РТ: „Држава би се врло брзо распала“: Како би Срби могли реаговати на улазак БиХ у НАТО

Објављено: 02.04.2019.год.
фото: Facebook © mojarepublika / RT


Извор: Восток / РТ

Председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик позвао је Србе да се уједине у једној држави. Он је такође истакао да Република Српска не намерава да се придружи НАТО-у, чак и ако се БиХ придружи, чији је она део. Према мишљењу стручњака, БиХ је крхки политички ентитет који постоји само захваљујући подршци Запада. Међутим, вероватно је да евентуални распад ове балканске земље не би био без сукоба, кажу аналитичари.

На комеморативном скупу одржаном 24. марта, посвећеном 20. годишњици бомбардовања Југославије од стране НАТО авијације, председавајући и српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик је изјавио да Република Српска не намерава да приступи Северноатлантском савезу. Комеморативни скуп, у којем је учествовао и председник Србије Александар Вучић, одржан је у Нишу, који је тешко оштећен НАТО бомбардовањем у пролеће 1999. године.

"Када кажу да ће Босна и Херцеговина кренути путем придруживања НАТО-у, кажем да Република Српска не може бити у НАТО-у и неће бити тамо", рекао је Додик за ТАСС.

“Када се данас суочим са захтевима да БиХ оде у НАТО, јасно кажем да то не могу прихватити и да то нећу прихватити. Нећу то прихватити јер Србија то не прихвата. Никада нећу дозволити да се граница постави на Дрину”, саопштио је председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине.


Милорад Додик РИА Новости © Сергей Пятаков

Додик је оштро говорио о БиХ. По његовом мишљењу, ова држава је "резултат идеологије и политике", која је довела до бомбардовања Србије.

“Наступају године, деценије српског државног уједињења. Надам се да ће и другима то постати јасно, јер једноставно нема другог начина. Зашто други могу имати своју државу, а Срби не могу имати своју јединствену државу?”, наводи ТАСС речи Додика.

Замисао Дејтона
 
БиХ је јединствена државна целина, формално уједињена, али у пракси подељена на два дела - Федерацију Босне и Херцеговине (раније Муслиманско-хрватска Федерација) и Републику Српску.

Федерација Босне и Херцеговине је заједница територија насељених Хрватима и муслиманима. Главни град је Сарајево, који се сматра главним градом и целе БиХ. Република Српска обједињује територије којима доминирају етнички Срби. Њихов главни град је Бања Лука.

У два дела БиХ постоје различите власти. Чак и новчане јединице - изгледају другачије за Федерацију БиХ и Републику Српску.


AFP © ELVIS BARUKCIC

Највиши извршни орган земље је Председништво. Састоји се од три личности које се бирају из сваке етничке заједнице, по један из реда Срба, Хрвата и муслимана. Сваки од њих у интервалу од осам месеци постаје председавајући Председништва. Сада је ред на Милорада Додика.
 
Такав систем управљања успостављен је Дејтонским споразумом из 1995. године. Он је окончао трогодишњи грађански рат у БиХ. Истим споразумом створен је посебан орган са широким овлаштењима - канцеларија Високог представника за провођење Дејтонског споразума. Формиран је од представника 43 земље и 13 међународних организација које прате испуњење одредби Споразума.

Овлаштења високог представника су веома широка. На пример, он има право да смени било којег званичника БиХ и забрани именовање било које особе на одређену политичку функцију. Такав систем се зове међународни протекторат.

Додик је изабран од стране Срба за Председништво крајем 2018. године. Пре тога био је председник Републике Српске осам година. Упркос чињеници да је на новој позицији само три месеца, Додик је већ успео направити много оштрих изјава. Тако је у фебруару веома оштро говорио о систему међународног протектората над БиХ.

Како је саопштено, Додик је рекао да су активности високог представника, Валентина Инцка из Аустрије, који је на дужности од 2009. године, довеле до "потпуне парализе федералних органа у БиХ". Српски политичар је позвао на укидање међународног протектората.

Треба напоменути да су међународни званичници више пута користили своја овлаштења ради смењивања званичника у БиХ. На пример, 2003. године, тадашњи високи представник из Велике Британије Педи Ешдаун је присилио на оставку члана председништва из реда Срба Мирка Шаровића, а који је у САД-у оптужен за кршење ембарга на оружје у Ираку. Додик би се такође могао наћи у овој ситуацији. Међутим, Инцко није дао никакве изјаве о по овом питању.

Перспективе за улазак у НАТО
 
Георгиј Енгелгарт, истраживач у Оделењу за савремену историју централне и југоисточне Европе, сматра да Додикова изјава није координисана са српским властима. То је реакција на притисак представника западних земаља (такође Инцка) са којима се председавајући Председништва стално суочава. У интервјуу за РТ, стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да је НАТО недавно интензивирао своје напоре за укључивање БиХ у савез. О овоме је, на пример, ове године говорио и шеф Стејт департмента Мајк Помпео.

«Једина препрека уласку БиХ у НАТО је положај српског дела земље, каже Енгелгарт. - Муслимани и Хрвати су за. Дакле, српски део прима главни притисак представника НАТО савеза».Исто мишљење дели и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова.

"На референдуму о приступању НАТО-у, Република Српска ће се недвосмислено супротставити", рекла је она у интервјуу за РТ.

Јелена Гускова скреће пажњу на чињеницу да је Додик раније говорио о потреби поновног уједињења са Србијом, али само као историјском перспективом.
 
“Саопштења о поновном уједињењу почела су се чешће појављивати због тенденција Запада да у потпуности промени политичку структуру БиХ. Запад жели да створи једну државу без политичких и територијалних ентитета који постоје у облику Муслиманско-хрватске федерације и Републике Српске. Додик почиње да говори о перспективи поновног уједињења са Србијом, када се покушавају елиминисати ентитети и створити унитарна БиХ“, сматра Гускова.

Заиста, представници Републике Српске су више пута оптуживали Инцка да намерава да промени садашњу структуру власти у земљи у правцу њене централизације.

“БиХ је децентрализована и асиметрична, а то је кључ мира и стабилности наше државе. Међутим, високи представник стално покушава да промени овај систем”, изјавила је у октобру 2018. године у интервјуу за "Известија" актуелни председник Републике Српске Жељка Цвијановић.

“То је написано у Уставу БиХ, који је написан у САД-у”, напомиње Цвијановићева.

Јелена Гускова тврди да је стварање унитарне или чврсто централизоване БиХ стратешки циљ Запада од постизања Дејтонског споразума.

Флаг Боснии и Герцеговины Reuters © ELVIS BARUKCIC

Ове планове спречили су само Срби, који су се, према речима Гускове, показали као “најјачи део државе” БиХ.

Према Енгелгарту, идеја о поновном уједињењу Републике Српске и Србије међу Србима у Републици Српској је веома популарна. Стога се не може искључити да ће притисак Запада довести до управо тог резултата.

"Ако се крше права Срба у БиХ, они могу покушати да се уједине са Србијом", рекао је Енгелгарт, истовремено наглашавајући да се уједињење вероватно неће десити без сукоба.
 
Судбина БиХ
 
Јединство Босне и Херцеговине је крхко, кажу стручњаци. Ово стање, према Енгелгарту, постоји више од 20 година искључиво због спољних притисака.
.

«БиХ без спољне контроле не би дуго трајала. Ако Запад изгуби интерес за одржавање ове државе, она ће се врло брзо распасти”, наводи стручњак.Према Енгелардту, разлог је да народи који настањују ову земљу, барем у оном облику у којем постоји, да је сматрају "неизбежним злом".

Јелена Гускова скреће пажњу на чињеницу да је не само БиХ, већ и друге државе бивше Југославије на неки начин несамосталне, те да су под утицајем одређених земаља и међународних структура - НАТО-а, ЕУ и САД. Према томе, опасност од притисака надвија се над сваком од њих. Једини изузетак су Хрватска и Словенија, које су чланице ЕУ, каже Гускова. Она сматра да је ситуација у БЈР Македонији посебно турбулентна, са албанском мањином, и, наравно, у Србији у вези са сепаратизмом Косова. Али све ове могуће политичке новотарије, сигурна сам, напомиње Гускова, неће бити одрживе.
 
"У региону још увек нису решени озбиљни етнополитички сукоби, који су гурнути под тепих, те настављају да тињају", каже Енгелгарт.

Ако су Срби буду присиљени да се отцепе од БиХ, сматра стручњак, вероватноћа других територијалних промена на Балканском полуострву ће се повећати.

Геннадиј Петров, Аљона Медведева, РТ
 

Кључне речи:

Коментари (3) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Патрушев: Једна од најдужих и најскупљих операција ЦИА имала за циљ финансијску и војну подршку муџахедина, који су касније формирали окосницу терористичких снага

2020-07-09 06:30:18

Русија никада није сарађивала са покретом Талибан, а о некаквој завери Москве и талибана говоре само они који се лоше разумеју у ситуацију у Авганистану или...

Шта је Видовдан Србима

2020-07-03 08:58:11

Пропали преговори у Бијелој кући планирани за 27. јун није прво историјско искушење које Запад Србима покушао да наметне на Видовдан. Да ли је то случајно и...

Референдум у Русији: Њихова земља, њихов устав, њихово рјешење

2020-07-01 15:44:52

Још 25. јуна је почело гласање за поправке Устава Руске Федерације, а завршава се данас 1. јула 2020. године. Референдум је био заказан за 22. април, али то је одгођено због епидемије корона вируса.

(Зло)употреба Примакова Јуниора

2020-07-01 05:48:37

  Бард руске политике Јевгениј Примаков, човек који је своју земљу спасао катастрофичне кризе 1998. године, одлично је разумео значај „меке моћи“. То је знао и његов...

Стручњаци из целог света размотрили будућност после пандемије

2020-06-25 20:00:24

Први покушај европских стручњака да сумирају бар прелазне резултате пандемије

Стеван Гајић: Да ли уставне промене у Русији наговештавају смелију идеолошку агенду

2020-06-20 22:40:56

Најављене уставне промене откривају обрисе идеолошког усмерења, што већ само по себи има велики значај, не само за Русију

РТ: Болтонова мемоарска бомба: Трамп мисли да се све што Макрон додирне „претвара у ср.ње“

2020-06-20 14:53:48

Доналд Трaмп сумњичаво гледа према свом француском колеги, наводи у својим мемоарима бивши саветник за националну безбедност САД-а Џон Болтон. Трамп, како се наводи, верује да се...

„Једино легитимно полазиште јесте да је КиМ део Србије привремено под мандатом УН-а“

2020-06-17 22:46:52

Једнострана концесија

РТ: Да ли и он жели статуу? Трамп организује преговоре Београда и Приштине на злосутну годишњицу

2020-06-16 08:39:59

Угошћавање лидера Србије и њене самоотцепљене покрајине Косово у Белој кући уочи велике годишњице у српској (и светској) историји поставља питање шта председник Доналд Трамп може...

Саопштење Министарства спољних послова Русије поводом глорификације нацизма у БиХ

2020-06-13 07:58:54

Министарство спољних послова је издало саопштење о глофрификацији нацизма у многим земљама, па је тако анализирана и ситуација везана за глорификацију нацизма, ширењем неонацизма и другим праксама које доприносе ескалацији модерних облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције у Босни и Херцеговини

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: