Генерал Новак Ђукић: Хаг крије терористе са Тузланске капије

Објављено: 03.07.2017.год.
фото: trebinjelive.info
Бивши начелник Генералштава ВРС први пут о својој судбини, масакру из маја 1995, захтеву Сарајева за изручење, трибуналу, извештају страних експерата...


Експертиза догађаја са "Тузланске капије" из 25. маја 1995. године, када је у експлозији симултано активираних мина погинула 71 особа, а рањено њих 240, доказује да сам невин. Експертски налаз моје одбране рађен је три године, а готово 400 стручњака је егзактно и необориво установило да покољ у Тузли није могла да изазове граната топа од 130 милиметара. Ово стручно мишљење су потписали овлашћени судски вештаци, експерти из Француске, Чешке, Израела и најстручнија особа у региону источне Европе, наш генерал Илија Бранковић.

Говори овако, ексклузивно за "Новости", генерал Новак Ђукић, некадашњи начелник Генералштаба Војске Републике Српске, који од 2010. води дивовску борбу против неправде оличене у босанском и хашком правосуђу.

Упркос новим доказима и материјалним чињеницама да на "Тузланској капији" није експлодирала топовска граната, Сарајево преко Сержа Брамерца притиска Београд да га упути на издржавање казне у БиХ. Истовремено, како у првом појављивању у јавности од 2007. указује генерал Ђукић, Сарајево Вишем суду у Београду одбија да достави судске списе његовог предмета, правдајући се тиме да их нема.

- На полигону у Никинцима изграђена је реплика трга "Тузланска капија" у размери 1:1. Извршен је 31 опит, од чега 19 са гранатом од 130 милиметара и 12 са експлозивом који је детониран тачно онако како је то утврђено на суђењу у Сарајеву - подсећа генерал Ђукић.

- Сви огледи и сва дејства пројектила су снимана најбржим камерама данашњице и не постоји проценат могућности да је топовска граната убила те људе. Велики број жртава са "Капије", које искрено жалим, погођен је парчадима из неколико праваца. 

РЕВИЗИЈА
Почетком године, Суду БиХ поднео сам захтев за обнову поступка, али су то они експресно одбили. Искористио сам право жалбе, али из Сарајева поново долази одговор да имају довољно доказа о томе да сам наредио отварање топовске ватре на трг пун људи и да од ревизије нема ништа.

* Коме су све достављени налази?

- На 15 адреса у држави је отишао налаз о догађајима на "Капији", у исто време када је послат и Суду БиХ. Уз захтев за ревизију поступка, Сарајеву смо упутили све видео и друге доказе са реконструкције, а све то је добио и Серж Брамерц, тужилац у Хагу. Из Србије нам се нико није јавио да каже да је добио "пошту", али јесте хашки тужилац. Написао је да треба да се жалим пошто издржим казну!

* Откуд Брамерц "у причи", када је Хаг одбио да суди у вашем предмету?

- Ова експертиза указује на то да се у Тузли догодио терористички напад на цивиле, и мислили смо да би то требало да занима Брамерца. Он је реговао и хитно је допутовао у Сарајево, па у Београд. Међутим, од нашег Вишег суда он је тражио да призна сарајевску пресуду и да ме пребаци у БиХ на издржавање казне, према споразуму о сарадњи двеју држава.

* Како је Виши суд реговао?

- Суд у Србији, без обзира на споразум о сарадњи, мора да провери да ли је суђење у Сарајеву било у складу с правосудним прописима и стандардима, и од самог почетка они то покушавају да учине. Преко београдског суда тражени су списи мог предмета из БиХ, али никада их нису послали. Конкретно, тражили смо обдукционе налазе жртава, извештаје с реконструкције догађаја, затим гелере који су посејали смрт... И добили одговор да сарајевски суд није у поседу ове документације!

* На основу чега се Сарајево нада да бисте могли да будете изручени?

- То је питање за њих и Трибунал. Од 2010. године, из петних жила радим на томе да докажем своју невиност и невиност народа из ког потичем. Људи су препознали идеју и данас поименце могу да набројим најмање 1.000 мојих колега, бивших војника и цивила, који су на истом послу са мном. Нећу да говорим о онима који добровољно уплаћују новац у фондацију која носи моје име, а од којег је урађено вештачење "Капије". Вештачење треба да се ради и за Маркале, Рачак и много других Рачака.

 

ГЕНЕРАЛОВ РАТ
Генерал Новак Ђукић ухапшен је 7. новембра 2007. под оптужбом да је наредио топовском воду са Озрена да гађа Тузлу 25. маја 1995. Претходно, предмет "Капија" Хашко тужилаштво није прихватило да процесуира, упркос огромном броју жртава. Генерал је осуђен 2008. на 25 година робије, на суђењу на коме није имао право чак ни да користи персонални рачунар како би остварио увид у документа оптужбе. Ослобођен је 2014, пошто је суд у Стразбуру установио да су сарајевски судови Србима судили по строжим законима. Од 2010. траје "његов рат".

* Кажу да ваш ратни пут има везе с вашом поратном судбином!

- Цео рат сам провео на Озрену, и знам да сам се много замерио спонзорима Алијине државе. Моји војници четири године су бранили 176 километара фронта опкољени Другим и Трећим корпусом Армије БиХ. Само у два километра имали смо излаз ка Добоју. За то време на нас је јуришало и неколико хиљада муџахедина и на нама су сломили зубе септембра 1995.

* За недела муџахедина нико није одговарао, јер, наводно, не зна се ко им је командовао.

- Командовао је Изетбеговић преко својих команданата. Лично је долазио у Возућу... У више наврата слушао сам са друге стране фронта како ми муџахедини убијају заробљене војнике, како им ритуално секу главе и набијају их на колац. Гледао сам то и својим очима и водио војску у контраофанзиве, да им тела макар спасемо. На Озрену је остало њих 1.700...

* О "Тузланској капији" недавно је снимљен филм, а пре неколико дана светлост је угледала и књига "Диверзија на Тузланској капији".

- Осећам потребу да оставим траг свом народу о томе шта се заиста збивало у БиХ. Помажу ми драги пријатељи који разумеју шта нам се догађало и шта нам се догађа. Миран сам и спокојан, чист према себи, породици и народу коме припадам. Невин сам. Нисам злочинац и монструм који би убијао младеж ма ког народа на свету.

* Шта даље?

- Као грађанин ове државе очекујем да ме заштити, да заштити моја елементарна грађанска и људска права, односно право на фер суђење. Институције Србије учиниле су много. Уступили су нам све расположиве капацитете да се изведу оволики силни опити, на чему сам захвалан. Од власти Србије најмање што очекујем јесте да истраје на правичности.

Драгтан Вујичић,
Новости

 


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Јовановић: Није чудно што Путин упорно помиње Резолуцију 1244

2018-02-19 18:30:35

"Резолуција 1244 има тежину одлука Бечког и Берлинског конгреса"

Мајор Деки за Восток: НАТО је терористичка организација

2018-02-13 19:33:07

Дејан Берић Деки, Србин, добровољац, мајор Војске Доњецке Народне Републике, најодликованији борац и најомиљенији "странац" у ДНР-у. С друге стране, по другима, углавном западним медијима и...

Милош Биковић: Српска и руска застава су сличне, и какогод се окрену, остају наше заставе

2018-02-11 15:19:27

"Српска и руска застава су сличне, и кад са запада дувају јаки ветрови она се вијори, пркоси и некад се окрене наопачке... али и даље и...

Милош Биковић о филму „Балканска линија“: Руси имају осећај кривице да нису заштитили Србију у 1999.

2018-02-10 15:59:33

Познати српски глумац тумачи улогу у филму „Балканска линија“ руског редитеља Андреја Волгина. У ексклузивном интервјуу за Russia Beyond Милош Биковић је испричао дописници Катарини Лане...

„Рат снајпериста“ - победник Лондонског независног филмског фестивала

2018-02-09 23:22:19

Документарни филм "Рат снајпериста", аутора Олге Шехтер, победник је Лондонског независног филмског фестивала. Филм је посвећен једној особи - српском добровољцу, мајору Дејану Берићу Декију у редовима...

Поклонска: Србија је прва земља коју ћу посетити јер су и моји преци из Србије

2018-01-28 13:25:34

У Сједињеним Државама 29. јануара ће се објавити такозвани извештај Кремља - верује се да су на списку особе блиске руском руководству, а које би могле...

Ју Хуа : Запад нам диктира живот пун предрасуда

2018-01-28 07:29:21

Кинески романописац у беседи усред Вишеграда. У праву је Хандке, на њихове лажи ићи контранападом. Истина се носи као капут, одбацује ради ниских циљева

Кустурица одговарао на питања руске деце: Имам више „ожиљака“ у глави него на телу

2018-01-27 08:32:30

Портал Russia Beyond на српском језику помогао је ђацима и можда будућим новинарима да поставе питања чувеном српском редитељу Емиру Кустурици. Шта је од тога испало...

Брамерц: Позвао ме шеф кабинета председника Србије и рекао да одмах долази

2018-01-25 18:25:36

Печат објављује превод разговора који је новинар немачког недељника Цајт водио с главним тужиоцем Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу. Разговор је био објављен у броју од 11. јануара 2018.

Лавров: Русија се окривљује свуда, а Србија за све што се дешава на Балкану

2018-01-24 12:58:51

Што више Москва инсистира на томе да Српско-руски центар у Нишу служи само за гашење пожара, то се на Западу све више распламсавају сумње да Кремљ...

rt intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Јутро

Јутро