Путин: У нашој историјској традицији, у судбини нашег народа је да зауставимо оне који теже светској превласти, који прете распарчавањем и поробљавањем наше Отаџбине, урадићемо то и сада

Објављено: 21.09.2022.год.
фото: © РИА Новости / Илья Питалев

Сврха Запада је да ослаби, подели и на крају уништи нашу земљу, нагласио је председник Путин

Говор председника Владимира Путина
 
"Тема мог говора је ситуација у Донбасу и ток специјалне војне операције за његово ослобађање од неонацистичког режима који је преузео власт у Украјини 2014. као резултат оружаног пуча.

Данас апелујем на вас, на све грађане наше земље, на људе различитих генерација, узраста и националности, на народ наше велике Отаџбине, на све које спаја велика историјска Русија, на војнике и официре, добровољце који се сада боре на првим линијама фронта, налазе се на борбеном месту, нашој браћи и сестрама - становницима Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области и других области ослобођених од неонацистичког режима.

Биће речи о неопходним, хитним корацима за заштиту суверенитета, безбедности и територијалног интегритета Русије, о подршци жељи и вољи наших сународника да сами одређују своју будућност и о агресивној политици дела западних елита, које се залажу свим силама да одрже своју доминацију, и за то покушавају да блокирају, да потисну било какве суверене независне центре развоја како би наставили да грубо намећу своју вољу другим државама и народима, да подметну њихове псеудовредности.

Сврха Запада је да ослаби, подели и на крају уништи нашу земљу. Они већ директно говоре да су 1991. успели да поцепају Совјетски Савез, а сада је дошло време и за саму Русију, да се распадне на многе непријатељске регионе и регионе.

А такве планове планирају већ дуго. Подстицали су банде међународних терориста на Кавказу, промовисали офанзивну инфраструктуру НАТО-а близу наших граница. Они су тоталну русофобију учинили својим оружјем, деценијама су намерно гајили мржњу према Русији, пре свега у Украјини, којој су спремали судбину антируског упоришта, а сам украјински народ је претворен у топовско месо и гурнут у рат са наше земље, покренувши га, овај рат, још 2014. године, користећи оружане снаге против цивилног становништва, организујући геноцид, блокаду, терор над људима који су одбили да признају власт која је настала у Украјини као резултат државног удара.

А након што је актуелни режим у Кијеву заправо јавно одбио мирно решење проблема Донбаса и, штавише, објавио своје претензије на нуклеарно оружје, постало је потпуно јасно да је нови, још један, као што се већ два пута раније догодио, напад великих размера на Донбас био неизбежан. А онда би, исто тако неизбежно, дошло до напада на руски Крим - на Русију.

С тим у вези, одлука о превентивној војној операцији била је апсолутно неопходна и једина могућа. Њени главни циљеви - ослобођење целе територије Донбаса - били су и остали непромењени.

Луганска народна република је већ скоро потпуно очишћена од неонациста.

Борбе у Доњецкој народној републици се настављају. Овде је током осам година кијевски окупациони режим стварао дубоко ешалонирану линију дуготрајних утврђења. Њихов јуриш резултирао би великим губицима, тако да наше јединице, као и војне јединице република Донбаса, делују систематски, компетентно, користе опрему, штите људство и корак по корак ослобађају земљу Доњецка, чисте градове и насеља од неонациста, пружају помоћ људима које је кијевски режим претворио у таоце, у живи штит.

Као што знате, професионални војници који служе по уговору учествују у специјалној војној операцији. Са њима се раме уз раме боре и добровољачке формације: људи различитих националности, професија, узраста су праве патриоте. На зов срца стали су у одбрану Русије и Донбаса.

С тим у вези, већ сам дао упутства Влади и Министарству одбране да се у потпуности и у најкраћем могућем року утврди правни статус добровољаца, као и бораца јединица Доњецке и Луганске народне републике.

Требало би да буде исто као и код редовних војника руске војске, укључујући материјалну, медицинску подршку и социјалне гаранције. Посебну пажњу треба посветити организовању снабдевања добровољачких формација и одреда народне милиције Донбаса опремом.

У току решавања главних задатака заштите Донбаса, наше трупе су, на основу планова и одлука Министарства одбране и Генералштаба о општој стратегији деловања, ослободиле од неонациста и значајне територије Херсона и Запорожја и низ других региона. Као резултат тога, формирана је продужена линија борбеног контакта, која је преко хиљаду километара.

Оно желим данас први пут да кажем јавно. Већ након почетка специјалне војне операције, укључујући и разговоре у Истанбулу, представници Кијева су веома позитивно реаговали на наше предлоге, а ти предлози су се пре свега тицали обезбеђења безбедности Русије и наших интереса. Али очигледно је да мирно решење није одговарало Западу, па је Кијев после постизања одређених компромиса заправо добио директну наредбу да поремети све договоре.

Украјина је почела још више да се пумпа оружјем. Кијевски режим је покренуо нове банде страних плаћеника и националиста, војних јединица обучених по стандардима НАТО-а и под дефакто командом западних саветника.

Истовремено, режим репресије широм Украјине према сопственим грађанима, успостављен непосредно после оружаног пуча 2014. године, најоштрије је ојачан. Политика застрашивања, терора и насиља поприма све масовније, страшније, варварске облике.

Желим да истакнем да знамо да већина људи која живе на територијама ослобођеним од неонациста, а то су, пре свега, историјске земље Новоросије, не жели да буде под јармом неонацистичког режима. У Запорожју, у Херсонској области, у Луганску и Доњецку, видели су и виде зверства која неонацисти чине у окупираним областима Харковске области. Наследници Бандере и нацистичких казнитеља убијају људе, муче их, бацају у затворе, обрачунавају се, разбијају, муче цивиле.

У Доњецкој и Луганској народној републици, Запорошкој и Херсонској области пре избијања непријатељстава живело је више од седам и по милиона људи. Многи од њих су били приморани да постану избеглице, да напусте своје домове. А они који су остали - око пет милиона људи - данас су изложени сталној артиљеријској и ракетној паљби неонацистичких милитаната. Погађају болнице и школе, организују терористичке нападе на цивиле.

Не можемо, немамо морално право да предајемо себи блиске људе на комаде џелата, не можемо а да не одговоримо на њихову искрену жељу да сами одређују своју судбину. Парламенти народних република Донбаса, као и војно-цивилне администрације Херсонске и Запорошке области, одлучили су да одрже референдуме о будућности ових територија и обратили су се нама, Русији, са молбом да подржимо такав корак.

Дозволите ми да истакнем да ћемо учинити све да обезбедимо безбедне услове за одржавање референдума, како би људи могли да изразе своју вољу. И ми ћемо подржати одлуку о њиховој будућности, коју ће донети већина становника Доњецке и Луганске народне републике, Запорошке и Херсонске области.

Драги пријатељи!

Данас наше Оружане снаге, као што сам већ рекао, делују на линији додира, која прелази хиљаду километара, супротстављају се не само неонацистичким формацијама, већ заправо читавој војној машини колективног Запада.

У овој ситуацији сматрам неопходним да донесемо следећу одлуку - она је у потпуности адекватна претњама са којима се суочавамо - а то су: да заштитимо нашу Отаџбину, њен суверенитет и територијални интегритет, да обезбедимо безбедност нашег народа и народа на ослобођеним територијама. Сматрам да је неопходно подржати предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији.

Понављам, реч је конкретно о делимичној мобилизацији, односно регрутовани ће бити само грађани који се тренутно налазе у резервном саставу, а пре свега они који су служили у Оружаним снагама, имају одређене војне специјалности и релевантно искуство.

Позвани на служење војног рока обавезно ће проћи додатну војну обуку, узимајући у обзир искуство из специјалне војне операције, пре слања у јединице.

Потписан је указ о делимичној мобилизацији.

О томе ће, у складу са законом, данас писмима бити званично обавештена већа Савезне скупштине - Савет Федерације и Државна дума.

Мобилизационе активности почеће данас, од 21. септембра. Поручујем начелницима региона да пруже сву неопходну помоћ раду војних комесаријата.

Желим да истакнем да ће грађани Русије који су позвани на служење војног рока мобилизацијом добити статус, исплате и све социјалне гаранције војних лица која служе по уговору.

Додаћу да Уредба о делимичној мобилизацији предвиђа и додатне мере за испуњавање одбрамбеног налога државе. Руководиоци предузећа одбрамбене индустрије директно су одговорни за решавање задатака повећања производње наоружања и војне опреме и распоређивање додатних производних капацитета.

Заузврат, сва питања материјалне, ресурсне и финансијске подршке одбрамбеним предузећима мора одмах да реши Влада.

Драги пријатељи!

Запад је у својој агресивној антируској политици прешао сваку линију. Стално слушамо претње нашој земљи, нашем народу. Неки неодговорни политичари на Западу не говоре само о плановима за организовање испорука офанзивног оружја дугог домета - система који ће омогућити ударе на Крим и друге регионе Русије.

Такви терористички удари, укључујући и коришћење западног оружја, већ се изводе на погранична насеља Белгородске и Курске области. У реалном времену, користећи савремене системе, авионе, бродове, сателите, стратешке дронове, НАТО врши извиђање широм јужне Русије.

У Вашингтону, Лондону, Бриселу директно гурају Кијев да пребаци војне операције на нашу територију. Више не кријући, поручују да Русију треба победити свим средствима на бојном пољу, праћено лишењем политичког, економског, културног, уопште, сваког суверенитета, уз потпуну пљачку наше земље.

Покренута је и нуклеарна уцена. Реч је не само о гранатирању Запорошке нуклеарке, које подстиче Запад, које прети нуклеарном катастрофом, већ и о изјавама неких високих представника водећих држава НАТО-а о могућности и прихватљивости коришћења оружја за масовно уништење против Русије - нуклеарног оружја.

Оне који себи дозвољавају да дају овакве изјаве о Русији, желим да подсетим да и наша земља има разна средства за уништавање, а по неким компонентама модернија од оних земаља НАТО-а. А ако територијални интегритет наше земље буде угрожен, ми ћемо свакако искористити сва средства која су нам на располагању да заштитимо Русију и наш народ. То није блеф.

Грађани Русије могу бити сигурни да ће територијални интегритет наше Отаџбине, наша независност и слобода бити обезбеђени - још једном то наглашавам - свим средствима која су нам на располагању. А они који покушавају да нас уцене нуклеарним оружјем треба да знају да и ветар може да се окрене у њиховом правцу.

У нашој историјској традицији, у судбини нашег народа је да зауставимо оне који теже светској превласти, који прете распарчавањем и поробљавањем наше Отаџбине. Урадићемо то и сада.

Верујем у вашу подршку."

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

Велике породице би требало да буду норма – Путин

Традиционалне вредности ће обезбедити будућност земље за многе генерације које долазе, изјавио је руски председник

РТ: Запад се противи свим народима Русије – Путин
РТ: Запад се противи свим народима Русије – Путин

Русофобија, расизам и други облици неонацизма постали су званична идеологија западних елита, тврди председник

2023-11-28 20:24:36

Русија успела да брзо реструктурира своју спољну трговину — премијер
Русија успела да брзо реструктурира своју спољну трговину — премијер

Михаил Мишустин је пожелео добродошлицу учесницима форума и напоменуо да је развој транспортне инфраструктуре изузетно важан за будућност Русије са њеном огромном територијом и да води активном економском расту у свим правцима

2023-11-15 21:05:30

РТ: Путин тек треба да донесе одлуку о кандидовању на изборима 2024 – Кремљ
РТ: Путин тек треба да донесе одлуку о кандидовању на изборима 2024 – Кремљ

Грађани Русије би требало да гласају у марту

2023-11-14 17:07:00

РТ: Етикетирање Казахстана као руског „дворишта“ је глупо – Кремљ
РТ: Етикетирање Казахстана као руског „дворишта“ је глупо – Кремљ

Дмитриј Песков је одбацио тврдње неколико западних медија, изјавивши да Астана води флексибилну спољну политику

2023-11-12 19:49:22

Западне оптужбе о војној сарадњи Русије и ДНРК су неосноване – Захарова
Западне оптужбе о војној сарадњи Русије и ДНРК су неосноване – Захарова

Према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, Вашингтону и Токију нико није дао истражна овлашћења

2023-11-11 21:02:07

Путинова посета Казахстану оцењена као успешна — Кремљ
Путинова посета Казахстану оцењена као успешна — Кремљ

„Агенда наших односа је огромна. Поново је потврђена политичка воља, технолошка и логистичка спремност да се овај ангажман настави и прошири у свим областима“, прецизирао је Дмитриј Песков

2023-11-10 21:54:29

РТ: Казахстан „најближи савезник“ Русије – Путин
РТ: Казахстан „најближи савезник“ Русије – Путин

Председник је током посете Астани похвалио однос Русије и Казахстана као узоран

2023-11-09 16:22:27

РТ: Русија гради нову пругу до Крима
РТ: Русија гради нову пругу до Крима

Гувернер Запорошке области Јевгениј Балицки изјавио је да ће нова рута повезати полуострво са Ростовом на Дону

2023-11-06 22:59:10

Санкције уче Русију да чува суверенитет – Лавров
Санкције уче Русију да чува суверенитет – Лавров

Шеф руског Министарства спољних послова је истакао да земља више не може да се ослања на партнере који „могу да преваре сваког тренутка“

2023-11-06 22:54:17

Још једна тура руске хуманитарне помоћи становницима Газе послата је Египту
Још једна тура руске хуманитарне помоћи становницима Газе послата је Египту

Два специјална авиона руског Министарства за ванредне ситуације допремиће 60 тона хуманитарног терета, саопштило је Министарство

2023-11-05 20:26:49

РТ: „Постоји само један Путин“ – Кремљ
РТ: „Постоји само један Путин“ – Кремљ

Све спекулације о наводним двојницима руског председника су смешне, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

2023-11-04 21:36:39

Русија је моћна земља, свакодневно гради нове елементе своје моћи - портпарол Кремља
Русија је моћна земља, свакодневно гради нове елементе своје моћи - портпарол Кремља

Одговор Русије је пропорционалан растућем безакоњу Запада, изјавио је Дмитриј Песков

2023-11-04 15:04:27

Сви покушаји да се посеје ксенофобија међу народима Русије осуђени су на пропаст – Путин
Сви покушаји да се посеје ксенофобија међу народима Русије осуђени су на пропаст – Путин

Разноликост језика, вера и обичаја је право богатство Русије и зато држава поклања велику пажњу очувању јединствености сваког етницитета у земљи, нагласио је председник

2023-11-03 20:55:56

РТ: Путин објаснио разлоге специјалне војне операције
РТ: Путин објаснио разлоге специјалне војне операције

Москва није имала избора јер је Русија већ била „нападнута“ пре фебруара 2022, изјавио је председник

2023-11-03 20:15:52

Путин указује на велико интересовање руских компанија за Африку
Путин указује на велико интересовање руских компанија за Африку

Руски лидер је истакао да је Русија са задовољством дочекала делегацију која прати његовог колегу у посети Москви

2023-11-02 20:43:58

Путин потписао закон о повлачењу Русије из ратификације ЦТБТ
Путин потписао закон о повлачењу Русије из ратификације ЦТБТ

Како се наводи у документу објављеном на званичном правном порталу, усвојени закон је осмишљен да успостави паритет у обавезама у погледу контроле нуклеарног наоружања.

2023-11-02 15:03:15

РТ: Руска војска ће ветеранима поделити 480.000 долара добијених од стана Зеленског
РТ: Руска војска ће ветеранима поделити 480.000 долара добијених од стана Зеленског

Имовина на Криму, која је национализована још у марту, продата је на аукцији за 44,3 милиона рубаља (480.989 долара)

2023-10-31 21:31:48

РТ: Путин именовао кривце за антијеврејске немире у Дагестану
РТ: Путин именовао кривце за антијеврејске немире у Дагестану

САД настоје да подстакну хаос како би одржале хегемонију, изјавио је руски председник

2023-10-30 22:27:05

Руски комесар за људска права позива становнике Дагестана да не подлежу провокацијама
Руски комесар за људска права позива становнике Дагестана да не подлежу провокацијама

Татјана Москалкова позвала је становнике Дагестана да „не подлежу провокацијама и да се стриктно придржавају закона и позива републичких власти“

2023-10-29 22:38:15

Русија је спремна за активан и конструктиван рад у оквиру „Каспијске петорке“ – Лавров
Русија је спремна за активан и конструктиван рад у оквиру „Каспијске петорке“ – Лавров

Руски министар спољних послова је истакао да је заједнички рад каспијских обалских држава „важан фактор за обезбеђивање безбедности, стабилности и одрживог развоја на целој територији Евроазије”

2023-10-27 23:55:05

РТ: Запад користи верску мржњу да дестабилизује свет – Путин
РТ: Запад користи верску мржњу да дестабилизује свет – Путин

Руски председник је оптужио Запад да користи нетрпељивост за одржавање доминације

2023-10-25 23:36:35

У војну службу ступило око 385.000 људи, од чега 80.000 добровољаца – Медведев
У војну службу ступило око 385.000 људи, од чега 80.000 добровољаца – Медведев

Стопа запошљавања је значајно порасла, тврди Медведев

2023-10-25 23:12:09

РТ: Русија ће „бранити истину“ о Другом светском рату – Путин
РТ: Русија ће „бранити истину“ о Другом светском рату – Путин

Руски председник је упозорио да фалсификовање историје и величање нациста може довести до трагичних последица

2023-10-24 21:30:47

РТ: Огроман пораст грађана ЕУ који траже руске визе – министарство
РТ: Огроман пораст грађана ЕУ који траже руске визе – министарство

Број пријављених је порастао за више од 50% у односу на прошлу годину

2023-10-22 21:25:18

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: