Мањпупуњор: Загонетни камени џинови на Уралу

Објављено: 22.02.2020.год.
фото: © Getty Images / Russia Beyond


Зашто треба посетити једно од седам руских чуда, како доћи до њега и какви су утисци после посете?

На северном Уралу постоји невероватан геолошки споменик, седам камених кипова високих 30-42 метра. Неколико стена необичног облика је све што је остало од древних планина које су током милиона година разорили ветрови, мразеви и падавине. Ови камени стубови су опстали и још увек стоје захваљујући чврстом кварцном скелету.

Локалитет има неколико назива: Мањпупуњор, Стубови изветравања, Болвано-из и Мансијски балванови, а мештани их зову једноставно „пупкови“. Додуше, мештана у правом смислу овде и нема. 
Мањпупуњор је једно од најнеприступачнијих места за туристе у целој Русији. Удаљен је десетак километара од најближих насеља, налази се у Печоро-иличком резервату руске републике Коми, на граници са Пермским крајем и Свердловском облашћу, пише Russia beyond.

У језику народа Манси који живи на овом подручју реч „мањпупуњор“ значи „мало брдо идола“. Постоји лепа и загонетна легенда која говори о настанку ових стена. Народ Манси је као светињу поштовао брдо на коме сада стоје стубови. Никоме није било дозвољено да се пење на врх. Једном је издалека дошло седам дивова са намером да униште народ Манси. Попели су се на брдо и скаменили се од ужаса.

Мањпупуњор је 2008. године свенародним гласањем изабран за једно од седам руских чуда, поред Бајкала, долине гејзира на Камчатки, Храма Василија Блаженог и других.

Уралски Еверест 

Због лепоте нетакнуте дивљине ово је једна од најомиљенијих дестинација за туристе из суседних области. Поход на Мањпупуњор они пореде са походом на Еверест. Није свако кадар да то изведе. Штавише, почетницима је овај поход „контраиндикован“.

Предавач Пермског државног универзитета Иван Печишчев први пут је отишао на Мањпупуњор пре 20 година, чим је завршио школу. Четири или пет година се озбиљно бавио туризмом пре него што се усудио да крене у овај поход.

Класична пешачка путања из правца Свердловске области дугачка је 180 километара. То је шест или седам дана пешачења у једном правцу. Међутим, ћудљиви временски услови на Уралу тада су му осујетили план. Јака и непрекидна киша је приморала Иванову групу да се врати после три дана пешачења.

Наредне године је Иван са својом групом поново кренуо у поход. „Напредовали смо брже него што смо планирали, јер нам је свима ’скочио адреналин’. Кад смо прилазили платоу скоро да смо удвостручили планирану километражу. Касно увече, у мраку смо се ’котрљали’ низ падину према извору Печоре. Сутрадан ујутру смо спонтано сви одлучили да се не одмарамо. Није ни чудо – Мањпупуњор је био сасвим близу, иза најближег узвишења. Следећег дана смо стигли. Грлили смо камене стубове и радовали се ветру и киши, јер смо стигли“, прича Печишчев.

Моћ природе и мисли о вечности 

Иван сматра да је Мањпупуњор место силе на Уралу, место где човек увек има потребу поново да дође: „Лепота Урала није упадљива, нема јарких боја и врхова покривених снегом. Али ниска тундра, пољско цвеће, поглед на Уралске планине и усамљене џиновске стене стварају утисак неке необичне лепоте“.

По Ивановим речима, стубови су такав призор да у свести и нехотице навиру мистичне мисли. Ту човек почиње да верује и у духове, и у легенде. „Геолози имају рационално објашњење порекла ових стубова, али ја нисам геолог и мени ово изгледа као некакво чудо“, каже Печишчев.

Када је посетио Мањпупуњор после 20 година, овај житељ Перма је осетио присуство вечности: „Ја сам сада други човек, имам породицу, имам децу, а тамо као и раније стоје камени стубови. И време је тамо исто онако нестално – греје сунце, па се брзо навуку облаци и удари киша, па онда поново гране сунце“.

Како и којим путем стићи 

За посету Мањпупуњора најпре треба добити дозволу руководства резервата. Најпогодније време за пешачење је август, али поједини туристи желе да виде стубове у зимско доба, у фебруару и марту, када се већ појављује прво пролећно сунце а још увек има много снега. Тада се до Мањпупуњора може стићи моторним санкама.

До локалитета воде два пута. Један је „класичан“, из правца Свердловске области (од града Ивдеља), и он је дугачак 180 километара. Туда је ишао Печишчев. Тај пут је сам по себи занимљив, јер се пролази кроз веома живописна подручја, између осталог и кроз озлоглашени 
Превој Дјатлова, где је у фебруару 1959. године на загонетан начин изгинуло девет туриста. Додуше, Иван каже да сада испод превоја постоји опремљено место за одмор туриста, и да он није осетио никакву језу када је туда пролазио.

У повратку многи туристи искористе прилику за сплаварење низ реку.

Други је пут из правца републике Коми. Одатле се мање пешачи и стаза је лакша, али је логистика сложенија, јер се мора путовати возом од Салехарда до Тројице-Печорска, затим аутомобилом или аутобусом до насеља Јакша, па тамо пронаћи чамац и пловити скоро 200 километара реком Илич. Одатле до Мањпупуњора има „само“ 38 километара пешачења.

Они који не виде у пешачењу никакву романтику могу да дођу у експресну посету хеликоптером. Креће се из града Нироба у Пермском крају. Лет у једном правцу траје највише сат времена. Тај доживљај кошта најмање 42.000 рубаља (663 долара) по особи. У цену је урачуната и вожња аутобусом од Перма.

Камење које ће заувек остати у вашем срцу

Када је Иван Печишчев 2019. године поново посетио Мањпупуњор, летео је хеликоптером. Годинама је супрузи причао о том месту силе, а сада је коначно одлучио и да је одведе тамо. „Мислио сам да после друге посете платоу, па још тако комфорне, нећу пожелети да опет одем. Али уопште није тако! Кад сам видео камене стубове покривене маховином, патуљасте брезе и врбе, кад сам видео оне неупадљиве боје планинске тундре, удахнуо њен влажни ваздух и осетио тај ветар, схватио сам да морам поново доћи“, каже он.

И већ планира следећи пешачки поход на Мањпупуњор када му синови мало одрасту. „Кад човек стигне на Мањпупуњор тежим путем, онда је то велика награда која остаје у срцу заувек. Како је леп доживљај када неколико дана пешачиш и најад угледаш тај ’Еверест’ коме смо тежили од ране младости!“

Александра Гузева, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: