Десет најлепших места у Карелији

Објављено: 05.09.2020.год.
фото: © Getty Images / Russia beyond

 


Овој малој републици на северу Русије природа је подарила плава језера, мермерне кањоне и планинске шуме са џиновским стенама,  пише Russia beyond. 


1. Петрозаводск 

Петрозаводск, република Карелија, Русија, 20. мај 2019. „Рибар“, симбол Петрозаводска. Скулптура на кеју реке Оњеге, поклон Дулута, америчког града побратима.

У главном и највећем граду Карелије (нешто мање од 300.000 становника) налази се један од најлепших кејова у Русији. Обалу Оњешког језера красе инсталације савремених уметника из целог света.

Петрозаводск, Русија. 19. јун 2019. године.

Заласци сунца су овде невероватно лепи! Љубитељима архитектуре свидеће се старе карелске дрвене куће у центру града – то је прави музеј на отвореном.

2. Планински парк Рускеала 

Сортавала, република Карелија, Русија. Кајаци изнад потонулих стена.

Напуштени мајдани мермера пре неколико година су претворени у парк. Овде су у 18. веку били каменоломи. Мермер из Рускеале коришћен је за фасаде Исакијевског храма и Михајловског замка, као и за поплочавање Приморске и Ладошке станице метроа у Санкт Петербургу.

Карелија, Сортавала. У пећинама мраморног кањона, планински парк Рускеала.

Главна знаменитост парка Рускеала је велики кањон са прелепом бистром водом у којој се огледа плаво небо. Поред тога, могу се посетити и рударска окна под земљом.

3. Водопад Кивач 

Водопад Кивач, Русија.

Овај водопад је обавезна дестинација сваког туристичког путовања у Карелију. Било би незамисливо да се он изостави! Кивач на финском значи „моћан, силовит“, и то у потпуности одражава природу овог водопада на реци Суни, високог 10,7 метара. Млазеви речне воде се свом силином обрушавају на камење. Кивач је други по величини равничарски водопад у Европи. Од њега је већи само водопад на Рајни у Швајцарској.

4. Угашени вулкан Гирвас 

Древни вулкан Гирвас, Карелија.

Гирвас не изгледа као типичан вулкан. Више личи на шумовите литице са многобројним језерима и бранама. Али то је ипак вулкан, или палеовулкан, како га зову научници. Угасио се пре више од две милијарде година. Сматра се да је то један од најстаријих вулкана на планети.

5. Кижи

На Оњешком језеру има преко 1.300 острва, а једно од њих треба обавезно посетити. Кижи је острво-музеј дрвене архитектуре. На листи је објеката светског наслеђа Унеска. Средњовековне дрвене грађевине пренете су из напуштених села руског севера и рестауриране. Централна експозиција у овом музеју је Кишко сеоско гробље, где се налази храм Преображења Господњег с почетка 18. века висок 37 метара и направљен без једног јединог ексера. Ту је и храм Покрова Пресвете Богородице са делимично очуваним иконостасом и звоником из 19. века.

6. Валаамски манастир 

Национални парк Ладога, острва са стеновитим литицама, север Русије, република Карелија. Лето, залазак сунца.

На Ладошком језеру у западном делу Карелије налази се један од најстаријих и најпознатијих руских манастира. Спасо-преображенски мушки манастир основан је у 11-12. веку на усамљеном Валамском архипелагу у коме има 50 острва. Поједина острва су толико близу једно другом да издалека изгледају као део копна, а нека су толико далеко да није лако отпловити до њих. На многим остврима су подигнути скитови за монахе отшелнике. Ходочасници и туристи долазе овамо да посете чувени манастир, али и ради шетње по живописним острвима.

7. Ладошка острва стеновитих литица 

Младунче ладошке фоке по имену Крошик враћа се у воду ладошког језера после опоравка у Центру за проучавање и очување морских сисара.

Један од најлепших националних паркова Русије има на стотине острва, канала и лагуна скривених у густим карелским шумама. Ово је једно од најомиљенијих места за риболов и сплаварење на кајацима. Ту живе и фоке.

8. Беломорски петроглифи 

Цртежи на стени, петроглиф јелена у Оњешком језеру, Карелија, Русија.

Цртежи на стенама су поруке које су овде писали људи пре 5.000-7.000 година. И данас је то једна од највећих загонетки Карелије. Петроглифи се налазе у различитим деловима овога краја, а највише их има близу града Беломорска на северу републике. Ту их је досада пронађено преко 2.000, а с времена на време се открије понеки нови. Цртежи говоре о свакодневном животу људи онога доба, од риболова до сцена из породичног живота. Узгред, постоје и цртежи где су људи приказани на скијама!

9. Рабочеостровск 

Рабочеостровск

Старо карелско насеље налази се на самој обали Белог мора, где је током 1920-их била успутна станица за осуђенике који су спровођени у Соловецки логор. Данас су од некадашњих објеката остали само темељи и рушевине мола. И сада се одавде креће у некадашњи логор Соловки, само што данас то нису осуђеници, него туристи.

10. Село Кинерма 

Кинерма

Ово мајушно село са свега шест становника укључено је у Асоцијацију најлепших села Русије. Сматра се да је то једна од најважнијих знаменитости Карелије. Кинерма је сачувала историјски изглед старинског карелског села.

Кинерма

У њој се могу видети праве дрвене куће из 17. и 18. века. За туристе су мештани овде организовали чак и изложбу типичног карелског домаћинства. Туристи имају прилику и да се наједу укусног националног пецива „калитка“.

Ана Сорокина, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк