„РОД“ - остваривање основних циљева образовања и васпитања

Објављено: 10.11.2022.год.
фото: rnids.rs

Једини и основни услови за одобравање уџбеника и других наставних средстава налазе се у Правилнику о стандардима квалитета уџбеника и упутству о њиховој употреби донетом 2016. године, који утврђује обавезну примену српског језика и Правописа Матице српске, издање 2010. године.

У Речнику српског језика Матице српске из 2007. године, на који се односи наведени Правопис, на страни 1147., наведена је реч „РОД“ са описом (у прилогу). И само то значење може да се примени код тумачења појма „род“ из члана 8. тачка 15). Закона о основама система образовања.

Реч „Род“ налази се и у Вуковом Српском рјечнику из 1818. године (у прилогу).

Узгред, због могуће забуне, наводи се: дана 1. јуна 2021. године  престао је да важи Закона о равноправности полова (који се односио на мушки пол, женски пол, мушки род, женски род итд.). Истога дана, по узору на стране прописе, усвојен је непотпун и неприменљив Закон о родној равноправности (Law on Gender Equality). 

У специфичним околностима преузет је страни закон на енглеском језику, тако да је реч „gender“ преведена са речју „род“, која нема везе са полом, и сваком лицу даје право да се, без обзира на пол и без подношења било каквих доказа, изјасни о свом родном идентитету, коме у том тренутку припада као нпр. да је: мушкарац, жена, лезбејка, хомосексуалац, бисексуалац, квир, неутралан, међупол и сл. Према недавно изнетим подацима Би-Би-Сија, међупол/интерсекс за сада се појављује у преко 150 облика.

Иначе, и поред запрећених новчаних казни и казни затвора до пет година, Закон о родној равноправности није могуће применити из неколико разлога:

- Супрортан је Уставу и мноштву других закона који се односе на образовање и васпитање.


- За појам „род/џендер“ још нису утврђени родни/џендерски идентитети па је организациони одбор недавно одржаног Еуропрајда 2022. изнео властима два захтева: да се усвоје закон о родним идентитетеима и закон о истополним заједницама.


- Родно осетљив језик и родно сензитиван језик немају речник, немају правопис, немају граматике, немају катедре и сл.


- У универзална и опште прихваћена људска права, фиксирана нпр. члановима Међународног пакта о грађанским и политичким правима УН и Европском конвенцијом о људским правима, спада да је брак заједница мушкарца и жене, да се пол детета уписује одмах по рођењу, да родитељи имају право да васпитавају децу у складу са својим религијским убеђењима (а Уставом је гарантована и посебна заштита деце и породице што је све неспојиво са горе наведеним појмом "џендера"). 

У делу који није супротан Уставу, универзалним и опште прихваћеним људским правима (која се примењују чак и у случају када у некој земљи не постоји Устав) и другим обавезујућим прописима могућа је примена неспорног дела Закона о родној равноправности. Међутим, за давање стручног мишљења ЗУОВ, НПС и Министарство морају да затраже помоћ правних експерата. За тумачење и примену Закона о родној равноправности и појма „род“ - који није биолошки појам - нису стручни просветни радници из области биологије, музике, српског, историје, ликовне уметности и сл. 

Из наведених разлога, док се не промене горе набројани прописи, посебно:

ПРАВИЛНИК О СТАНДАРДИМА КВАЛИТЕТА УЏБЕНИКА И УПУТСТВО О ЊИХОВОЈ УПОТРЕБИ


Завод за унапређење образовања и васпитања, Национални просветни савет, Министар просвете, просветни радници и сл. не могу да одобравају, ни да у уџбеницима и другим наставним средствима користе појмове: „род“, „родно осетљив језик“, „родно сензитиван језик“ и „родни идентитет“.

Закон о родној равноправности не забрањује: Заводу за унапређење образовања и васпитања, Националном просветном савету, Министру просвете, и запосленим у просвети да остварују „Основне циљеве образовања и васпитања“ наведене у члану 8. Закона о основама система образовања и васпитања, а посебно оне из тачке 16). која се односи на: развијање личног и националног идентитета, развијање свести и осећања припадности Републици Србији, поштовање и неговање српског језика и матерњег језика, традиције и културе српског народа…
 
Полазећи од горе наведеног, у програмима за четврти разред гимназије за ученике са посебним способностима, из „циљева општег и средњег образовања и васпитања“, потребно је избацити реч “род“ из предмета:  рачуноводство и информатика, географија и историја, сценске и аудио-визуелне уметности, филолошке науке, математика, физика и спорт.

Иако се ради о неспорном појму „род“ из Речника српског језика Матице српске, боље је избацити га, јер његово уклањање неће створити проблеме, с обзиром да Устав и многи други прописи одавно гарантују забрану од свих облика дискриминације.
 
Поред тога, из Програма за предмет географија и историја, потребно је избацити, или преформулисати, појам „род“:
- ст. 49. - Четврта индустријска револуција; породични и родни односи;

- ст. 72. - Анализирати повезаност четврте индустријске револуције са променама у сфери породичних и родних односа, демографским променама, бригом о здрављу и животној средини.

- ст. 108. - За достизање исхода ученик ће бити у стању да дискутује домете популационе политике у земљама депопулације ученик треба да демонстрира да може да: коментарише конзервативне и савремене приступе популационој политици, критички просуди домете и ограничења политика подстицања рађања, дискутује решење на изазов депопулације из перспективе породичног живота – да ли је могуће ускладити родне улоге и достићи жељени број деце,

Литература:
1. Костић, В. С., Ђукић Дејановић, С., Рашевић, М. (ур.) (2020). Србија: Род, политике, становништво. Београд: САНУ, Институт друштвених наука.

III
У Програму за предмет филолошке науке употреба појма „род“ није спорна : 

ст. 109 ГРАМАТИКА
У овом делу предвиђено је надовезивање на знања стечена на часовима српског језика и других језика о граматичким категоријама и врстама речи. Треба указати на опозицију у оквиру сваке категорије: род (мушки и женски), број (једнина и множина), падеж (независни и зависни).

ст. 159. 
РУСКИ ЈЕЗИК -  ФОНЕТИКА И ФОНОЛОГИЈА
Систематизација правила руског књижевног изговора.
МОРФОЛОГИЈА
Именице
Род непроменљивих именица.
Именице придевског и партиципског порекла.
Именице општег рода.

ст. 191. 
ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК
Именице
Системски приказ морфолошких карактеристика.
Систематизација именица женског рода на – о и мушког на –а.
Облици за мушки и женски род (- a, -ista, -tore, - ssore, -aio)  и грађење множине. 

ст. 192. 
Именице са посебним облицима за мушки и женски род.

ст. 209. НОРВЕШКИ ЈЕЗИК
Именице
Промена именица средњег рода на  -um (museum, jubileum, album, visum).

ст. 210. ШПАНСКИ ЈЕЗИК
Именице
Систематизација именица женског и мушког рода, одступања. 
Облици за мушки и женски род ( -ista, -nte)  и грађење множине.

ст. 211. 
Именице које мењају значење у зависности од рода (el orden/la orden).
Именице са посебним облицима за мушки и женски род.

ст. 212. 
Одређени члан средњег рода lo (lo difícil).

АДВОКАТСКА КАНЦЕЛАРИЈА РАДИЋ  

Прилог:
Вуков Српски рјечник из 1818.
Речник српског језика Матице српске


Поднесак који је Адвокатска канцеларија Радић упутила Министарству просвете

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Лукашенко ће са Путином разговарати о железници за Санкт Петербург

Са председником Русије недавно је разговарано о могућности реализације два нова велика пројекта, прецизирао је Александар Лукашенко

Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави
Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил тврди да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналжење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.

2023-10-03 21:42:56

Кремљ не би желео да Путин искључи путовање у Јерменију у будућности
Кремљ не би желео да Путин искључи путовање у Јерменију у будућности

Раније је јерменски парламент гласао за ратификацију Римског статута

2023-10-03 21:36:05

РТ: У Европи није остало оружја за Украјину – Политико
РТ: У Европи није остало оружја за Украјину – Политико

Кијев жели „самоодрживост“ пошто се залихе оружја смањују, али ће му бити потребне милијарде западне помоћи да би то финансирао, пише новинска агенција

2023-10-03 21:24:05

РТ: Немачка се спрема да пошаље хиљаде војника у Литванију
РТ: Немачка се спрема да пошаље хиљаде војника у Литванију

Министар одбране Борис Писторијус раније је најавио да ће следеће године у Литванији бити формирана бригада од 4.000 војника

2023-10-03 21:18:58

Молдавија спремна да купује гас од Гаспрома, али по повољној цени — министар енергетике
Молдавија спремна да купује гас од Гаспрома, али по повољној цени — министар енергетике

Раније је Виктор Парликов изјавио да је десни део тока Дњестра у потпуности прешао на снабдевање гасом из Европске уније, објашњавајући то повољнијом понудом европских добављача

2023-10-03 21:09:22

РТ: Држава ЕУ упозорава на „тешке“ односе са Украјином
РТ: Држава ЕУ упозорава на „тешке“ односе са Украјином

Пољска нема жељу да испуњава „очекивања“ Кијева, изјавио је портпарол владе Пјотр Милер

2023-10-03 21:02:40

РТ: Кремљ признаје забринутост због јерменског руководства
РТ: Кремљ признаје забринутост због јерменског руководства

Москва сматра да је одлука Јеревана да ратификује Римски статут била „погрешна“, изјавио је портпарол Кремља

2023-10-03 20:56:27

50.000 се пријавило за руску војску у септембру – Шојгу
50.000 се пријавило за руску војску у септембру – Шојгу

Не планира се додатна мобилизација у земљи, изјавио је министар одбране

2023-10-03 18:47:19

Украјинска војска позива Зеленског да скине униформу и обрачуна се са корупцијом
Украјинска војска позива Зеленског да скине униформу и обрачуна се са корупцијом

Бројни корупцијски скандали и случајеви злоупотребе овлашћења званичника изазивају огорчење украјинског народа због рекордног буџетског дефицита од 38 милијарди долара планираног за ову годину

2023-10-03 16:38:55

Русија ће наставити да подржава Јужну Осетију у сфери безбедности — Лавров
Русија ће наставити да подржава Јужну Осетију у сфери безбедности — Лавров

Руски министар спољних послова је истакао да се односи две земље динамично развијају, служећи интересима грађана Русије и Јужне Осетије.

2023-10-03 16:29:50

Хроника специјалне војне операције за 02.10.2023
Хроника специјалне војне операције за 02.10.2023

Главни догађаји су се одвијали у Времјевском сектору, где су руске трупе прошириле зону контроле према Грушевском јару, одбијајући украјински напад. Источно од Урожајноја, јединице Оружаних снага Русије такође су успеле да крену напред на линији Урожајноје – Новодоњецко.

2023-10-02 23:45:14

Москва одговорила на немачко обећање да ће припојити руску територију ЕУ
Москва одговорила на немачко обећање да ће припојити руску територију ЕУ

Русија би морала да се придружи ЕУ да би немачка министарка спољних послова Аналена Бербок испунила своје обећање о блоку који се протеже све „од Лисабона до Луганска“, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

2023-10-02 20:35:01

РТ: Високи дипломата ЕУ избегао питање украјинских избора
РТ: Високи дипломата ЕУ избегао питање украјинских избора

„То није моја ствар“, изјавио је Жозеп Борељ када је у Кијеву разговарао о тој теми

2023-10-02 19:44:06

Покушаји да се Роберт Фицо опише као проруски оријентисан су апсурдни — Песков
Покушаји да се Роберт Фицо опише као проруски оријентисан су апсурдни — Песков

„У ствари, сада смо суочени са ситуацијом да сви политичари на европском континенту који су наклоњени суверенитету своје земље, који бране интересе своје земље, одмах почињу да се називају проруским“, изјавио је Дмитриј Песков

2023-10-02 19:39:10

Немачка обећава проширење ЕУ у Русију
Немачка обећава проширење ЕУ у Русију

Бербок је изјавила да „свако село... сваки метар“ који украјинске трупе заузму од руских снага приближава Кијев чланству у ЕУ

2023-10-02 18:51:18

РТ: Министри спољних послова ЕУ одржали први састанак у Кијеву
РТ: Министри спољних послова ЕУ одржали први састанак у Кијеву

Скуп се одржава услед суморне преспективе контраофанзиве и забринутости због америчке помоћи

2023-10-02 18:10:06

САД поставиле корупцијски ултиматум Украјини – посланик
САД поставиле корупцијски ултиматум Украјини – посланик

Вашингтон је захтевао да Кијев прође најмање 45 дана без скандала, изјавио је посланик Јарослав Железњак

2023-10-02 15:02:09

САД не воле сарадњу Русије са Латинском Америком — МСП Русије
САД не воле сарадњу Русије са Латинском Америком — МСП Русије

Сергеј Рјабков је додао да Москва проширује платформе интеракције са Латинском Америком и Карибима

2023-10-02 14:56:59

РТ: Украјина мора да мобилише млађе људе – бивши министар одбране Велике Британије
РТ: Украјина мора да мобилише млађе људе – бивши министар одбране Велике Британије

Бен Волас, који је једном назвао Украјину британском „борбеном лабораторијом“, позвао је Кијев да „поново процени размере“ своје мобилизације

2023-10-02 11:13:04

РТ: Кинески платни сервис циља да уђе на руско тржиште – РБК
РТ: Кинески платни сервис циља да уђе на руско тржиште – РБК

Хелипеј жели да поједностави прекогранична плаћања између предузећа

2023-10-02 10:46:54

Руско председавање БРИКС-ом ће дефинисати формат учешћа нових чланица
Руско председавање БРИКС-ом ће дефинисати формат учешћа нових чланица

Самит БРИКС-а одржан је у Јоханесбургу под председавањем Јужне Африке од 22. до 24. августа

2023-10-02 10:42:10

РТ: Држава ЕУ критикује Зеленског јер је заборавио ко је „највише“ помогао Украјини
РТ: Држава ЕУ критикује Зеленског јер је заборавио ко је „највише“ помогао Украјини

Изјаве украјинског председника Володимира Зеленског на Генералној скупштини УН биле су „веома неприкладне“, тврди Варшава

2023-10-02 10:37:16

РТ: ЕУ ће подржати Украјину без САД – Борељ
РТ: ЕУ ће подржати Украјину без САД – Борељ

Брисел „жали“ због одлуке америчког Конгреса да не укључи војну помоћ Кијеву у свој буџет, изјавио је високи дипломата ЕУ

2023-10-02 10:29:27

„Нема много времена“ за помоћ Украјини – Бајден
„Нема много времена“ за помоћ Украјини – Бајден

Амерички лидер уверава Американце да ће Вашингтон наставити да подржава Кијев, јер критичари инсистирају да земља има хитније приоритете

2023-10-02 09:38:28

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: