Револуција је огромна несрећа за Русију

Објављено: 20.03.2017.год.


На дан када се обележава стогодишњица рушења монархије у Русији, ТВ канал „Царьград“ је, о том тужном датуму, разговарао са једним од најпоштованијих стараца нашег времена, духовником Патријарха Московског и све Русије, схиархимандритом Илијом (Ноздриним).

15. марта се обележава стогодишњица од абдикације Николаја Другог од Престола. Желели бисмо да питамо, шта за Вас представљају тај догађај и фебруарска револуција?

Старац Илија: Била је то тако велика земља, богата, и какве је само људе одгајила – имала је своје Платоне, и Њутне оштрог разума рађала је Руска земља – велике војсковође, научнике, велике је изумитеље одшколовала Русија током векова. Оно што се догодило са Русијом, природно и наравно да је ужасно. Може се рећи да је за Русију то велика несрећа. Колико милиона – не десетине, не стотине, не хиљаде, него може се рећи, све укупно до сто милиона – Русија је имала толико жртава.

Никако се не може рећи да је оно што се догодило позитивно. Дан-данас Русија болује том болешћу у правом смислу те речи...То је била светска завера против Русије. Како према људској природи – завист, мржња, грех, одсуство духовности, - људи који су на Русију гледали искоса и још од XIV века желели некако да поткопају, да јој причине неке непријатности. И наравно, како оценити царево абдицирање – то је питање историје, још ће историја дати завршну реч. Постоје и друга мишљења – да ли је то заиста било одрицање од престола. Ни ја нисам у то сигуран, да се сам Цар одрекао.

Много различитих олуја је било у Русији, многи су желели револуцију, желела ју је интелигенција. То што идаље нагласак стављају на виши командни састав и окружење Императора – са тим се не смемо у потпуности сложити, ако су и имали неку замисао, није била у оном облику у каквом се одиграла револуција или абдикација.

- Што се тиче убиства Цара – то је велики грех? Помазаника Божијег су убили заједно са породицом...

Старац Илија: То је зверски чин, нељудски, који никако не оправдавају ни морал, ни закон... Ако погледамо 2000 година уназад, када је било питање закона,­ – чак када су апостолу Павлу судили, поштован је неки закон: као осуђеник, требало је да каже своју реч. Пре 2000 година је то било... А овде се не види никакав закон, никакав ред, ни прави људски морал,него апсолутно бандитски чин – без истраге и суда су их убили. Јуровски је без одлагања пуцао у њега. Може се рећи да је убијен без суда, без истраге, чак без последње речи коју је он морао да изговори. То је варварски начин!

- Како сада сви ми, који смо дозволили такав преступ, да окајемо тај грех?

Старац Илија: Наравно, Русија треба да оплакује... Наравно да треба. Ничим се не може оправдати. Чак, када су монголи нападали, постојали су неки закони. А како је ишло освајање царске власти – једноставно путем стрељања без истраге и суђења, и било каквих приговора. Створили су такву атмосферу, да уклоне са пута све што им није одговарало, све што се није допадало онима који су освајали власт. Било им је потребно само једно – да дођу до власти и то је то. Нису се руководили никаквим моралним, а тим пре светим, оправдавајућим законима. Руководили су се само једним – освајањем власти.

… Нико није очекивао такав исход. Нису мислили да су спремни на тако нешто, да се људи неће осврнути на морални закон. Али применили су бандитски принцип да ураде то што су наумили... Имали су само један принцип – циљ оправдава средство. Циљ – освајање власти. И Цар није могао ни да помисли да су Лењин и сви остали спремни на такве поступке...

-Вероватно да није без разлога у свом дневнику забележио да су около само превара, кукавичлук и лаж – то је његова позната фраза.

Старац Илија: нису ни мислили негде да побегну, да се сакрију.

- Батјушка, следеће питање – по вама, зашто последњих деценија народ толико привлачи вера?

Старац Илија: Ако је човек гладан, шта ће да ради? Дошао је са пута, цео дан и више ништа није јео и чиме ће да се руководи? Наравно да пронађе храну и које друго објашњење ту може бити? То је вера насушна, тим пре Русија. Пре хиљаду година је било речено, пропутуј земље и царства – наћи ћеш разне нације и разне начине живота. Али нигде нећеш наћи да народи нису имали никакво духовно чистилиште или да нису поштовали Бога. Како другачије објаснити? Вера, то је права вера...

Вера је живот! Знамо да постоји вечност, а како другачије? Јер би онда човек требало да иде у ад. Државни атеизам је толико хиљада људи послао у ад! Он је ђаво, а значи да је ад бити у власти ђавола. Како другачије?

Људи су се под страхом Колиме, страхом Соловка, под страхом од стрељања одрицали вере. Човек апсолутно ништа није урадио, а овде га објављују за непријатеља народа... Погледајте календар – на свакој страници су стрељања, стрељања... Свештеника, па и свих осталих. Како је могуће стрељати у жене? Само уз помоћ безбожног државног атеизма је било могуће, чиме то још објаснити? То је ужасно насиље, најстрашније, јер је Господ, Спаситељ страдао на Крсту. Искупљење је у томе да се човек ослободи од греха, проклетства и смрти... Он никога не приморава, све позива, Господ, да наследе живот вечни. У исто време Он би могао све, без разлике, привести вери, па и више од тога- могао би да учини тако да сви људски живе овде, на земљи, као у рају. Али то није рај. Рај може настати када је душа у радости, у благодатном расположењу – то је рај. Самоубиство човека, колико знамо, – када живи у задовољству, у раскоши, а у исто време чини самоубиство – зашто му душа није на месту? Јер у њој нема радости, нема слободе.

- Русија је вековима живела као монархија и за огромну земљу као што је наша, то је најбољи облик владавине. Шта Ви мислите, да ли треба сада да се замислимо о томе?

Старац Илија: Сматрам, и многи сматрају да је то био најефикаснији метод, монархија. То није да, на пример, исти тај Цар буде диктатор. Императори су увек уз себе имали саветнике, Сенат, Синод... Они нису управљали као наши владари-„њега можете стрељати, овај може да се убије, онај може да се убије, попут царске породице, без суда и истраге“. Увек је постојала сагласност, сагласност у одлукама, и уколико је било неког деловања, увек се, пре свега, ослањало на Свето Писмо. Наш закон се, пре свега, заснивао на Светом Писму. Може се рећи да је била симфонија, то јест и Црква, и држава и Цар или Император – сви су деловали заједно и управљали по Светом Писму. Није било тога да произвољно неког стрељају. Неко ништа лоше није урадио, говорио је за веру и за веру би га стрељали..Био је свештеник, без кривичних дела, значи просто одлуком тројке или како већ би решили да га стрељају...

- Батјушка, а шта мислите, да ли је могуће да се у некој ближој будућности обнови монархија у Русији?

Старац Илија: Па, могуће би било, наравно, да нас нису толико обрађивали – читавих сто година, обрађивали комунизмом, дресирали...Видите колико гладовања, а колико су они починили у Русији. Обећавали су да ће направити рај на земљи, али где је тај рај, где је он за сто година? Колико несрећа, колико беде, рушења које је народ преживео... Не треба далеко да идем – дека и бака су ми умрли од глади. Тај њихов рај...

-А где сте Ви живели?

Старац Илија: није то Север, ни Исток, то је богата Орловска земља, област.

- Хвала батјушка. Ево, не могу, а да не питам – сада је време Поста, реците, шта за Вас значи пост, и колико се Ваш живот у време Поста разликује од обичног живота?

Старац Илија: Како рећи, пост је, наравно, суздржање. Сам Господ је постио 40 дана, Мојсеј је постио два пута по 40 дана, могу да наведем многе примере. Имамо сада водич кроз Велики Пост, изузетна књига, само што сам почео да је читам. Потребно је човеку да се суздржава, схвата да је као Адам – треба одређени напор да улаже у своје духовно расположење, како у њему не би била разузданост која је свугде присутна. И молитве – тако да је Пост потребан, и врло важан, наравно...

-Шта бисте пожелели свима који сада посте?

Старец Илий: Да се суздржавају. Пост је за здраве, наравно. То су већ крајњи случајеви... ако се неко тако, у потпуности суздржава, а болестан је... А тако, можемо рећи да за болесне пост није обавезан. Болестан човек може да разуме смисао Поста, у нечему да се суздржава, неким делом. За болесне може бити блажи режим, а иначе је јасно да је пост убиство страсти, а не самоубиство. Болесни не смеју бити ригорозни.

- Батјушка, молио бих благослов за себе и за канал, на добра дела.

Старац Илија: Бог да благослови. Господе, помози. Свима је речено да познају Бога и да дођу у познање истине. Како би се спасли. Најважније у животу је душа човека и наравно, да не погинемо духовно. Надам се да желите да будете у цркви хришћанској, православној, и желите да спасете најважније – душу. Како је Господ говорио: тражите пре свега Царство Небеско. Да познате једину истину – Бога који је живот вечни.

Православље
Схиархимандрит Илија (Ноздрин)
Са руског Ива Бендеља
ТВ канал «Царьград»


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Дарко Младић: Данас је свет потпуно другачији и имамо наду

2017-12-05 16:53:25

На конференцији за штампу Комитета Државне думе Русије за одбрану генерала Ратка Младића, која је одржана у Москви у организацији новинске агенције „Росија севодња“ говорили су члан Комитета,...

РТ: Кривити Русију за све је лудило - Оливер Стоун

2017-11-30 10:41:52

Извор: Восток / РТ Како САД настављају да оптужују Русију за наводно мешање на  председничким изборима у САД-у, РТ је разговарао са редитељем Оливером Стоном о константном...

„Мислили смо да смо 90-тих завшрили посао на Балкану“

2017-11-27 22:22:36

Преносимо у целости интервју потпредседника Атлантског савета Дејмона Вилсона за Глас Америке у којем говори о новом плану САД за Балкан, односно већем, како војном, тако и...

Шеф МУП-а ЛНР о дешавањима у Луганску: Уклањање агената и диверзаната украјинских служби

2017-11-23 12:18:56

Шеф Министарства унутрашњих послова Луганске Народне Републике Игор Корнет одржао је конференцију за новинаре у главном граду републике, где је одговорио на главна питања о томе...

Лукић: Одбрана успела током суђења да побије главне елементе оптужнице

2017-11-22 07:35:42

Хашки трибунал саопштиће првостепену пресуду некадашњем врховном команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу који се терети за геноцид над муслиманима и друге ратне злочине. Изрицање...

Дарко Младић: Наш задатак је да спасимо живот генерала Младића

2017-11-20 18:03:05

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, пре изрицања пресуде 22. новембра, говорио је о пристрасности судија Међународног кривичног суда за бившу Југославију, здрављу свог оца, мишљењу...

Дарко Младић: Ратко је симбол борбе малог народа против осиљених моћника да завладају светом

2017-11-16 20:42:12

Очигледна је намера да се мој отац осуди по сваку цену и болестан ако треба, само да се сакрије незаконито и несавесно понашање особља Хашког трибунала....

Др Рудолф Хензел: НАТО је свесно и вољно починио геноцид у Србији

2017-11-13 10:34:31

Бoмбардовање Југославије 1999. године означило је прекретницу у НАТО стратегији. Алијанса је напустила одбрамбену идеју под чијом је заставом формирана, и од тада води агресивну, офанзивну,...

Многима смета што ће Русија увек помагати Србији

2017-11-11 16:20:54

У Српско-руском хуманитарном центру у Нишу тренутно има 24 спасиоца, 12 са српске и 12 са руске стране

Проф. др Драган Станић: Окупатори Срба увек су прво ударали на ћирилицу

2017-11-06 10:56:41

Председник Матице српске и члан тима који ће писати Декларацију о опстанку Срба: Никако не смемо да дозволимо да нас гурају у правцу сметлишта историје, где је све допуштено

rt intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли мислите да би требало подићи споменик Слободану Милошевићу у Београду?Фото дана Облици и боје

Облици и боје