Како је Русија постала највећи извозник гаса на свету

Објављено: 14.11.2020.год.
фото: © Александр Рјумин/ТАСС / Russia beyond


Русија поседује највеће резерве гаса на свету и интензивно га продаје у иностанству. Зависност економије од продаје сировина одавно је постала пословична карактеристика Русије. На диптиху савременог уметника Василија Лошкина представени су Мајчица Нафта и Баћушка Гас у људском обличју. Али зашто је до тога дошло? Покушаћемо да одговоримо на ова и друга питања о руском гасу, пише Russia beyond.


Колико Русија има гаса?

Више него била која друга земља. Према 
подацима руске Рачунске коморе, главног државног органа који контролише рад владе, Русија заузима прво место на свету по резервама гаса, шесто по резервама нафте, а такође спада међу водеће земље када се ради о резервама никла, платинских метала, злата, гвоздене руде и многих других руда.

Бруто вредност испитаних и процењених резерви руда у Русији се према ценама на светском тржишту креће око 28 билиона долара САД. Три четвртине ове суме одлази на нафту, гас и угаљ. Притом су испитане резерве природног гаса Русији довољне за преко 50 година.

Русија поседује највећу количину доказаних резерви природног гаса које чине око 20% светских резервиˮ, каже доцент на катедри за економску теорију Руског економског универзитета „Плехановˮ Олег Чередниченко.

Резерве гаса којима располаже Русија процењују се на 38 билиона кубних метра. Затим следе Иран са 32 билиона кубних метара и Катар са 24,7 билиона кубних метара.


Колико природног гаса Русија продаје?

Руски гасни гигант „Гаспромˮ је 2019. године у иностранство испоручио укупно 236,9 милијарди кубних метра гаса. Ово је један од највиших показатеља у историји компаније.

Између осталог, у земље изван некадашњег СССР-а извезено је 199,2 милијарде кубних метара. То је 98,7% од нивоа рекордне 2018. године и за 2,5 % више него 2017. године. Обим испорука у низ земља Европе достигао је максималне вредности. Између осталог, у Француску, Аустрију, Мађарску и Холандију.

2020. године због пандемије вируса корона обим испорука је очекивано пао. Према проценама „Гаспромаˮ, обим извоза гаса у земље изван некадашњег СССР-а 2020. године ће бити 165-170 милијарди кубних метара.


Како је Русија постала извозник гаса?

Велике резерве и ниска цена производње су два главна фактора због којих је током многих година Русија била највећи извозник природног гаса на свету.

Чак и с обзиром на дужину транспортне маршруте до земаља ЕУ коначна цена гаса на граници је нижа него код већине конкуренатаˮ, каже старији научни сарадник Центра за истраживање тржишта Института за примењена економска истраживања Руске академије за народну привреду и државну управу Дмитриј Гордијев. Према његовим речима, постојање извозних цевовода великог капацитета омогућава испоруку потребне количине природног гаса без нарушавања ограничења протока.

Може ли Русија да задржи овај статус?

Она у сваком случају интензивно ради на томе. На пример, у последње време Русија ради на развоју извоза течног природног гаса. То ће јој омогућити да у извоз природног гаса укључи независне произвођаче којима је законски забрањено да извозе гаса гасоводима, а такође на тај начин се смањује политички ризик путем диверсификације извозних рута.

Најупечатљивији пример су испоруке гаса у Кину. 2014. године потписан је 30-годишњи уговор о испоруци гаса између„ Гаспромаˮ и Кинеске националне корпорације за нафту и гас. На основу овог уговора обим испорука „Гаспромаˮ у Кину од 2020. године ће бити:


5 милијарди кубних метара 2020. године,


10 милијарди кубних метара 2021. године,


15 милијарди кубних метара 2022. године.

Према речима Олега Чередниченка, чак упркос чињеници да тренутка ситуација на светском тржишту не иде у прилог Русији, постоји велика вероватноћа да ће Русија задржати статус највећег извозника гаса.

Хоће ли Русија задржати водећу позицију на листи земаља извозница природног гаса не зависи толико од економских, колико од политичких фактораˮ, каже Дмитриј Гордијев. Према његовим речима, са економске тачке гледишта испитане резерве гаса у Русији и развој извозних маршрута омогућиће испоруке гаса у иностранство по конкурентним ценама током много наредних деценија. Притом се у свету опажа тенденција да се природним гасом замењују нееколошки извори енергије као што су угаљ и нафта.

Шта спречава Русију да продаје још више гаса?

Русија углавном испоручује гас на основу дугорочних уговора, склопљених по принципу 
take-or-pay. То значи да, у случају да купац не преузме онолико гаса колико му је намењено, он ипак мора да плати испоруку. Ради се о томе да је инфраструктура за испоруку гаса вема скупа и захтева озбиљна технолошка решења.

На пример, за продају гаса Немачкој руски „Гаспромˮ је изградио гасовод „Северни токˮ по дну Балтичког мора, а за испоруке на турско тржиште саградио је чак два поводна гасовода „Плави токˮ и „Турски токˮ. Ови пројекти могу да се исплате само путем дугорочних уговора. Међутим, у условима пада цена фосилних горива на светском тржишту гас из гасовода остаје на губитку у односу на „флексибилнијиˮ природни гас.

Припремљена инфрастуктура је главна основа за постизање оптималног баланса у погледу формирања цене производње и испоруке 'плавог горива' и самим тим конкурентне цене на тржиштуˮ, каже Олег Черениченко.

Зато је Русија одлучила да у будућности такође развија производњу течног природног гаса. У перспективи удео Русије на глобалном тржишту течног природног гаса могао би да достигне 25%, изјавио је недавно министар енергетике Русије Александар Новак, не наводећи конкретне рокове.

Алексеј Лосан, Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Норвешка компанија за сертификацију гасовода „Северни ток 2“ напустила пројекат због претњи санкцијама од стране САД-а

2020-11-26 14:41:40

Норвешка компанија за сертификацију гасовода „Северни ток 2“ Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (ДНВ ГЛ), напустила је пројекат због претњи санкцијама од стране САД-а. „Амерички Стејт...

Русија уложила више од 13 милијарди долара у ирачку економију

2020-11-26 08:57:32

Руске нафтне компаније уложиле су у Ирак око 13 милијарди долара, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. „Што се тиче енергетског сектора, највеће руске компаније...

Народна банка Србије предвиђа раст БДП-а

2020-11-25 08:44:55

Народна банка Србије повећала је у октобру пројекцију раста БДП-а за ову годину са минус 1,5 одсто на минус један одсто. НБС, такође, предвиђа и да ће...

Србија рефинансирала најскупљи дуг

2020-11-24 16:40:25

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да се Србија, након седам година паузе, успешно вратила на доларско тржиште хартија од вредности ради превременог откупа обвезница...

Путин: Показатељи међународне трговине за последњих шест месеци доживели су пад за више од 15 одсто

2020-11-21 11:31:44

Међу водећим међународним играчима дошло је, због пандемије вируса корона, до ескалације економских противречности, оценио је председник Владимир Путин. Упозорио је на забрињавајуће тенденције као што...

РТ: Кина би се могла придружити великом азијско-пацифичком трговинском споразуму који су САД напустиле

2020-11-21 09:12:18

Јапан би могао проширити главни регионални пакт о слободној трговини како би обухватио и Кину. Познат као ЦПТПП, споразум укључује 11 земаља азијско-пацифичког региона које су...

Свечано пуштено у рад ново постројење у Рафинерији нафте Панчево

2020-11-18 18:37:28

„Дубока прерада“ за веће количине најквалитетнијих горива и почетак домаће производње нафтног кокса

Како је Русија постала највећи извозник гаса на свету

2020-11-14 08:20:28

Русија поседује највеће резерве гаса на свету и интензивно га продаје у иностанству. Зависност економије од продаје сировина одавно је постала пословична карактеристика Русије. На диптиху...

РТ: Кина се спрема да повуче „дипломатски пуч“ ударом на највећи светски споразум о слободној трговини

2020-11-13 11:11:32

Петнаест азијско-пацифичких држава, укључујући Кину и Јапан, планирају да овог викенда потпишу највећи споразум о слободној трговини на свету. ФТА ће смањити царине, ојачати ланце снабдевања...

Русија издвојила више од милијарду долара за обнову електромреже и индустријских постројења у Сирији

2020-11-12 16:13:48

Русија је издвојила више од милијарду долара за обнову електромреже и индустријских постројења у Сирији, изјавио је директор руско-сиријског координационог центра за повратак избеглица Михаил Мизинцев. „Више...

rt ekonomija
историја Русије - економија

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: