Историчар Ђорђе Бојанић: Мој одговор амбасадору Скоту, да је ,,Србија на погрешној страни историје“

Објављено: 24.02.2019.год.

Пише Ђорђе Бојанић, историчар

Он каже да је ,,Србија на погрешној страни историје“?

Као историчар се не слажем са том опаском, и зато морам одговорити.

Скот о погрешној старни... човек који представља младу, али заиста моћну и агресивну државу (није ту агресиван народ већ политика), ону која је сејала 1944. год на Васкрс смрт по Србији... они који су бомбардовали нашу децу и цивиле, школе, болнице, фабрике, споменике културе?

Да ли је исправна страна историје и оружани сукоб између савезничких снага, Црвене армије и америчке авијације, новембра 1944. год, када се убрзо по ослобођању Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије (Руске) и Народноослободилачке војске Југославије, када је авијација Сједињених Америчких Држава напала град Ниш, а потом напала и колону возила Црвене армије која се кретала друмом Ниш-Алексинац... зар смо и тада били на погрешној страни?

Ви представљате државу која је после Другог светског рата, у разним земљама са војничком чизмом крочила или из ваздуха уништавала туђе територије, после тога ту просперитета и среће није било... од Кореје и Вијетнама, преко Авганистана до Ирака, Либије, Србије, Сирије ево сада и Венецуеле. Колико сте диктатора подржавали, сетите се само Пиночеа!

Ви сте једина земља у историји Света која је користила атомске бомбе и то кад је рат готово био завршен, засипали сте туђе територије уранијумом...!

Ко сте ви па да судите, ко је на погрешној страни историје... па зар на тој страни агресије и злочина да будемо?

Ми имамо своје Храмове које чувамо од вас и ваше државе... која је на страни оних који су вадили органе и чијом лажном творевином управљају данас терористи који су протерали 250.000 Срба са својих вековних огњишта, као и ваша држава Индијанце што је стрпали у жичане ограде. Да ли је то та исправна страна историје?Ви говорите о народу који има само одбрамбене ратове од агресора, народ који није никога никада напао и разарао, народ који је бранио Европу од османлија, народ који је био стуб одбране, да ли сте чули за Војну крајину (где више нема Срба)? Ми смо народ који се борио и крварио у борби против фашиста и нациста, а у то време када смо гонили нацисте баш ваша земља нас је бомбардовала на Васкрс, више пута 1944. год... можда је и то погрешна старна историје?

Ипак, ми смо народ који има своје чврсте корене, народ који има своју античу историју... а ви имате нововековну историју, ту је можда и болна тачка, оно што се новцем не може купти, већ само вашим бомбама уништити... али темељи никада се уништити не могу.

И после се чудите што је српски народ свим срцем окренут према Русији... ево и једне чињенице, то је народ који никада није испалио ни један метак или бацио бомбу и ракету на наш народ... а о братским вековним везама сада не бих.

Где је ту ваша цивилизација, где култура, где хришћанство? Нека на то одговоре они који су то учинили а и даље чине исто, одговорите нам и ви господине Скоте!

Мој савет је да се упознате боље са Бечкком  конвенцијом  о дипломатским односима из 1961. године, то је међународни споразум који дефинише оквир за дипломатске односе између независних држава.

И пред свега ја вас и ваш народ поштујем... супротно ми не дозвољава моја вера, култура и традиција.

Ђорђе Бојанић, историчар

Кључне речи:

(2)

Остале вести из рубрике

Мишљење читалаца

Писмо мр Момира Радића, адвоката и судског преводиоца главном уреднику Билда поводом писања о митрополиту Амфилохију
Писмо мр Момира Радића, адвоката и судског преводиоца главном уреднику Билда поводом писања о митрополиту Амфилохију

  БИЛД Главни уредник г. Јулиан РАЈХЕЛТ Axel-Springer-Straße 65 10969 Берлин НЕМАЧКА Поштовани г. главни уредниче Рајхелт, Заборавио сам како се зову новине...

2020-11-06 06:59:25

Дани(ј)ел Симић: Зашто су Срби нижа раса у односу на Јевреје, Јермене И Роме?
Дани(ј)ел Симић: Зашто су Срби нижа раса у односу на Јевреје, Јермене И Роме?

Још увијек се чека објашњење због чега Срби немају права да именују геноцид почињен над њима у току Другог свјетског рата, као што су то урадили у наслову поменути народи терминима Холокауст, Порајмос, Хајот Цеганспанутин? Већ трећи пут пишем на ову тему и сваки пут је то одговор на увреде и очајничка подметања противника онога што смо одавно требали урадити. И што ћемо урадити. С њима, или без њих. Опет пишем са осјећајем националне срамоте, коју они очигледно не осјећају и одбијају саборност. Више пута сам јасно истакао: Противници иницијативе за именовање геноцида који је током Другог свјетског рата почињен над Србима, чине општенародну штету и срамоту. Не само што на прво мјесто стављају себе, своје потребе, лобисте и виђења, па тек онда сјећање на српско страдање; већ због некултурног и опадачког дискурса, који ће читаву културу сјећања огадити неупућеном српству.

2020-10-27 14:22:43

 Коронавирус - слаба организација у Републици Српској
Коронавирус - слаба организација у Републици Српској

Далибор Ћетојевић заражени младић из Лакташа, на свом Фејсбук профилу написао је своја искуства са вирусом...

2020-03-18 10:55:51

Албанско питање на Балкану
Албанско питање на Балкану

Од распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, aлбански фактор је међу главним актерима нестабилности на Балкану. У...

2019-06-13 08:25:41

Историчар Ђорђе Бојанић: Мој одговор амбасадору Скоту, да је ,,Србија на погрешној страни историје“
Историчар Ђорђе Бојанић: Мој одговор амбасадору Скоту, да је ,,Србија на погрешној страни историје“

Пише Ђорђе Бојанић, историчар Он каже да је ,,Србија на погрешној страни историје“? Као историчар се не слажем...

2019-02-24 14:13:54

Брза идентификација нервног гаса поставља нека питања о оптужбама Уједињеног Краљевства против Русије
Брза идентификација нервног гаса поставља нека питања о оптужбама Уједињеног Краљевства против Русије

Немогуће је за кратко време установити који тип нервног агенса је употребљен за тровање Сергеја Скрипаља...

2018-04-12 06:44:23

Косово, Руси и истина
Косово, Руси и истина

Једна речиница сечања, господина Виктора Литовкина, руског војног експерта, а која је непобитна истина, цитирам је:......

2018-01-11 08:32:12

rt misljenje
baner rakija desno misljenja
baner apartman desno / misljenja
baner obzor desno - misljenja

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк