Порошенко створио криминалну хоботницу за енормно богаћење

Објављено: 12.03.2019.год.
фото: bog-rata.com

У украјинској јавности се појавили неспорни докази који директно повезују првог човека Украјине са крупним финансијским махинацијама у препродаји наоружања и војне технике. Овом ратном профитеру није у интересу завршетак ратног сукоба, јер на њему зарађује на стотине милиона евра


У 2014.години Петро Порошенко је постао председник Украјине, који је земљу стратегијски усмерио ка чланству у Европској Унији (изабравши за партнере Немачку и Француску) са ореолом „главног заштитника европских вредности од Русије“. За пет година тог политичког курса Украјина је реструктурирала државну енергетску компанију „Нафтогас“, где је смањила значајну количину коруптивних гасних послова, у циљу радикалног повећања војних расхода, под изговором супротостављња руској војној агресији. Украјински војни буџет је по свом обиму постао убедљиво највећи корисник јавних финансија, што је отворило огроман простор за разне типове корупционашких послова, који су по правилу заштићени од увида јавности. Тим поводом је Олена Трегуб- генерални секретар Независног антикорупционашког комитета за послове одбране (Independent Defence Anti-Corruption Committee) прошле године изјавила, да је ниво корупције у енергетском сектору смањен, не зато што је дошло до изненадне декриминализације друштва, него да се она из енергетског само преселила у одбрамбени сектор.

Испод самопрокламоване Порошенкове пароле која Украјину подиже на пиједестал државе која тобоже „штити Европу од Русије“, дешава се криминал невиђених размера. Тако је пре неколико дана на површину избила крупна афера коју су разоткрили новинари украјинског специјализованог анти-корпуцијонашког интернет портала Bihus.info.

 

 

На сајту је приказана криминална пирамида која разоткрива крупне пљачкашке послове у украјинском војно-индустријском комплексу, у којима су кључни актери људи блиски садашњем украјинском председнику. Иначе, војно-индустријски комплекс „Укроборонпром“ је једна гломазна организација која обједињава око 130 компанија, у којима ради око 80 хиљада људи.

 

Тако су новинари сазнали за пљачкашке послове у којима су учествовали заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Олег Гладковски и његов син Игор Гладковски, са бизнис партнерима Виталијем Жуковим и Андрејом Рогозојом. Ова повлаштена криминална група је украјинском предузећима у оквиру „Укроборонпрома“ продавала компоненте које су за чак 300% скупље од уобичајених цена, преко чега су незаконито присвојили капитал у вредности од око 8,5 милиона евра.

 

 

Треба напоменути да ове компоненте имају своје порекло из земље са којом је Украјина у „крвној завади“ (Руска Федерација). Ова криминална група која се налази у врху украјинске власти је увозила ове делове преко црног тржишта, где уопште није провераван њихов квалитет, и где је веома често у ову земљу улазила као метални отпад. Цела операција је реализована преко посредничких фирми, које се налазе под контролом првог човека „Укроборонпрома“- Павела Букина.

Познати украјински видео блогер Анатолиј Шариј објавио је релевантне документе, укључујући и уговоре, у којим се виде крупне махинације са компанијом „Ленинская кузница“ која се у то време налазила у приватном власништву садашњег украјинског председника Петра Порошенка! У овим папирима који датирају из 2016.године, налазе се прецизни подаци где се види да је Кијевски завод за производњу оклопне борбене технике платио компанији „Ленинская кузница“ читав асортиман компоненти, које иначе ова фабрика никада није производила.

Само на деловима опреме какву су нпр. редуктори на точковима које узгред речено „Ленинская кузница“ уопште и не производи, олакшало је украјински војни буџет за око 25 милиона гривни (око 850 хиљада евра).

На документу у наставку текста се налази оригинал уговора који је потписан са тада Порошенковом компанијом „Ленинская кузница“ где се види цена у гривнама која је плаћена по јединици купљеног предмета (у овом случају ради се о редукторима). На документу се види да је задњи редуктор на точковима (шифра модела 4905-2602010сб-01) плаћен 82 038.22 гривни по комаду. Иста цена се односи и на предњи редуктор (шифра модела 5903-2614011сб)

 

 

Блогер је затим упоредио цену са истим предметом коју је набављало Министарство одбране Руске Федерације. Наиме, према уговору из исте године руско Министарство одбране је платило задњи редуктор на точковима (шифра модела 4905-2602010сб-01) за цену од 84 672,93 руске рубље. Ако се то прерачуна у украјинску валуту добија се цифра од 33 689 гривни. Што значи да је Порошенкова компанија „Ленинская кузница“ за 250% скупље наплатила производ од реалне његове цене.

 

 

Исти случај је забележен и приликом набавке делова погона за оклопне транспортере БТР-3 који у ствари представља модификацију транспортера БТР-80. Ради се о деловима који су потпуно идентични и за стару и за модернизовану верзију возила.

 

 

Цена по комаду коју је „Укроборонпрому“ продала Порошенкова компанија је 458 498,57 гривни, док је за исти предмет руско Министарство одбране издвојило 497 695,42 али руских рубљи. Прерачунавањем у украјинску валуту долазимо до цене од 198 061,92 гривни, што значи да се по јединачној цени Порошенкова компанија „уградила“ за невероватних 250 хиљада гривни.

 

 

И то није све. Детаљнији увид можете погледати на видео-материјалу овде

 

 

Већи део ових докумената се односи из 2016.годину, где се заједно са недостатком било каквих информација о евентуалној истрази о корупцији у овом предмету, ствара оправдана сумња да цела ова криминална пирамида функционише већ дуже од четири године. Приближан износи добити, који је стечен на овако незаконит начин се не може ни замислити.

Поред тога, новинари интернет портала bihus.info су пронашли читав низ додатних корупцијонашких афера због чега је реаговала и амбасадорка САД у Украјини Мари Јованович. Он је без икаквог устезања изјавила да је потребно извршити хитну ревизију свих ових навода који су везани за пословање војно-индустријског комплекса „Укроборонпром“ и сазнати где се у овом моменту налазе савремени амерички противтенковски ракетни системи „Џевелин“. Наиме, америчка војска страхује да би незасита криминална хоботница из врха „Укроборонпрома“ могла ове системе да представи као „изгубљене у борби“, а све у циљу њихове препродаје другим државама, које могу бити стратешки непријатељи САД.

 

 

Украјински председник Петр Порошенко је под окриљем слогана да „штити Европу од варварске Русије“ организовао огромну системску корупцијонашку пирамиду, искључиво у циљу личног богаћења. Тако су украјински новинари изашли са подацима да је 2013.године Порошенко пријавио свој годишњи приход који је износио 51,3 милиона гривни или 1,7 милиона евра. У фебруару ове године, Порошенко је остварио приход од 856,4 милиона гривни или 28,5 милиона евра. Дакле, приближно 25 пута више него пре шест година, што је сам по себи невероватан скок. Међутим, последњи податак се односи само на прва два месеца ове године! То значи, да ако се оваквим темпом настави, Порошенко ће до краја 2019.године остварити профит од чак 342 милиона евра или 200х више него 2013.године.

 

У Немачкој која је далеко моћнија држава од Украјине, овакав приход је апсолутно немогуће остварити у тако кратком временском периоду. Међутим, ако сте председник Украјине, онда је све могуће.

И то није ништа чудно, када нпр. новац и имовину бившег председника Виктора Јануковича који је на силу протеран из Украјине, ставите у функцију личног богаћења кроз различите моделе финансијских злоупотреба и манипулација. Конкретно о овоме су више пута говорили посланици украјинског парламента. Валериј Купри је Државном тужилаштву дао документе (види доле) у којима се за прање буџетских средстава у износу од 1,5 милијарди америчких долара (отуђена имовина Виктора Јануковича) оптужује Петар Порошенко и група његових најближих сарадника. Они су ова средства извлачили преко контролисане групе фирми које су се налазиле у оквиру компаније „Инвестициони капитал Украјине“. А таквих и сличних примера има на десетине.

 

 

Овакве размере крађе и разметљивог богаћења, подривају поверење Украјинаца у институције ове државе. Са оваквим криминалним понашањем отуђене елите у врху украјинске власти, подрива се даља сарадња са Европом, првенствено са најјачим земљама Немачком и Француском, које су на себе преузеле обавезу финансијске помоћи Украјини. На крају крајева, један од главних захтева протестаната (Мајдан 2014.година) који се касније претворио у отворено насиље је био искорењивање лоповлука и корупције у највишим структурама власти.

Порошенку не одговара прекид борбених дејстава на истоку Украјине. Једноставно, он неће да сече удобну грану на којој седи, а која му обезбеђује огромни део финансијског колача кроз продају оружја преко својих компанија, Да то није тако, већ би одавно могли да причамо и мировном процесу који би био сличан оном у Приднестровљу. Дакле, о постизању мировног процеса који не би само био декларативан, него и стваран. Међутим , услед титански разгрантог система корупције унутар владајуће елите у Украјини, која захваљујући перманентној кризи и рату одржава свој незаисити организам, тако нешто је немогуће постићи без његове демонтаже. Чињеница да је Порошенко за свега шест година своје годишње приходе увећао за чак 200 пута, најсликовитије говори о каквој се великој игри ради. Изгледа да је поред напаћеног украјинског народа, и ЕУ (пре свега Немачка и Француска) талац Порошенкове неограничене похлепе за новцем.

Извор: Бог рата

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Грци имају релативно низак ниво поверења у ЕУ

2019-05-23 11:44:45

Већина Грка тврди да је чланство у Европској унији било од користи за њихову земљу, али сматрају да се данас европски блок креће у погрешном смеру,...

РТ: Амерички ПРО систем у Румунији ускоро би могао бити у могућности да лансира „томахавке“

2019-05-23 08:56:11

Извор: Восток / РТ Сједињене Америчке Државе тихо надограђују своју ракетно одбрамбену инсталацију у Румунији, могуће, да би омогућиле лансирање офанзивних крстарећих ракета "томахавк", кажу извори. Ово би могао бити...

РТ: „Где су насловнице?“ Роџер Вотерс указује да напад гасом у Сирији „смрди“ након процурелог извештаја

2019-05-22 12:53:15

Извор: Восток / РТ Роџер Вотерс из "Пинк Флојда" критиковао је прошле године званичну причу о наводном нападу хемијским оружјем у сиријској Думи, наводећи нови извештај у којем се наводи...

РТ: Ризик од кориштења нуклеарног оружја већи него икада од Другог светског рата - УН

2019-05-22 08:56:27

Извор: Восток / РТ Директор мисије УН-а за разоружање саопштио је да су ризици нуклеарног напада сада већи него икада након завршетка Другог светског рата, делимично и због ерозије старих...

Извештај ОЗХО-а о хемијском нападу у сиријској Думи не одговара стварности

2019-05-18 12:49:41

Закључци званичног извештаја Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о хемијском нападу у сиријском граду Дума не одговарају стварности и противрече инжењерској експертизи, признао је експерт...

РТ: „Допринос слабљењу власти“: Комисија ЕУ издваја милион евра за учешће НВО у политици БиХ

2019-05-13 16:14:38

Извор: Восток / РТ Комисија ЕУ намерава да издвоји милион евра за “укључивање организација цивилног друштва у доношење одлука и креирање политике” у Босни и Херцеговини. Претпоставља се да ће новац...

Кијев и даље улаже у рат, супротно обећањима o миру

2019-05-08 16:24:09

  Оружани сукоб у Донбасу се по времену трајања приближава Другом светском рату. Сукоб је исцрпео економију Украјине, и један је од фактора кризе. А да не...

Бивши председник Украјине: Нас су натерали да примимо Крим

2019-05-08 13:44:11

Бивши председник Украјине Леонид Кравчук је у интервјуу порталу „Апострофу“ изјавио да је 1954. године Никита Хрушчов „натерао“ Украјинску Совјетску Социјалистичку Републику да прихвати Крим у...

РТ: „Забранити Русима улазак у САД, санкционисати спортске тимове, музичке оркестре“ - бивши командант НАТО-а

2019-05-07 08:37:53

Извор: Восток / РТ САД су сувише "слабе" према Русији након Милеровог извештаја, тврди за "Тајм" бивши командант НАТО-а Џејмс Стравридис, који предлаже да Вашингтон прошири санкције против свих Руса,...

Напади на „Северни ток 2“ које подржавају САД повезани су са жељом да потисну Русију са европског енергетског тржишта

2019-05-07 07:18:04

Став Словачке о „Северном току 2“ повезан је са жељом Вашингтона да потисне Русију са европског енергетског тржишта, изјавио је председник Центра за стратешке комуникације Дмитриј...

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: