„Београдски синдикат“: Две песме за које смо добили Орден су испале много већи проблем за хибридне НАТО ратнике

Објављено: 01.03.2020.год.
Београдски синдикат, фото: Приватна архива / Новости

"Хибридно ратовање на интернету није никакав мит или теорија завере, већ сушта реалност"


Две песме за које смо добили Орден су испале много већи проблем за хибридне НАТО ратнике, кажу у интервју за "Новости", чланови групе "Београдски синдикат".

Ниједна држава у 21. веку не би смела да забрањује улазак у земљу музичарима и другим уметницима, и то само зато што њихова уметност није по вољи моћницима. Уметници и ствараоци имају своју улогу у друштву, ту су да опомињу и да подсећају, а не само да забављају. Џорџ Орвел је ономад рекао: "У време универзалне преваре - рећи истину је револуционарни чин." Ту истину сведочи народ у Црној Гори, а ми смо, попут старих гуслара, то само опевали у песми "Свиће зора".
Ово, за "
Новости", поручују престонички хипхопери "Београдски синдикат" које је митрополит Амфилохије одликовао Орденом са златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца за "надахнуте песме 'Догодине у Призрену' и 'Свиће зора', посвећене одбрани светиња у Црној Гори и КиМ". Група се прошле недеље нашла у центру пажње јер њеним члановима није дозвољено да уђу у Црну Гору и учествују на литијама у Подгорици. Додуше, Александар Протић Прота ипак је успео у томе, зато што га на граници нису препознали, па је од митрополита Амфилохија, у име бенда, и примио признање.

"Свиће зора"


Иако готово да и не говоре за медије, Феђа Димовић, Бошко Ћирковић и Александар Протић прихватили су позив "Новости" да разговарају о литијама, одбрани светиња СПЦ, забранама, цензурама, концертима, политици, одласку младих... На почетку разговора упитани су да ли су сазнали зашто су проглашени за претњу по националну безбедност Црне Горе.Бошко
: ... И јавно здравље! Претпостављам зато што су наше идеје заједништва и борбе за истину и правду заразне. Није ми јасно само зашто су и колико те идеје опасне.


Феђа: То нам нико није објаснио. Блажо и ја чак нисмо добили писмено решење о забрани уласка, иако смо на томе инсистирали. Таква одлука је потпуно неразумна. Ниједним стихом или изговореном речју нисмо угрозили безбедност и уставни поредак Црне Горе, нити увредили било ког њеног грађанина. "Свиће зора" је песма о љубави, слози и праштању. Ако је то данас опасно, онда пристајем да будем персона нон грата.


Прота: Искрено се надам да је то одлучио неко ко није пуно размишљао. Плашим се да је погодио мету, али је све друго промашио!


* Видели су вас и као опасност по јавно здравље, значи ли то да је "вирус БС" за тамошње власти опаснији од короне?

Феђа: Очигледно је вирус слободе најопаснији од свих вируса. Поготово за оне који гуше људска права и слободе.


Прота: Кренули смо, између осталог, да будемо део две литије у Подгорици. Ја сам пак чуо да је здраво да се шета. Биће да је неки "стручњак" мислио другачије.


* Како је ушао Прота?

Прота: Уз Божју помоћ, редовним комерцијалним летом компаније "Ер Србија" на линији Београд - Подгорица. Биће да није био добро ажуриран списак у Агенцији за националну безбедност Црне Горе.


* Очекујете ли да ћете се и ви, после доделе Ордена, наћи на црној листи?

Прота: Вероватно. Биће жалосно ако се сви убрзо не уклонимо са тог списка. Не желим да поверујем да било која власт на овоме свету жели намерно да даје аутоголове!


* Шта вас је мотивисало да напишете песму "Свиће зора", незваничну химну литија?

Феђа: Људи који су се у Црној Гори окупили у највеличанственијем грађанском протесту нашег времена и то како се они на миран и достојанствен начин доследно боре за нашу веру и наслеђе. Инспирисале су нас поворке ђедова и унука, које са иконама у рукама прелазе километре пута, само да би одбранили своја права на верску слободу.


Бошко: Најдиректније нас је инспирисао лични доживљај који смо имали на Богојављење у Подгорици. Једноставно смо морали то да опевамо свим срцем.


Прота: И на Богојављење и на литији у Подгорици плакао сам малтене све време. За мене је плач додир човека и истине! А након плача мора доћи песма, ако вам је већ дат дар да је напишете. Било ми је занимљиво да обрнемо парадигму песме "Још не свиће рујна зора", која ме по емоцији највише подсећа на "Тамо далеко". На благо модификовану мелодију смо послали нову поруку, да зора коначно свиће и да је заправо код народа у Црној Гори већ и сванула!Фото: М.С. и В.К. / Новости

* Шта још поручујете народу у Црној Гори?

Феђа: Наше мисли и молитве су увек уз њих и надамо се да ће бити прилике да тамо премијерно изведемо нашу песму.


Прота: Дубоко сам уверен да тај народ нама шаље поруку слоге, заједништва, љубави и решености да се не да оно најсветије што имаш, а многима од њих је само то и остало.


* Народ је песму прихватио, али не и у НАТО канцеларији за хибридно ратовање у Подгорици...

Феђа: Сваког дана нам скидају прегледе, о чему поседујемо и доказе. Постоји огромна диспропорција између броја прегледа и реалне популарности наше песме. Хибридно ратовање на интернету није никакав мит или теорија завере, већ сушта реалност. Просто је невероватно да неко данас мисли да је интернет последњи слободни медиј, имајући у виду да је настао као војни пројекат САД. Музику не радимо због прегледа, али су они, нажалост, постали мерило вредности и успеха сваког видео-материјала који се објави на "Јутјубу". "Београдски синдикат" је дуго одбијао да своје песме објави на дигиталним платформама типа "Deezer", "Spotify" и "Apple", пошто своју музику не желимо да продајемо, већ да је делимо бесплатно. Међутим, то је дало идеју пиратима да зарађују од наше музике. Сада ћемо вероватно бити принуђени да користимо те дигиталне платформе, како бисмо спречили крађу интелектуалне својине.


Бошко: Поново бих искористио прилику да им захвалим на томе што и нама и свим људима који нас прате и верују нам настављају да отварају очи по питању свог деловања и "демократије" "Јутјуба" и сличних мрежа. Хвала вам, браћо и сестре, свим срцем. Само ви радите свој посао.Прота
: Нека свако ради свој посао. И ми ћемо наш!


* Цензурисали су и вашу песму "Догодине у Призрену"?

Феђа: Вероватно су то урадили исти они који су манипулисали и нумером "Свиће зора". Имамо поуздане информације о томе да су тимови за хибридно ратовање распоређени у више земаља у окружењу. О томе су, уосталом, доста писале и ваше новине.


Бошко: Приступ песми је и даље ограничен, као и њена видљивост на нашем каналу, уосталом и видљивост нашег канала на том серверу. Ако питате за име и презиме одговорне особе, то не знам, јер се све увек правда некаквим алгоритмима. Али чињенице су непобитне.


Прота: И "Догодине у Призрену" и "Свиће зора" су једно попкултурно сведочанство времена и догађаја у којем живимо. Како се популарна култура све мање бави таквим темама, а са друге стране допире до великог броја гледалаца и слушалаца, логично је да некоме то и те како може да смета. Свакоме ко жели да одбрани вредносну и културолошку матрицу у којој је човек конзумент а не личност, у којем је човек сам а не део заједнице, у којем треба да заборави на прошлост и цивилизацијске архетипе - сваком том, ми смо трн у оку!Фото: Д.Миловановић / Новости

* Да ли је због те песме отказан и ваш концерт лане у Немачкој

Феђа: Сасвим могуће. Многима се не допада оно што је приказано у споту за ту песму. Данас је једноставно забрањено рећи да је било и српских жртава и да постоји и друга страна приче, која се разликује од оне верзије која нам је наметнута.

* Да ли сте "неподобни" само у Црној Гори и Немачкој?

Феђа: Нисмо ми жељни тога да пошто-пото свуда наступамо, већ само тамо где смо добродошли и где наша уметност наилази на разумевање.


Бошко: Неподобни смо ми пре свега у Србији и региону, јер никада нећемо бити део "саундтрека" за успављивање и заглупљивање народа. Неподобни смо само моћницима, а свугде имамо баш много људи који нас воле и верују нашим делима. Да смо, како често тврде, ирелевантни, не би нас ни спомињали, а камоли цензурисали песме и ограничавали слободу кретања.


Прота: Заговорници либералне демократије заправо врло често постају већи тоталитаристи од тоталитариста против којих се боре.


* Спорадично наступате, колико још да чекамо на ваш концерт у Београду?

Феђа: То није питање за нас, већ за власти у Србији. Свесни смо тога да би наш велики концерт у Београду био или немогућ, или на све могуће начине саботиран. То није само случај са Београдом, него и са већином осталих градова у Србији. Занимљиво је да у Нишу нисмо имали концерт 15 година, нити нас је било ко звао да наступамо.


Бошко: Да се публика пита, сутра бисмо могли да поновимо концерт капацитета "Арене". Али више је него очигледно да бисмо били опструирани на свим инстанцама.


* Изазвали сте буру и са песмом "Систем те лаже". Коме сте тад "гурнули прст у око"?

Феђа: Целокупном систему. Покушали смо да у једној песми објаснимо како систем функционише. Да стварну власт у свету чине банке и корпорације, а да су политичари у свакој земљи, па и код нас, само марионете у њиховим рукама. "Знам ја ко ме лаже и од кога сам ја згажен, банке ММФ, корпорације су важне", стих је који то објашњава. Све што нам се сада дешава је управо последица наше критике и борбе против тог система, који је много моћнији од неког локалног политичара који не зна ни да упали компјутер.


Бошко: Свима... а очигледно испаде никоме конкретно, јер је та прича била баш "регионално" медијски испраћена и подржана. Много волим ту песму, али две песме за које смо добили Орден су испале много већи проблем за хибридне НАТО ратнике. На људима је да се запитају зашто.


Прота: Тај спот има близу 35 милиона прегледа на "Јутјубу", а "Свиће зора" никако да се помери на више од милион и по. А јасно је као дан колико је слушана у овом тренутку. Песме које ударају у вредносне темеље било ког система ипак много више сметају.


* И "Говедина" је својевремено распалила тадашњи политички естаблишмент?

Феђа: Увек боље пролазе они што свирају лаке ноте. Али поента уметности је у томе да открива истину, а не да забавља широке народне масе. Прави уметник мора да прати судбину свог народа. Награда долази тек на крају живота и не мери се новцем, прегледима и лајковима. Невероватно је да нас готово нико од колега музичара и других уметника није подржао због забране уласка у Црну Гору. То много говори о времену у коме живимо.


Бошко: "Говедина" је била шаљива и прилично неартикулисана. Искрена, прихватљива сатира која опет све исмева, а никоме конкретно не смета.


* Смета ли вама то што много младих људи одлази из Србије?

Феђа: Млади најбоље виде да нема перспективе и зацртаног циља ка коме се креће наша земља. Огромна корупција и негативна селекција, комбинована са ширењем духа беспомоћности и дефетизма, тера младе људе. Они касније схвате да је и живот у иностранству "хлеб од девет кора", као и да корупција и криминал нису оригинално српски изуми. Неко овде мора личним примером да покаже да је могуће изградити праведно и поштено друштво, па ће онда и млади остајати на свом огњишту.


Бошко: Претежно одлазе због понижења. Не иде се више трбухом за крухом, него мозгом за смислом. Људи су свесни тога да их тамо негде не чекају мед и млеко. Опет, беже од уцена разних локалних насилника које задиру у људско достојанство. Беже од полусвета у комбинацијама који их третира као стоку... Можда би било боље да се уједине и боре против свега побројаног, али никога не осуђујем, јер су нас већ сто пута разни ликови продали. Опет, ми се трудимо да не причамо много, него да ту борбу сведочимо сопственим примером.


Прота: Плашим се да не можемо побећи од себе самих. Какви смо овде - бићемо и тамо.Митрополит Амфилохије предаје одликовање Александру Протићу / Новости

* "Београдски синдикат" није бољи живот тражио у политици?

Феђа: Разни политичари су ме звали да се прикључим њиховим странкама, али ми то није пало на памет. Сваки човек може да се бави политиком и ван странака.


Бошко: Мислим, осећам и верујем да неупоредиво више чинимо својим културним деловањем него што бисмо могли политичким. Уосталом, питајте Проту. Политика је за старије и остварене људе који су спремни да заједници посвете остатак своје енергије, искуства и живота. Нажалост, последњих деценија се политиком баве углавном опортунисти. Неки од њих су вреднији, посвећенији и марљивији, чак фанатични у том свом бављењу политиком, али су и даље себични самољубиви опортунисти. Ми смо одговорни људи, није политика за нас.


Прота: Бавио сам се политиком две и по године. Имао сам своју малу политичку партију и нерадо се сећам тог периода. Сем неколико часних и финих људи, мало шта што сам тамо видео памтим као добро и лепо. Греше људи, па и ја

Зашто своју нацију третирамо као да је другог реда?

Феђа: Зато што је то одувек била одлика помодарства и малограђанштине. Пуно се ради на томе да се народ у Србији убије у појам и да му се усади осећај вечите кривице. Црњански је лепо написао да смо ми народ коме није дозвољено да дође до даха. Чим мало дигнемо главу и окренемо се сопственим интересима, одмах крену салве напада да је то некакав непостојећи "великосрпски хегемонизам", који нас наводно спречава да постанемо део модерног света. Заборављамо да смо ми земља која је донела један од првих демократских устава у Европи, а да је опште право гласања уведено пре него што је то учињено у многим развијеним европским државама.

Оптуживали су вас да радите за Удбу, говорили да вас плаћају Руси, да кокетирате са Дверима, да сте део маркетиншког плана Тадића и Ђиласа... На чијој сте ви страни?

Бошко: Ја сам само пошао тетки да однесем лек, а БС је на страни добра, љубави и истине.


Феђа: Искрено се надам да смо на страни истине.


Прота: На страни Бога, колико год ми то мој понекад брзи и грешни ум допушта!Поруке слоге и заједништва, фото Д.Миловановић / Новости

 


- Добар део младих људи тражи краћи пут до решења - каже Прота.

- Да ли је то ухлебљење кроз партију, западну НВО, "државни посао" или је просто бег од самог себе... Ако у Србији имамо ситуацију да нам одлази сваке године по 50.000 грађана, на Западу имамо људе који мигрирају сами у себе. У индивидуализам и депресију. Најгоре је што ми данас овде живимо у тој комбинацији. Мигрирамо и ка споља и ка унутра.

Весна Пантелић, Драгана Матовић / Новости

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Тунис ће развијати односе са Русијом у свим правцима — министар спољних послова

„Сарађујемо на различитим пољима и нема баријера или препрека да идемо напред“, додао је Набил Амар

РТ: „Слава Украјини“? Како је Канада прославила нацистичког ветерана из Другог светског рата и покренула међународни скандал
РТ: „Слава Украјини“? Како је Канада прославила нацистичког ветерана из Другог светског рата и покренула међународни скандал

Председавајући Доњег дома Ентони Рота извинио се јеврејској заједници због одавања почасти бившем припаднику СС јединице у парламенту

2023-09-26 21:41:02

Иран позитивно гледа на стварање железничке руте преко региона Карабаха — Ердоган
Иран позитивно гледа на стварање железничке руте преко региона Карабаха — Ердоган

Турски лидер је додао да је „осигурање директних веза између Нахичевана и других региона Азербејџана путем путева и железница приоритет за Анкару и Баку и да ће ојачати њихове односе“

2023-09-26 21:30:19

Русија и Белорусија треба да појачају сарадњу као одговор на санкције Запада — премијер Мишустин
Русија и Белорусија треба да појачају сарадњу као одговор на санкције Запада — премијер Мишустин

„Приоритет је јачање научних и образовних веза. Од кључне је важности да се студирање на руским колеџима и универзитетима учини привлачнијим белоруским кандидатима, и обрнуто“, изјавио је Михаил Мишустин

2023-09-26 21:27:09

РТ: Држава ЕУ планира велику промену правила о азилу
РТ: Држава ЕУ планира велику промену правила о азилу

Финска ће одбијати „неосноване“ подносиоце захтева за азил на својим границама, изјавила је министарка унутрашњих послова Мари Рантанен

2023-09-26 21:19:06

САД морају да одговоре на Хершову истрагу о саботажи Северног тока — Захарова
САД морају да одговоре на Хершову истрагу о саботажи Северног тока — Захарова

„Амерички председници никада нису отишли тако далеко. Бајденова администрација је дужна да да темељан одговор на све тачке“, нагласила је Марија Захарова.

2023-09-26 19:15:47

РТ: Сомалиленд одбацује уједињење са Сомалијом
РТ: Сомалиленд одбацује уједињење са Сомалијом

Отцепљени источноафрички регион одбио је понуду за посредовање председника Уганде

2023-09-26 15:44:51

РТ: Немачко оружје послато у Украјину нефункционално – МИП Немачке
РТ: Немачко оружје послато у Украјину нефункционално – МИП Немачке

Кијев је раније наводно одбио да прихвати десет застарелих тенкова Леопард 1 због њиховог лошег стања

2023-09-26 15:40:28

РТ: Пољска пооштрава границу са ЕУ суседом
РТ: Пољска пооштрава границу са ЕУ суседом

Варшава циља на сумњиву „инфилтрацију“ илегалних имиграната уочи парламентарних избора

2023-09-26 15:28:57

Путин и Раиси разговарали о интеграцији Ирана у БРИКС — Кремљ
Путин и Раиси разговарали о интеграцији Ирана у БРИКС — Кремљ

Земља ће постати званични члан организације од 1. јануара 2024

2023-09-26 14:54:11

Финска је уништила свој неутрални статус, придружила се „америчком пројекту“ — Лавров
Финска је уништила свој неутрални статус, придружила се „америчком пројекту“ — Лавров

„Још једном желим да истакнем да Финска прави седмолигашки искорак ка томе да се придружи лидерима западне антируске, русофобичне кампање“, истакао је руски министар.

2023-09-26 14:50:40

Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију
Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију

Марија Захарова је напоменула да због ескалације у региону постоји директан ризик од обнове етничког чишћења од стране радикалних косовских Албанаца против Срба

2023-09-25 21:22:31

Азербејџан је био „принуђен“ на операцију у Арцаху — Ердоган
Азербејџан је био „принуђен“ на операцију у Арцаху — Ердоган

„Ова победа Азербејџана отворила је врата за пуну нормализацију у региону. Уверен сам да морамо да искористимо ову прилику“, подвукао је турски лидер.

2023-09-25 18:42:52

Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету
Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету

„Међутим, никоме није тајна да се против Срба често праве разне провокације. И, наравно, увек је велика бука око тих провокација“, изјавио је Дмитриј Песков.

2023-09-25 15:00:18

Немачка планира граничну контролу са суседима ЕУ – министар
Немачка планира граничну контролу са суседима ЕУ – министар

Берлин је забринут због прилива имиграната из Пољске и Чешке, усред растућих тензија са Варшавом

2023-09-25 13:35:55

РТ: БРИКС је „идеалан савез“ за одбацивање долара – МИП Венецуеле
РТ: БРИКС је „идеалан савез“ за одбацивање долара – МИП Венецуеле

Про-мултиполарна група ће ускоро укључивати већину највећих светских произвођача и потрошача нафте, изјавио је министар спољних послова Иван Гил Пинто

2023-09-25 13:15:56

РТ: Русија тражи одговор након што су канадски посланици аплаудирали украјинском нацистичком ветерану СС
РТ: Русија тражи одговор након што су канадски посланици аплаудирали украјинском нацистичком ветерану СС

Кабинет премијера Џастина Трудоа је „оличење неолибералног фашизма“, изјавио је изасланик Москве

2023-09-25 13:02:42

Хроника специјалне војне операције за 24.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 24.09.2023

Ситуација у северном црноморском региону остаје напета. Западно од обале Крима, украјински беспилотни чамац потопљен је током још једног покушаја напада. Руске трупе су заузврат дејствовале по украјиснким позицијама на острву Змејни, које се користи као за нападе на Крим.

2023-09-24 22:55:41

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Тајван упозорава на „абнормалне“ кинеске војне активности
Тајван упозорава на „абнормалне“ кинеске војне активности

Влада Тајпеја саопштила је да се ваздушне и поморске вежбе Пекинга „измичу контроли“

2023-09-23 12:56:01

Хроника специјалне војне операције за 22.09.2023
Хроника специјалне војне операције за 22.09.2023

Оружане снаге Украјине су данас поподне поново извршиле напад великих размера на полуострво Крим. У нападу су коришћене беспилотне летелице и противбродске ракете Нептун, које су пресретнуте од система противваздушне одбране. Али британске крстареће ракете Сторм Шедоу су погодиле циљ. Неке од њих су оборене, али су три успеле да погоде Главни штаб Црноморске флоте у Севастопољу.

2023-09-23 00:50:27

Запад се спрема да „одбаци“ Зеленског – Лукашенко
Запад се спрема да „одбаци“ Зеленског – Лукашенко

Белоруски председник је наговестио америчку везу са отпочињањем спора око жита између Пољске и Украјине

2023-09-22 18:33:50

„Изузетна“ руска жетва снизила је глобалне цене пшенице – ФТ
„Изузетна“ руска жетва снизила је глобалне цене пшенице – ФТ

Очекује се да Русија ове године извезе скоро 50 милиона тона житарица

2023-09-22 16:43:34

Украјина је постала војна „лабораторија“ – званичник Пентагона
Украјина је постала војна „лабораторија“ – званичник Пентагона

Сукоб пружа вредан војни увид, као што су некада чинили Авганистан или Ирак, верује помоћница америчког министра одбране

2023-09-22 04:39:54

Бугарска протерала старешину и свештенике Руске цркве у Софији
Бугарска протерала старешину и свештенике Руске цркве у Софији

Бугарске власти протерале су данас старешину Руске православне цркве у Софији, архимандрита Васијана Змејева и двојицу свештеника храма Свети Никола Мирликијски Чудотворец јер представљају „претњу националној безбедности“.

2023-09-22 00:57:36

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: