Сусрет са историјом: Ко је убио Ђинђића?

Објављено: 12.03.2017.год.
Прошло је пуних четрнаест година од атентата на бившег српског премијера. Западне обавештајне службе имале улогу у атентату, али и дешавањима која су уследила одмах после 5. октобра 2000.


СРЕДА, 12. март 2003. године. Изузетно топао и сунчан дан за то доба године. Службени ВМW, у коме се налази премијер Зоран Ђинђић, улази у двориште зграде Владе Србије из Немањине улице. Велики сат на прочељу Железничке станице показује да је 12 сати и 45 минута. Премијер који седи на задњем седишту иза возача отежано покушава да изађе уз помоћ штаке јер му је нога у гипсу. Чују се пуцњи... Четрдесет и пет минута касније, у 13 и 30, констатована је клиничка смрт председника Владе Србије Зорана Ђинђића. Уобичајно речено, остало је историја. Али каква? Покушајмо да се присетимо редоследа бар неких догађања...

Ђинђић је био већ две и по године премијер. Уз много мука покушавао је да Србију, како је често говорио, изведе на брзу траку за претицање. Уверен је био да само брзе реформе могу да нас спасу. Девет месеци пре атентата, са много ентузијазма одлази за Америку. Враћа се дубоко разочаран.

- Мислио сам да им је стало да дође до промене власти у Србији, а сада видим да они само руше Србију, свуда и на свим нивоима - рећи ће најближим сарадницима по повратку у Београд.

Његово разочарање се могло осетити и у његовим јавним наступима:

"Реаговао сам и упозорио да ће Београд - ако нам се буду отимали Косово и Метохија у име етничког права Албанаца и принципа самоопредељења, са игнорисањем граница и суверенитета СРЈ и Србије - тражити нови Дејтон. Зато што се већ најављује да ће наша јужна покрајина у европске интеграционе процесе бити укључена одвојено од Србије, паралелно с њом, фактички као независна територија..."

Пажљиви и добронамерни аналитичари су констатовали да је Западу Ђинђић постао неупотребљив. Није било листа који није на, више или мање непосредан начин, писао о Ђинђићевом "враћању на Милошевићев пут" и Ђинђићевом игрању на "националистичку карту". Наступом у једном немачком недељнику и у разговору за "Вечерње новости" покојни премијер је, како изгледа, потписао своју смртну пресуду.

* РЕФОРМАТОР Зоран Ђинђић био је на челу Владе две и по године / Фото Н. Фифић

ПРВУ пукотину у званичну и судску верзију организатора и извршиоца атентата прави Никола Врзић, у то време новинар недељника НИН. Све његове тезе и докази биће уобличени у књигу "Трећи метак" који је написао заједно са Миланом Веуровићем, шефом обезбеђења Зорана Ђинђића, који је и сам рањен у атентату 12. марта 2003. године.

Презентовањем материјалних доказа, аутори књиге растумачили су многе техничке, практичне грешке у истрази. Почев од мистериозног трећег метка, којим је, вероватно, убијен Ђинђић. Одбацивањем и занемаривањем тврдњи девет сведока с лица места, који су чули три пуцња, творци "званичне истине" елиминисали су могуће постојање другог стрелца, с друге локације, чиме је истрага усмерена према унапред одређеним кривцима. Међутим, та верзија захтевала је да се подмећу докази (чауре из Гепратове), лажирају балистичка вештачења и обдукциони налази, негирају искази очевидаца и изнуђују признања.

Потом се огласио проф. др Слободан Савић, један од тројице лекара који су видели Ђинђића мртвог и урадили обдукцију одмах после убиства:

- У Институту за судску медицину у Београду сваки обдукциони записник, чак и када се ради о најједноставнијим случајевима природне смрти, обавезно потписују најмање два лекара специјалиста. Насупрот томе, у случају атентата на премијера Ђинђића целокупно вештачење било је препуштено само једном специјалисти судске медицине и једном балистичару. Једна од озбиљних замерки односи се и на необављање праве и комплетне реконструкције.

ОНДА се из Пожаревца, из затвора Забела, јавио Милорад Улемек Легија:

- Први метак је погодио Ђинђића, само не из оног правца како то тврди оптужница. Други је ранио Милана Веруовића, док се трећи забио у зид код врата зграде Владе. О томе су једногласно сведочили сви момци из обезбеђења који су били ту на лицу места. И сад су они луди, измишљају? Па тај Веруовић је био спреман да погине за премијера. Добио је метак, а они су га малтене прогласили лудим. И наравно да је кључ у првом метку, тај је био већег калибра од оног који је погодио Веруовића...

Ову тврдњу Легија је досолио још једним податком:

- Један припадник Службе који је био стациониран на аеродрому послао ми је поруку да је сат времена након атентата на Ђинђића Н. Н. лице ушло на аеродром на споредну капију, у аутомобилу са дипломатским таблицама британске амбасаде, и да се укрцао у "џет цесну" без ознака, и без икакве најаве одлетео за Лондон. Исту такву потврду добио сам и недељу дана касније од једног припадника јавне безбедности са аеродрома.

* ПОЧАСТ На десетине хиљада грађана испратило Ђинђића на вечни починак / Фото Д. Миловановић

А онда је коначно, у недељнику "Експрес" проговорио Милорад Брацановић, бивши заменик шефа БИА:

- Служба је имала податке да се неки људи спремају да га ликвидирају. Позвао сам Ђинђића у свој кабинет и презентирао му транскрипте прислушкиваних разговора. Тад сам га први пут видео уплашеног, у томе се помиње како треба ликвидирати и женку и младунце, а то се вероватно односило на жену и двоје деце. Кад је прочитао, био је видно уплашен. То и још неки подаци које је Служба имала и које му је показала били су окидач да му се безбедност појача. Одбио је!

НАДАЉЕ је Брацановић говорио како је "Служба имала солидне податке, нарочито оне добијене прислушкивањем разговора и прислушном техником, дакле директно". Имали су конкретне податке да је тројица министара директно радила за Енглезе. Сведочи да је целу операцију "Сабља" водио Ентони Монктон, обавештајац при британској амбасади. У добро обавештеним београдским круговима круже поједини транскрипти прислушкиваних разговора између двојице обавештајаца, споменутог Ендрју Монктона и Американца Дејвида Блека, који у много чему разјашњавају атентат на премијера Ђинђића и оно што се дешавало у Србији после 5. октобра 2000.

Забележен је њихов сусрет, у ноћи између 11. и 12. марта 2003. године:

Монктон: Дејвиде, како стоје ствари? Да ли све иде по плану?

Блек: Све иде по плану, жао ми је што смо морали да пређемо на план Б, али... није било другог избора.

Монктон: Није било другог избора... не разумем Зорана, како не види... Али то сада није битно!

Блек: Да, тим је стигао и смештен је на локацији. Логистика функционише беспрекорно, засад... Пази, наредних неколико дана су кључни. Ту морамо стећи иницијативу и предност...

Монктон: Не брини, ударне снаге акције су потпуно спремне и под контролом, само чекају наш знак!

Блек: Битан је и онај други део. Јавност мора бити смирена, да ли контролишемо медије?

Монктон: Наш човек има све под контролом. Он је врхунски професионалац у свом послу. Уопште не бринем да ће тај део функционисати.

Блек: А хоће ли наши људи у Влади урадити оно што треба? Увођење ванредног стања је много битно. Биће нам много лакше да завршимо започети посао. Ако то не ураде, биће много теже, руке ће нам бити везане, наши људи у МУП-у неће смети...

Монктон: Не брини, све је завршено. Пронаћи ћемо механизам како да то урадимо по важећим прописима.

Ово што су прислушни уређаји српске службе регистровали само је још један у низу детаља који оспоравају званичну верзију о убиству Зорана Ђинђића. Условно речено, атентат на српског премијера, полако али сигурно се прикључује убиствима председника САД Џона Кенедија, у Даласу 1963. године, и на шведског премијера Улофа Палмеа, у центру Стокхолма 1986. године, који су и дан-данас обавијени велом тајне.

ОБАВЕШТАЈАЦ И ПОДЗЕМЉЕ


ЕНДРЈУ Монктон је био шеф енглеске обавештајне службе МИ-6 за Балкан. Монктон је у Београд дошао непосредно пре петооктобарских промена 2000. године, са задатаком да изручи Милошевића у Хаг. Зоран Мијатовић, бивши високи функционер Службе безбедности, у књизи "Опело за државну тајну" о њему пише: "Монктон, званично саветник британске амбасаде, био је обавештајац, а у добро обавештеним круговима његово име везивало се и за смрт леди Ди...". Упућени тврде да је овај Енглез био повезан са српским подземљем, па је тако о активностима "земунског" и "сурчинског клана" знао много више него шефови јавне и државне безбедности Србије.

Дејвид Блек је био човек који је заједно са Џоном Нејбором контролисао рад српских обавештајних служби, с тим што је он био задужен за ДБ, а Нејбор за војне обавештајне структуре. После хапшења Нејбора, у афери везаној за генерала Перишића, Блек постаје шеф ЦИА за Балкан.

Иван Миладиновић,
Новости


Коментари (1) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Мора ли Београд одреаговати на Мекалистерову тврдњу да Русија дестабилизује Србију?

2017-03-22 11:50:19

ШЕФ спољнополитичког комитета Европског парламента - Шкот Дејвид Мекалистер који је прешао на страну Немачке и њу представља у структурама ЕУ - објавио је да Русија...

Србија - ЕАЕУ: перспективе интеграције у оквиру зоне слободне трговине

2017-03-21 21:56:24

Eксперти аналитичког центра "Руски савет за међународне односе" написали су чланак који је посвећен отварању преговора Србије и Евроазијске Економске Уније о увођењу међусобне зоне слободне...

Бжежински: Задатак Запада је да обесхрабри Русију у „агресивним дејствима“

2017-03-20 08:22:26

Задатак Запада је да обесхрабри Русију у „агресивним дејствима“, изјавио је у интервјуу за „Франс 24“ бивши саветник америчког председника за националну безбедност Збигњев Бжежински. Политичар,...

Стејт департмент очекује велика штедња

2017-03-17 07:29:09

Администрација председника САД Доналда Трампа представила је прелиминарни план буџета земље за 2018. годину. Он предвиђа смањење од више милијарди долара које ће се пре свих...

Москва и Анкара заједничким снагама желе да потисну ЕУ са Балкана

2017-03-17 07:09:05

Москва и Анкара заједничким снагама желе да потисну ЕУ са Балканског полуострва, тврди бугарски политиколог Иван Крастев. Ако Брисел ускоро не предузме одлучне кораке, ризикује да...

Русија би могла постати један од главних карика пројекта „Нови пут свиле“

2017-03-16 08:27:04

Захваљујући јединственом географском положају, Русија би могла постати један од главних карика пројекта „Нови пут свиле“ који ће повезати европско и кинеско тржиште. Међутим, даљи развој...

Вежбе САД и Јужне Кореје могу да подстакну Пјонгјанг на јачање потенцијала

2017-03-15 09:41:13

Јужна Кореја и САД су у понедељак започеле заједничке војне вежбе под називом „Ки ризолв“ у контексту све већих напетости у односима са Северном Корејом. Кинески генерал...

Подршка Курдима од стране САД може претити целовитости Сирије

2017-03-13 11:57:08

Учешће Курда у операцијама за ослобођење Раке од терориста ДАЕШ-а говори да им је гарантована подршка споља приликом решавања судбине Сирије, пише лист „Известија“, позивајући се...

Сусрет са историјом: Ко је убио Ђинђића?

2017-03-12 10:39:33

Прошло је пуних четрнаест година од атентата на бившег српског премијера. Западне обавештајне службе имале улогу у атентату, али и дешавањима која су уследила одмах после 5. октобра 2000.

„Фајненшел тајмс“: Русија активно користи своје културне везе са православним народима Балкана

2017-03-11 14:38:46

Русија активно користи своје културне везе са православним народима Балкана, док се утицај ЕУ на регион, напротив, смањује због топљења перспективе проширења ЕУ, пише „Фајненшел тајмс“. У...

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?