Трибунал је на свој списак ставио цео војни и политички врх Србије и Републике Српске

Објављено: 05.11.2017.год.


Почетак трећег миленијума на пољу међународног кривичног права обележио је Хашки трибунал, који је после 24 године рада и деловања исто то право и урушио.

Пошто је обавио поверене му задатке, суд у Хагу ће после изрицања пресуде српском генералу Ратку Младићу 22. новембра, на Светог Николу, једну од највећих српских слава, 19. децембра, одржати званичну церемонију затварања утаначену иначе зa 31. децембaр.

О најконтроверзнијем суду у историји, који је по оцени многих учесника у његовом раду пре свега требало да испуни задати налог – да окриви српску страну у сукобима током последњих ратова на подручју бивше Југославије, и тако Србима наметне колективну кривицу, за „Печат“ говори београдски адвокат Горан Петронијевић, члан тима за одбрану бившег председника Републике Српске др Радована Караџића (против кога је судија Теодор Мерон у Хашком трибуналу покренуо истрагу због, како је писала „Политика“, непоштовања суда!).

Адвокат Горан Петронијевић подсећа да је Међународни суд за кривично гоњење особа одговорних за тешка кршења међународног хуманитарног права почињена на територији бивше Југославије од 1991. године (што је званични назив Хашког трибунала) или Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) формиран од стране Савета безбедности Уједињених нација резолуцијом 827, 25. маја 1993. године.

– Истом резолуцијом усвојен је и статут трибунала који уједно представља и оснивачки акт. Од свог оснивања, па надаље, основна резолуција 827 мењана је у више наврата, и то укупно девет пута почев од 1998. до 2004. године. Хашки трибунал основан је са првенственим циљем испуњења универзалног принципа индивидуалне кривичне одговорности лица одговорних за кршење међународног кривичног права и правила ратовања, у првој фази, а у другој фази стварањa услова за помирење између народа и етничких група које су учествовале на територији бивше Југославије у периоду од 1991. па надаље.

Један од суштинских приговора правних експерата након оснивања Хашког трибунала је управо начин његовог оснивања. Наиме, Хашки трибунал је основан резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација без учешћа и посебне одлуке највишег представничког тела, Генералне скупштине Уједињених нација.

Овакав начин оснивања суда представља нарушавање универзалног принципа одлучивања приликом формирања судских институција. Ово је јединствен пример да је суд осниван одлуком извршног, а не представничког органа.

Многи правни експерти су након оснивања изразили резерву у могућност објективног рада и испуњења циљева оснивања Хашког трибунала баш из ових разлога, наводећи да се оваква парасудска институција, која се оснива одлуком извршног органа, може лако контролисати и злоупотребити од стране политичких праваца који диктирају радом извршног органа.

Ово се, нажалост, и обистинило што се може видети кроз читав рад Хашког трибунала и његову непринципијелну примену правних правила и правних стандарда. Овакво понашање је довело до доношења бројних нелогичних одлука у чијој основи је низ недоречених, непрецизних и нетачних чињеница које претендују да у будућности постану „историјска истина“.

Дугогодишња указивања на утицај водећих међународних политичких фактора на рад трибунала нису дала видљиве резултате већ су сва настојања да се укаже на овакву врсту деформације рада трибунала проглашавана теоријом завере.

Све аргументоване и стручне критике на рад Хашког трибунала нису оставиле озбиљнијег трага на нарушавање кредибилитета ове парасудске институције, али су ипак биле фактор који је подстицао међународну стручну јавност на размишљање и све озбиљнију опсервацију рада трибунала. И како то најчешће бива, тврђава која не може да се освоји извана, зарушава се изнутра.

Дански судија Фредерик Харкоф је у свом драматичном писму које је упутио свим судијама Хашког трибунала написао: „Хашки суд не дели правду већ спроводи политичке одлуке!“.

Харкоф је у свом писму упозорио на утицај америчке обавештајне службе на рад трибунала, а посебно преко његових истакнутих судија и председника највише оличеног у лику судије Теодора Мерона.

„Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге како би се у појединим случајевима доносиле ослобађајуће пресуде по налогу америчке амбасаде.“

После афере писма судије Харкофа ништа више није било исто, цео свет је, па и стручна јавност, у потпуно другом светлу посматрао рад Хашког трибунала. Завеса је пала, позорница Хашког трибунала је постала видљива свима, а одлуке које су доношене сагледаване су на потпуно другачији начин.

Фредерик Харкхоф

Тада су почеле озбиљније расправе и о примени накарадног облика одговорности означеног као заједнички криминални подухват „Joint Criminal Еnterprise“, који је за потребе рада Хашког трибунала преузет из енглеског законодавства.

Овај накарадни облик одговорности је у пракси рада трибунала у 90 одсто случајева примењиван на Србе оптужене пред Хашким трибуналом. Облик одговорности који подразумева потпуну негацију индивидуалне кривичне одговорности, објективизацију кривице до степена колективне одговорности.

Очигледно је да циљ рада Хашког трибунала није била примена универзалног правила о забрањености злочина и нужности кажњавања починилаца већ „покривање“ једног дела међународне заједнице који је изазвао сукобе на територији бивше Југославије са циљем њеног растурања и пребацивање кривице за свој злочин против мира на целокупан српски народ. Дакле, пред Хашким трибуналом није више било важно да ли си извршио неки злочин, већ да је тај злочин извршен од стране Срба.

На овај начин је у потпуности оправдан афоризам: „Презумција невиности пред Хашким трибуналом гласи: Свако је невин док се не докаже да је Србин.“

Енглези су заједнички злочиначки подухват у своје законодавство увели 1984. године, а укинули га 2016. године. Можда мало чудно, али изгледа као да је овај облик одговорности у империјалним плановима Енглеске направљен и постојао само онолико дуго колико је требало да се суди Србима.

Овакав рад трибунала највидљивији је у статистичким подацима о броју Срба против којих је вођен поступак у односу на остале и броју и висини изречених казни оптуженима српске националности.

Свако чудо за три дана! Неусмњиво да је Хашки трибунал „мало“ дуже потрајао од ова симболична три дана, и ево пуних 25 година.

На крају рада сваке институције, а и живота сваке индивидуе, сумира се резултат његовог рада. За неке народ каже „Имао се рашта и родити“, за друге „Боље да се није ни родио“. Рад и постојање Хашког трибунала га сврставају у ове друге.

Неподељено је мишљење у целокупној стручној међународној јавности да Хашки трибунал није остварио ни изблиза ниједан од његових циљева због којих је основан. Напротив! Својим одлукама неретко је продубљивао јаз између бивших зараћених страна на територији бивше Југославије, а могућност помирења на Балкану чинио удаљенијом. Универзалност злочина и казне извитоперио је до апсурда.

И, како нестаде Срба у Хашком затвору, нестаде и трибунала. Немају коме да суде јер 22. новембра изриче се првостепена пресуда српском генералу Ратку Младићу, окончава се суђење Станишићу и Симатовићу, и после тога Хашки трибунал престаје са радом.

Остаје резидуални механизам – октроисани Хашки трибунал другог степена, који би требало да одлучује о жалбама на пресуду председнику Караџићу и ове две пресуде које нису донете.

Све у свему, Хашки трибунал ће остати забележен у историји као симбол доминације политике над правом, насиља над правдом и геноцида над истом. Хашки трибунал неће се ни затворити, а већ ће почети веома озбиљна правна и историјска преиспитавања, не само његовог рада већ и чињеница утврђених током поступака.

Иза тога, надам се, следи и испитивање макар историјске одговорности оних који су га створили, подржавали га и усмеравали његове одлуке. Рад Хашког трибунала биће означен као веома озбиљна ретроградна појава у развоју међународног кривичног праваУ Хашком трибуналу оптужено је 161 лице од којих су 108 Срби, дакле - натполовична већина, а осуђено их је 63.

Сабране казне затвора за Србе премашују хиљаду година.

Чак 14 осуђених, на челу са председником Слободаном Милошевићем, умрли су пре изрицања пресуде. Тренутно су у Хагу бивши председник РС др Радован Караџић, првостепено осуђен на 40 година робије и сада је у току жалбени поступак, и генерал Ратко Младић, који чека првостепену пресуду, а тамо су враћени и Јовица Станишић и Франко Симатовић.

Трибунал је на списак тражених ставио цео војни и политички врх Србије и Републике Српске, док су из других република бивше СФРЈ у Хаг доспевале углавном вође паравојних и терористичких организација који су оптуживани за нешто што нису урадили па пуштани на слободу – Орић, Харадинај, Готовина, Маркач и многи други, који су из Хага изашли као невини упркос несумњиво почињеним злочинима.

Факти, Печат


Кључне речи:

loading...
Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Чепурин: Срби и Руси су двострука браћа

2019-01-17 08:18:04

Редовност сусрета председника Русије и Србије показатељ је добрих односа две земље, оценио је у интервјуу за РТС руски амбасадор у Београду Александар Чепурин. Иако кажу да су сви људи браћа, ипак су Руси и Срби и истог порекла и исте вере и имају заједничку славну историју – дакле, Срби и Руси су двострука браћа, каже амбасадор Чепурин.

Путин: На Балкану имамо много пријатеља, али Србија је наш стратешки партнер

2019-01-16 08:49:02

На Балкану имамо много пријатеља, али Србија је наш стратешки партнер. Поштујемо курс приступања ЕУ који је изабрало српско руководство, за разлику од западних партнера не...

Путин: Озбиљан дестабилизирајући фактор на Балкану политика САД-а и неких западних земаља

2019-01-15 22:25:41

Политика Сједињених Држава и Запада за учвршћивање њихове доминације на Балкану је дестабилизирајући фактор за регион, изјавио је председник Владимир Путин, уочи посете Србији "Ако говоримо о...

Ковић: Верујем да би управо на Косову и Метохији могло да отпочне буђење, отрежњење српског народа из вековног мамурлука

2019-01-13 13:55:26

Професор Милош Ковић у новогодишњем интервјуу говорио је о студентској посети Космету, полажају Срба на Косову и Метохији, и на који начин и како требају Срби да се боре за...

Иринеј: Жеља за проширење Албаније на рачун Срба и Србије, мислим да не може никада бити прихваћена

2019-01-06 12:08:23

Српски патријарх Иринеј изјавио је да је, „ради некаквих интереса, Албанија је данас постала миљеник многих држава, и Америке и великим делом Европе“ и да заједно...

Владика Јоаникије: Украјинизација Црне Горе узима маха

2019-01-04 14:58:58

Што се тиче Православне цркве, којој припада највећи број вјерника и грађана Црне Горе, са њом држава није водила искрени дијалог него је хтјела да јој наметне закон који је ригиднији од закона из доба комунистичке диктатуре

Чепурин: Заштитити интересе Русије и Србије, а не задовољавати интересе Запада

2019-01-02 14:19:22

Русија остаје поуздан партнер Србије, поручио је амбасадор Александар Чепурин уочи посете шефа руске државе Србији и додо да „Путинова реч стоји као тврђава“, парафразирајући речи...

НАТО: У јуну ће бити 20. година од нашег доласка на Косово и почетка новог периода мира

2019-01-02 07:50:41

Новопостављени командант Кфора (НАТО) Лоренцо Д′Адарио изјавио је да засад нема индикација да би могло да се понови нешто слично ономе из 2004. године. Те године се догодило...

Епископ бачки Иринеј: Отимачима и окупационим управљачима Косова и Метохије Србија мора да ускрати свој пристанак на њихово недело

2019-01-01 11:40:44

Епископ бачки Иринеј изјавио је да је Српска православна црква против сваког конфликта, али да отимачима и окупационим управљачима Косова и Метохије Србија мора да ускрати...

Српски пилот авиона МиГ-29: Ми и Руси препознајемо једни друге по братском сјају у очима

2018-12-28 16:45:56

Пуковник Бране Крњајић, начелник штаба 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије, пилот и наставник летења на ловачком авиону Миг-29 у ексклузивном интервјуу за Russia Beyond говори о...

rt intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Ловозерово

Ловозерово