Отворено писмо Митрополије црногорско-приморске Савјету Радио Телевизије Црне Горе

Објављено: 25.01.2020.год.
фото: © Митрополија

Отворено писмо Савјету Радио Телевизије Црне Горе


Уважени Предсједниче Савјета РТЦГ,


Уважени чланови Савјета РТЦГ,


Митрополија црногорско-приморска обраћа се овим јавним писмом у знак протеста због континуираног дискриминаторског и незаконитог поступања уредништва Телевизије Црне Горе према Митрополији црногорско-приморској, њеном свештенству и вјерницима у информативном програму Јавног сервиса – медија који плаћају сви грађани Црне Горе и чија је прва и највећа дужност информисање у интересу свеукупне јавности.


Могли би овакав приговор да Вам шаљемо свакодневно јер се брутална дискриминација и манипулација тако и дешавају. Треба ли да Вас подсјећамо да литије које, у знак протеста због усвајања безаконог Закона о слободи вјероисповјести и које трају од дана усвајања, што је скоро мјесец дана, за ТВЦГ се практично не дешавају? Сваке вечери у Дневнику у 19.30ч Митрополија, свештенство и вјерници изложени су сатанизацији и говору мржње, а без права да одговоримо. Најгоре од свега је што Савјет РТЦГ, као кровно тијело, то допушта и на то не реагује. Ипак, ријешили смо да Вас и јавност обавијестимо о односу ТВЦГ на велики празник Богојављења који су хиљаде вјерника прославиле широм Црне Горе којом приликом је Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије, у Подгорици, на интересовање свих медија одговарао на питања о интервјуу Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.


Секретаријат Митрополије, пратећи информативни програм Јавног сервиса, забиљежио је да је ТВЦГ, у главним информативним емисијама Дневнику 1 и Дневнику 2 од јавности практично сакрила ставове Митрополита, не објавивши их или уопште или у занемарљивом трајању. Наиме, на Богојављење, у Дневнику у 15.30ч ТВЦГ пренијела је изводе из интервјуа господина Ђукановића, али не и одговоре Митрополита, иако су то сви остали медији учинили и упркос чињеници да је тема Ђукановићевих информација била црквена. Нити једна једина секунда одговора Митрополита на интервју Предсједника који је јавност тако дуго исчекивала. У нади да ће ТВЦГ боље поступити у Дневнику у 19.30ч били смо додатно затечени. Наиме, предсједник Ђукановић добио је пуних седам минута за изношење ставова који су се тицали положаја Митрополије, њене историје, њених вјерника и свештенства. Изнијета је дуга листа теза које су налагале одговор Митрополита али је ТВЦГ, на Ђукановићевих седам минута, Митрополиту дала 26 секунди. Све ово можете сами наћи као доказ у снимку Дневника на порталу Јавног сервиса под датумом 19.1.2020. Овај примјер је само ситна илустрација третмана који Митрополија има у програму ТВЦГ, који се и даље наставља.


Уравнотежено извјештавање не постоји у програму ТВЦГ када је Митрополија у питању. Јавни интерес да се чује страна Митрополије за ТВЦГ не постоји. Умјесто да Јавни сервис ТВЦГ уређивачком политиком, објективно, уравнотежено, кредибилно и праведно информише јавност, што јој налажу сви акти, општи и интерни, дешава се све супротно. То траје годинама али се, због осјетљивости ситуације и времена у којем се налазимо, свјесна одговорности коју и сама има, а у жељи да се дијалогом дође до свих решења, Митрополија тек сада обраћа Савјету РТЦГ, укупној црногорској јавности али и међународној која је заинтересована за положај Јавног сервиса. Уредништво ТВЦГ и кроз наш примјер показује да је супротстављено свим међународним обавезама државе о прекиду праксе једностраности извјештавања РТЦГ и коначно служењу свим грађанима и њиховом праву на објективну и правовремену информацију.


Подсјетићемо Вас да је ТВЦГ, у континуитету кршила и, кроз наведени примјер, крши члан 9 Закона о Националном емитеру и дужност да, уз примјену високих стандарда професионалне етике и квалитета, без било којег облика дискриминације или социјалне различитости, производи и емитује програмске садржаје, који:

1) обезбјеђују простор за отворено и слободно изражавање различитих мишљења и ставова о питањима од јавног интереса;

2) одржавају различите идеје и религијска увјерења у друштву, ради јачања разумијевања и толеранције и промовисања мултикултуралног, мултиетничког и мултивјерског карактера Црне Горе.

Сматрамо веома очигледним кршење и унутрашњих аката Принципа развоја РТЦГ које је недавно усвојио Савјет али и ранијег Правилника о програмским принципима и стандардима.


Према Принципима развоја, ТВЦГ, као дио РТЦГ, дужна је да истинито информише јавност о свему и према свим грађанима ЦГ, да мора бити прва у објавама и да ниједна информација не смије бити манипулативна. Уредништво крши и обавезу да омогући повећање нивоа разумијевања садашње ситуације у Црној Гори. Питамо Вас и јавност како све ово може бити остварено уколико уредништво упорно дискриминише и практично од јавности скрива страну приче Митрополије која је баш ових дана, бројем грађана на литијама, потврдила статус институције којој грађани поклањају највеће повјерење.

Креатори радио и телевизијских програма крше професионалне стандарде ако крију, занемарују, или у неадекватан контекст стављају (пласирају) информације са којима се лично не слажу.

Све је јасно. Закони, акти и истина су на страни Митрополије и њених вјерника, већинског дијела православног становништва, а на страни овакве уређивачке политике и њених креатора су манипулација, неистина, неодговорност према држави и друштву јер, умјесто доприноса дијалогу, они страну, без које дијалога нема, сатанизују из ноћи у ноћ, из године у годину.

Захтијевамо хитну реакцију Савјета РТЦГ и хитну заштиту темељних људских права грађана, као и њиховог права на објективну и правовремену, уравнотежену информацију, без обзира на то каквих су вјерских или религијских увјерења. Захтијевамо да прекид незаконите праксе заживи свакодневно, а не само у вези овим случајем у Богојављенским празницима.

Тражимо реакцију и у име грађана заштиту и од струковних удружења, цивилног сектора и међународних организација ОЕБС, Савјета Европе и Европске Уније.

Докажимо заједно, на овом примјеру, спремност да се изборимо за стандарде, који треба да нам буду водиља у медијском и уопште друштвеном дјеловању.

У увјерењу да ће професионална и лична одговорност надвладати лична идеолошка и политичка увјерења, остајемо Ваши доброжелатељи,

Секретаријат Митрополије црногорско-приморске

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Лукашенко ће са Путином разговарати о железници за Санкт Петербург

Са председником Русије недавно је разговарано о могућности реализације два нова велика пројекта, прецизирао је Александар Лукашенко

Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави
Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил тврди да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналжење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.

2023-10-03 21:42:56

Кремљ не би желео да Путин искључи путовање у Јерменију у будућности
Кремљ не би желео да Путин искључи путовање у Јерменију у будућности

Раније је јерменски парламент гласао за ратификацију Римског статута

2023-10-03 21:36:05

РТ: У Европи није остало оружја за Украјину – Политико
РТ: У Европи није остало оружја за Украјину – Политико

Кијев жели „самоодрживост“ пошто се залихе оружја смањују, али ће му бити потребне милијарде западне помоћи да би то финансирао, пише новинска агенција

2023-10-03 21:24:05

РТ: Немачка се спрема да пошаље хиљаде војника у Литванију
РТ: Немачка се спрема да пошаље хиљаде војника у Литванију

Министар одбране Борис Писторијус раније је најавио да ће следеће године у Литванији бити формирана бригада од 4.000 војника

2023-10-03 21:18:58

Молдавија спремна да купује гас од Гаспрома, али по повољној цени — министар енергетике
Молдавија спремна да купује гас од Гаспрома, али по повољној цени — министар енергетике

Раније је Виктор Парликов изјавио да је десни део тока Дњестра у потпуности прешао на снабдевање гасом из Европске уније, објашњавајући то повољнијом понудом европских добављача

2023-10-03 21:09:22

РТ: Држава ЕУ упозорава на „тешке“ односе са Украјином
РТ: Држава ЕУ упозорава на „тешке“ односе са Украјином

Пољска нема жељу да испуњава „очекивања“ Кијева, изјавио је портпарол владе Пјотр Милер

2023-10-03 21:02:40

РТ: Кремљ признаје забринутост због јерменског руководства
РТ: Кремљ признаје забринутост због јерменског руководства

Москва сматра да је одлука Јеревана да ратификује Римски статут била „погрешна“, изјавио је портпарол Кремља

2023-10-03 20:56:27

50.000 се пријавило за руску војску у септембру – Шојгу
50.000 се пријавило за руску војску у септембру – Шојгу

Не планира се додатна мобилизација у земљи, изјавио је министар одбране

2023-10-03 18:47:19

Украјинска војска позива Зеленског да скине униформу и обрачуна се са корупцијом
Украјинска војска позива Зеленског да скине униформу и обрачуна се са корупцијом

Бројни корупцијски скандали и случајеви злоупотребе овлашћења званичника изазивају огорчење украјинског народа због рекордног буџетског дефицита од 38 милијарди долара планираног за ову годину

2023-10-03 16:38:55

Русија ће наставити да подржава Јужну Осетију у сфери безбедности — Лавров
Русија ће наставити да подржава Јужну Осетију у сфери безбедности — Лавров

Руски министар спољних послова је истакао да се односи две земље динамично развијају, служећи интересима грађана Русије и Јужне Осетије.

2023-10-03 16:29:50

Хроника специјалне војне операције за 02.10.2023
Хроника специјалне војне операције за 02.10.2023

Главни догађаји су се одвијали у Времјевском сектору, где су руске трупе прошириле зону контроле према Грушевском јару, одбијајући украјински напад. Источно од Урожајноја, јединице Оружаних снага Русије такође су успеле да крену напред на линији Урожајноје – Новодоњецко.

2023-10-02 23:45:14

Москва одговорила на немачко обећање да ће припојити руску територију ЕУ
Москва одговорила на немачко обећање да ће припојити руску територију ЕУ

Русија би морала да се придружи ЕУ да би немачка министарка спољних послова Аналена Бербок испунила своје обећање о блоку који се протеже све „од Лисабона до Луганска“, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

2023-10-02 20:35:01

РТ: Високи дипломата ЕУ избегао питање украјинских избора
РТ: Високи дипломата ЕУ избегао питање украјинских избора

„То није моја ствар“, изјавио је Жозеп Борељ када је у Кијеву разговарао о тој теми

2023-10-02 19:44:06

Покушаји да се Роберт Фицо опише као проруски оријентисан су апсурдни — Песков
Покушаји да се Роберт Фицо опише као проруски оријентисан су апсурдни — Песков

„У ствари, сада смо суочени са ситуацијом да сви политичари на европском континенту који су наклоњени суверенитету своје земље, који бране интересе своје земље, одмах почињу да се називају проруским“, изјавио је Дмитриј Песков

2023-10-02 19:39:10

Немачка обећава проширење ЕУ у Русију
Немачка обећава проширење ЕУ у Русију

Бербок је изјавила да „свако село... сваки метар“ који украјинске трупе заузму од руских снага приближава Кијев чланству у ЕУ

2023-10-02 18:51:18

РТ: Министри спољних послова ЕУ одржали први састанак у Кијеву
РТ: Министри спољних послова ЕУ одржали први састанак у Кијеву

Скуп се одржава услед суморне преспективе контраофанзиве и забринутости због америчке помоћи

2023-10-02 18:10:06

САД поставиле корупцијски ултиматум Украјини – посланик
САД поставиле корупцијски ултиматум Украјини – посланик

Вашингтон је захтевао да Кијев прође најмање 45 дана без скандала, изјавио је посланик Јарослав Железњак

2023-10-02 15:02:09

САД не воле сарадњу Русије са Латинском Америком — МСП Русије
САД не воле сарадњу Русије са Латинском Америком — МСП Русије

Сергеј Рјабков је додао да Москва проширује платформе интеракције са Латинском Америком и Карибима

2023-10-02 14:56:59

РТ: Украјина мора да мобилише млађе људе – бивши министар одбране Велике Британије
РТ: Украјина мора да мобилише млађе људе – бивши министар одбране Велике Британије

Бен Волас, који је једном назвао Украјину британском „борбеном лабораторијом“, позвао је Кијев да „поново процени размере“ своје мобилизације

2023-10-02 11:13:04

РТ: Кинески платни сервис циља да уђе на руско тржиште – РБК
РТ: Кинески платни сервис циља да уђе на руско тржиште – РБК

Хелипеј жели да поједностави прекогранична плаћања између предузећа

2023-10-02 10:46:54

Руско председавање БРИКС-ом ће дефинисати формат учешћа нових чланица
Руско председавање БРИКС-ом ће дефинисати формат учешћа нових чланица

Самит БРИКС-а одржан је у Јоханесбургу под председавањем Јужне Африке од 22. до 24. августа

2023-10-02 10:42:10

РТ: Држава ЕУ критикује Зеленског јер је заборавио ко је „највише“ помогао Украјини
РТ: Држава ЕУ критикује Зеленског јер је заборавио ко је „највише“ помогао Украјини

Изјаве украјинског председника Володимира Зеленског на Генералној скупштини УН биле су „веома неприкладне“, тврди Варшава

2023-10-02 10:37:16

РТ: ЕУ ће подржати Украјину без САД – Борељ
РТ: ЕУ ће подржати Украјину без САД – Борељ

Брисел „жали“ због одлуке америчког Конгреса да не укључи војну помоћ Кијеву у свој буџет, изјавио је високи дипломата ЕУ

2023-10-02 10:29:27

„Нема много времена“ за помоћ Украјини – Бајден
„Нема много времена“ за помоћ Украјини – Бајден

Амерички лидер уверава Американце да ће Вашингтон наставити да подржава Кијев, јер критичари инсистирају да земља има хитније приоритете

2023-10-02 09:38:28

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: