Булатовић: Од Кадијевића тражено да се падобранским десантом блокира Скупштина Словеније

Објављено: 17.12.2018.год.
фото: fakti.org


Скуп посвећен стогодишњици оснивања Југославије, у организацији Института за политичке студије (ИПС), који ове године обележава и сопствени- златни јубилеј, осветлио је питања не само југословенске прошлости Срба, већ и претакање Југославије у савремено неојугословенство и еуропеизацију. О томе како избећи прекоредне интеграције - којима би се српски народ опет увукао у ненационалне савезе, само да се не би национално интегрисао – дебатовала су 22 учесника, а њихови радови моћи ће да се читају у најављеном зборнику.

У поздравном говору, директор ИПС, научни саветник др Живојин Ђурић, указао је да је циљ скупа тај да скрене пажњу онима који у Србији, и у име Срба ван ње, доносе одлуке, да то убудуће треба да чине на основу поука из пређашњег искуства, међу којима је и југословенско искуство српског народа. Да нам се, како је рекао, грешке не би понављале.

 

Борисав Јовић

Борисав Јовић, председник Председништва СФРЈ у време распада `велике Југославије`, указао је да српски народ не сме да занемари велике политичке грешке својих политичара, због којих смо изгубили цео век – јер су олакшали посао онима који су растурали Југославију.  

„Да краљ Александар 1918. није примио Хрвате и Словенце, како је саветован од многих пријатеља, српска држава и народ би протекли век провели у миру и напретку. Српски политичари који су после краља преузели вођство, нису били у стању да од те фаличне државе сачувају ни оно што је српско, а камоли целу државу. Дозволили су да буду изиграни када су се доносиле судбоносне одлуке. Олако су прихватили маргиналну улогу у политичком животу земље. Иако представници највеће нације, предали су вођство државе онима који су је растурали - на штету Срба. Понашали су се као да нису ни приметили поступно растурање, иако је било очигледно сваком иоле разумнијем политичару. Ничим се не може оправдати што су прихватили Устав 1974“, рекао је Јовић.

Иако су то теме о којима треба да „расправи историја“, ми сами морамо, како је рекао, да одбацимо све лажне оптужбе „да је српски народ крив за растурање, јер је оно извршено према одлукама највиших органа КПЈ и спроведено под њеном влашћу и контролом, док се српски народ свом снагом супротстављао том сулудом чину“.

Одбацујемо, како је рекао, и да су Срби изазвали грађански рат „јер је он настао због уставних решења по којима су републике могле да се издвоје из Југославије у својим границама без политичког решења о заштити националних права других који у њима живе“. Српски представници нису учествовали у креирању таквих одредаба Устава, нити би икада сложили да је Устав донет демократски, како је указао Јовић.

- Нажалост, и после четврт века има у српском народу оних који сматрају да су поједини догађаји у српском народу, или њихови појединци,изазвали распад и рат и да је српски народ за то одговоран. Без обзира на све историјске чињенице они се солидаришу са противницима српског народа, рекао је Јовић и на крају поручио да од пленума очекује да буде прекретница „да се у интересу српског народа, историјским чињеницама дође до непобитне истине“

Момир Булатовић је оценио да СФРЈ није имала могућности да опстане у промењеним међународним околностима, те да није имала државне механизме за одбрану од унутрашњих противуречности. Међународно посредовање је, према њему, само доприносило кризи и избијању грађанског рата.

- Србија и Црна Гора су се залагале за очување Југославије превасходно ради заштите Срба у другим републикама. Од генерала Кадијевића и Генералштаба ЈНА тражено је да нареди десант 63. падобранске бригаде и блокира Скупштину Словеније, како би је спријечио да донесе противуставне одлуке. Али, он није урадио ништа. Касније је ЈНА, опет супротно изричитој вољи политичког руководства Црне Горе и Србије, по наређењу Анте Марковића, председника Савезног извршног већа, ушла у војни обрачун са словеначком Територијалном одбраном. У том блицкригу се прописно обрукала, претрпила тешке губитке у људству и, што је ваљда био посебан циљ, показала сву своју неспособност. Отада се ријеч „издаја“ увукла у главу  многих људи који су са ужасом гледали голобраде момчиће, регруте ЈНА, који су без праве команде и јасног циља, без муниције и са неисправним наоружањем, били статисти представе у којој је «побједу однијело словеначко оружје, подсетио је Булатовић.

Он је истакао да се разбијање СФР извршило мимо међународног права, па су и последице «дугороно неодрживе». То, какао је указао, потврђује стална нестабилност у овом делу Европе.

Душан ПРОРОКОВИЋ је указао да су у Југославији пропали и покушај да се створи југословенска нација, и покушај да се институције југославизују.

- У Првој Југославији је било је покушаја да се изгради југословенски идентитет. А од Другог светског рата до краја шездесетих имамо процес југославизације институција. Уставне промене 1974. су то прекинуле и усмериле државотворне процесе свих југословенских народа ка самосталном, уместо ка заједничком путу. Дакле, нису успели нити југословенство, нити југославизација. Зашто? За заједнички идентитет, неопходна су заједничка колективна сећања и историјске представе, а - од формирања Прве Југославије - Словенци и Хрвати су различито видели распад Аустроугарске (као добру или лошу ствар), док је незадовољство револуционарног крила ВМРО-а и косовских Албанаца Версајским процесом било још очигледније. Због таквих услова су пропале све иницијативе да се створи југословенска национална идеја. Признавање пропасти југословенског национализма представљало је формирање бановина и јасне унутрашње поделе, рекао је Пророковић.

За југославизацију институција је било потребно да сви учесници имају сличну представу шта су кључни изазови, ризици и претње њиховим националним корпусима. Јер, како је објаснио Пророковић, ско имате исто виђење ризика, у удруживању видите начин да осигурате безбедност.

- Страх мотивише на удруживање појединце и народе, принуди их да се постављају рационалније и усмерава ка сарадњи и проналажењу заједничких интереса. Отуда тврда југославизација током Хладног рата, али и промена у време детанта – када су федералне јединице почеле да виде претње на свој начин. За Србију је, 70-их, проблем био албански иредентизам, однос са Тираном и Бугарском, а Загреб и Љубљана то нису виделе тако. И, у томе је поука: интеграције - субрегионалне, балканске - морају почивати на сличном антиципирању изазова, ризика и претњи, а за било какав виши облик сарадње са народима и државама из окружења мора постојати ако не слично, онда макар несупротстављено колективно памћење везано за кључне историјске догађаје. И до тога се мора доћи не наметањем, већ уз поштовањем елементарних демократских процедура. Ово је и разлог због којег је покушај југосферизације постјугословенског простора пропао, иако је у њега инвестирано поприлично, закључио је Пророковић.

Маринко ВУЧИНИЋ, говорећи о српском искуству Југославије, цитирао исказе интелектуалне и политичке елите који се крећу од прихватања Југославије као коначног решења српског питања до тога да је она разорила српски национални идентитет, традицију и државност.

- Ако смо прво обукли југословенски капут, онда не треба да нас изненађује што смо тек у последњој деценији 21. века почели да се позивамо на српско становиште о ком је говорио Црњански, рекао је Вучинић и упозорио на то да је југословенство имало озбиљно политичко и друштвено упориште у Србији “због чега се југоносталгија највише испољава управо код нас“. 

Вучинић је закључио да српско искуство Југославије није било „крваво глуматање Пруске на просторима бивше Југославије 90-их“, већ да га карактеришу тежње Срба да се створи држава у којој ће „наћи своје место без сталног оптуживања за великосрпски хегемонизам“. 

Ђуро БОДРОЖИЋ је указао да је Југославија „подељена држава која је поцепала Србе“, а да то што сада постављамо питање о судбини Срба у Југославији личи на оно што „увек бива у временима пораза“ - да се питамо ко је крив и којим путем даље?

- Југославију су, ма колико да је било учешће иностраног чиниоца, стварали они који су газили Албанију, обнављали они који су газили Игман. У тим нараштајима није било куће која није оплакивала мртве, лечила рањене и чувала богаље. А у овом нашем поколењу готово да нема породице која нема свога дезертера, приметио је Бодрожић.

И упозорио да је дух самопожртвовања претворен у дух самосажаљења.

- Никола Пашић је на заседању на Крфу рекао да Србија не истиче своје жртве јер је „начин на који је српски народ понео свој крст и извршио своју дужност говори довољно сам собом; ми бисмо се понизили када бисмо се тиме хвалили по престоницама Антанте.“

Ту лекцију треба да обновимо. Историју треба поднети, закључио је Бодрожић.

Владимир ДИМИТРИЈЕВИЋ, говорећи о томе шта је сматрала српска послератна емиграција о Титовој Југославији цитирао је закључак са Седмог конгреса Српске народне обнове у Чикагу, 30. јуна и 1. јула 1947: “Данашњи комунистички режим странца Јосипа Броза Тита у Југославији не служи интересима српског народа, него је комунистичка диктатура која служи интересима једне стране силе, и нарочито је усмерена против Срба, чију је етничку област распарчала“.

- Једанаести Свесрпски конгрес у Чикагу, јуна 1969. године, истакао је да се борба против комунизма мора водити, а нарочито у Југославији, да би Срби били ослобођени јарма диктатуре, као и борба против нацизма, фашизма, хрватских усташа и других непријатеља српског народа. Циљ је уједињење свих Срба и њихових земаља у једну државу, навео је Димитријевић.

Миодраг РАДОЈЕВИЋ,научни сарадник ИПС, указао је да је Југославија пропала због социјалних, културних, верских и политичких околности.

- Још од „Нишке декларације“ су се виделе несугласице о уређењу: за разлику од хрватске елите која заступа конфедерализам, српске политичке партије не обједињавају се око националног политичког програма, који и не постоји, а у њиховим активностима је све више слабости јер немају политичке вођа са јасном визијом супротстављања растућем сепаратизму. Унитарни концепт, уређен уставима 1921. и 1931, напуштен је успостављањем Бановине Хрватске. Процес уставног преображаја земље прекинуло је избијање Другог светског рата. Облик државног уређења у првој Југославији није искључиви нити основни кривац који је водио распаду земље, указао је Радојевић.

Бранко КРГА је упозорио на недостатак националне стратегије као разлог што се «крећемо између самосталне и заједничке државе».

- Србија у време уједињења није имала јасну визију, националну стратегију или програм. Такавом документу требало је да предстоји детаљна анализа свих чинилаца који су утицали на унутрашње стање и међународни положај земље, као и процена кретања у наредном периоду. То је требало да помогне да се утврди својеврсни геополитички код, који би показао које су предности Србије, али и недостаци у односу на ближе и даље окружење. Полазећи од тога, кроз визију или националну стратегију требало је да се пројектују идентитет, вредности и циљеви, затим најважнија питања државног уређења, шта која заједница уноси у нову заједницу, какав ће бити однос према свету, како ће се организовати привреда, реализовати одбрана и безбедност, образовање и друга питања значајна за функционисање те државе која је била на помолу, рекао је Крга, оцењујући да такав документа не би био гаранција да би се избегли сви проблеми који су се испољавали, али је сасвим јасно да је без тога било још теже.

Диана Милошевић, Факти

 


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Ослобођење Београда: Како су нацисти најурени из главног града Југославије

2019-10-20 08:02:25

Нацисти су напали Југославију 6. априла 1941. године. Немачке трупе ушле су Загреб 10. априла, а у Београд 12. априла. 17. априла потписан је споразум о примирју. У ствари, то је била предаја југословенске војске, односо капитулација. Више од 350 хиљада војника и официра је заробљено, а до 20. октобра 1944. године земљу су окупирали нацисти.

РТ: „Прича о захвалности“: Београдска операција

2019-10-19 10:00:09

  Поводом 75. годишњице ослобађања Београда од нацистичких освајача, Министарство одбране Русије је објавило раније класификована документа из фондова Централног архива Министарства. Ради се о фотокопијама војних...

Представници медија из НАТО земаља посетили руске базе у Сирији

2019-10-17 13:57:00

Концепција транспарентог рата, коју је руска војска покренула још 2017.године, наставља да се реализује у Сирији. Почетком септембра ове године Сирију је посетило неколико десетина новинара. Они су дошли из различитих медија (укључујући и медије из земаља НАТО). Пошто су акредитовани у Москви, велики број новинара је захваљујући руском Министарству одбране по прву пут посетио Дамаск. У групи су били и новинари, који су већ боравили у овој ратом напаћеној земљи.

РТ: Русија постаје глобални посредник док се САД понашају као реметилац - бивши министар спољних послова Шпаније

2019-10-07 09:40:37

Русија, коју Запад већ дуго доживљава као претњу међународној стабилности, доказала се да је гарант безбедности, изјавила је бивши министар спољних послова Шпаније Ана Паласио, те...

Никада није било теже бити отац малолетног детета у Србији него у доба Јале и Бубе

2019-10-02 10:36:23

Подизање и васпитавање детета никада није једноставан посао, али подизање и васпитавање детета пред пубертетом у Србији 2019. родитеље ставља у једну сасвим нову димензију и пред читаву лепезу изазова и мука.

РТ: „Коначно променила ток рата“: Какву је улогу одиграла Београдска операција у ослобађању Балкана и Мађарске

2019-09-29 10:14:58

Пре 75 година Црвена армија је покренула Београдску операцију, стратешку офанзиву против нацистичке Немачке. Совјетски и бугарски војници напали су нацистичке положаје заједно са јединицама Народноослободилачке војске Југославије (НОВ). Током борби ослобођене су велике територије на истоку земље, као и њен главни град Београд. Немачке снаге стациониране на полуострву јужног Балкана изгубиле су способност брзог повезивања са другим јединицама Вермахта, што је увелике олакшало процес ослобађања Мађарске и остатка Балкана.

РТ: Запад проповеда правила, људска права и либерализам, али их не примењује - Лавров

2019-09-24 10:00:17

"Како се бомбардовање суверених нација и намерна политика уништавања њихове државности надовезује на императив заштите људских права?"

РТ: Сећате се како је Француска одбила да испоручи Русији „мистрале“ због Крима? Сада Русија прави сопствене на Криму

2019-09-13 08:30:09

Париз је одбио да прода носаче хеликоптера Русији након поновног уједињења са Кримом. Сада ће Москва градити сопствене бродове ове класе користећи технологију, обуку и новац...

Руске базе у Сирији доступне новинарима из НАТО земаља

2019-09-12 07:08:42

Пре годину дана руско Министарство одбране је објавило нову концепцију тзв. „Транспарентног рата“ која има за циљ да домаћим и страним медијима у пуном обиму учини доступним операције руске војске у борби против тероризма

„Нису Срби ти који су одговорни за гранате које су се изненада појавиле у рукама терориста“ - бугарски новинар за РТ

2019-09-11 08:31:29

Минобацачке гранате приказане у пропагандном видеу "Исламске државе" навеле су бугарског новинара Дилиану Гајтандзиеву на траг америчке мреже за испоруку оружја која снабдева милитанте на Блиском Истоку, што...

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: