Јосиф Стаљин, диктатор

Након Лењинове смрти, Комунистичку партију су раздирале жестоке борбе за власт. Јосиф Стаљин је изашао као победник и наставио да влада Совјетским Савезом четврт века, поставши један од најмоћнијих и најубојитијих диктатора у историји. Јосиф Џугашвили је рођен 18. децембра 1879. године у Грузији, која је тада била део Руске империје. Студирао је богословију и имао је незнатан успех као песник, објављујући неке своје стихове у локалним новинама. Није успео да дипломира, а уместо тога је постао револуционарни активиста, и неколико пута је бивао хапшен и протериван у Сибир. Име Стаљин, које потиче од руске речи „стал“ (жељезо), је узео 1913. године. Мада није био један од кључних играча у Октобарској револуцији, брзо се успео преко реда, надмудривши своје ривале, корак по корак. Лав Троцки, који је био један од кључних Стаљинових противника, је избачен из Комунистичке партије и протеран. Троцки је цвоје последње године живота провео у Мексику, пре него што га је, по Стаљиновом наређењу, убио један совјетски агент.
 

"Ујка Џо" притеже

Након што је добио власт, Стаљин је одмах поставио државу на другачији курс. НЕП је заменио петогодишњим економским планом, диктираним са врха. За Стаљина, релативна слобода НЕП-а је била одступање од социјализма и револуционарног духа. Израз „људи НЕП-а”, који је кориштен да се опишу предузетници који су профитирали из Нове економске политике, је постао синоним за забушанте и ниткове, претварајући га у тешку увреду. Пољопривредно земљиште је колективизирано, да би се створиле велике фарме (колхози), којима је управљала држава, подстакнувши жестоку опозицију међу многим сељацима, који су били власници земље. Они су се супротставили уништавањем пољопривредних машина и убијањем својих животиња. Стаљин се осветио политиком „декулакизације“. Реч „кулак“ се првобитно односила на независне сељаке, који су поседовали велике фарме и користили унајмљену радну снагу, да би га Стаљин претворио у пежоративан израз за имућније фармере, на које се гледало као на непријатеље револуције. Они, који су идентификовани као кулаци, су протјерани са своје земље и често су убијани. Гурана до крајњих граница, политика је предвидела да десетине хиљада кулака буде депортовано и погубљено. Реч „декулакизација“ се данас популарно користи за означавање насилне конфискације нечије имовине и богатства. У међувремену, индустријски развој се форсирао вратоломном брзином, а производња је скоро у целости пребачена са потрошних добара, на тешку индустрију. Уметност и књижевност су били чврсто контролисани, а религија насилно сузбијена, затварањем, или уништавањем цркава, или њиховим претварањем у друге намене. Стаљин је извршио чистку опозиције унутар Партије, као и свих оних, који су били против партијске политике у целој држави. До краја 1930-их година, живот у Совјетском Савезу је био строжије регулисан него икада пре.
 


Гулази и узорни радници

Стаљинове репресије су створиле огроман систем радничких логора, којима је управљала владина агенција позната по свом акрониму Гулаг. Напослетку, „гулаг“ је кроз совјетску историју означаво све затворе и логоре. Затвореничка радна снага, а посебно у Сибиру, је постала важан део индустријализацијског учинка. Процењује се да је око 18 милиона људи прошло гроз гулаг - систем, којег је описао романописац и историчар Александар Солжењицин. Ипак, термин познат широм света се ретко користи у самој Русији, где су појединачни логори и цели систем називани једноставно „логори“ или „зона“. Стаљинове политике су брзо покренуле СССР од пољопривредне државе до водеће индустријске машинерије. Из тих времена потиче реч „стахановисти“ (од руске речи „стахановец“) – сада подругљива реч за оне који премашују учинке на послу. Израз је инспирисан Алексејем Стахановим, који је ископао 102 тоне угља за мање од 6 часова (14 пута више од властите норме). То је покренуло стахановски покрет, који је подстицао раст продуктивности радника. У тежњи да се угледају на његов херојски пример, постројења и фабрике су се жестоко борили да надмаше једни друге, док се Стаханов лично појавио на насловној страници часописа „Тајм“. Стаханов и други „узорни радници“ су били промовисани у новинама, литератури и на филму. Њихов напредак је на крају служио да се повећа норма радника. До краја првог петогодишњег плана, Стаљин је веровао да је његовој исцрпљеној нацији потребна пауза. Године 1934. се појавила доктрина социјалистичког реализма, која је деценијама доминирала совјетском културом. Заузимала се за оптимизам, веселост, другарску посвећеност и образовање, путем забаве. Параде и јавно показивање су кориштени за промоцију јединственог совјетског идентитета реда, патриотизма и хармоније. Стаљинова фраза из 1935. године „Живот је постао бољи. Живот је постао веселији“, је био полуларни слоган тог времена, а сада је саркастичан начин оплакивања живота.

Подсекције

 
 • Стижу Романови
 • Сјај 19. века
 • Комунизам: почетак
 • Успон СССР-а
 • Свети Лењин
 • Јосиф Стаљин, диктатор
 • Велики отаџбински рат
 • Мећава и одмрзавање
 • Од стагнације до перестројке
 • Изроњање нове Русије
 • Јељцинова заоставштина
 • Господин Путин
 • Велики играчи
 • Трећи председник

 • мислјенја главна

  Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
  Фото дана Доњецк

  Доњецк