Десет туристичких дестинација у Русији која и сами Руси највише воле

Објављено: 05.07.2020.год.
фото: © Getty Images / Russia beyond

Када странац размишља о путовању у Русију прво му падне на памет Москва, Транссибирска железница и друге познате дестинације. А шта у таквој ситуацији помисли Рус? Шта грађани Русије највише воле да виде у својој огромној земљи?


Домаћи туризам се у Русији стално развија мада има проблема са инфраструктуром, сфером услуга и понекад врло великим путним трошковима, поготово када је реч о доста удаљеним дестинацијама. Поједини Руси никада нису били у иностранству, али зато им је на располагању највећа земља на свету, па они одмор често проводе на Црноморском приморју или Кавкаским планинама, или пак штеде новац да би посетили две престонице – Москву и Санкт Петербург, пише Russia beyond.

1. Москва  

 

Често се каже да Москва и није Русија. Па ипак, Москва је и даље центар свега што је везано за Русију и најпопуларнија је дестинација у домаћем туризму. Посета главног града је у неку руку обавезна за грађане Русије из других региона. Житељу руског Далеког истока карта до Москве изађе скупље него одлазак у суседну азијску земљу, али се посета Москви доживљава као својеврсно поклоничко путовање.

Домаћи туристи воле да направе селфи на Црвеном тргу, обожавају тржни центар ГУМ, нови парк Зарјадје и Третјаковску галерију, а у обавезне објекте које у 
Москви треба посетити спадају позориште, циркус и зоолошки врт.

Према подацима које износи Руски савез туристичке индустрије, 2019. године је Москву посетило преко 22 милиона туриста из целе земље. Ту су убројани и они који су дошли на спортска такмичења или на службено путовање.

2. Краснодарски крај 


„Ако на земљи постоји рај, онда је то Краснодарски крај“. („Если есть на свете рай - это Краснодарский край“). То је позната руска изрека коју је 2019. године потврдило око 16 милиона домаћих туриста. Заиста је овај јужни регион олично место за летовање. Излази на два мора – Црно и Азовско, има мноштво летовалишта (Анапа, Геленџик, Новоросијск, Јејск, и др.), а најпопуларнија дестинација је свакако град Сочи са околином.

Много деце из целе Русије долази овамо у летње кампове. Малишани се враћају кући са непроцењивим искуством. У Краснодарском крају постоји 
смештај за свачији џеп и забава за свачији укус. Клима је блага тако да је и долазак током зиме добра идеја, а кратко путовање возом на планине изнад Сочија води вас у прелепе ски-центре.

„Као студент сам много волела да одлазим у наш камп Московског државног универзитета. Из Сочија се возом до њега стиже за два сата“, прича Јулија из Москве. „Тамо постоји све што је потребно: лепа плажа, прелеп поглед на Кавкаске планине, јефтина и одлична локална храна. Упознали смо се са многима из Краснодара који није на морској обали и зато његови житељи сваки викенд проводе у Сочију“.

3. Санкт Петербург 

 

 

Овај град се често пореди са Венецијом, Амстердамом и другим европским историјским градовима. И заиста, он је специјално саграђен као „прозор у Европу“ јер је император Петар Велики хтео да Русија више личи на европску земљу.

Санкт Петербург је 2019. године посетило 9 милиона туриста из целе Русије. „Кад човек дође у Санкт Петербург, чини му се да тамо има више царских двораца него обичних стамбених зграда. Немогуће је заситити се лепотом која тамо окружује човека“, прича Саша из Москве, који покушава да бар један викенд годишње проведе у северној престоници.

Од Москве се до Санкт Петербурга 
може доћи на много начина и зато практично никада нема проблема са картама (изузев у време великих међународних догађаја као што је годишњи Економски форум). Санкт Петербург је најчешћа дестинација дводневних или тродневних ђачких екскурзија. То је идеално место за историјско и културно уздизање. Упознајте пет знаменитости које обавезно треба обићи приликом прве посете Санкт Петербургу.

4. Крим

 

 

 

Крим је Русима одувек био омиљено летовалиште. Ту су радо боравили Чехов и Толстој. Пријатна клима је идеална за лечење читавог низа болести. Руски цареви су имали овде своје резиденције, које су касније претворене у совјетске санаторијуме. На Криму се налази и легендарни пионирски камп Артек који је још увек у функцији. Крим је 2019. године посетило око 7 милиона грађана Русије.

Кримско полуострво има велики број летовалишта дуж обале. Један од најпопуларнијих градова је 
Јалта, својеврсна престоница јужне ривијере. У Севастопољу можете да се одморите, али и да проучавате древну историју јер се овде налази музеј на руинама грчке колоније Херсон. Севастопољ је чувен по ратним и војнопоморским подвизима. Много пута је био под опсадом, увек се успешно борио и бранио полуострво.

Поред великог приморског летовалишта, Крим има и планине. Највиши врх Ај Петри је одлично место за планинарење. Погледајте наш
 видео-прилог о томе.

5. Владивосток

 

Карта до Владивостока може да кошта Московљанина исто као „ол инклузив“ путовање у Турску (и многи житељи Русије би заиста изабрали Турску), али је привлачна и сама мисао да се може отићи на други крај планете и још увек бити у Русији. А тамо су главна атракција природа и океан. Владивосток је 2019. године посетило преко 4 милиона руских туриста. Сваке године број страних туриста веома брзо расте.

„За разлику од бучне и пренасељене Москве, овде се човек може опустити и уживати у призорима џиновских мостова Владивостока и удаљених светионика. То је својеврсна медитација, потпуно другачији доживљај света који нас окружује“, прича фотограф Глеб, који сматра да је имао среће што је могао послом да дође у Владивосток.

На руском Далеком истоку грађане Централне Русије посебно привлаче плодови мора јер они код куће обично немају прилику да пробају црвену краљеску крабу, а овде је то уобичајена појава. Поред тога, у 
Владивостоку има много музеја, уметничких галерија и објеката занимљивих за проучавање.

6. Кавкаске минералне воде

 

 

То је група градова Ставропољског краја међу којима су Пјатигорск, Железноводск, Кисловодск, Јесентуки и Минералне Воде (већина назива је на неки начин повезана са водом).

„Волим да одем у Кисловодск, да 
пијем минералну воду и уживам у Кавкаским планинама“, прича Владимир и признаје да не осећа потребу да посети „било које место у иностранству“. Владимир има среће јер му посао омогућава пакет аранжман у Кисловодск са попустом.

Треба рећи да кавкаска летовалишта нису ни тако јефтина, али зато она нуде различите куре лечења и специјалне програме пијења минералне воде. Те 
дестинације су биле популарне још у 19. веку, што је лепо описао руски писац Михаил Љермонтов у роману „Јунак нашег доба“. Љермонтов је и убијен у двобоју управо у Пјатигорску. Кавкаска летовалишта је 2019. године посетило око 2 милиона руских туриста.

7. Алтајске планине

 

 

Ово је једно од најлепших подручја у Русији. До њега, међутим, није лако стићи, а инфраструктура је слабо развијена. Ко одлази на ту страну треба да понесе доста новца. Најбоље је да тамо имате аутомобил или да организујете пешачке походе (ево и неколико других савета). Туристичке агенције нуде и занимљиве јахачке туре по планинама. Недостатак комфора и друге нелагодности биће заборављене када прођете Чујским ауто-путем на Алтају – једном од најживописнијих магистралних саобраћајница у Русији.

„Ово је вероватно најлепше место које сам икада посетио, и најнезаборавније и најекстремније искуство“, каже Кира из Кузњецка/Москве, која се у ову дивљину отиснула аутомобилом.

Узгред, Алтај је земља будизма и шамана, тако да током путовања можете да видите номаде у
 јуртама и да чујете песме које изводе кајчи, путујући приповедачи са Алтаја, који кроз песму причају бајке. Алтајске планине је 2019. године посетило 2 милиона Руса.

8. Златни прстен

 

 

Ово је туристичка маршрута и група древних градова удаљених 200-300 км од Москве. Сваки од ових девет градова годишње посети 300-500 хиљада грађана Русије. Када житељ великог града пожели да побегне из гужве и осети атмосферу праве Русије, он дође овамо. Дуж Златног прстена ћете видети много тврђава и манастира саграђених у 11. и 12. веку, златне куполе храмова, реку Волгу, огромна језера, бескрајна поља и густе шуме. На овим дестинацијама има утисака за свачији укус. Детаљније о томе прочитајте у нашем кратком водичу кроз градове Златног прстена.

Цене у овим градовима су доста ниске и прилично је лако стићи до њих. Локална туристичка друштва су недавно основала низ глампинг хотела, како би привукли што више туриста. У овом смештају човек осећа да је ближи природи, али се истовремено не одриче луксуза!

„Прво место где сам одвела свог мужа Италијана када смо дошли у Русију била је Москва, а после Москве 
Суздаљ. Хтела сам да га изненадим и покажем му праву Русију, дрвене куће са изрезбареним прозорским окнима. Био је одушевљен“, прича Алина која сада живи у Минхену. Нажалост, понекад није једноставно резервисати место у у хотелу у Суздаљу, нарочито за време званичних празника у Русији јер многи туристи желе да одседну у овом бајковитом рају од медењака.

Следе две дестинације које нису заступљене на списку најпопуларнијих јер се сматра да су скупе и да се до њих тешко стиже. Али ипак, и оне заслужују да се посебно издвоје јер Руси потајно ипак сањају о одласку на ова места.

9. Бајкал 

Ово место никада неће бити на топ листи туристичких дестинација. Али ако питате Руса где би он желео да оде, па после да умре, велика је вероватноћа да ће рећи: „На Бајкал“. Ово јединствено језеро је поставило многе рекорде по дубини, количини воде, животиња и риба које се у њему могу срести. Ово је постојбина шамана и невероватно лепе природе.

Преко лета су карте до Бајкала прилично скупе, док су 
зими јефтиније. Зато је и наш главни уредник Всеволод Пуља ове године посетио Бајкал преко зиме и каже да је део своје душе оставио на леду језера Бајкал који се формира правећи необичне и разноврсне облике.

10. Камчатка 

Далеко полуострво на руском Далеком истоку је сан свих љубитеља природе и адреналина. То је земља гејзира, вулкана и широког спектра активности. Лети се овде можете возити у кајаку, одлазити у пешачке походе, ловити рибу, сурфовати и посматрати медведе и китове. Зими се можете скијати и спуштати сноубордом. И поред тога што не постоји одговарајућа инфраструктура и морате изнајмити скупи хеликоптер да бисте стигли до врха, ничим се не могу исказати емоције које испуне човека док се спушта по снегу у правцу океана.

Владимир је са пријатељима много путовао по свету, али ево већ неколико година заредом долази на Камчатку једном или два пута годишње. „Скијање на сноуборду на Камчатки је такав доживљај и толико се разликује од свега што сам доживео раније да једноставно немам жељу да одем на Алпе или на било коју другу страну. Штедим новац целе године да бих опет отишао тамо, на крај света“, прича Владимир.

Међутим, одлазак на Камчатку је веома скупо задовољство! Морате платити карте за авион да стигнете до Камчатке, а даље платити изнајмљивање хеликоптера, чамаца, теренских возила и целе опреме, што све кошта читаво богатство. Поред тога, и обичне намирнице су тамо знатно скупље. Другим речима, одмах почните са штедњом.


Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк