Осам година од државног удара у Украјини - резултати и последице

Објављено: 23.02.2022.год.
фото: Восток

„Украјина је постала монета у геополитичкој игри САД-а на светској сцени“


У Грађанском већу Руске Федерације је одржана конференција на тему: „Осам година илегалног пуча у Украјини - резултати и последице“.

На конференцији су узели учешће аналитичари, историчари, новинари и политиколози из многих земаља света. Учесници су сумирали догађаје око Украјине, као и о односу Запада према овом питању. Подсетимо, пре осам година председник Украјине Виктор Јанукович био је приморан да напусти Кијев након државног удара. 

Округли сто је отворио и модерирао Максим Григоријев, члан Јавне коморе Руске Федерације, директор Фондације за истраживање проблема демократије, који је свој говор започео сумирањем резултата осам година које су прошле од државног удара у Кијеву.
 
Политички резултати Евромајдана су још тужнији од економских“, навео је он.

"То укључује ратне злочине - намерно гранатирање жена и деце у Донбасу. Видимо шта се дешава унутар Украјине, то је борба против неистомишљеника, када се убијају, хапсе, киднапују они који не деле ставове руководства земље. То укључује борбу против ТВ канала, укључујући украјинску опозицију и политичке партије. У Украјини отворено функционишу „ескадриле смрти“ – „Азов“, „Десни сектор“. Они убијају неистомишљенике, а обучавају их исти инструктори који су припремали „ескадриле смрти“ у Латинској Америци“.

Затим је говорио гост из Француске, председник Института 1717 за нови француско-руски савез Емануел Лероа. Он је на почетку свог обраћања објаснио да ће говорити француски, пошто је енглески језик НАТО-а.


„У току је културни рат“, рекао је он.  - У великој игри у 21. веку између Англосаксонаца и Русије, Запад је дошао до прекретнице и почео да пада. Видели смо то у Ираку, Сирији, итд. А гледајући Европу, можемо говорити о цивилизацијском паду западног света.”

Он је навео да наставак сукоба у оном облику у којем се одвија у Украјини и другим земљама бившег СССР-а није случајан.
 
„То је фундаментална борба у којој се сукобљавају два погледа на свет. Али не треба мислити да је ова борба почела 1991. године. Било да се ради о два чеченска рата, Сирији, Донбасу, задатак за Англосаксонце је остао непромењен од времена Макиндера – да контролишу Римланд како би заузели Хартленд“, објаснио је он, напомињући да је Русија војно доживела импресивни опоравак.
 
Према његовим речима, да она то није урадила, НАТО би већ кренуо у отворени напад на Руску Федерацију.
 
„Али што се тиче културног рата, Запад наставља да продире у умове руске омладине“, додао је он, изразивши уверење да ће у овој области у блиској будућности бити једнако грандиозних успеха као и у војном.
 
Политички коментатор, новинар, блогер из Сједињених Држава Џорџ Пирс је заузврат говорио о правом стању ствари у својој земљи.
 
„У Америци постоје милиони радних људи којима се управља против њихових вредности и најбољих интереса. Ове идеолошке фантазије се могу описати као нови колонијализам заснован на обмани. Конкуренција је елиминисана, ресурси се одузимају људима без накнаде. Чак се и радна снага држи у стању у којем нема другог избора осим да ради за мање од плате за преживљавање, без икаквих обавеза послодаваца. Овај план се на крају мора применити широм света. Украјина треба да постане прототип“, рекао је он.
 
Према Пирсовим речима, најбољи план за будућност је „описати друштвену архитектуру која ће подржати локалну контролу и надзор над свим медијима, полицијом, економском и политичком моћи“.
 
„Почеци овог алтернативног система могу се организовати само након што инспиришу уморну, збуњену и веома ослабљену средњу класу новом визијом. Нови светли град на брду. Град локалне политичке моћи који одржава достојанство самоуправних заједница. Сјајни град новог мултиполарног света“, резимирао је он.

Џон Марк Дуган, политички коментатор, новинар, блогер, бивши амерички војник био је приморан да побегне из Сједињених Држава, те констатовао пад демократије у својој земљи.
 
„САД имају симбиуни однос са Украјином. Корумпирани амерички политичари дају новац локалним пореским обвезницима једнако корумпираним украјинским политичарима који дозвољавају САД-у да краду од Украјине. Осим тога, никоме није тајна да је створено најмање 14 америчких биолошких лабораторија у којима се спроводе експерименти над Украјинцима“, рекао је он.

 
Према његовим речима, у ситуацији рата у Донбасу, САД и НАТО се понашају као лешинари.
 
„Они се хране остацима онога што је остало након почетка сукоба. Они су одговорни и за почетак сукоба и за недостатак воде која може да се искористи за гашење“, рекао је он.
 
Додао је да је сигуран да је криво и украјинско руководство.
 
„Поступци локалних власти довели су земљу до катастрофе. А велико је питање да ли ће Украјина опстати као држава. Украјина је постала монета у геополитичкој игри САД-а на светској сцени. Чак и посланици Врховне раде већ признају да је Украјина продала свој суверенитет ММФ-у“, закључио је Дуган.
 
Директор Центра за геополитичку експертизу Валериј Коровин је навео да се проблем више не може решити ни дипломатским путем ни споразумима
 
„У овом тренутку је очигледно и властима и стручној заједници да се проблем више не може решити ни дипломатским путем ни споразумима управо из разлога што је Украјину заузео Запад пучем“, објаснио је он.„Неутралност у Украјини могла је бити само под стратешком контролом Русије, која је створила ову земљу, дала јој суверенитет и подржала је након распада СССР-а.“
 
Према Коровину, државност Украјине је у потпуности воља Русије. Она је била тампон зона створена о нашем трошку након што смо се повукли из источне Европе.
 
„Ово не би било потребно да су руске трупе стациониране у источном Берлину“, додао је он. - Онда би Украјина била на зачељу. Али пошто смо се добровољно повукли, верујући на реч да НАТО неће кренути на исток, тампон зона између Запада и Русије је нестала. Створили смо такву тампон зону, Украјина која је одвојила Русију и Запад од рата. Шта је Запад урадио? Он ју је прогутао! Видимо злобу Запада према Русији. Не треба гајити илузије о могућности позитивних пројеката Запада!“
 
Коровин је навео да је оно што се дешава против становника Донбаса чисти геноцид. Требало је осам година да се то схвати...
 
У наставку он је поставио питање – да ли нам је данас потребна државност Украјине?
 
„Ми смо то подржавали, субвенционисали испоруком гаса итд, али зашто нам то сад треба ако је усмерена против нас? Украјинска државност за нас више не представља никакву вредност и значај. Украјина је усмерена против нас. Тамо се дешава геноцид руског народа“, рекао је Коровин.

Подсетимо, рат у Донбасу, нагком државног удара у Кијеву, почео је у априлу 2014. године. 11. маја исте године одржани су референдуми у ДНР-у и ЛНР-у, на којима су главна питања била: „Да ли подржавате чин државне независности Доњецке Народне Републике?“ и „Да ли подржавате чин државне независности Луганске Народне Републике?“. Тада су републике Донбаса контролисале нешто већу територију него сада.

На референдумима је учествовала апсолутна већина становника ДНР-а и ЛНР-а, од којих су скоро сви одговорили са „да“ на постављена питања.

Рат је у то време већ био у току. У Дому синдиката у Одеси догодила се трагедијагде су спаљени људи, водиле су се жестоке борбе у Славјанску. Борбе у Донбасу трају до данас.

Подсетимо, 21. фебруара 2022. године, Савет безбедности Русије, на челу са Владимиром Путином, једногласно је подржао признање независности ДНР-а и ЛНР-а. Руководству Русије су се претходно обратили председници ДНР-а и ЛНР-а Денис Пушилин и Леонид Пасечник са одговарајућим захтевом. Признање је објављено истог дана. Истовремено је постало познато да ће оружане снаге Руске Федерације помагати републикама у обезбеђивању безбедности.

 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Свака употреба нуклеарног оружја имаће катастрофалне последице по Русију - САД

САД ће снажно узвратити ако Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, рекао је за Си-Би-Ес саветник...

Референдуми о присаједињењу Русији у Доњецкој и Луганској Народној Републици проглашени важећим, излазност 77 одсто
Референдуми о присаједињењу Русији у Доњецкој и Луганској Народној Републици проглашени важећим, излазност 77 одсто

У ДНР-у, ЛНР-у, као и у Запорошкој и Херсонској области се од 23. до 27. септембра одржавају референдуми о питању присаједињења Русији

2022-09-25 21:18:12

РТ: Србија неће признати резултате референдума у ​​републикама Донбаса
РТ: Србија неће признати резултате референдума у ​​републикама Донбаса

Србија неће признати резултате референдума у ​​републикама Донбаса и територијама јужне Украјине под контролом Москве о...

2022-09-25 21:10:15

Млади ветерполисти Србије прваци Европе
Млади ветерполисти Србије прваци Европе

Млади ватерполисти Србије, играчи до 19 година, надиграли су селекцији Шпаније са 9:8 у финалу јуниорког Првенства Европе и освојили златно одличје на највећем континенталном надметању.

2022-09-25 19:28:49

Косачев: После одржавања референдума, напад на ослобођене територије ће постати напад на Русију са свим последицама
Косачев: После одржавања референдума, напад на ослобођене територије ће постати напад на Русију са свим последицама

После одржавања референдума, напад на ослобођене територије ће постати напад на Русију са свим последицама, изјавио...

2022-09-24 11:40:20

Бела кућа: Не тражимо сукоб са Русијом
Бела кућа: Не тражимо сукоб са Русијом

САД не траже сукоб са Русијом и покушавају да „управљају ескалацијом“ у Украјини како би избегле...

2022-09-24 11:35:23

НАТО: Украјина мора да ојача своју позицију на бојном пољу како би обезбедила добре преговарачке позиције
НАТО: Украјина мора да ојача своју позицију на бојном пољу како би обезбедила добре преговарачке позиције

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да ће се сукоб у Украјини завршити за преговарачким столом,...

2022-09-24 11:35:13

Москва: Русија и Србија приступају решавању косовског питања са јединственог становишта заснованог на међународном праву и Резолуцији 1244
Москва: Русија и Србија приступају решавању косовског питања са јединственог становишта заснованог на међународном праву и Резолуцији 1244

"Дана 23. септембра, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине УН, одржан је разговор министра спољних послова...

2022-09-24 11:31:02

Србија ће се супротставити покушајима избацивања Русије из Савета безбедности УН
Србија ће се супротставити покушајима избацивања Русије из Савета безбедности УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће, уколико Запад покуша да искључи Русију из Савета...

2022-09-24 11:23:41

Излазност првог дана референдума у ДНР-у, ЛНР-у, као и Запорошкој и Херсонској области за придруживање Русији премашила 20 одсто
Излазност првог дана референдума у ДНР-у, ЛНР-у, као и Запорошкој и Херсонској области за придруживање Русији премашила 20 одсто

Излазност на референдумима у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области првог дана гласања...

2022-09-24 11:11:50

Сијарто: Нема сумње да су санције изузетно штетне за Европу
Сијарто: Нема сумње да су санције изузетно штетне за Европу

Антируске санкције наносе огромну штету Европи - расте инфлација, расту цене хране и горива, изјавио је...

2022-09-24 09:48:53

Сијарто: Без споразума између Русије и САД ова ситуација неће бити решена, хтели ми то или не
Сијарто: Без споразума између Русије и САД ова ситуација неће бити решена, хтели ми то или не

Ризици од ескалације тензија између земаља НАТО-а и Русије у отворени сукоб ће трајати све док...

2022-09-24 09:38:44

Пекинг: Мирно решење неспојиво са сепаратизмом и независношћу Тајвана
Пекинг: Мирно решење неспојиво са сепаратизмом и независношћу Тајвана

Мирно решење је неспојиво са независношћу Тајвана, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на...

2022-09-24 08:55:16

Сијарто: Никада нећемо пристати на увођење санкције против Росатома или Гаспрома
Сијарто: Никада нећемо пристати на увођење санкције против Росатома или Гаспрома

Будимпешта се никада неће сложити са могућим уврштавањем руских енергетских компанија Росатом и Гаспром на санкционе...

2022-09-24 08:25:17

Кијев одузео акредитацију иранском амбасадору и смањује број иранског дипломатског особља
Кијев одузео акредитацију иранском амбасадору и смањује број иранског дипломатског особља

Министарство спољних послова Украјине саопштило је одлуку да се иранском амбасадору у Кијеву одузме акредитацију због...

2022-09-24 08:15:16

Столтенберг: НАТО преговара са одбрамбеним компанијама да убрзају производњу оружја за попуну залиха
Столтенберг: НАТО преговара са одбрамбеним компанијама да убрзају производњу оружја за попуну залиха

Северноатлантска алијанса преговара са одбрамбеним компанијама да убрзају производњу оружја за попуну залиха, изјавио је генерални...

2022-09-24 08:02:25

РТ: Светски лидери морају да разговарају са Путином и Зеленским - Ердоган
РТ: Светски лидери морају да разговарају са Путином и Зеленским - Ердоган

Светски лидери не чине довољно да окончају сукоб у Украјини, рекао је турски председник Реџеп Тајип...

2022-09-23 15:19:33

Лавров: Циљеви руске специјалне операције биће испуњени без обзира колико буде трајало
Лавров: Циљеви руске специјалне операције биће испуњени без обзира колико буде трајало

Циљеви руске специјалне операције у Украјини биће испуњени, ма колико дуго то буде трајало, изјавио је...

2022-09-23 07:13:12

Косачев: Страна држава или њен део може бити примљен у Руску Федерацију као нови субјект
Косачев: Страна држава или њен део може бити примљен у Руску Федерацију као нови субјект

Потпредседник Савета Федерације Константин Косачов говорио је о процедури пријема ЛНР-а, ДНР-а, Херсонске и Запорошке области...

2022-09-23 07:00:22

ЕУ ће увести нове санкције Русији због референдума у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области
ЕУ ће увести нове санкције Русији због референдума у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области

ЕУ ће увести нове санкције Русији због референдума у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области о придруживању Русији

2022-09-22 07:18:26

Вучић: Многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије
Вучић: Многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије

Председник Александар Вучић рекао је на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку да глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну структуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир, каже Вучић. Нагласио је да је неопходно да останемо верни Повељи УН и захвалио свима који поштују територијални интегритет Србије.

2022-09-22 07:11:33

РТ: Русија повећава производњу војне технике
РТ: Русија повећава производњу војне технике

Руски државни гигант одбрамбене индустрије "Ростех" је саопштио да ће побољшати своје производне капацитете како би...

2022-09-21 20:50:14

РТ: ЕУ није у рату са Русијом, али ће наставити да подржава Украјину - Стано
РТ: ЕУ није у рату са Русијом, али ће наставити да подржава Украјину - Стано

Европска унија није у рату са Русијом, али ће наставити да подржава Украјину у њеној борби...

2022-09-21 17:43:08

Испоруке гаса и угља из Русије у Кину у августу достигле историјски рекорд
Испоруке гаса и угља из Русије у Кину у августу достигле историјски рекорд

Испоруке природног гаса и угља из Русије у Кину у августу 2022. достигле су историјски рекорд,...

2022-09-21 16:55:55

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк