер циркуских животиња. У његовој кући Каштанка се среће са другим животињама – мачком, гусаном и свињом. Сви они живе заједно и пас је потпуно срећан. У сваком случају, живи боље него код дрводеље. Међутим, док је једном наступала на сцени чула је свог старог власника и његовог сина како је вичу по имену из публике и брзо им је притрчала. Верност је важнија од свега!

3. Павловљеви пси 

Иван Павлов и његове колеге са Катедре за физиологију Војномедицинске академије у Петрограду, 1914.

Познати научник и нобеловац Иван Павлов (1849–1936) био је цењен и у Руској империји и у Совјетском Савезу. Његова истраживања су знатно проширила сазнања о човековој физиологији. Пси су му били врло важни помоћници у научном раду.

За Павлова се прича да никада није нанео бол ниједном псу и да је увек учино све како би псима побољшао услове живота. Његов најпознатији експеримент са псима тицао се рефлекса. Павлов је хранио псе када се упали лампа и код њих се временом почела лучити пљувачка чим се упали лампа, независно од тога хоће ли добити храну.

Постоји чак и виц у коме Павловљев пас прича своме компањону: „Гледај шта могу да урадим овом деди. Чим пустим пљувачку он се осмехне и напише нешто у своју бележницу!“ Термин „Павловљев пас“ постао је симбол пожртвовања у име науке. У Русији чак постоје и споменици Павловљевим псима.

4. Шарик (из романа „Псеће срце“) 

Мали Шарик пре операције после које ће постати човек. Сцена из филма „Псеће срце“ (1988)

Овај роман је Михаил Булгаков написао 1925. године. Пас луталица се после операције претвара у човека. Резултат показује да су пси понекад пристојнија и учтивија бића од људи. Јунак романа је успешни научник, професор Филип Преображенски. Он је на улици у Москви пронашао јадног и гладног пса, одвео га кући, дао му име Шарик и извршио на њему експеримент.

Професор је успео да пресади псу виталне органе тек упокојеног пијанице, после чега Шарик почиње да се претвара у човека. Некадашњи добри и паметни пас постаје човек кога је искварио лицемерни совјетски систем. Почиње да пије и клевеће свог „творца“ Преображенског, како би му узео стан. Шокирани професор поново врши операцију после које се његов „питомац” поново враћа у обличје пса Шарика.

5. Лајка, Белка и Стрелка (и други свемирски пси) 

Белка, Стрелка, њихова штенад и пар других паса фотографисани су 1961. године. Белка је шеста слева тако  (црна са белим челом, стоји), Стрелка је осма слева (бела, стоји).

Совјетски космонаут Јуриј Гагарин био је први човек који је летео у свемир. Било је то 1961. године. Пре тога је СССР у више наврата слао у космос псе да би се проверило може ли живо биће преживети тај лет. Сви пси су били луталице које су научници удомили и гајили, и опходили се према њима што је могуће боље знајући да се живот тих паса може трагично завршити.

Лајка је прво живо биће које је летело Земљином орбитом. Било је то 1957. године у свемирском броду „Спутник-2“. Лансирање је било успешно, али космичка индустрија у то време није била у стању да врати „Спутник“ на Земљу, тако да је малена Лајка угинула у космосу.

То је, међутим, омогућило научницима да усаврше совјетске свемирске бродове, тако да су 1960. године послали у орбиту два пса – Белку и Стрелку. Они су провели у орбити нешто више од 24 часа и за то време су 17 пута обишли око Земље. И Белка и Стрелка су успешно преживеле лет и вратиле се кући, а затим још дуго и срећно живеле у Институту за космичка истраживања. Може се рећи да су ова два пса утрла људима пут у свемир, тако да је њихов одмор био заслужен.

6. Бели Бим – Црно ухо 

Совјетски глумац Вјачеслав Тихонов у улози Ивана Ивановича, Бимовог власника, у сцени из филма „Бели Бим Црно ухо“ редитеља Станислава Ростотског.

Бели Бим Црно ухо је пас из истоименог романа који је совјетски писац Гаврил Тројепољски написао 1971. године. То је шкотски сетер необичне беле боје. Одгајио га Иван Иванович, стари ратни ветеран који је после женине смрти живео сам. Када се Иван Иванович разболео услед компликација са старом раном из рата, Бим је остао препуштен сам себи, збуњен и усамљен.

Он очајнички покушава да пронађе свог власника и сусреће различите људе, добре и лоше. Неки га туку и муче, а други му помажи и лече ране. Пас је угинуо у азилу само неколико часова пре него што ће га Иван Иванович наћи. Иако је измишљен, Бим је постао својеврсни „руски Хачико“, пас који симболизује верност и оданост.

7. Шарик (из дечије приче о Простоквашину) 

Шарик и његов пријатељ, мачак Матроскин.

Овај симпатични пас је имењак Булгаковљевог Шарика (та реч на руском значи „лоптица“ и често се у Русији користи као име пса). Створио га је дечији писац Едуард Успенски. Шарик је постао врло популаран захваљујући цртаним филмовима „Простоквашино“, приказаним 1978. године.

Шарик је један од тројице из Простоквашина. Друга двојица су паметни дечак по надимку Чика Фјодор и мачак Матроскин. Сва тројица живе у селу Простоквашину. За разлику од рационалног практичара Матроскина, Шарик је непоправљиви романтичар који увек запада у невоље.

На пример, он је страстан ловац, али не може да поднесе убијање животиња, и зато му другари дају „фото-пиштољ“, комбинацију пиштоља и камере, помоћу које може да „лови“, а да никога не повреди. И поред тога што је Шарик сав некако збуњен, он је одличан другар, увек је добар и дарежљив, и воли природу.

Олег Јегоров,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату
Kaко су голубови помогли Црвеној армији да победи у Другом светском рату

На совјетске крилате везисте на бојном пољу често су кидисали специјално обучени немачки јастребови и соколови.

2021-12-05 13:48:26

Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године
Како совјетски тенкови замало нису заробили Хитлера 1943. године

Једном, много пре завршетка рата, совјетске снаге нашле су се само неколико километара од фирера. Међутим, оне о томе нису имале појма.

2021-11-28 15:00:33

Колико етничких заједница живи у Русији?
Колико етничких заједница живи у Русији?

Највећа земља на свету веома је шаролика у етничком смислу. Чак ни грађани Русије не могу лако да одговоре на питање колико народа живи у њиховој земљи.

2021-11-21 07:01:39

РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету
РТ: Прва држава отвара амбасаду у виртуелном свету

Мало карипско острво Барбадос проширило је своje дипломатскo деловање на виртуелни свет, након што је потписало...

2021-11-16 06:53:25

Зашто су савременој Русији потребни козаци?
Зашто су савременој Русији потребни козаци?

Козаци су у Руској Империји били посебан друштвени сталеж. Одликовала их је храброст и бранили су границе Руске Империје. Ко су, међутим, данашњи козаци?

2021-11-06 09:07:18

Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а
Путинова лимузина „Аурус“ испитана у новом документарцу РТ-а

Владимир Путин користи најсавременију председничку лимузину руске производње од 2018. године, а нови документарац РТ-а сада...

2021-11-05 14:00:19

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?
Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

2021-10-24 07:54:56

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк