Вилијем Енгдал: Каталонску независност погурао је Вашингтон

Објављено: 18.10.2017.год.
Вилијем Енгдал, фото: Новости

Америчко-немачки геополитичар о догађајима у шпанији, Косову и борби великих сила: Уласком у НАТО постали бисте војни противник вашег природног савезника Русије


Догађаји у Каталонији нису настали из пуке жеље за самосталношћу те шпанске регије. Кључне каталонске политичаре притискају невладине организације које финансирају САД, укључујући и оне Сорошеве. Циљ Вашингтона је да развија хаос у ЕУ јер САД пролазе кроз своју највећу кризу још од 1789. године. ЕУ све више личи на некадашњи Политбиро Брежњева који издаје наређења, а не на заједницу суверених држава које сарађују на обострану корист - намеће својим чланицама подређени однос, а то, генерално, није добро за Европу ни за цело човечанство - поручује у ексклузивном интервју "Новостима" Фредерик Вилијам Енгдал (72), угледни америчко-немачки независни аутор, новинар, истраживач геостратешких економских питања и добар познавалац историје Балкана.

* Да ли би отцепљење Каталоније могло да подстакне и неке друге регије у Европи да пођу истим путем?


- Сепаратистичким осећањима манипулише се споља, исто као када је Вашингтон манипулисао распадом Југославије, почевши од захтева ММФ-а 1989. године. Основни проблем држава ЕУ је економија. Брисел и Берлин су изразито лоше управљали финансијском кризом 2007-2008. године и каснијом еврокризом око Грчке, Португалије и Шпаније. Велике банке ЕУ нису очишћене од токсичних дугова. Погледајте италијанске банке и чињеницу да је Марио Драги, шеф Европске централне банке, Италијан и да изричито чини све да подржи банкротиране италијанске банке. Банке Француске многе су платежно несолвентне, као и шпанске банке. Ни некада моћна Дојче банка више није стабилна. Финансијску политику ЕУ диктирају велике банке, оне што су "превелике да би пропале" и управо то уништава економију ЕУ.

* У Србији су с негодовањем дочекане изјаве представника ЕУ да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити, између осталог и зато што је Шпанија чланица ЕУ...


- Коментари ЕУ о Каталонији и Косову су, са тачке гледишта међународног права, безначајни. Косово је незаконито проглашено независним од стране Америке а један од главних разлога су криминалне интервенције ЦИА и америчке владе крајем 90-их година, када је Вашингтон био одлучан у својој намери да уништи Србију као суверен и одржив политички ентитет. ЦИА је организовала Тачијев ОВК, који је окупио косовску мафију за међународну трговину наркотицима. То су документовале и немачке обавештајне службе. Мадлен Олбрајт и вашингтонска администрација инсистирали су на независном Косову како би изградили своју огромну војну базу за контролу Балкана и Блиског истока и да спрече ЕУ да развије мимо НАТО-а свој независни одбрамбени стуб на основу Мастрихтског уговора из 1993. године.

* Из ЕУ Србији стижу све отворенији захтеви да призна независност Косова. Шта би, по вашем мишљењу, српска влада требало да уради ако буде приморана да бира - ЕУ или Косово?

- Ужасно тежак избор. Ја бих то назвао избором између два зла јер ЕУ није рај, а Косово је у овом тренутку центар организованог криминала. Светски моћници наставиће политички притисак на Србију и друге мале земље, али на њих не треба гледати са страхопоштовањем. Свака нација, макар бројчано и најмања, треба да се бори за свој опстанак и очување идентитета. Србија ће опстати, ви сте морално поштена, издржљива и упорна нација. Треба да будете искрени у односима са корумпираном ЕУ и да продубљујете везе са Русијом и евроазијским земљама Шангајске организације за сарадњу, укључујући Кину. Ту лежи позитивна будућност и Србије и Европе.

* Постоје и притисци за улазак Србије у НАТО, што Русија не подржава. Како ће се ова "борба" великих сила за доминацију над Балканом развијати у наредном периоду?

- Притисак за улазак у НАТО за Србију, по мом мишљењу, нема превише смисла, али много више има за пропали хегемон, САД. Ако желите жртвовати српски национални интерес и ваше људе на олтару НАТО-а, то је ваша одлука, наравно. Али,то би вас учинило војним противником вашем најснажнијем природном савезнику Русији и уједно спречило да Србија учествује у једном од најперспективнијих економских пројеката у евроазијској иницијативи коју је започела Кина.

* Како оцењујете понашање Турске и председника Ердогана који има велики утицај на муслимански део БиХ, у Призрену, на Косову, пре неколико година рекао је да је Турска - Косово и Косово - Турска, а ових дана током посете Србији нуди инвестиције?


- Питање турских будућих потеза на Балкану могло би да буде решено између Путина и Ердогана. Турској је Русија потребнија више него узбуркана БиХ.

* Како разумете досадашње потезе председника Трампа?


- Не могу да кажем да оставља утисак мудрог политичара. Погледајте његов кабинет - Волстрит и четири генерала војног индустријског комплекса покрећу цео шоу. Они повлаче све потезе. Трампу преостаје само да "твитује". Он је патетична фигура која срозава функцију председника САД. У његовим рукама америчка политика је непредвидљива. Све то заједно одаје врло тужну слику Америке.

* Економске санкције САД и ЕУ против Русије и даље су на снази. Ко ће први попустити?


- Највећи губитник је ЕУ, која је изгубила више од 100 милијарди долара у трговини са Русијом. С друге стране, Путин је на санкције одговорио окретањем ка новим тржиштима према Истоку - Кини, Азији, БРИКС-у, Шангајској организацији за сарадњу, а недавно и ка Блиском истоку, укључујући и изузетно значајну Турску, па чак и Саудијску Арабију. То је показатељ да су америчке санкције велики пропуст јер су, практично, подстакле Русију да изгради алтернативу долару. Амерички трезор, по свему судећи, има погрешну информацију да је Америка и даље светски економски гигант. У ствари, она је хегемон у банкротству и пада великом брзином.

* Какве потешкоће предвиђате новој влади Немачке?


- Коалиција Меркелове направила је фаталну грешку отварањем врата избеглицама без контроле, плаћајући им све трошкове. Многи Немци су то видели и ван себе су од беса. Десила се експлозија злочина, силовања и Немце је то забринуло. Нема контроле над ИД или другим терористима који долазе. Зато је партија Меркелове, ЦДУ, прошлог месеца на изборима остварила најслабије резултате још од 1948. године. Сада Меркелова покушава да покаже храбро лице у изборној катастрофи, али мислим да је њена харизма нестала, а лидер без харизме није прави лидер.

* После неколико врло успешних књига које сте објавили у нашем региону, припремате свој први наслов за читаоце у Србији. Која је тематика?

- Књига открива све о досад неиспричаој причи о томе како су ЦИА и америчка влада у Реганово време започеле стварање "демократије" помоћу невладиних организација које су постале продужена рука ЦИА. У књизи је документован невероватан историјски почетак са Националном задужбином за демократију, прво у Пољској, уз помоћ америчког савезника папе Јована Павла Другог, да би се подстакао Независни самоуправни синдикат "Солидарност". Пишем и како су распоређене америчке невладине организације у Украјини, уз подршку Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша, посебно у Русији, где су већински котролисали Јељцинову владу све до појаве Путина који је Русију обновио. Зато одређени кругови САД данас мрзе Путина. Књига открива и како је ЦИА распарчала Југославију присилним путем под Бушом и касније Клинтоном, финансирајући рат и хранећи га. Пишем и о томе како су исте америчке невладине организације покушале 1989. године уништити владавину кинеске комунистичке партије злоупотребљавајући студенске протесте. Књига документује како су исте невладине организације креирале "арапско пролеће" и покушале срушити Асада у Сирији. То је прича која хитно мора бити позната. Зато сам је и написао. Енглески наслов гласи: "Manifest Destiny: The Seduction of Voluntary Vassaldom".

СОРОШ, ЦИА И "МИСИЈА" "ОТПОРА"


* НЕДАВНО сте објавили врло занимљив текст "The Dishonest Career of the Remarkable Srdja Popovic" у којем објашњавате како су Поповић и "Отпор" уз подршку ЦИA произвели петооктобарску револуцију у Србији 2000. године, коју су финансирали Сорош и Влада САД. Тврдите и да сличну "операцију" покушава да спроведе у Будимпешти против мађарског премијера Орбана?


- Операцију "Отпор" Срђе Поповића против Милошевића финансирао је амерички Стејт департмент десетинама милиона долара, као и ЦИА и њихове "приватне" невладине организације. То су открили и амерички медији попут "Вашингтон поста". Вођа операције "Отпор" је био амерички амбасадор у Београду, Ричард Мајлс. "Отпор" су обучавале америчке невладине организације Пентагона, попут Института "Алберт Ајнштајн" Џина Шарпа, они су осмислили симбол стиснуте песнице и обезбедили су 5.000 спрејева за прскање симбола "Отпора" широм Србије. Такође су обезбедили и посматраче које су финансирале САД. Од тада је Поповић постао глобалан са својим америчким моделом промене, ЦАНВАС (Центар за примењене ненасилне акције и стратегије), који се беспоштедно представља као невини доброчинитељ, а заправо ради у земљама у којима ЦИА жели да се реши некооперативних режима.

Јованка Симић,
Новости


Кључне речи:

loading...
Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Путин: На Балкану имамо много пријатеља, али Србија је наш стратешки партнер

2019-01-16 08:49:02

На Балкану имамо много пријатеља, али Србија је наш стратешки партнер. Поштујемо курс приступања ЕУ који је изабрало српско руководство, за разлику од западних партнера не...

Путин: Озбиљан дестабилизирајући фактор на Балкану политика САД-а и неких западних земаља

2019-01-15 22:25:41

Политика Сједињених Држава и Запада за учвршћивање њихове доминације на Балкану је дестабилизирајући фактор за регион, изјавио је председник Владимир Путин, уочи посете Србији "Ако говоримо о...

Ковић: Верујем да би управо на Косову и Метохији могло да отпочне буђење, отрежњење српског народа из вековног мамурлука

2019-01-13 13:55:26

Професор Милош Ковић у новогодишњем интервјуу говорио је о студентској посети Космету, полажају Срба на Косову и Метохији, и на који начин и како требају Срби да се боре за...

Иринеј: Жеља за проширење Албаније на рачун Срба и Србије, мислим да не може никада бити прихваћена

2019-01-06 12:08:23

Српски патријарх Иринеј изјавио је да је, „ради некаквих интереса, Албанија је данас постала миљеник многих држава, и Америке и великим делом Европе“ и да заједно...

Владика Јоаникије: Украјинизација Црне Горе узима маха

2019-01-04 14:58:58

Што се тиче Православне цркве, којој припада највећи број вјерника и грађана Црне Горе, са њом држава није водила искрени дијалог него је хтјела да јој наметне закон који је ригиднији од закона из доба комунистичке диктатуре

Чепурин: Заштитити интересе Русије и Србије, а не задовољавати интересе Запада

2019-01-02 14:19:22

Русија остаје поуздан партнер Србије, поручио је амбасадор Александар Чепурин уочи посете шефа руске државе Србији и додо да „Путинова реч стоји као тврђава“, парафразирајући речи...

НАТО: У јуну ће бити 20. година од нашег доласка на Косово и почетка новог периода мира

2019-01-02 07:50:41

Новопостављени командант Кфора (НАТО) Лоренцо Д′Адарио изјавио је да засад нема индикација да би могло да се понови нешто слично ономе из 2004. године. Те године се догодило...

Епископ бачки Иринеј: Отимачима и окупационим управљачима Косова и Метохије Србија мора да ускрати свој пристанак на њихово недело

2019-01-01 11:40:44

Епископ бачки Иринеј изјавио је да је Српска православна црква против сваког конфликта, али да отимачима и окупационим управљачима Косова и Метохије Србија мора да ускрати...

Српски пилот авиона МиГ-29: Ми и Руси препознајемо једни друге по братском сјају у очима

2018-12-28 16:45:56

Пуковник Бране Крњајић, начелник штаба 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије, пилот и наставник летења на ловачком авиону Миг-29 у ексклузивном интервјуу за Russia Beyond говори о...

РТ: „Нећемо ратовати с Украјином, обећавам“: Један од најжустријих интервјуа у каријери Лаврова?

2018-12-24 23:28:14

  Извор: Восток / РТ После 14 година рада, руски министар спољних послова вероватно је чуо свако питање. Али онда су га питали да ли Русија треба да сруши Катинско ратно...

rt intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: