Русија објавила рат електричним тротинетима. Ко ће победити?

Објављено: 07.08.2021.год.
Кира Лисицка (Photo: Александар Авилов/Агенција „Москва“; Иља Питаљев/Sputnik) / Russia beyond

Они су нечујни, брзи и веома опасни. Русија покушава да стане у крај овој популарној забави, али већ годинама доживљава само неуспех. Сада је тај конфликт достигао кулминацију. Очекује се расплет.


Електрични тротинети су све популарнији у Русији, поготово откако је почела пандемија. За само месец дана, од марта до априла 2020. године потражња је порасла 350%, а до краја године тротинети су на тржишту изнајмљивања надмашили бицикле, пише Russia beyond.

Убрзо се испоставило да их та популарност може и погубити. Покрећу се кривични поступци, врше се претреси, обуставља се рентирање, уводе се привремене забране и „зоне слободне од тротинета“... Они су постали омражени у друштву и чак се пореде са трауматским оружјем.

 

„Ја сам схватила да је електрични тротинет у ствари трауматски пиштољ у свету превозних средстава“

Укратко, у лето 2021. године тротинети су постали једна од најактуелнијих тема у руској јавности. А ево зашто.

За пола године од електричног тротинета је погинуло петоро људи

„Мало пре сам прошла улицом Јакиманком, они јуре једни другима у сусрет по двоје и по троје. Човек мора да се заустави јер није јасно којом путањом се они у брзини крећу. И још је добро ако их угледате, али ако наиђу са леђа, онда је то ужас. Дође ми да проклињем наше законе, тачније, недостатак закона. Пешаци у Москви одавно више немају никаква права“, 
негодује на Фејсбуку Московљанка Олга Вовикова.

Прва компанија за изнајмљивање електричних тротинета у Русији зове се „Дилисамокат“. Он се појавио у Москви још у лето 2018. године. На његовом свечаном отварању учествовао је градоначелник Сергеј Собјањин. Од тада је тржиште било у стабилном порасту, а сада широм Русије има већ близу двадесетак већих фирми које пружају ове услуге. Са порастом броја тротинета растао је и број судара њихових возача са пешацима. Поједини су се завршили озбиљним повредама и смрћу.

Солиста балета Маријинског театра Давид Заљејев возио се пијан тротоаром, закачио пролазника и пао, после чега је преко две недеље провео у коми. Првог и другог јуна у различитим деловима Санкт Петербурга електрични тротинети су оборили два четворогодишња дечака и једну петогодишњу девојчицу. Сва деца су завршила у болници, а двоје у тешком стању. Максим Молодшиј, радник компаније E-motion која с бави рентирањем, ове године је и сам страдао када је на њега налетео човек на тротинету. Имао је пуцање тетиве и умало није остао без ноге. „Тротинет Ninebot је тежак 40 килограма, а човек на њему још 80 кг. Дечко се поломио, задобио фрактуру лобање. То је и иначе најчешћа повреда на тротинету“, 
прича Максим.

Тешка несрећа у Астрахању

 

Према статистици МУП-а, у првој половини 2021. године у Русији је било 180 саобраћајних удеса са електричним тротинетима, у њима је погинуло петоро људи.

Тротинет је нечујан и тежак. Поједини модели за неколико секунди развијају брзину од 30, па чак и 50 км/ч. Ситуација у Русији је таква да људи сада већ треба да се прибојавају тротинета. Поготово што таква врста превоза још увек није регулисана законом.

Корисницима не треба ни дозвола, ни шлем, па чак ни бициклистичка стаза 

Пружање помоћи жени која је пала са електричног тротинета у парку Горки. Московска градска дума на свом сајту је покренула анкету о правном лимиту брзине електричних тротинета у парковима. У овом тренутку, средства индивидуалне мобилност и не спадају у возила.

Изнајмљивање тротинета у Русији још увек није добро регулисано. На федералном нивоу та услуга нема јасан правни статус, мада се о потреби одговарајућих амандмана говори већ пар година. Засада је ова врста превоза фактички изједначена са пешацима који користе средства за кретање (на пример, са људима у инвалидским колицима, онима који вуку колица или возе ролере). Због тога човек на тротинету има право да се вози по тротоару, по пешачким и бициклистичким стазама, а ако тога нема, онда поред пута, левом страном.

Компаније за изнајмљивање приликом регистрације не траже никаква документа осим банковне картице. Потребно је да клијент штиклира поље „имам 18 година“, и то је једини „доказ“ да је пунолетан. Ако електрични мотор није јачи од 250 вати, онда за управљање није потребна дозвола. Такође, нису обавезна никаква заштитна средства.

„Расправе око тротинета сада се већином воде због недефинисаног правног статуса човека на тротинету“, каже Јулија Камојлик, представник за јавност компаније Whoosh која рентира тротинете. „Према саобраћајним прописима он се сада може 
сврстати у ’пешаке’ или ’бициклисте’, а јаки приватни тротинети у ’мопеде’“.

У разматрање ове теме укључио се Истражни комитет и почео да решава проблем покретањем кривичних поступака.

Компаније изложене претресима и оптужницима за кривично дело

Истражни комитет се за електричне тротинете заинтересовао средином маја када су млади људи два пута у току исте ноћи оборили пешаке на Невском проспекту у Санкт Петербургу. Осумњичени су брзо пронађени, а против једнога је поднета оптужница за хулиганство. Други кривични поступак је покренут против компаније Whoosh, једне од највећих и најуспешнијих на руском тржишту рентирања тротинета, због пружања услуга које не одговарају безбедносним нормама.

Давид Залејев у пијаном стању на електричном тротинету

 

Петербуршки иследници су већ 3. јуна извршили претрес у канцеларијама и складиштима других компанија. Претреси су вршени недељу дана, а 7. јуна су опет извршени у просторијама компаније Whoosh. Затим су на ред дошле компаније Urent и Eleven 8. јуна, и Mangoo и Busyfly 9. јуна. Истражни органи су покренули шест кривичних поступака за угрожавање здравља услед неопрезности, и за хулиганство. Ускоро су сличне акције са претресима изведене и у другим регионима Русије.

 

Ујутру 9. јуна житељи Санкт Петербурга су сазнали да није могуће изнајмити електрични тротинет помоћу одговарајућих апликација. Шеф комитета за саобраћај Петербурга Кирил Пољаков испричао је за пројекат „Успон“ („Подъём“) да су власници компанија за изнајмљивање сами уклонили електричне тротинете са улица због акција Истражног комитета. Лист Forbes је, међутим, позивајући се на извор у једној компанији написао да су тротинети уклоњени управо на захтев Истражног комитета: „Истражни комитет је јуче рекао ’ако не уклоните ви, уклонићемо ми’“.

Ограничити брзину или уништити бизнис?

Засада компаније саме покушавају да се договоре са локалним властима о ограничењу брзине, о „спорим “ и „црним“ зонама, док не буду усвојена општа правила. А каква ће бити та правила – о томе се још увек дискутује.

Грађанска комора је предложила да се јачи електрични тротинети третирају као мопеди, а власти Санкт Петербурга предлажу да се клијенти региструју уношењем података из легитимације, а затим да се направи јединствена база прекршилаца. Министарство саобраћаја разматра ограничење брзине на тротоарима на 20 км/ч и увођење забране вожње у парковима, у близини метроа, железничких станица и тржних центара.


Конфликт у Санкт Петербургу

 

Све то није велика утеха за противнике електричних тротинета. „Када прелазим улицу ја схватам да сам у опасности и морам да гледам лево и десно. Али када идем по тротоару у центру ја нисам обавезан да се осврћем на све стране и да пазим хоће ли налетети на мене ***** на тротинету брзином од 50 км/ч. Ја имам право да се на тротоару загледам у свој телефон“, пише корисник Madegghead.

Па ипак, није коректно сваљивати кривицу на компаније за изнајмљивање тротинета, 
сматра Игор Серкин, руководилац судске праксе у адвокатској канцеларији „Клифф“: „За изнајмљивање не постоје никакви усвојени захтеви у погледу безбедности. Они постоје када је реч о намирницама и специјализованим услугама попут луна-паркова. Али какву опасност могу представљати услуге изнајмљивања? Ако изнајмите аутомобил, треба ли фирма која га вама изнајми да контролише како га ви возите? Не, она само треба да провери вашу дозволу. У случају са електричним тротинетом дозвола [у овом тренутку] није предвиђена“.

Често се ради и о недостатку инфраструктуре која би могла да реши питање. У појединим европским земљама електрични тротинети имају право да се крећу само по бициклистичким стазама. О томе 
говори Александар Осипов, руководилац друштвеног покрета „Мали електрични транспорт у Русији“: „Ми смо се у оквиру нашег покрета провозали електричним тротинетима у свим већим градовима Русије од Владивостока до Калињинграда и схватили да једноставно не постоји инфраструктура, и да чак ни оно што постоји у Москви и Петербургу није довољно. Бициклистичке стазе су најчешће обична профанација, оне изненада почињу и изненада се завршавају, тако да људи свеједно морају да возе тротоарима и опасним деоницама“.

Али ако се електрични тротинети прогласе за превозно средство и ако се уведе обавеза да се крећу само коловозом, а забрани се вожња по тротоарима и парковима, то ће „уништити бизнис везан за рентирање“, 
сматра Јуриј Николајев са портала „Трушеринг“ јер људи већином возе те тротинете ради забаве.

Јекатерина Синељшчикова,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Држава ЕУ планира велику промену правила о азилу

Финска ће одбијати „неосноване“ подносиоце захтева за азил на својим границама, изјавила је министарка унутрашњих послова Мари Рантанен

САД морају да одговоре на Хершову истрагу о саботажи Северног тока — Захарова
САД морају да одговоре на Хершову истрагу о саботажи Северног тока — Захарова

„Амерички председници никада нису отишли тако далеко. Бајденова администрација је дужна да да темељан одговор на све тачке“, нагласила је Марија Захарова.

2023-09-26 19:15:47

РТ: Сомалиленд одбацује уједињење са Сомалијом
РТ: Сомалиленд одбацује уједињење са Сомалијом

Отцепљени источноафрички регион одбио је понуду за посредовање председника Уганде

2023-09-26 15:44:51

РТ: Немачко оружје послато у Украјину нефункционално – МИП Немачке
РТ: Немачко оружје послато у Украјину нефункционално – МИП Немачке

Кијев је раније наводно одбио да прихвати десет застарелих тенкова Леопард 1 због њиховог лошег стања

2023-09-26 15:40:28

РТ: Пољска пооштрава границу са ЕУ суседом
РТ: Пољска пооштрава границу са ЕУ суседом

Варшава циља на сумњиву „инфилтрацију“ илегалних имиграната уочи парламентарних избора

2023-09-26 15:28:57

Путин и Раиси разговарали о интеграцији Ирана у БРИКС — Кремљ
Путин и Раиси разговарали о интеграцији Ирана у БРИКС — Кремљ

Земља ће постати званични члан организације од 1. јануара 2024

2023-09-26 14:54:11

Финска је уништила свој неутрални статус, придружила се „америчком пројекту“ — Лавров
Финска је уништила свој неутрални статус, придружила се „америчком пројекту“ — Лавров

„Још једном желим да истакнем да Финска прави седмолигашки искорак ка томе да се придружи лидерима западне антируске, русофобичне кампање“, истакао је руски министар.

2023-09-26 14:50:40

Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију
Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију

Марија Захарова је напоменула да због ескалације у региону постоји директан ризик од обнове етничког чишћења од стране радикалних косовских Албанаца против Срба

2023-09-25 21:22:31

Азербејџан је био „принуђен“ на операцију у Арцаху — Ердоган
Азербејџан је био „принуђен“ на операцију у Арцаху — Ердоган

„Ова победа Азербејџана отворила је врата за пуну нормализацију у региону. Уверен сам да морамо да искористимо ову прилику“, подвукао је турски лидер.

2023-09-25 18:42:52

Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету
Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету

„Међутим, никоме није тајна да се против Срба често праве разне провокације. И, наравно, увек је велика бука око тих провокација“, изјавио је Дмитриј Песков.

2023-09-25 15:00:18

Немачка планира граничну контролу са суседима ЕУ – министар
Немачка планира граничну контролу са суседима ЕУ – министар

Берлин је забринут због прилива имиграната из Пољске и Чешке, усред растућих тензија са Варшавом

2023-09-25 13:35:55

РТ: БРИКС је „идеалан савез“ за одбацивање долара – МИП Венецуеле
РТ: БРИКС је „идеалан савез“ за одбацивање долара – МИП Венецуеле

Про-мултиполарна група ће ускоро укључивати већину највећих светских произвођача и потрошача нафте, изјавио је министар спољних послова Иван Гил Пинто

2023-09-25 13:15:56

РТ: Русија тражи одговор након што су канадски посланици аплаудирали украјинском нацистичком ветерану СС
РТ: Русија тражи одговор након што су канадски посланици аплаудирали украјинском нацистичком ветерану СС

Кабинет премијера Џастина Трудоа је „оличење неолибералног фашизма“, изјавио је изасланик Москве

2023-09-25 13:02:42

Хроника специјалне војне операције за 24.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 24.09.2023

Ситуација у северном црноморском региону остаје напета. Западно од обале Крима, украјински беспилотни чамац потопљен је током још једног покушаја напада. Руске трупе су заузврат дејствовале по украјиснким позицијама на острву Змејни, које се користи као за нападе на Крим.

2023-09-24 22:55:41

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Тајван упозорава на „абнормалне“ кинеске војне активности
Тајван упозорава на „абнормалне“ кинеске војне активности

Влада Тајпеја саопштила је да се ваздушне и поморске вежбе Пекинга „измичу контроли“

2023-09-23 12:56:01

Хроника специјалне војне операције за 22.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 22.09.2023

Оружане снаге Украјине су данас поподне поново извршиле напад великих размера на полуострво Крим. У нападу су коришћене беспилотне летелице и противбродске ракете Нептун, које су пресретнуте од система противваздушне одбране. Али британске крстареће ракете Сторм Шедоу су погодиле циљ. Неке од њих су оборене, али су три успеле да погоде Главни штаб Црноморске флоте у Севастопољу.

2023-09-23 00:50:27

Запад се спрема да „одбаци“ Зеленског – Лукашенко
Запад се спрема да „одбаци“ Зеленског – Лукашенко

Белоруски председник је наговестио америчку везу са отпочињањем спора око жита између Пољске и Украјине

2023-09-22 18:33:50

„Изузетна“ руска жетва снизила је глобалне цене пшенице – ФТ
„Изузетна“ руска жетва снизила је глобалне цене пшенице – ФТ

Очекује се да Русија ове године извезе скоро 50 милиона тона житарица

2023-09-22 16:43:34

Украјина је постала војна „лабораторија“ – званичник Пентагона
Украјина је постала војна „лабораторија“ – званичник Пентагона

Сукоб пружа вредан војни увид, као што су некада чинили Авганистан или Ирак, верује помоћница америчког министра одбране

2023-09-22 04:39:54

Бугарска протерала старешину и свештенике Руске цркве у Софији
Бугарска протерала старешину и свештенике Руске цркве у Софији

Бугарске власти протерале су данас старешину Руске православне цркве у Софији, архимандрита Васијана Змејева и двојицу свештеника храма Свети Никола Мирликијски Чудотворец јер представљају „претњу националној безбедности“.

2023-09-22 00:57:36

 Хроника специјалне војне операције за 21.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 21.09.2023

Оружане снаге Украјине су синоћ извршиле напад великих размера на Крим. Преко полуострва је лансирано неколико пројектила и десетине беспилотних летелица. Дејство ПВО је трајало више од сат и по, а хук на небу практично није јењавао.

2023-09-22 00:53:31

Запад нема „нема поштених аргумената“ о Украјини – Лавров
Запад нема „нема поштених аргумената“ о Украјини – Лавров

Земље НАТО-а преферирају „пароле“ него суштински дијалог, изјавио је руски министар спољних послова

2023-09-21 14:50:07

Алијев се извинио због погибије руских мировњака у Арцаху — Кремљ
Алијев се извинио због погибије руских мировњака у Арцаху — Кремљ

Лидер Азербејџана је изразио саучешће и понудио одштету породицама руских војника, саопштио је Кремљ.

2023-09-21 13:43:29

Ситуација у Арцаху, крајем 20.09.2023
Ситуација у Арцаху, крајем 20.09.2023

Тачно дан након почетка „противтерористичке“ операције Оружаних снага Азербејџана у Арцаху, борбе су окончане: власти Републике Арцах прихватиле су ултиматум Азербејџана и капитулирали.

2023-09-21 03:21:23

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: