Места којих нема у туристичким водичима: Пет најлепших рејона ван центра Москве

Објављено: 11.10.2020.год.
фото: Parkfili (CC BY-SA 4.0) / Russia beyond


Најлепши поглед на Москву, први рок клубови у СССР-у и футуристички паркови. Становници рејона Москве удаљених од центра града откривају која су њихова омиљена места и предлажу странцима шта да посете, пише 
Russia beyond.

Сокољники

У 9 часова ујутро на главном тргу рејона на истоку Москве тек почињу да се појављују малобројни шетачи са псима и бициклисти. Мобилне кафетерије и киосци са хот-догом још нису отворени. Само шушти јесење лишће и жубори главна фонтана око које шетају дремљиви чувари. 

„Али зато је викендом овде таква гужва као да се читава Москва сјатилаˮ, каже Раиса Базарова, становница рејона Сокољники. Према њеним речима, она се за Сокољники „удалаˮ када је пре 21 годину из центра Москве прешла да живи код мужа.

Требало јој је три године да се навикне на живот у мирнијем делу града. Данас Раиса сматра да је ово најлепши део Москве и цени га због зграда са малим бројем спратова и због споменика архитектуре. 

„Чим изађете из метроа прво што видите кад стигнете у Сокољники то је стари ватрогасни торањ (подигнут 1884 – прим. ур), који је постојао у време када је Москва била од дрвета и сачуван је у пуном сјајуˮ, каже Базарова.

Раиса странцима такође саветује да посете један од најстаријих паркова у Москви Сокољники (основан 1878) са фонтанама, језерима, као и луна-парком и ружичњаком.

Такође не треба заобићи ни Театар Романа Виктјука, сматра Раиса. Зграда позоришта је један од најважнијих московских споменика из епохе конструктивизма.

Левообалски рејон (Левобережный район)

Галина Јакуњина, која већ 9 година ради као директор спортског клуба на северу престонице, са нескривеним задовољством се шета по парку Речног пристаништа.

Зграда пристаништа из 1937. године, која подсећа на брод, била је на лето 2020. рестаурирана и окружена оградом. Данас су поред ње фонтане, бесконачне стазе са жардињерама и уређена обала.

„Одавде полазе бродови који људе превозе по Москви, туристима би се сигурно допалоˮ, каже Јакуњина.

Њено друго омиљено место за вечерње шетње је Парк Пријатељства. У њему се могу видети споменици и скулптуре посвећене деци, међународном пријатељству и херојима рата, врбе које се огледају у језерима, и дечја игралишта.

Главно место окупљања лети постаје Левообалска плажа. Галина саветује и странцима да је посете.

„Плажа је покривена песком, ту су кафићи, лежаљке и терен за одбојку на песку, веома је пријатно за одморˮ, каже Јакуњина.

Фили-Давитково

За социјалног конфликтолога Алексеја Иванушкина западни рејон „Фиљовски паркˮ одувек је био главни симбол Москве.

Лепо уређена обала за Алексеја је место свакодневних шетњи и он саветује странцима да је посете.

„За мене је ово место снаге, окрепљење за душуˮ, каже Иванушкин.

Ништа мање значајан је Храм Пресвете Богородице у рејону Фили подигнут у стилу барока крајем XVII века, сматра Иванушкин. У храму су 1812. године Наполеонови војници направили коњушницу. 1943. године доњи део храма је служио као војна болница, а до 1963. године као магацин.

Онима које интересује руска рок музика Алексеј саветује да посете Дом културе Сергеја Горбунова. 1986. године ту је почела са радом прва рок лабораторија у Москви и зграда је постала позната као главно место за рок концерте и фестивале у престоници.

Крилатско

Ако желите више да сазнате о спортским објектима за Олимпијаду 1980. године, Крилатско је право место за вас, тврди Јулија Жиљцова. Она се у Москву доселила из Сибира и већ 21 годину живи на западу града.

„Волим да се шетам код бициклистичког тркалишта и још неких објеката који су подигнути за Олимпијаду. Тамо се налази и нови центар за клизачке трке и канал за веслачеˮ, каже Жиљцова.

У слободно време Јулија ужива у веровано најлепшем погледу на Москву са узвишења у локалном парку. Са њега се виде Москва-Сити, Храм Рођења Пресвете Богородице и лук Живописног моста. Странцима саветује да посете ово место и фотографишу се испред панораме Москве, одмарајући се од ужурбаног центра града.

„Ту ћете се осетити као у природи, а до центра вам треба само 20 минутаˮ, каже Жиљцова.

Хорошевски рејон

Ходинско поље у Хорошевском рејону познато је по трагичној смрти великог боја људи у гужви која је настала на прослави крунисања цара Николаја II 1905. године. Данас ово место више подсећа на футуристички град са необичним кулама, уметничким објектима у парку и фонтанама које плешу.

Александар Љубарски преселио се у Ходинку 2010. године и као фотограф одмах је заволео овај крај.

„Сваки део Ходинског парка, љуљашке, језеро, спортски терен стилизован је у облику авиона и хеликоптера или фонтане – све је фотогеничноˮ, објашњава Љубарски.

Његово друго омиљено место је мали парк Брезов шумарак, где осим бреза расту кленови, јесени и липе.

Сваки посетилац овог рејона треба да обиђе и парк сећања на Хероје Првог светског рата на братском гробљу, уверен је Љубарски.

„Ту се налази прелепа капела и ту је сахрањен прах кнеза Николаја Николајевича Романова (унук Николаја I и стриц Николаја II, руски главнокомандујући у Првом светском рату - прим. ур). Такође је све лепо за фотографисањеˮ, каже Љубарски.

Он сматра да сваки странац у Москви треба да посети Ходинку како би видео како може да изгледа Русија у будућности.

„Не само Москва, него нека сви региони буду такви. Веома бих желео да се овај стил прошири изван престоницеˮ, закључује Љубарски.

Викторија Рјабикова,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк