Сјај царског и модерног Петербурга: Петнаест најлепших здања у северној руској престоници

Објављено: 17.05.2020.год.
фото: © Танјуг / Петр Ковалев


Монументалне грађевине без којих је незамислива раскош Санкт Петербурга

Зимски дворац

Слободно се може рећи, нема тог избора најлепших грађевина Санкт Петербурга без обзира на афинитете састављача листе, у коме се не би нашао Зимски дворац. Чувена барокна палата подигнута је за време владавине Јекатерине Друге, да би касније била дограђивана и чувала царске колекције. Баш као и у минулим епохама, у 18. или 19. веку, дворац и даље плени раскошним димензијама и лепотом. Царски комплекс је данас главна зграда Ермитажа, највећег музеја у Санкт Петербургу и Русији, пише Russia beyond.

Дворски трг бр. 2


Кућа компаније Сингер

Зграду на углу Невског проспекта и Грибоједовљевог канала изградило је почетком двадесет века.

Акционарско друштво Сингер у Русији. Спектакуларна фасада у стилу сецесије једна је од најупечатљивијих у главној градској улици. На нижим спратовима смештен је Дом књиге, а на преосталих пет виших канцеларије.

Невски проспект, 28


Дом трговачког друштва Браће Јелисејевих

Здање је 1903. године било најраскошнија грађевина тог доба.  Његов модернистички стил, са огромним лучним витражом и скулптурама на фасади требало је да демонстрира богатство трговачког друштва и буде мамац за робу чувених трговаца Јелисејевих. Као и на почетку прошлог века у згради се данас налази трговачки комплекс са продавницама прехрамбених производа.

Невски проспект бр. 56


Казањска саборна црква

Црква је грађена по угледу на Базилику светог Петра у Риму. Било је планирано да храм постане главна православна црква у Русији. Градња је почела 1801. године, али је Отаџбински рат  1812. године осујетио планове. Савременике је храм асоцирао на победу над Французима. У цркви су смештени главни трофеји рата, а у њој почива и легендарни фелдмаршал Михаил Кутузов.  

Казањски трг бр. 2


Велики дворац Петерхофа

Префињени барокни дворац у летњој резиденцији Романових у околини Санкт Петербурга градио је Бартоломео Растрели, руски архитекта италијанског порекла, исти онај који је радио и Зимски дворац, За време Другог светског рата дворац су, као и цео Петерхоф окупирали нацисти, а касније је разрушен у бомбардовању. Обнова траје и дан-данас.

Храм спаса на крви

Ова живописна црква у руском стилу често се меша са сабором Василија Блаженог у Москви, иако је градња Храма спаса на крви почела три века касније, 1883. године, на месту на коме је у терористичком нападу на смрт рањен цар Александар Други.  Црква је грађена 24 године. Тако дуга градња образлаже се компликованим унутрашњим уређењем и извођењем мозаика на површини од 7065 квадратних метара.   

Кеј Грибоједовљевог канала бр 2


Кућа за издавање предузетника Јофа

 

Чувена Кућа са кулом на пет углова изграђена је 1913. године. Прво је припадала трговцима из породице Лапин, а касније ју је наследио богати комисионар  Шнер Јоф. Управо у тој кући он је и трговао антикварним намештајем. Поред тога кућа пет углова одувек је уживала широку популарност међу петербуршком интелигенцијом. У кући је живела ћерка познатог писца Корнеја Чуковског Лидија коју је често посећивала песникиња Ана Ахматова. 

Рубинштајнова, 40


Исакијевски сабор

 

О градњи се лично старао император Николај први будући да је то био још један покушај да се створи главна православна светиња империје. Завршен је 1858. године. Управо са колонаде Исакијевског сабора пуца један од најлепших погледа на град.

 Исакијевски трг бр 4

Вила Демидових

Стара вила у близини Исакијевског сабора припадала је богатој породици предузетника Демидов. Династија потиче из времена Петра Великог, а њихова породична кућа била је у то време без преседана по богатству. Вила је позната по својим атласима и каријатидама који украшавају главни улаз. После дуже времена поново је отворена за посетиоце.

Јекатерински дворац

Још једна летња царска резиденција чију је градњу започела супруга Петра Првог, а завршила ћерка Јелисавета. Плава боја није случајно изабрана. Јелисавету је она подсећала на мајчине очи. Управо овде се налазила чувана Ћилибарска соба, која је била од пода до плафона украшена ћилибарима, и која је нестала за време Другог светског рата.

Садоваја, 7 (град Пушкин)


Зграда Главног адмиралитета

 

Њен шиљак са бродом један је од најпрепознатљивијих симбола Санкт Петербурга. За време Петра Великог ту се налазила тврђава која је бродоградилиште штитила за време Северног рата. Данас се у Адмиралитету на обали Неве налази седиште Ратне морнарице Русије.

Адмиралитетски пролаз 1


Манастир Смољни

 

Грађен је 87 година, радови су прекидани за време ратова, или због недостатка финансијских средстава. Јекатерина Друга основала је при манастиру Институт за племићке кћери. Данас су овде смештене бројне установе, међу којима су и факултети Санктпетербуршког универзитета.

Растрелијев трг 1


Петропавловска тврђава

Градња тврђаве почела је када је и основан Санкт Петербург 1703. године. Као споменик руске архитектуре тврђава спада у објекте културне баштине. Никада у историји није коришћена у војне сврхе.

Зечје острво, Петропавловска тврђава 3


Витебска железничка станица

Најстарија железничка станица не само у Санкт Петербургу него и у Русији. Николај Први је био путник првог воза који је са ове станице кренуо 1837. године.  Станица има огромно предворје са парадним степеништем, витраже, стубове и друге симболе императорске моде. 

Загородни проспект 52


Лахта центар

Једна од најзначајнијих грађевина савремене архитектуре је пословни комплекс Лахта центар на обали Финског залива. Висок је 462 метра. То је највиши небодер у Русији и Европи и 16. по висини зграда у свету.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк