Пет књига Михаила Булгакова које обавезно треба прочитати

Објављено: 15.05.2021.год.
фото: © Russia beyond (Photo: Press photo; Public domain)


Булгаков је један од најзагонетнијих и најкомичнијих руских писаца. Имао је буран и тежак живот, и доста непријатности са цензуром и совјетским системом. Све се то одразило у његовим сјајним делима од којих су поједина објављена тек после његове смрти, пише Russia beyond. 

1. „Бела гарда” ("Белая гвардия") 

Први Булгаковљев роман је прича о граду Кијеву који је некада био део Руске империје, а сада се после бољшевичке револуције у Русији нашао у вртлогу Грађанског рата. Радња се одвија 1918. године. Бољшевици још нису заузели град и у њему се стекло мноштво царских официра и племића. То је прича о породици Турбин захваћеној бурним политичким догађајима. Њихова кућа је последње уточиште некадашњег живота које је рат уништио. Њима још увек долазе гости и пију чај али се свет променио и људи сада различито реагују на нове околности: једни постају издајници, други бегунци, док ће се поједини радије борити на живот и смрт.

Ово је полубиографски роман. Чланови породице Михаила Булгакова су послужили за прототипе ликова у делу, а кућа у којој живе Турбини очигледно личи на Булгаковљеву кућу у Кијеву.

„Бела гарда“
 је објављена 1925, а исте године је Булгаков написао и драму по овом роману. „Дани Турбиних“ – тако се зове његова драма која је данас једна од најчешће постављаних на сцене у позориштима Русије и изван ње. У драми фигурирају и антибољшевички официри, али је сам Стаљин волео овај комад и неколико пута га је гледао у позоришту.

2. „Белешке младог лекара” („Записки юного врача“) 

Млади лекар долази да ради у забачено село. Још је неискусан али је принуђен да извршава врло сложене задатке: ампутације, трахеотомију и порођаје у којима је потребно окренути дете у мајчиној утроби. Књига је постала још популарнија откако је 2013. године екранизована у серији са Данијелом Радклифом у главној улози.

Ради се заправо о зборнику полуаутобиграфских прича јер је и сам Булгаков годинама радио као лекар. По завршетку медицинског факултета на Кијевском универзитету он је био војни лекар у Првом светском рату, а затим је упућен у мало село Смоленског краја.

У циклус „Белешке младог лекара“ није ушла његова популарна прича „Морфијум“, али се она често третира као део овог циклуса. Млади лекар проналази дневник свог друга који је постао зависник од морфијума. И ово је полуаутобиографски мотив из Булгаковљевог живота. Он је и сам једно време био зависник од морфијума.

3. „Псеће срце” („Собачье сердце“) 

У сам освит нове совјетске државе, генијални московски хирург, професор Преображенски (за кога је као прототип, наводно, послужио Булгаковљев ујак), врши научни експеримент. Ухватио је пса луталицу и пресадио у њега део људског мозга и тестисе. Услед тога пас убрзо после тога поприма људски лик, али постаје пијаница и протува, мада се одлично уклапа у ново совјетско друштво. Булгаков се подсмева чињеници да су недовољно образовани људи некадашњег „нижег сталежа“ сада одједном постали владајућа класа.

Роман је написан 1925. године. Рукопис су конфисковали органи државне безбедности. Током 1960-их је књига распрострањена у круговима совјетске интелигенције у виду самосталних издања и изазвала је врло бурну реакцију. „Псеће срце“ се у званичној штампи појавило тек после перестројке 1987. године.

Ова прича је невероватно популарна у Русији, нарочито захваљујући сјајној екранизацији на великом екрану, и постала је „вирусна“ јер су многи цитати из ње постали афоризми (на пример, „расуло није у клозетима него у главама“).

4. „Позоришни роман“ (односно „Белешке покојника“) („Театральный роман“ („Записки покойника“)) 

Московски писац и драматург позива читаоца да завири иза завесе московског позоришног и књижевног живота током 1930-их. Булгаков се обратио многим установама са предлогом да објаве ово дело или га поставе на сцену, али цензура ништа од тога није одобрила.

И ово је Булгаковљево полуаутобиографско дело. Током 1920-их он се преселио у Москву и после извесног времена почео да ради као драматург и позоришни редитељ. Неколико његових драма су доживеле огроман успех у московским позориштима, али је, са друге стране, многе од њих совјетска цензура забранила. Званична критика је оптуживала Булгакова за антисовјетске ставове због чега је он патио. Немајући могућност да слободно ради, често је западао у финансијске проблеме.

У „Позоришном роману“ писац се подсмева ексцентричним ауторима и редитељима и многобројним чиновницима који су интегрисани у позоришни процес. Булгаков мало преувеличава оно што је сам доживео, али да би избегао опасност он пише да су сви догађаји измишљени.

5. „Мајстор и Маргарита“ („Мастер и Маргарита“) 

Два совјетска писца се шетају кроз центар Москве и наилазе на непознатог човека, највероватније странца. Испоставило се да је њихов интелигентни сабеседник сам ђаво. По његовом доласку у Москви су почеле да се дешавају невероватно чудне и загонетне ствари. Он се понаша тако као да хоће да поучи људе и скрене им пажњу на морал и истину.

Мајстор пише роман о Исусу из Назарета и Понтију Пилату. Главе његовог романа су укомпоноване у радњу као метароман. У новој антирелигиозној совјетској држави Мајсторово дело се критикује и забрањује се његово објављивање, а сам аутор постаје због тога душевни болесник и завршава у психијатријској болници. Вољена Маргарита жели да га спасе и због тога склапа уговор са ђаволом...

Ово је несумњиво најпознатији роман Михаила Булгакова и књига са „највише ђаволских појава“ у целој руској књижевности. Аутор је радио на роману од краја 1920-их све до смрти 1940. године. Роман се појавио у совјетском издању тек 1966. са многим изменама које је унела цензура. Како истичу стручњаци, ово дело садржи мноштво биографских мотива и реминисценција. Необично је да је Булгаковљева жена Јелена сарађивала са КГБ-ом (она се на то могла одлучити како би спасла мужа од затвора). Знајући за то, он је у књизи приказао склапање уговора са ђаволом, оправдавајући тај потез узвишеном мисијом – спасавањем вољене особе.

Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Култура

Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу

Министар културе Литваније Симонас Кајрис и бројне јавне личности те земље су се залoжили за „ментални...

Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“
Забрана учешћа Русији на Евровизији „одговара вредностима Запада“

Искључење Русије са Евровизије није била лака одлука, рекао је организатор такмичења Мартин Остердал. "Била је тешка....

2023-01-01 07:05:23

Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а
Српска шљивовица на листи УНЕСКО-а

Традиционално српско пиће - ракија-шљивовица, као и начин припреме и конзумирања, уврштени су на Репрезентативну листу...

2022-12-02 09:06:31

„Културиста“ у трци за Географски оскар
„Културиста“ у трци за Географски оскар

Ко каже да нема квалитетног телевизијског програма у Србији!? Напротив, Србија има путопис који је у...

2022-11-25 11:39:04

„Душа Србије“: Велики онлајн пројекат који открива и приказује историју јединственог мозаика који је израдио тим српских и руских уметника
„Душа Србије“: Велики онлајн пројекат који открива и приказује историју јединственог мозаика који је израдио тим српских и руских уметника

Креативна лабораторија "Гигарама" и компанија "Гаспром њефт", добитници  међународне награде WebbyAwards,  представљају мултимедијални онлајн пројекат "Душа...

2022-09-17 16:48:44

„Гаспром њефт“ у Београду отворио изложбу „Душа Србије“ о изради мозаика за храм Светог Саве
„Гаспром њефт“ у Београду отворио изложбу „Душа Србије“ о изради мозаика за храм Светог Саве

Kомпанија „Гаспром њефт“ је у Руском дому у Београду отворила изложбу „Душа Србије“ посвећену изради јединственог...

2022-09-16 14:47:26

Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у ће бити обновљен по наређењу председника Путина
Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у ће бити обновљен по наређењу председника Путина

Меморијални комплекс Саур-Могила у ДНР-у биће обновљен по наредби председника Владимира Путина, рекао је за РИА...

2022-07-06 17:45:34

Патријархова топ-листа за „Радио 202“ - Боб Дилан, Партибрејкерси...
Патријархова топ-листа за „Радио 202“ - Боб Дилан, Партибрејкерси...

Најмлађи члан породице Радио Београда – Радио 202 ових дана прославља 53 године од оснивања. Рођенданска честитка стигла је и од Његове светости патријарха српског господина Порфирија, који ће и учествовати у једној несвакидашњој емисији.

2022-07-05 18:27:04

НИС-ова подршка еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“
НИС-ова подршка еколошким пројектима у оквиру програма „Заједници заједно“

Поставке Народног музеја Зрењанин добиле нови сјај

2022-06-30 16:25:53

Откривање спомен-бисте руском цару Петру Великом у Сремским Карловцима
Откривање спомен-бисте руском цару Петру Великом у Сремским Карловцима

Један од најмоћнијих и најутицајнијих владара модерне европске историје Петар I Алексејевич Романов – Петар Велики...

2022-06-25 11:21:54

Пошта Србије у сарадњи са Руским домом објавила и представила јавности специјално издање поштанских марака „350 година од рођења Петра Великог”
Пошта Србије у сарадњи са Руским домом објавила и представила јавности специјално издање поштанских марака „350 година од рођења Петра Великог”

Пошта Србије је у сарадњи са Руским домом у Београду објавила и представила јавности специјално издање пригодних...

2022-06-10 16:54:45

РТ: Украјина забранила „Рат и мир“ Лава Толстоја
РТ: Украјина забранила „Рат и мир“ Лава Толстоја

Кијев наводи да Толстојево ремек дело „велича“ руску војску

2022-06-08 07:12:42

Радуновић: „Олуја“ је филм и за будуће генерације
Радуновић: „Олуја“ је филм и за будуће генерације

Филм „Олуја“, о погрому Срба из Хрватске, чије се последње сцене снимају на планини Тари, добар...

2022-05-29 13:40:37

Проглашени победници НИС олимпијаде знања из руског језика
Проглашени победници НИС олимпијаде знања из руског језика

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале девете НИС олимпијаде знања из...

2022-05-29 10:41:34

РТ: Украјина победила на Евровизији, Зеленски се нада да ће „једног дана” домаћин бити Мариупољ
РТ: Украјина победила на Евровизији, Зеленски се нада да ће „једног дана” домаћин бити Мариупољ

„Молим све вас, помозите Украјини, Мариупољу. Помозите Азовстаљу, одмах“, рекао је на бини фронтмен групе...

2022-05-15 08:37:43

РТ: Немачко-руски музеј Другог светског рата променио назив
РТ: Немачко-руски музеј Другог светског рата променио назив

Директор Музеја назвао је руску војну операцију у Украјини „дубоком прекретницом“

2022-05-07 15:41:58

РТ: Финска запленила слике и скулптуре из Ермитажа и других руских музеја
РТ: Финска запленила слике и скулптуре из Ермитажа и других руских музеја

Финска неће моћи да избегне одговорност када је реч о враћању слика и скулптура вредних 46...

2022-04-07 16:51:25

Бојкот једне културе: На снази дискриминација руских умјетника
Бојкот једне културе: На снази дискриминација руских умјетника

Свако нормалан је против рата. Рат је, како су говорили паметни људи, када двојица која се...

2022-03-11 09:03:08

У Москви одржана премијера документарног филма о блискости Руса и Срба
У Москви одржана премијера документарног филма о блискости Руса и Срба

Москва је 3. марта била домаћин затворене пројекције документарног филма Алексеја Бондаренка и Елене Алферове „Сродство...

2022-03-04 08:43:39

НИС донирао средства  „Атељеу 212“ за побољшање енергетске ефикасности
НИС донирао средства „Атељеу 212“ за побољшање енергетске ефикасности

Подршка култури и еколошким пројектима

2022-02-22 20:45:48

Седам најнаграђиванијих руских филмова
Седам најнаграђиванијих руских филмова

Сазнајте који су фестивалски хитови из Совјетског Савеза и Русије подигли огромну прашину и ушли у светску историју кинематографије.

2022-02-06 08:13:12

На Валданосу поред Улциња пронађени остаци средњовјековног православног храма
На Валданосу поред Улциња пронађени остаци средњовјековног православног храма

Вољом Божијом а трагом писменог и усменог предања, на празник Часних верига Св.апостола Петра, 29.01. текућег...

2022-01-29 19:22:38

Руски космонаути са Међународне космичке станице честитали Новом Саду и грађанима титулу европске престонице културе
Руски космонаути са Међународне космичке станице честитали Новом Саду и грађанима титулу европске престонице културе

Руски космонаути Антон Шкаплеров и Пјотр Дубров са Међународне космичке станице честитали су граду Новом Саду...

2022-01-14 17:06:39

„Једина Српска“ - Београдски синдикат и Даница Црногочевић
„Једина Српска“ - Београдски синдикат и Даница Црногочевић

Нова песма коју Београдски синдикат изводи са певачицом Даницом Црногорчевић посвећена је 30. годишњици оснивања Републике Српске која се обележава 09. јануара

2022-01-08 18:46:27

РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновог маузолеја - Кремљ
РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновог маузолеја - Кремљ

Нема назнака да ће се питање Лењиновог маузолеја ускоро решити пошто Кремљ наводи да има хитнијих питања

2021-12-28 11:21:34

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк