Коронавирус - слаба организација у Републици Српској

Објављено: 18.03.2020.год.
фото: профил Далибора Ћетојевића


Далибор Ћетојевић заражени младић из Лакташа, на свом Фејсбук профилу написао је своја искуства са вирусом корона и надлежним службама. Његову објаву преносимо у потпуности:

Поздрав свима, молим вас да сви прочитате до краја и подијелите.
Одлучио сам да се обратим јавно јер у околини круже разне неистине и дезинформације, а сматрам да је уједно и моја дужност као савјесног грађанина да вас упознам са чињеницама јер како могу да примјетим многи о мени знају више него ја сам.

–СРИЈЕДА 11.03.2020. 13:30

Јавио сам се породичном доктору за преглед јер сам имао повремени кашаљ и главобољу.

Докторица ми је прописала таблете и на моје питање да ли требам у изолацију рекла да могу нормално наставити са уобичајним животним активностима и ако којим случајем будем имао повишену температуру да се јавим. Повишену температуру нисам још никако до сада имао.

–СУБОТА 14.03.2020.

Немам апсолутно никакве симптоме, потпуно се осјећам здраво.

Око 19:30х часова сазнајем да је мој познаник са којим сам био у контакту позитиван на Kорона вирус.

Одмах након тога сам покушао да се информишем шта треба да радим јер сам био у контакту са заражененим. Упорно сам позивао инфо број 080050 555, али нико се није јављао након више узастопних позива.

Такође сам позивао и број Хитне помоћи Лакташи који је константно био недоступан. Након укупно 30-так безуспјешних позива, одлучио сам да се јавим до прве здравствене установе, а то је Хитна помоћ у Лакташима.

На улазу у Хитну помоћ срео сам медициског техничара који је у том тренутку након поздрава поставио питања да ли имам повишену температуру и јесам ли путовао у посљедњих 15 дана. Након тога сам им рекао сам био у контакту са лицем зараженим Kорона вирусом, а особље се правило као да није чуло и као да су те моје ријечи безазлене.

Рекли су да сачекам у реду као остали што сам и урадио (све ово могу да потврде особе које су биле у реду испред мене). Сат времена је прошло, ја сам их молио да ми дају упутницу да се идем тестирати на вирус.

Докторица и остали су ми рекли да идем кући и да се чујемо сутра ујутру док провјере шта треба да раде у мом случају, након чега сам опет упорно моли да одмах зову УKЦ и да ми дају упутницу за тестирање.

Тек након сат и по времена мољења су ми дали упутницу. Хируршку маску сам добио тек 10 минута прије уручења упутнице (цијело вријеме до тада сам био без маске). Рекли су ми да на УKЦ идем приватним аутомобилом како сам и отишао, а не санитетским возилом Хитне помоћи како би требало по протоколу.

На УKЦ сам стигао око 22:00 часа , јавио сам се портиру и питао ме шта требам. Рекао сам му да долазим из Лакташа, и да сам чуо да је мој познаник позитиван на Kорона вирус, те да су ми у Хитној у Лакташима дали упутницу за тестирање.

Портир ме питао зашто ме нису транспортовали санитетским возилом Хитне помоћи са свом прописаном заститном опремом и ја сам му објаснио да су ми рекли да идем приватним аутомобилом, а не њиховим службеним возилом.

Портир је рекао да сачекам докторицу да ми уради брис. Дошле су двије докторице, биле су под заститом, узели ли су ми брис носа. Питао сам их када ће бити готови налази, рекли су неђеља 15.03.2020. у 17:00 х и понудили су ми двије опције: ‘’Да ли хоћеш да останеш овђе или да идеш кући у изолацију?’’Рекао сам да ћу остати код њих јер сам мислио да сам на УKЦ сигурнији и заштићенији.

Док смо ишли до собе примјетио сам да су упосленици јако уплашени да се склањају од пацијената и избјегавају било какав контакт, чак нису жељели да ми одговоре на питања која сам имао. Одвели су ме до собе која је била јако неусловна и сачекао да ми дају постељину за кревет.

Након што ми је сестра дала постељину, кренуо сам да је стављам на кревет, а постељина је била прљава, пуна прашине и паучине, а у соби су били мрави, те сам из тог разлога љубазно замолио да идем кући у изолацију и образложио да имам одвојен стан гђе ћу бити потпуно сам, одвојен од породице и осталих, и да ћу код куће бити сигурнији и по себе и околину, а да ми они јаве резултате налаза телефонски.


Мед. сестра је рекла да ће питати докоторицу након чега је докторица одобрила кућну изолацију и рекла да ја и мед. сестра сачекамо док се припреме папири за моје отпуштање у кућну изолацију.

Након 30 минута чекања докторица је рекла да сиђемо до портира. Мед. сестра и ја смо сишли до портира и након тога је сестра добила позив и отиша код докторице по папире. Међутим сестра се враћа без папира и говори ми да сам слободан и да могу ићи кући.

Инсистирао сам да ми дају папире да потпишем да напуштам УKЦ и да идем у кућну изолацију, након чега је она поновила да је све ‘’сређено’’ и да могу слободно да идем кући.

Рекао сам јој да ми требају папири због мене да имам написмено да сам уз сагласност доктора отишао кући, али сестра је говорила да нема потребе за тим и да сам слободан.

Тражио сам име и презиме сестре и докторице, али сестра није хтјела да ми каже, након чега сам јој оставио свој број телефона да ми јави уколико буду требали информације о мом здравственом стању.

-НЕЂЕЉА 15.03.2020. у 00:30х

Напуштам УKЦ и упућујем се кући након чега сам се смјестио у посебан стан потпуно одвојен од породице и од тада немам апсолутно никакав контакт са људима осим телефонски.

У неђељу 15.03.2020 у 08:00 позвала ме полиција ПС Лакташи да је докоторица са УKЦ пријавила у ПС Лауш, да је пацијент био агресиван те да сам одгурнуо сестру и докторицу и побјегао преко балкона клинике за Инфективне болести на УKЦ без дозволе доктора и рекла полицији да сам у том тренутку био позитиван на Kорона вирус.

Подсјећам, рекли су ми да ће налаз бити готов тек 15.03.2020. у 17:00 и у том тренутку након мог дозвољеног напуштања УKЦ докторица није могла имати информацију да сам позитиван.

Претпоставке свих упознатих са случајем су да је докторица ово урадила да би себе спасила јер није поступила по протоколу и није ми дала отпусни документ да идем у кућну изолацију јер није ни сама знала како треба поступити, па ми је усмено саопштено да сам слободан. Особље са УKЦ жели да своју неодговорност пребаци на мене јер нису поступили по протоколу.

Апсолутно нисам имао нити један разлог да бјежим са УKЦ, као разуман и одговоран грађанин сам сам се пријавио у суботу да сам био у контакту са зараженим, молио сам да ми дају упутницу, нису ме схватали озбиљно, говорили ми да ми није ништа и да идем кући.

Након тога свега рекли су да сам побјегао из болнице, а докторица у УKЦ ме сама питала да ли желим да идем куци или останем на УKЦ.

–НЕЂЕЉА 15.03.2020.

Цијели дан је полицијска патрола дежурала испред куће да случајно не би побјегао, али схватам да је полиција само радила свој посао по налогу, ма да смо се породица и ја непријатно осјећали. Гђе да бјежим од своје куће у којој сам тренутно сигурно најзаштићенији и најсигурнији и за себе и по околину?

Такође јуче само од Здравствено-санитарног инспектора Општине Лакташи добио ријешење о кућној изолацији на 14 дана колико наводно траје инкубација.

ТРЕНУТНО СТАЊЕ

Ја сам тренутно у кући, у посебном стану, изолован од свега, немам никакав додир са породицом и осталим људима.

Тренутно се осјећанм добро и здраво, чак немам никакве симптоме ни најобичније прехладе (температура, кашаљ, главобоља, малаксалост…ништа немам). Такође са мојом породицом је све уреду.

Из ДЗ Лакташи из УKЦ ме лично нико до сада није назвао и питао како сам, као да се вирус преноси преко телефона, а оставио сам број телефона свима, чак ме нису назвали да ми лично саопште резултате теста.

Моја породица је такође изолована и извршавамо своје обавезе у складу са Рјешењем о изолацији, редовно обавјештавамо ДЗ Лакташи о нашем здравственом стању и пратимо упуте.

САВЈЕТИ ЗА ОСТАЛЕ

Ја апсолутно нисам имао никакве симптоме када сам отишао на тест и испоставило се да сам позитиван на вирус и сада замислите колико у околини има заражених који се слободно крећу, а уопште не знају да су заражени као што ја нисам знао, већ сам само одговорно поступио и захтјевао тестирање након што сам чуо да је особа са којом сам био у контакту заражена.

Да нисам био упоран да урадим тест сви људи са којима сам имао контак вјероватно не би озбљно схватили ситуацију. Ваљда је неко морао у Лакташима први поднијети жртву и истрпити притиске јавности и околине као прва особа у општини којој је потврђен Kорона вирус, а у овом случају сам то ја.

Молим вас све да останете у кући и да се придржавате свих потребних превентивних мјера. У овом тренутнку је потребно да се сви максимално одговорно понашамо према себи и осталима.

Вирус из моје перспективе није опасан ако се људи прдржавају потребних мјера заштите и немате потребе за забринутост. Сви који су били са мном у контакту посљедних дана нека се јаве у ДЗ Лакташи на број 051/532-131.

Лична имена доктора и медицинских техничара са УKЦ и ДЗ Лакташи не желим да износим у јавност јер су вјероватно непрофесионално и неодговорно поступали јер су и они сами неупућени и преплашени компелтне ситуације која нас је све задесила, те су тако непримјерено реаговали. Никога не желим да деградирам и угрозим на било који начин.

Молим јавност да престане да узнемирава мене и моју породицу разним дезинформацијама и шпекулацијама, једина права истина је ова коју сам у тексту изнад изњео.

Захваљујем се свим пријатељима и позаницима на упућеним позивима и порукама подршке за мене и моју породицу, неизмјерно сам вам свима захвалан што се интересујете за наше здравље.

Желим вам свима добро здравље, па и онима што около шире о мени лажи и дезинформације.

Преузето са фејсбук профила Далибора Ћетојевића

БЛмојград

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Росатом: Спремни смо на појачани притисак Запада

Росатом је спреман на појачани притисак Запада на његове иностране пројекте, те ће наћи начине и...

Кадиров: После Украјине на карти је денацификација и демилитаризација Пољске
Кадиров: После Украјине на карти је денацификација и демилитаризација Пољске

Председник Чеченије Рамзан Кадиров запитао се шта би се десило када би после успешног завршетка руске...

2023-02-06 20:00:06

Чешки премијер: Не могу да замислим да ће се руски и белоруски спортисти такмичити на Олимпијади
Чешки премијер: Не могу да замислим да ће се руски и белоруски спортисти такмичити на Олимпијади

Чешки премијер Петр Фијала изјаснио се против учешћа спортиста Руске Федерације и Белорусије на Олимпијади. Прес служба...

2023-02-06 19:50:10

РТ: Русија спремна да пружи сву неопходну помоћ Сирији и Турској
РТ: Русија спремна да пружи сву неопходну помоћ Сирији и Турској

Сиријски председник Башар Асад прихватио је понуду Русије за помоћ након низа смртоносних земљотреса који су...

2023-02-06 17:23:45

Белорусија: Наставља се тренд раста интензитета летова војне авијације западних земаља у близини наше границе
Белорусија: Наставља се тренд раста интензитета летова војне авијације западних земаља у близини наше границе

Анатолиј Булавко, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО Оружаних снага Белорусије, рекао је да се наставља тренд...

2023-02-06 17:12:42

РТ: Чланице НАТО-а нису постигле консензус о могућности слања борбених авиона Украјини - Пољска
РТ: Чланице НАТО-а нису постигле консензус о могућности слања борбених авиона Украјини - Пољска

Пребацивање борбених авиона прво мора бити одобрено унутар НАТО-а, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки

2023-02-06 17:02:00

Друштво за очување дивљих животиња „Мустела“: Значајно склониште слепих мишева Хаџи-Проданова пећина угрожено функционисањем и ширењем каменолома
Друштво за очување дивљих животиња „Мустела“: Значајно склониште слепих мишева Хаџи-Проданова пећина угрожено функционисањем и ширењем каменолома

„У Србији добар пример значајног склоништа слепих мишева које је угрожено функционисањем и ширењем каменолома је Хаџи-Проданова пећина код Ивањице у западној Србији“

2023-02-06 16:22:59

Руске снаге ослободиле Николајевку
Руске снаге ослободиле Николајевку

Добровољци јуришних одреда, уз ватрену подршку ракетних снага и артиљерије Јужне групе снага, ослободили су насеље...

2023-02-06 13:24:44

Володин: Двадесет година од једне од највећих обмана светске заједнице од стране САД, УН треба да истраже злочине САД против човечности
Володин: Двадесет година од једне од највећих обмана светске заједнице од стране САД, УН треба да истраже злочине САД против човечности

Председник Државне думе Вјачеслав Володин је саопштио да УН треба да истраже злочине САД против човечности. „Двадесет...

2023-02-05 12:06:09

РТ: Путин није претио Немачкој - Шолц
РТ: Путин није претио Немачкој - Шолц

Немачки тенкови такође не представљају претњу руској територији, рекао је немачки канцелар

2023-02-05 10:15:11

РТ: Нисмо заинтересовани за војну конфронтацију између Израела и Русије - Нетанијаху
РТ: Нисмо заинтересовани за војну конфронтацију између Израела и Русије - Нетанијаху

Израел ће пажљиво проучити могућност снабдевања Украјине одбрамбеним оружјем, рекао је израелски премијер

2023-02-05 09:45:07

РТ: Чланство Кијева у НАТО-у није на дневном реду - Париз
РТ: Чланство Кијева у НАТО-у није на дневном реду - Париз

Тренутно се не разговара о приступању Украјине НАТО-у, с обзиром на стална непријатељства између Москве и...

2023-02-05 09:39:45

Мађарска: Категорички смо против даљег проширења санкција за руске енергенте
Мађарска: Категорички смо против даљег проширења санкција за руске енергенте

Мађарска влада је категорички против даљег проширења санкција за руске енергенте, саопштило је Министарство енергетике те...

2023-02-05 09:19:39

РТ: Москва легитимна мета за Украјину - Кијев
РТ: Москва легитимна мета за Украјину - Кијев

Украјинска војска се неће суздржавати када су у питању напади на локације унутар Русије, каже Фјодор...

2023-02-05 08:56:24

За јужне четврти Артемовска се воде жестоке градске борбе
За јужне четврти Артемовска се воде жестоке градске борбе

За јужне четврти Артемовска воде се жестоке градске борбе у које Кијев убацује нове и нове...

2023-02-05 08:45:04

РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк у оперативном стању
РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк у оперативном стању

Руски батаљон понудио је награду за сваки оперативни тенк западне производње који заробе руске снаге. Саопштење је...

2023-02-05 08:29:55

Шолц саопштио да има „договор“ са Зеленским да се западно оружје неће користити за нападе на Русију
Шолц саопштио да има „договор“ са Зеленским да се западно оружје неће користити за нападе на Русију

Немачки канцелар Олаф Шолц је саопштио да има договор са Владимиром Зеленским да се западно оружје...

2023-02-05 08:16:26

Нетанијаху устврдио да је „нашао компромис“ са Путином о Блиском истоку
Нетанијаху устврдио да је „нашао компромис“ са Путином о Блиском истоку

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је устврдио да је нашао компромис са руским председником Владимиром Путином о...

2023-02-05 07:12:56

Мађарска: Резолуција ЕУ је све, само не позив на мир, много је вероватније да је то велики корак ка војној ескалацији
Мађарска: Резолуција ЕУ је све, само не позив на мир, много је вероватније да је то велики корак ка војној ескалацији

Резолуција Европског парламента о испоруци тешког наоружања Украјини и позиви на потпуни ембарго на енергенте и...

2023-02-04 16:43:34

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

Савет ЕУ одобрио горњу границу цена руске нафте и деривата
Савет ЕУ одобрио горњу границу цена руске нафте и деривата

Савет ЕУ је званично одобрио одлуку да се, заједно са Г7, уведе горња граница цена руских...

2023-02-04 15:31:11

Париз: Макрон позива Путина углавном на захтев Зеленског
Париз: Макрон позива Путина углавном на захтев Зеленског

Француски председник Емануел Макрон зове руског лидера Владимира Путина на захтев председника Украјине Владимира Зеленског, рекла...

2023-02-04 15:28:28

Конашенков: Непријатељ избачен са западне периферије насеља Двуречное, неутралисано људство и техника у 108 рејона
Конашенков: Непријатељ избачен са западне периферије насеља Двуречное, неутралисано људство и техника у 108 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 04.02.2023. године

2023-02-04 13:40:34

РТ: Немачка покушава да смањи потрошњу гаса како би надокнадила недостатак руских залиха
РТ: Немачка покушава да смањи потрошњу гаса како би надокнадила недостатак руских залиха

Немачка домаћинства и предузећа ниса успели да уштеде довољно природног гаса у другој половини прошлог месеца,...

2023-02-04 12:52:25

Генерални тужилац Немачке: Резултати истраге за сада нису указали на повезаност Русије са експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Генерални тужилац Немачке: Резултати истраге за сада нису указали на повезаност Русије са експлозијама на гасоводима „Северни ток“

Немачка нема доказа о умешаности Русије у експлозијама на гасоводима "Северни ток", рекао је немачки генерални...

2023-02-04 12:43:59

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк