Оптоелектронска опрема у Војсци Србије

Објављено: 16.09.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије

У средства које Војска Србије свакодневно користи у обављању својих задатака убрајају се и разноврсна оптоелектронска средства домаће и стране производње. Оптоелектронска средства намењена су за повећање ефикасности осматрања и кретања на мањим и већим даљинама, како у дневним тако и у ноћним условима, а њихове карактеристике везане су за тактику употребе јединица Војске Србије у складу са задацима које обављају


Поред овде наведених уређаја, у Војсци Србије користе се и друга софистицирана оптоелектронска средства последње генерације.

 
Ласерски мултифункцијски даљиномер малог домета „Moskito“, швајцарске производње, пасивни је двоглед са даљиномером, компасом и GPS-ом, намењен за осматрање дању и ноћу, одређивање даљине до циља, мерење хоризонталних и вертикалних углова на средњим даљинама. Овај уређај садржи оптику високог квалитета, у чврстом водоотпорном кућишту. У уређај је интегрисана најновија технологија са аутоматским отварањем и затварањем, једноставна за пребацивање са дневног на ноћно осматрање, као и функција GPS-а за апсолутно позиционирање на основу сателита.


 
Бинокулар/двоглед DVS-8 савремени је оптоелектронски уређај руске производње, са увећавајућом оптиком и монтажним механизмом за главу и шлем, намењен за hands-free кретање и осматрање у ноћним условима при чувању објеката, претрагама терена и објеката. Овај уређај поставља се на носач за главу или на шлем корисника.


 
Термовизијска камера мултифункцијска средњег домета JIM UC је мултифункционални термовизијски двоглед, француске производње, намењен за осматрање, детектовање, препознавање, идентификацију, лоцирање и обележавање циља. Средство је дневно-ноћног типа, мултифункцијско, са ласерским даљиномером, дневном камером, термовизијском камером, магнетним компасом, GPS-ом и ласерским обележивачем.


 
Тандем ноћни пасивни уређај великог домета MUNS је уређај великог домета, америчке производње, намењен за коришћење са дневним нишанима пешадијског наоружања дуге цеви, који користи технологију пасивних појачивачких цеви треће генерације и намењен је за гађање ноћу. Средство се користи посебно при извођењу тактике специјалних дејстава када је потребно прецизно оружје, које првим поготком може да неутралише мету у условима слабе видљивости.

 
Spoter 60(телескопски дурбин) је средство за осматрање дневног типа на великим даљинама, са увећањем од 20 до 60 пута. Спотер је намењен за осматрање и навођење снајперске ватре. Опремљен је додатним ласерским илуминатором за обележавање циља првенствено дању, а у комбинацији са компатибилним тандем пасивним ноћним уређајем, може се користити и ноћу и у свим метеоролошким условима.

фото: Министарство одбране Србије
 
Када су у питању оптоелектронски системи из развоја Војнотехничког института и коопераната коју користи или ће користити Војска Србије, издвајамо: преносне мултисензорске осматрачке платформе, системе командира за видео надзор околине, оптоелектронске нишанске справе/подсистеме, осматрачке справе командира и системе за визуелизацију возача.
 
Преносне мултисензорске осматрачке платформе омогућавају функцију осматрања, извиђања и геолоцирања објеката од интереса, на неприступачним теренима и у ситуацијама где није могуће прићи близу објекту осматрања. С обзиром на то да се помоћу ових платформи може вршити геолоцирање објеката од интереса, развијени су и модели осматрачких система који се осим у циљу осматрања и извиђања, користе и за навођење артиљеријске ватре.
 
Универзална преносна артиљеријска осматрачка станица - УПАОС представља преносни извиђачки систем намењен за рад ван возила (са издвојеног места), за потребе КИВ артиљерије, тј. за команданта дивизиона и командира батерије. Преносна платформа УПАОС служи за осматрање, извиђање, навођење артиљеријске паљбе, као и гео-позиционирање стационарних и објеката у покрету, у дневним, ноћним и условима слабије видљивости. Систем УПАОС развила је фирма СЕНЗОР Инфиз из Београда.

фото: Министарство одбране Србије
 
Мултисензорска извиђачка платформа – MIP-1 је преносни осматрачко-извиђачки уређај намењен за осматрање и извиђање уз помоћ више комплементарних оптоелектронских сензора, који истовремено осматрају зону од интереса, у дневним и ноћним условима, ради прикупљања обавештајних података и геолоцирања циљева од интереса. Ово је потпуно дигитализовани систем, који се одликује модуларном конструкцијом. Софтверска апликација MIP-1 је наменски развијен софтверски програм, кроз који се остварује укупна функционалност платформе, потребна оператеру за извршавање осматрачко-извиђачких задатака. Систем MIP-1 резултат је заједничког развоја Војнотехничког института и фирме СЕНЗОР Инфиз из Београда.

фото: Министарство одбране Србије
 
Системи за видео надзор околине служе за визуелизацију непосредног окружења борбених средстава. Ови системи омогућавају детекцију, аквизицију и обраду података из непосредне околине, у циљу обезбеђивања тачног и благовременог увида чланова посаде у дешавања и ситуацију око средства.
Реализовани системи за видео надзор околине за модернизовани тенк M84и модернизовани БВП су резултат заједничког развоја Војнотехничког института и фирме СЕНЗОР Инфиз из Београда.
 
Систем командира модернизованог тенка M-84AS2 за видео надзор околине чини шест видео камера у боји са могућношћу рада при смањеној видљивости. Видео камере су распоређене као модули у заједничком кућишту и покривају простор од 360 степени око средства. Систем омогућава истовремени прихват сигнала са свих камера у реалном времену преко LAN кабла. Уграђен је рачунарски интерфејс за подешавање параметара камера.

фото: Министарство одбране Србије
 
Систем командира модернизованог БВП за видео надзор околине омогућава командиру визуелни приказ и увид у ситуацију у непосредној близини средства, у кругу од 360 степени, преко дисплеја, дању и ноћу. Систем чине четири блока са термовизијском и видео камером, монитор/рачунар са екраном осетљивим на додир.

фото: Министарство одбране Србије
 
У оквиру модернизације ПВО система, оклопних борбених возила и артиљеријских средстава, модернизоване су и оптоелектронске нишанске справе/подсистеми. Уз задржавање класичних оптичких нишанских канала оружја, додати су и оптоелектронски канали (видео и термовизијска камера), како би се побољшала функција нишањења и гађања како у дневним тако и у ноћним условима, као и у условима слабије видљивости.
 
Термовизијски нишански подсистем за модернизовани противавионски систем ПАСАРС намењен је за осматрање ваздушних и земаљских циљева, ефикасно нишањење и гађање у дневним и ноћним условима и у условима смањене видљивости, на дометима који одговарају врстама уграђеног наоружања на ово средство. Термовизијски нишански систем састоји се од термовизијске камере и видео блока у окулару за приказ слике са камере и тактичког терминала за приказ термовизијске слике на месту нишанџије.

фото: Министарство одбране Србије
 
Нишанска справа модернизованог БВП састоји се од термовизијске камере, видео камере, ласерског даљиномера, балистичког рачунара и монитора осетљивог на додир. Софтвер омогућује повезивање блока оптике са таблет рачунаром на управљачком пулту куполе и приказ видео слике на монитору рачунара са посебном кончаницом и балистиком за више врста наоружања.


 
Систем за побољшање визуелизације возача представља један од најчешћих концепата модернизације борбених возила, укључујући ту и системе за визуелизацију непосредног окружења и вожњу напред-назад у дневним и ноћним условима. Побољшање визуелизације возача веома је важно због смањења прозора, а самим тим и способности сагледавања окружења због начина извођења заштите борбених возила и посаде увођењем додатног оклопа, поклопаца, штитника.

фото: Министарство одбране Србије

Извор: Министарство одбране Србије

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Турски ловац Ф-16 оборио јерменски Су-25 - Јереван

2020-09-29 16:07:02

Турски ловац Ф-16 оборио је Су-25 јерменског ратног ваздухопловства, саопштио је Јереван. Инцидент долази три дана након што је избио војни сукоб између Јерменије и суседног Азербејџана...

„Настављају се борбе различитог интензитета праћене артиљеријским дејствима непријатеља“

2020-09-29 11:34:53

Министарство одбране Јерменије је саопштило да се азербејџанске оружане снаге припремају за нови напад у Карабаху. „Непријатељ је започео појачана артиљеријска дејства и спрема се за нови...

„Настављене интензивне борбе целом дужином фронта на контакт линији у Карабаху“

2020-09-29 11:31:48

Азербејџанско Министарство одбране саопштило је о жестоким борбама на контакт линији у Карабаху. „У ноћи између 28. и 29. септембра настављене су интензивне борбе целом дужином фронта....

РТ: Јерменија обећала Азербејџану „оштар одговор“ због погођеног цивилног аутобуса

2020-09-29 09:41:35

Азербејџанска артиљерија и летелице гађали су војну базу у Јерменији, а цивилни аутобус погођен је у „удару беспилотном летелицом“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Јерменије,...

РТ: Број жртава коронавируса премашио милион, док се пандемија шири у САД-у, Бразилу и Европи

2020-09-29 09:28:06

  Коронавирус је однео више од милион живота широм света, што је најновија мрачна „прекретница“ за светску пандемију први пут откривену пре неких 10 месеци, која се...

„Азербејџанска војска приликом напада користила турске авионе“

2020-09-28 09:49:03

Председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан изјавио је да је азербејџанска војска приликом напада користила турске авионе Ф-16 који су се већ месец дана налазили у...

Јереван: Наше оружане снаге имају само један задатак, а то је да победе

2020-09-28 09:44:36

Премијер Јерменије Никол Пашињан састао се са руководством оружаних снага те земље и том приликом изјавио да пред њима стоји само један задатак – да победе. „Наше...

РТ: Азербејџан и Јерменија наставили са борбама због спорног Нагорно-Карабаха; распоређено тешко наоружање

2020-09-28 09:17:31

Иинтензивна непријатељства између јерменских и азербејџанских снага настављена су преко ноћи дуж границе спорног региона Нагорно-Карабах. Обе стране су саопштиле успехе у борбама и известиле да...

„`Авангард` ће и у блиској будућности остати непобедив за сваки систем противракетне одбране“

2020-09-27 16:42:27

Хиперсонични блок стратешког ракетног система „Авангард“ у будућности ће вероватно моћи да се пресретне помоћу ласерског или електромагнетног оружја, али за сада је ово само теорија....

РТ: Сукоб између Јерменије и Азербејџана због спорног региона Нагорно-Карабаха

2020-09-27 12:46:45

Азербејџан је започео „офанзиву“ на Нагорно-Карабах, рекао је јерменски премијер усред извештаја о обарању азербејџанских авиона. Баку инсистира да предузима "реципрочне мере" у спорном региону насељеном...

RT novi pocetna
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва ноћу

Москва ноћу