Војно школство успешно се прилагођава свим изазовима

Објављено: 06.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије

Судећи по великом интересовању за војне школе које је обележило и ову годину, упркос пандемији вируса Ковид-19 која је посебно утицала на образовни систем у целој земљи, за многе младиће и девојке војнички позив још једном се потврдио као прави избор за стицање знања и вештина за будућност, наводи Министарство одбране Србије.

Да је све спремно за пријем нових генерација полазника Универзитета одбране сведочи и чињеница да ће нову школску годину започети смештени у реконструисани објекат за смештај слушалаца у кругу Војне академије од 3.300 квадрата, са 66 климатизованих соба, канцеларијама и помоћним просторијама. Изградња нове и реконструкција постојеће зграде и обезбеђивање потпуно новог простора за смештај професора и студената прво је велико улагање у Војну академију још од 1980. године. Објекат је реконструисан по најсавременијим стандардима, у оквиру комплетне реконструкције извршена је и замена свих инсталација, подова, плафона и све собе имају санитарни чвор. Као и њихове старије колеге, и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе могу да се похвале смештајем у реконструисаним ученичким собама и заједничким просторијама интерната Војне гимназије.Осим значајних улагања у квалитет живота и наставног процеса, за војно школство ова година важна је и по значајном јубилеју 170 година од оснивања Војне академије, који је обележен свечаним откривањем бисте генерала и академика Јована Мишковића и отвaрањем спомен собе Војне академије у касарни "Генерал Јован Мишковић".

Иако веома водећи рачуна о традицији, војно школство истовремено прати савремене трендове и успешно се суочава са изазовима времена у коме живимо. У времену пандемије вируса Ковид-19, захваљујући иновационим платформама које је Војна академија припремила и применила, није изгубљен ни један једини час. Начин рада платформе и њене могућности, када је реч о наставном процесу, омогућили су кадетима Војне академије да путем видео-линкова презентују научено градиво чиме су створени услови за њихов несметани рад, иако су, због прописаних мера, били ван школских клупа.

Платформа је доступна 24 часа дневно ученицима, кадетима и полазницима свих облика усавршавања. На платформи је 401 предмет и курс, са више од 4.000 корисника. 

И у условима ванредног стања војно школство је показало колико је у стању да се прилагоди и колико је у стању да брзо реагује и брзо омогући својим полазницима да наставе са редовним процесом свог школовања и да приведу своје школовање крају. Уз то, без обзира на све изазове 2020. године и пандемије Ковид-19, војне школе су спремно спровеле све процедуре у вези са уписом нових кадета и ученика.Имајући у виду специфичности војног школства, као што су различите вежбовне активности, практичан рад, упознавање са наоружањем и коришћење наоружања, све врсте обуке изведене су на време и у складу с препорукама здравства.

Момци и девојке који се спремају за прве дужности, као њихови професори, показали да ни ванредно стање не може да поремети наставни план показујући и велику вредноћу и мотивацију у извршавању свих обавеза.

Кадети завршних година Војне академије наставили су са посебним облицима наставе и показали да је све оно што су радили протеклих година дало резултате.

Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе, такође, нису прекидали школовање током пандемије. У складу са лекарским препорукама, због специфичности њиховог будућег занимања и због свега што морају да ураде и науче, наставили су школовање у касарнским-карантинским условима.

Ове године, први пут после 20 година изведена је и обука кадета Војне академије у зимским условима са новом опремом на 51. скијашком полигону „Копаоник“, а програмом обуке обухваћено је и нордијско скијање.

Кадети завршних година Војне академије и слушаоци Курса за резервне официре, заједно су са кадетима Медицинског Факултета ВМА, који су први пут учествовали, успешно извели завршну вежбу "Дипломац 2020" - круну њиховог војничког оспособљавања на Војном комплексу "Пасуљанске ливаде". Своје знање и обученст, кадети завршних година проверили су извођењем тактичке вежбе са бојним гађањем по темама “Ојачани стрељачки вод у одбрани”, “Тенковски вод у нападу” и “Артиљеријска батерија у нападу” и показали  спремност за обављање почетних дужности официра у јединицама Војске Србије.

Војна академија обезбедила је и све услове да слушаоци за резервне официре школовање заврше успешно. Свечаност поводом полагања заклетве слушалаца за резервне официре генерације "март 2020" одржана је у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду, а заклетву је положило 34 слушалаца.

Како традиција налаже, ученици 44. класе Војне гимназије обележили су завршетак школовања у тој војнообразовној установи. Период у којем је школована 44. класа обележила су значајна инвестициона улагања у боље услове интернатског живота и рада.

Наставни процес успешно је приведен крају и на највишим нивоима усавршавања у војном школству, а свечаностима на Војној академији обележен је завршетак школовања полазника Школе националне одбране - 9. класе Високих студија безбедности и одбране, 63. класе Генералштабног усавршавања и завршетак школовања официра 66. класе Командно-штабног усавршавања.

У претходних неколико година, препозната је важност улагања у инфраструктуру Војне академије, па је кадетима на располагању реконструисана и модернизована Пиштољска стрељана у касарни “Генерал Јован Мишковић” где могу да се обучавају у складу са највишим светским стандардима.

Значајним спортским резултатима војних спортиста на међународним такмичењима, као и успеху кадета на универзитетским спортским скуповима, посебно је допринео спортски центар Војне академије као и савремена Атлетска дворана која је им је на располагању за тренирање током целе године.

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Гађање из ПВО система „ПАСАРС“ и „Панцир С1“ на полигону „Пасуљанске ливаде“

2020-09-19 13:32:00

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су гађању циљева из артиљеријско-ракетних система ПАСАРС и Панцир С1, које су...

РТ: Вашингтон распоређује оклопна возила у Сирији и појачава ваздушне патроле након инцидента са руским снагама

2020-09-19 09:12:32

Пентагон је послао низ оклопних возила, радарских система и додатних снага у Сирију како би показао снагу, појачавајући америчко војно присуство у земљи након инцидента са...

„Комплетна одговорност за могућу ескалацију ситуације у Црноморском региону лежи на САД-у и њиховим НАТО савезницима“

2020-09-19 06:47:16

Одговорност за ескалацију у Црноморском региону уз могуће заоштравање ситуације лежаће на Америци и НАТО-у, изјавио је начелник главне оперативне управе Генералштаба оружаних снага Русије, први...

Русија повећава спремност за мобилизацију војске и флоте

2020-09-18 08:40:02

Министарство одбране Русије ће повећати спремност за мобилизацију руске војске и морнарице, саопштио је министар Сергеј Шојгу. „Ради даљег повећања спремности за мобилизацију војске и флоте реализујемо...

Модернизација ваздухоплова Војске Србије

2020-09-18 07:41:52

Министарство одбране и Војска Србије последњих година упоредо са набавком и опремањем војске новим наоружањем и војном опремом, интензивно спроводе модернизацију постојећих средстава са циљем да све чиме војска располаже буде на најбољи могући начин искоришћено и унапређено како би послужило својој основној сврси – доприношењу спремности наше војске да самостално брани суверенитет и независност своје земље и свог народа, саопштуило је Министарство одбране Србије.

Доњецк: Кијев саботира додатне мере прекида ватре које је предузела контакт група у Донбасу

2020-09-17 09:48:23

Кијев саботира додатне мере прекида ватре које је предузела контакт група у Донбасу, саопштила је прес служба Министарства спољних послова Доњецке Народне Републике, преносе РИА Новости. Како...

РТ: Пољска оптужила руске контролоре летења за намерно обарање председниковог авиона, те тражи њихово хапшење

2020-09-17 08:48:38

Пољски тужиоци затражили су хапшење тројице руских контролора летења на аеродрому Смоленск-Северни, оптужујући их за намерно изазивање несреће у којој је 2010. године погинуо пољски председник...

Модернизација борбених-оклопних возила (БОВ-3) у командно-извиђачка возила (КИВ)

2020-09-17 08:01:22

Командно-извиђачко возило (КИВ) је још једно сложено борбено средство настало као резултат домаћег знања и потенцијала, ангажовањем Војнотехничког института као носиоца развоја и великог броја коопераната....

Фрегата „Адмирал Есен“ прати амерички носач авиона „Френклин Рузвелт“ који је ушао у Црно море

2020-09-16 10:14:51

Фрегата „Адмирал Есен“ почела је да прати амерички носач авиона „Френклин Рузвелт“ који је ушао у Црно море, саопштио је Национални центар за руковођење одбраном РФ. Раније...

Оптоелектронска опрема у Војсци Србије

2020-09-16 08:44:12

У средства које Војска Србије свакодневно користи у обављању својих задатака убрајају се и разноврсна оптоелектронска средства домаће и стране производње. Оптоелектронска средства намењена су за повећање ефикасности осматрања и кретања на мањим и већим даљинама, како у дневним тако и у ноћним условима, а њихове карактеристике везане су за тактику употребе јединица Војске Србије у складу са задацима које обављају

RT novi pocetna
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва ноћу

Москва ноћу