РТ: „Држава би се врло брзо распала“: Како би Срби могли реаговати на улазак БиХ у НАТО

Објављено: 02.04.2019.год.
фото: Facebook © mojarepublika / RT


Извор: Восток / РТ

Председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик позвао је Србе да се уједине у једној држави. Он је такође истакао да Република Српска не намерава да се придружи НАТО-у, чак и ако се БиХ придружи, чији је она део. Према мишљењу стручњака, БиХ је крхки политички ентитет који постоји само захваљујући подршци Запада. Међутим, вероватно је да евентуални распад ове балканске земље не би био без сукоба, кажу аналитичари.

На комеморативном скупу одржаном 24. марта, посвећеном 20. годишњици бомбардовања Југославије од стране НАТО авијације, председавајући и српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик је изјавио да Република Српска не намерава да приступи Северноатлантском савезу. Комеморативни скуп, у којем је учествовао и председник Србије Александар Вучић, одржан је у Нишу, који је тешко оштећен НАТО бомбардовањем у пролеће 1999. године.

"Када кажу да ће Босна и Херцеговина кренути путем придруживања НАТО-у, кажем да Република Српска не може бити у НАТО-у и неће бити тамо", рекао је Додик за ТАСС.

“Када се данас суочим са захтевима да БиХ оде у НАТО, јасно кажем да то не могу прихватити и да то нећу прихватити. Нећу то прихватити јер Србија то не прихвата. Никада нећу дозволити да се граница постави на Дрину”, саопштио је председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине.


Милорад Додик РИА Новости © Сергей Пятаков

Додик је оштро говорио о БиХ. По његовом мишљењу, ова држава је "резултат идеологије и политике", која је довела до бомбардовања Србије.

“Наступају године, деценије српског државног уједињења. Надам се да ће и другима то постати јасно, јер једноставно нема другог начина. Зашто други могу имати своју државу, а Срби не могу имати своју јединствену државу?”, наводи ТАСС речи Додика.

Замисао Дејтона
 
БиХ је јединствена државна целина, формално уједињена, али у пракси подељена на два дела - Федерацију Босне и Херцеговине (раније Муслиманско-хрватска Федерација) и Републику Српску.

Федерација Босне и Херцеговине је заједница територија насељених Хрватима и муслиманима. Главни град је Сарајево, који се сматра главним градом и целе БиХ. Република Српска обједињује територије којима доминирају етнички Срби. Њихов главни град је Бања Лука.

У два дела БиХ постоје различите власти. Чак и новчане јединице - изгледају другачије за Федерацију БиХ и Републику Српску.


AFP © ELVIS BARUKCIC

Највиши извршни орган земље је Председништво. Састоји се од три личности које се бирају из сваке етничке заједнице, по један из реда Срба, Хрвата и муслимана. Сваки од њих у интервалу од осам месеци постаје председавајући Председништва. Сада је ред на Милорада Додика.
 
Такав систем управљања успостављен је Дејтонским споразумом из 1995. године. Он је окончао трогодишњи грађански рат у БиХ. Истим споразумом створен је посебан орган са широким овлаштењима - канцеларија Високог представника за провођење Дејтонског споразума. Формиран је од представника 43 земље и 13 међународних организација које прате испуњење одредби Споразума.

Овлаштења високог представника су веома широка. На пример, он има право да смени било којег званичника БиХ и забрани именовање било које особе на одређену политичку функцију. Такав систем се зове међународни протекторат.

Додик је изабран од стране Срба за Председништво крајем 2018. године. Пре тога био је председник Републике Српске осам година. Упркос чињеници да је на новој позицији само три месеца, Додик је већ успео направити много оштрих изјава. Тако је у фебруару веома оштро говорио о систему међународног протектората над БиХ.

Како је саопштено, Додик је рекао да су активности високог представника, Валентина Инцка из Аустрије, који је на дужности од 2009. године, довеле до "потпуне парализе федералних органа у БиХ". Српски политичар је позвао на укидање међународног протектората.

Треба напоменути да су међународни званичници више пута користили своја овлаштења ради смењивања званичника у БиХ. На пример, 2003. године, тадашњи високи представник из Велике Британије Педи Ешдаун је присилио на оставку члана председништва из реда Срба Мирка Шаровића, а који је у САД-у оптужен за кршење ембарга на оружје у Ираку. Додик би се такође могао наћи у овој ситуацији. Међутим, Инцко није дао никакве изјаве о по овом питању.

Перспективе за улазак у НАТО
 
Георгиј Енгелгарт, истраживач у Оделењу за савремену историју централне и југоисточне Европе, сматра да Додикова изјава није координисана са српским властима. То је реакција на притисак представника западних земаља (такође Инцка) са којима се председавајући Председништва стално суочава. У интервјуу за РТ, стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да је НАТО недавно интензивирао своје напоре за укључивање БиХ у савез. О овоме је, на пример, ове године говорио и шеф Стејт департмента Мајк Помпео.

«Једина препрека уласку БиХ у НАТО је положај српског дела земље, каже Енгелгарт. - Муслимани и Хрвати су за. Дакле, српски део прима главни притисак представника НАТО савеза».Исто мишљење дели и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова.

"На референдуму о приступању НАТО-у, Република Српска ће се недвосмислено супротставити", рекла је она у интервјуу за РТ.

Јелена Гускова скреће пажњу на чињеницу да је Додик раније говорио о потреби поновног уједињења са Србијом, али само као историјском перспективом.
 
“Саопштења о поновном уједињењу почела су се чешће појављивати због тенденција Запада да у потпуности промени политичку структуру БиХ. Запад жели да створи једну државу без политичких и територијалних ентитета који постоје у облику Муслиманско-хрватске федерације и Републике Српске. Додик почиње да говори о перспективи поновног уједињења са Србијом, када се покушавају елиминисати ентитети и створити унитарна БиХ“, сматра Гускова.

Заиста, представници Републике Српске су више пута оптуживали Инцка да намерава да промени садашњу структуру власти у земљи у правцу њене централизације.

“БиХ је децентрализована и асиметрична, а то је кључ мира и стабилности наше државе. Међутим, високи представник стално покушава да промени овај систем”, изјавила је у октобру 2018. године у интервјуу за "Известија" актуелни председник Републике Српске Жељка Цвијановић.

“То је написано у Уставу БиХ, који је написан у САД-у”, напомиње Цвијановићева.

Јелена Гускова тврди да је стварање унитарне или чврсто централизоване БиХ стратешки циљ Запада од постизања Дејтонског споразума.

Флаг Боснии и Герцеговины Reuters © ELVIS BARUKCIC

Ове планове спречили су само Срби, који су се, према речима Гускове, показали као “најјачи део државе” БиХ.

Према Енгелгарту, идеја о поновном уједињењу Републике Српске и Србије међу Србима у Републици Српској је веома популарна. Стога се не може искључити да ће притисак Запада довести до управо тог резултата.

"Ако се крше права Срба у БиХ, они могу покушати да се уједине са Србијом", рекао је Енгелгарт, истовремено наглашавајући да се уједињење вероватно неће десити без сукоба.
 
Судбина БиХ
 
Јединство Босне и Херцеговине је крхко, кажу стручњаци. Ово стање, према Енгелгарту, постоји више од 20 година искључиво због спољних притисака.
.

«БиХ без спољне контроле не би дуго трајала. Ако Запад изгуби интерес за одржавање ове државе, она ће се врло брзо распасти”, наводи стручњак.Према Енгелардту, разлог је да народи који настањују ову земљу, барем у оном облику у којем постоји, да је сматрају "неизбежним злом".

Јелена Гускова скреће пажњу на чињеницу да је не само БиХ, већ и друге државе бивше Југославије на неки начин несамосталне, те да су под утицајем одређених земаља и међународних структура - НАТО-а, ЕУ и САД. Према томе, опасност од притисака надвија се над сваком од њих. Једини изузетак су Хрватска и Словенија, које су чланице ЕУ, каже Гускова. Она сматра да је ситуација у БЈР Македонији посебно турбулентна, са албанском мањином, и, наравно, у Србији у вези са сепаратизмом Косова. Али све ове могуће политичке новотарије, сигурна сам, напомиње Гускова, неће бити одрживе.
 
"У региону још увек нису решени озбиљни етнополитички сукоби, који су гурнути под тепих, те настављају да тињају", каже Енгелгарт.

Ако су Срби буду присиљени да се отцепе од БиХ, сматра стручњак, вероватноћа других територијалних промена на Балканском полуострву ће се повећати.

Геннадиј Петров, Аљона Медведева, РТ
 

Кључне речи:

Коментари (3) Додај коментар

Остале вести из рубрике

„Како да их одвратимо од редовног бомбардовања наше престонице и градова у Србији и Републици Српској?“

2019-11-12 20:49:11

Прослављени српски режисер Емир Кустурица одржао је у Андрићевом институту у Андрићграду предавање „Петер Хандке – апостол истине“, својеврстан одговор овог српског интелектуалца на хајку подигнуту...

РТ: „Поново смо на ратном путу“: 30 година након пада Берлинског зида Европа издаје сопствене наде - Вили Вимер

2019-11-10 14:35:19

"Грађани Дрездена апсолутно поносни на то што је руски председник Владимир Путин некада био тамо у служби." - Вили Вимер

РТ: Улазак Украјине у НАТО довео би свет опасно близу нуклеарног рата

2019-11-07 07:04:59

Пише Џорџ Галовеј, некадашњи члан британског парламента готово 30 година, филмски стваралац, писац и познати оратор. Чланство Украјине у НАТО-у била би храбра провокација која би коначно могла...

РТ: САД издале смернице за „етичку употребу“ борбене вештачке интелигенције

2019-11-04 09:50:30

Саветодавно тело Пентагона објавило је сет смерница за „етику вештачке интелигенције“ за „одговорну“ употребу аутономног оружја. Али да ли ће зауставити појаву бездушних машина за убијање? У...

РТ: Забринутост САД-а због „Северног тока 2“ односи се на страх од губитка моћи, а не добробити Европе

2019-11-01 11:38:51

Како се изграфња гасовода "Северни ток 2" приближава завршетку, његови панични критичари тврде да ће наштетити Украјини и повећати енергетску зависност Европске уније од Русије -...

Више од половине Американаца није чуло за бомбардовање Југославије

2019-10-31 08:41:42

Више од половине Американаца није чуло за бомбардовање Југославије током рата на Косову 1999. године, показало је истраживање Међународног пројекта „Спутњик мишљења“. У склопу студије, социолози су питали...

РТ: Чија је то нафта? Време је да Трамп остави сиријску нафту Сиријцима

2019-10-30 08:00:33

За сво време саопштења америчког председника Доналда Трампа о повлачењу америчке војске и окончању америчких "бесконачних ратова" на Блиском Истоку, САД ће остати у Сирији да...

РТ: „Специјални статус у НАТО-у“: Зашто Мађарска, Словачка, Хрватска и Словенија стварају заједничку команду снага за специјалне операције

2019-10-27 13:24:23

Министри одбране Хрватске, Мађарске, Словачке и Словеније потписали су меморандум о разумевању у вези са стварањем регионалне команде снага за специјалне операције. Церемонија је одржана у седишту НАТО-а у Бриселу. Штавише, претпоставља се да ће се Аустрија, која није чланица савеза, касније моћи придружити овим четири земљама. Раније је шеф мађарског министарства обране Тибор Бенко изјавио да ће западни Балкан постати једно од приоритетних подручја деловања команде. Према мишљењу експерата, са овом се структуром НАТО жели фокусирати на рад са земљама које нису приступиле тој организацији.

„Искуства из одбране у току НАТО агресије – Памтимо књигом“

2019-10-27 10:05:57

"Генерал Лазаревић: Такозвани Запад са својом војном алијансом НАТО извршио злочиначку агресију на нашу земљу, без преседана у историји ратовања"

РТ: Долази климатска апокалипса, наводи америчка војска, разматрајући још више војних интервенција

2019-10-26 14:56:10

Нови извештај америчке војске предвиђа тмурну будућност, као што су последице климатских промена, несташице струје и воде и избеглице, а такође и више могућности за војне...

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: