Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Објављено: 16.04.2022.год.
фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију


Петар Акопов, РИА Новости

У рату као рату, немогуће је победити Русију на бојном пољу, постоји само један начин да се постигне наш пораз. Економско гушење споља такве силе да доведе до слома привреде, конфузије и промене власти, односно капитулације. На Западу више не крију да се кладе на ово, али и ми називамо ствари правим именом. Не ради се о санкцијама које су осмишљене да зауставе борбе у Украјини - ми имамо посла са курсом да се уништи Русија као таква. И зато мере које су предузете против нас називамо онаквим какве треба да буду – блокада у циљу пораза наше земље.

Говорећи у среду у Савету Федерације, први потпредседник владе Андреј Белоусов је рекао: "Идеја наших геополитичких противника је да Русију што више изолују од светске економије. Буквално да је извуку из светских економских веза. У ствари, покушано је да се организује глобална блокада Русије, која се шематски састоји од четири круга."

Белоусов је окарактерисао ова четири круга као финансијски, трговински, транспортни и хуманитарни – њихово гушење:

„Блокирати приступ финансијским тржиштима и прекинути финансијска поравнања, ставити ван закона руске системски важне банке, прекинути спољнотрговинске везе, максимално ослабити извозни потенцијал, одсећи Русију од извора увоза критичних добара и услуга, блокирати најважније транспортне комуникације. , прекинути контакте међу људима, потпуно прекинути комуникацију у научној, културној и образовној сфери."

Све је тако, али Запад не води рачуна о главном. Чињеница да се свет променио и да га више не контролишу англосаксонски глобалисти.

„Немогуће је потпуно направити такву блокаду – изоловати Русију, шесту економију света, од глобалног економског система“, рекао је први потпредседник Владе и додао да о томе јасно сведоче догађаји у последњих месец и по дана.

Заиста, како је Владимир Путин рекао у уторак, „блицкриг на који су наши злобници рачунали, наравно, није се догодио“, привреда је преживела:

"Свет је данас компликованији него што је био у време хладног рата, када су постојала два блока и када је све било покривено листовима `кокома`. Свет је данас сложенији и у овом сложеном свету једна држава неће моћи да задржи своју потпуну доминацију. Нико не може затворити сва врата и све прозоре. Генерално је немогуће строго изоловати било кога у савременом свету, а тако огромну земљу као што је Русија је дефинитивно немогуће изоловати. Због тога ћемо радити са оним нашим партнерима који желе да комуницирају."

Блокада као таква има смисла само ако је што је могуће потпунија, одсецајући земљу од већине њених трговинских партнера. У новијој историји Ирак је најтеже блокиран 90-их година, а уведене су му санкције УН, односно глобалне. Иста ствар је урађена последњих година са Северном Корејом, али су у оба случаја земље нашле рупе у санкцијама. Ирак, иако је много изгубио на животном стандарду, није пропао, тамо није било чак ни промене власти, што је захтевало потпуно америчку агресију 2003. године. Северна Кореја је одавно затворена и скоро је потпуно самодовољна (иако на веома скромном нивоу) земља, али је последњих година потајно и не баш много подржавана од Кине.

У случају Русије, не говоримо о глобалним, већ о западним санкцијама, па чак и са њихове стране, не тоталним. Да, Запад је блокирао две трећине наше девизне имовине, али Европа не може да одбије руске испоруке енергената. Односно, максимум за шта је уједињени Запад способан јесте да покуша да нас одсече од високих технологија (забрани њихов извоз) и закомпликује спољну трговину са остатком света претећи санкцијама транспортним компанијама и њиховим осигуравачима. Све остало су празне приче.

Одбијање куповине руске нафте, угља и потенцијално гаса само ће довести до тога да их друге земље купују, а исто ће се десити и са остатком нашег најважнијег извоза. Да, то ће довести до неких привремених губитака у буџетским приходима (делимично надокнађених растом цена енергената), али сигурно неће зауставити развој земље.

Покушај да се остатак света убеди да приступи блокади Русије завршио се ничим, у то су се сви могли уверити већ за месец и по дана. Штавише, што дуже Запад буде покушавао да одржи ову блокаду, то ће бити теже то учинити, чак и онима који су били принуђени да се за њу потпишу.

У том смислу, врло индикативно је било недавно гласање на Генералној скупштини УН о искључењу Руске Федерације из Савета за људска права. То се догодило 7. априла, услед чега је обустављен рад наше земље у Савету, а истог дана је и сама Русија објавила превремени престанак својих овлашћења. Али овде је битно нешто друго - како и ко је гласао. Нарочито у поређењу са антируском резолуцијом „Агресија на Украјину” коју је иста Генерална скупштина усвојила месец дана раније, 2. марта. И уочи 2. марта, и уочи 7. априла, Запад је заврнуо руке земљама трећег света, и не само њима - извршили су тежак притисак на ту исту Србију, како је касније рекао њен председник Вучић.

Прва резолуција, од 2. марта, на крају је усвојена гласовима 141 земље, док је само пет гласало против, укључујући Русију. 35 је било уздржано, а 12 је било одсутно. Односно, укупно 51 држава је показала независност и била у стању да издржи притисак Запада. Наравно, међу њима су кључне земље као што су Кина и Индија, али ипак мањина. Иако се мора разумети да нису све од 141 земље које су гласале за осуду Русије спремне да се придруже санкцијама, довољно је навести Турску, Мексико, Бразил и Аргентину, а да не говоримо о Србији која је принуђена да подржи резолуцију. Али ипак, укупни бројеви очигледно нису били у нашу корист.

Али оно што се догодило 7. априла: 93 земље су гласале за суспензију нашег учешћа у Савету, 24 су гласале против, а 58 је било уздржано (или није учествовало). Односно, однос се постепено мења, а не на рачун патуљастих или безначајних држава. Заједно са Русијом гласале су не само неке бивше совјетске републике, већ и, на пример, Иран, Алжир, Етиопија, Вијетнам, Боливија, Конго. И Кина, која овога пута није била уздржана. Још је интересантнији састав оних који су били уздржани (за које се у овој ситуацији јасно види да одбијају да подрже Запад) – то су кључне земље Латинске Америке (Бразил и Мексико), Индија и, што је најважније, скоро цели исламски свет (Египат, Саудијска Арабија, Пакистан, Индонезија, Малезија, Катар и многи други). Другим речима, иако нам формална равнотежа не иде у прилог: 93 против 82 (укључујући уздржане), али ако погледате тежину земаља, постаје јасно да су на страни западног блока, углавном мале државе Африке и Латинске Америке и скоро целе Океаније. А Азије готово да и нема, а та иста Турска, која је гласала против Русије, неће да учествује ни у каквој блокади.

Односно, свет се мења пред нашим очима, а Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију и то упркос чињеници да су већ усвојене санкције (посебно замрзавање наше имовине) нанеле тешку и непоправљиву штету самом Западу, коначно поткопавајући поверење у западне валуте као средство акумулације и поравнања. Да, процес њиховог отклањања неће бити брз, али сада је апсолутно обавезан за све незападне силе и регионална удружења.

Једном су, иначе, већ покушали да блокирају Русију, било је то пре нешто више од једног века, у октобру 1919. године. Тада је Антанта увела потпуну блокаду Совјетске Русије, чије власти није признала ниједна западна држава (а незападних готово да није било, осим земаља Латинске Америке и Кине и Јапана које су биле у орбити САД). Та блокада је замишљена као тотална, а ситуација у Русији је била најтежа, јер је био грађански рат, бољшевици нису контролисали већи део земље. И шта, да ли је успело? Не, бољшевици су тада поразили трупе Јуденича и Дењикина које су претиле престоницама, а у Европи је народ био незадовољан растом цена због престанка снабдевања из Русије и незапослености због смањеног извоза, а Немачка се није придружила блокади. Тако је годину дана касније склопљен трговински уговор са Енглеском, а неколико година касније, трговина са Западом је већ била у пуном јеку, међутим, тада је могао да нам диктира своје услове.

Ако је Русија издржала тада, онда ће стајати још више сада, јер су и положај земље и ситуација у свету суштински другачији од оних који су били пре сто година. И неће тек тако издржати - што дуже Запад буде истрајавао у покушајима да „задави Русију“, то ће више штете нанети сопственим позицијама у свету. Истовремено, Запад неће моћи још дуго да игра – односно да задржи блокаду (макар и крњу, само са западне стране) неколико година, ни геополитички ни економски. Унутрашњи проблеми, заједно са брзим променама (и далеко од тога да иду у његову корист) глобалним опредељењима, не дају Атлантистима времена.

Историјско искуство досадашњих покушаја „гушења Русије“ ничему не учи, посебно када ученик не жели да види свет око себе онаквим какав јесте. И да, русофобија на крају крајева убија – и економски.

Петар Акопов, РИА Новости

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Путин: Злочини неонациста у Украјини говоре да су заборављене лекције из историје

Руски председник Владимир Путин је навео да су злочини неонациста у Украјини над цивилима етничко чишћење,...

Орбан: Нећемо дозволити санкције које додатно повећавају мађарску инфлацију
Орбан: Нећемо дозволити санкције које додатно повећавају мађарску инфлацију

Мађарска неће дозволити ширење европских санкција на руску нуклеарну индустрију, изјавио је премијер Виктор Орбан. "Нећемо дозволити...

2023-01-27 10:56:23

Јапан увео забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова у Русију
Јапан увео забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова у Русију

Јапан уводи забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова, као и неке друге робе у Русију,...

2023-01-27 10:05:45

РТ: Немачка планира да испоручи тенкове Украјини „можда крајем марта“
РТ: Немачка планира да испоручи тенкове Украјини „можда крајем марта“

Украјинска војска ће бити појачана главним борбеним тенковима "Леопард 2" до "краја првог квартала" ове године,...

2023-01-26 15:06:47

Лондон планира да испоручи тенкове Кијеву крајем марта
Лондон планира да испоручи тенкове Кијеву крајем марта

Лондон планира да испоручи тенкове "Челенџер 2" Кијеву крајем марта, рекао је британски заменик министра одбране...

2023-01-26 15:04:07

РТ: Кијев тражи борбене авионе и ракете дугог домета
РТ: Кијев тражи борбене авионе и ракете дугог домета

Кијев је позвао западне земље да испоруче борбене авионе и ракете дугог домета, позивајући на још...

2023-01-26 12:19:20

Немачки министар одбране: Нема ничег радосног у слању тенкова Украјини
Немачки министар одбране: Нема ничег радосног у слању тенкова Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус је након одлуке немачке владе да пошаље тенкове у Украјину, рекао...

2023-01-26 12:10:30

Зеленски признао напредовање руских трупа
Зеленски признао напредовање руских трупа

Председник Украјине Влaдимир Зеленски признао је успехе руских трупа у Донбасу. „На истоку се крећу напред“, рекао...

2023-01-26 12:02:24

Москва: Што се више војна помоћ Украјини повећава, то је шира зона Специјалне војне операције
Москва: Што се више војна помоћ Украјини повећава, то је шира зона Специјалне војне операције

Запад прелази на нови ниво конфронтације између Русије и НАТО-а, почевши од испоруке тенкова "Леопард 2"...

2023-01-26 10:04:17

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

ЕУ: Прошло је време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији
ЕУ: Прошло је време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији

Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик оценио је да, ако Србија седи "у зачељу...

2023-01-26 09:20:46

Володин: Балтичке земље постале испоставе русофобије
Володин: Балтичке земље постале испоставе русофобије

Русија не може да сарађује са балтичким земљама, јер су изгубиле суверенитет, саопштио је Вјачеслав Володин,...

2023-01-26 09:18:03

Москва: Дискусије о црвеним линијама су прошлост због става САД
Москва: Дискусије о црвеним линијама су прошлост због става САД

Дискусије о црвеним линијама су прошлост због става Сједињених Држава, саопштено је за РИА Новости у...

2023-01-26 09:10:27

САД: Не игноришемо упозорења Москве о недопустивости преласка црвених линија, али војна помоћ Украјини не прети Русији
САД: Не игноришемо упозорења Москве о недопустивости преласка црвених линија, али војна помоћ Украјини не прети Русији

САД не игноришу упозорења Москве о недопустивости преласка „црвених линија“, али војна помоћ пребачена Кијеву не...

2023-01-26 06:53:26

Руске трупе ушле у Угледар
Руске трупе ушле у Угледар

Руске трупе су ушле у Угледар, рекао је саветник председника ДНР Игор Кимаковски. „Они су се учврстили...

2023-01-26 06:48:21

Швајцарска се придружила деветом пакету санкција ЕУ против Русије
Швајцарска се придружила деветом пакету санкција ЕУ против Русије

Швајцарска од среде примењује девети пакет санкција ЕУ против Русије, наводи се у саопштењу Савезног савета...

2023-01-25 21:01:03

Србија се придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје
Србија се придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје

На сајту Савета ЕУ је објављено да се Србија придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје. Саопштење...

2023-01-25 20:44:17

Кијев: Потребне су нам стотине тенкова
Кијев: Потребне су нам стотине тенкова

Шеф канцеларије Владимира Зеленског, Андреј Јермак, након одлуке САД-а да испоруче тенкове "Абрамс" Украјини, рекао је...

2023-01-25 20:21:32

Словачка: Спремни смо да разговарамо о пребацивању авиона МиГ 29 у Украјину
Словачка: Спремни смо да разговарамо о пребацивању авиона МиГ 29 у Украјину

Словачка планира да пребаци своје борбене авионе совјетске производње МиГ-29 у Украјину, изјавио је министар одбране...

2023-01-25 19:45:51

САД: Желимо да будемо сигурни да Украјина врати Крим
САД: Желимо да будемо сигурни да Украјина врати Крим

САД се надају да ће испоруке оружја Украјини не само помоћи Кијеву у одбрани, већ да...

2023-01-25 19:25:17

РТ: Водимо рат против Русије - немачки министар спољних послова
РТ: Водимо рат против Русије - немачки министар спољних послова

Залажући се за слање тенкова у Украјину, немачки министар спољних послова Аналена Бербок рекла је да...

2023-01-25 18:37:38

РТ: САД ће послати Украјини 31 тенк „Абрамс“ - Бајден
РТ: САД ће послати Украјини 31 тенк „Абрамс“ - Бајден

„САД и њихови савезници Украјини до сада обезбедили преко 3.000 оклопних возила и преко 8.000 артиљеријских оруђа“

2023-01-25 18:24:25

Бајден: САД намеравају да бране Повељу УН, војна помоћ Кијеву не представља претњу за Русију
Бајден: САД намеравају да бране Повељу УН, војна помоћ Кијеву не представља претњу за Русију

Вашингтон ће испоручити Украјини 31 тенк М1 "Абрамс", рекао је амерички председник Џо Бајден у телевизијском...

2023-01-25 18:00:25

Норвешка спремна да испоручи тенкове Украјини
Норвешка спремна да испоручи тенкове Украјини

Норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам рекао је да је та земља спремна да пошаље тенкове...

2023-01-25 17:17:39

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк