Када су Београд и Москва били савезници у 20. веку?

Објављено: 13.01.2018.год.
фото: AFP / Russia beyond


О томе какви су били односи све три Југославије са Совјетским Савезом и његовом наследницом Руском Федерацијом говори познати руски балканолог, историчар и политиколог, научни сарадник Института за славистику Руске академије наука др Георгиј Енгељгарт.

Политиколози у Русији последњих година често воле да говоре о томе како Русија губи Србију и Балкан. Притом ова теза звучи доста чудно јер није сасвим јасно на шта се конкретно мисли. Чак су и односи Руске империје са Србијом често наилазили на проблеме, а односи Совјетског Савеза и Југославије током читавог 20. века, изузимајући кратак период од 1945. до 1948. године, нису били савезнички (а у неким периодима су били и прохладни, чак и непријатељски). Напротив, нека стратешка сарадња се појавила и развијала се тек током последњих десетак година.

Почетком 20. века, до 1917. године, односи Русије са Србијом, барем у време владавине Александра Обреновића и после доласка на власт краља Петра и Николе Пашића, били су веома блиски. Али све се променило после пропасти Руског царства у фебруару 1917. године и доласка на власт бољшевика у новембру исте године.

Белогардејска елита у Србији. Барон Врангел седи други с лева, поред њега је митрополит Антоније Храповицки.

Зашто је прва Југославија међу последњима признала СССР?

Разлог за то, ма како парадоксално звучало, лежи у блискости наших народа. Краљ Александар Карађорђевић је, наиме, веома лично доживео трагични крај историјске Русије 1917. године. Његово срце је у потпуности било на страни „белих“ и зато је посебну пажњу посвећивао руској емиграцији, коју су револуционарне године протерале са родне земље. Краљевина Југославија је сматрала да је Совјетски Савез погубио историјску Русију, а совјетска власт јој је то наплатила, тако што је помоћу Коминтерне радила на распаду Југославије као „тамнице народа“. Процес обостраног напуштања идеолошке политике и њена замена традиционалним методама међудржавних односа на бази одржавања равнотеже стратешких интереса трајао је дуго и завршен је тек 1940. године.

Првомајска парада 1946. године са ликовима Стаљина и Тита пролази испред хотела „Москва“ у Београду.

Како су се развијали односи СССР–а и Југославије после кризе 1948. године?

Раскид 1948. године био је добра лекција и за Москву и за Београд. Совјетски лидери су Титу и његовом тиму признали самостални статус и касније су се пре свега трудили да не дозволе да СФРЈ настави приближавање Западу. Такође нису претендовали да Југославији наметну једино исправно тумачење марксизма- лењинизма. Тито је, с друге стране, после нормализације односа 1955. године такође максимално узимао у обзир самољубље лидера СССР-а и избегавао директну критику совјетског уређења и идеолошког приступа. Билатерални односи су се по правилу развијали кроз смењивање периода кризе и периода зближавања. Посебна улога Југославије која се налазила „између два блока“, ојачана статусом једног од иницијатора Покрета несврстаних, искључивала је могућност било каквог формалног савезништва са Совјетским Савезом.

Традиционалне историјске везе између Руса и Срба су, међутим, толико јаке да се наши народи међусобно доживљавају као савезници. Ово убеђење је тако чврсто укорењено да је ретко ко свестан да је међу нашим земљама формално савезништво постојало само почетком 20. века и у периоду од 1945. до 1948. године, пре раскида између Стаљина и Тита. Чак ни после нормализације совјетскојугословенских односа 1955. године, па све до распада СССР-а и Југославије почетком деведесетих, није дошло ни до каквог обавезујућег савеза! Па ипак, нису само Срби ти који Јељцинову Русију оптужују за издају почетком деведесетих, већ и велики број Руса сматра да је политика тог периода била срамна епизода и осећа кривицу због недовољне подршке Србима, посебно за време бомбардовања НАТО-а 1999. године.

Београд, 20. фебруар 2016., демонстрације против споразума са НАТО-ом.

Руска Федерација деведесетих година и СРЈ: зашто је све било баш тако и да ли је за све крив Борис Јељцин?

Говорећи о почетку деведесетих, не треба заборавити да је тада истовремено са Србијом страшан шок доживела и Русија. Још 1989. године руководство у Москви је осим СССР-ом управљало и целом Источном Европом, а већ крајем 1991. године Совјетски Савез се распао. Западна граница земље се померила хиљаду и по километара на исток, где се налазила средином 18. века. Без испаљеног метка земља је изгубила своје територије, које су током векова биле више пута освојене и повраћене у крвавим ратовима. Десетине милиона совјетских држављана једнога јутра се пробудило у другим земљама, а најближе везе унутар јединствене економске инфраструктуре биле су прекинуте. Осим тога, на преласку из 1991. у 1992. годину државни апарат у Москви претрпео је тектонски потрес. Апарат нове државе, Руске Федерације, формиран је фактички од нуле. А то се у потпуности односило и на дипломатију. Нова власт је истовремено покушавала да некако држи ситуацију под контролом, да не дозволи да земља падне у кризу и да се распад настави. Јер, с обзиром на то да се дивовски Совјетски Савез, који је изгледао неразрушив, управо распао, ко је могао да гарантује да иста судбина неће задесити и Руску Федерацију и да ће се центрифугална сила зауставити? Земља је истовремено прелазила са социјализма на тржишну економију, градила се вишепартијска демократија и водила очајничка борба за власт, која је окончана на јесен 1993. године малим грађанским ратом у центру Москве, када су тенкови гађали парламент.

Борис Јељцин и Андреј Козирев

Јасно је да у таквим условима руководству нове Русије није било до спољне политике, осим у смислу проналажења подршке за своје деловање. Отуда се у овој епохи појавила хипертрофирана нада да ће Русија после Хладног рата са САД и Западом успети да изгради истинско пријатељство, партнерство и сарадњу. Те наде и недостатак спољнополитичког искуства код тима Бориса Јељцина, који је на власт дошао на таласу брзих промена, дали су одрешене руке министру спољних послова Андреју Козирјеву, присталици беспоговорног потчињавања Западу, који је председнику обећао да ће му обезбедити снажну подршку из иностранства.

Трагичне последице за Србе изазвало је поклапање кризе у нашим земљама, када су у моменту најкритичнијем за српски народ кључне спољнополитичке одлуке у Москви зависиле од идеолошки предиспонираног министра. Управо тада Русија је гласала за увођење санкција Југославији и подржала главне антисрпске потезе Запада, који ће бити основа за вишегодишњу дискриминацију српских држава. И поред свих својих недостатака, Борис Јељцин је имао урођен политички инстинкт и већ је 1993–1994. године почео да схвата да је политика Козирјева према Југославији крајње непопуларна у Русији и да му, уместо освајања политичких поена, само наноси штету.

Отада Москва почиње сасвим полако и постепено да мења свој курс и да напушта антисрпску политику. Нажалост, за исправљање брзоплетих и погрешних Козирјевљевих одлука било је потребно више времена и труда него за пристајање на иницијативе америчких партнера.

Симбол коначног раскида Русије са политиком деведесетих било је Примаковљево окретање авиона изнад Атлантика, када је почело бомбардовање Југославије. Још 1996. године, када је сменио Козирјева на позицији министра спољних послова Русије, Јевгениј Примаков је доследно покушавао да исправи грешке прозападног слепила и да, између осталог, поврати посебност руско-српских односа. Он је покушао да пружи подршку руководству Републике Српске, које је било под интензивним притиском Запада, а на јесен 1998. године уложио је огромне напоре како би спречио напад НАТО-а на Југославију. Поступак Јевгенија Примакова био је одраз његових личних убеђења као државника, али и објективне слабости тадашње Русије, која је претрпела неуспешне економске реформе и с тешком муком се опорављала после банкрота у августу 1998. године. Али, упркос овако тешкој унутрашњој ситуацији, у руководству Русије су се нашле снаге које су председника Јељцина увериле да је неопходно водити политику подршке Београду, што је резултирало пребацивањем руских мировних снага из Босне на Косово, чиме је привремено отежана реализација планова САД и њихових савезника да без икаквог отпора окупирају Косово и Метохију.

Слободан Милошевић и Јевгениј Примаков

Зашто је руска војска 2003. напустила Косово и Метохију?

Формални разлог за повлачење руских мировних снага са Косова и из Босне у лето 2003. године била је жеља да се смање трошкови издржавања војних контингената у иностранству. Стварни узрок било је незадовољство Кремља форматом операција КФОР-а и ЕУФОР-а, у којима Русија не само што није имала своје секторе, него су њене снаге биле потпуно потчињене команди НАТО-а. Руски војници су фактички морали дисциплиновано да извршавају одлуке на чије доношење наша земља никако није могла да утиче. Године 2003. Владимир Путин још није престао са покушајима да изгради моделе сарадње са Западом, укључујући ту и НАТО, свесно изашавши неколико корака у сусрет Вашингтону. Од такве политике он је одустао тек касније, када се потпуно уверио да Запад свесно не жели ни у најмањој мери да испоштује националне интересе Русије. Један од првих потеза који је показао ову промену било је преиспитивање политике према решавању косовске кризе, што је онемогућило аутоматско признање независности Приштине 2006–2007. године.

Руски војници на приштинском аеродрому „Слатина“ у јулу 1999.

Георгиј Енгељгарт,
Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (1) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Ових дана сви су амерички савезници, што показује колико такви савези заиста мало значе

2019-11-19 07:40:31

"Али, ако је и тако, и Русија, и Србија, и ниједна од тих земаља никада није добила статус `савезника САД-а`"

Мушка Марија

2019-11-17 10:25:56

У оно доба када се Савезници нису могли договорити да нам помогну што у људству, муницији и свему осталоме, Краљевина Србија је, крајем 1915, пропала. У...

Битка на Батини

2019-11-09 09:27:34

Пре 75 година одвијала се најжешћа битка при форсирању Дунава на нашем подручју. Јединице Трећег украјинског фронта и Главног штаба Војводине су херојски јуришали преко ове велике реке, над којом су доминирали висови изнад Батине које је држао неприијатељ. Имао сам част да упознам доста бораца који су учествовали у бици на Батини, а један од њих ми је рекао: “Децо моја, дивне бродове имате данас, а ја сам Дунав на овом месту прешао на вратима од штале".

НАТО агресија на Републику Српску и српски народ током рата у БиХ

2019-10-29 08:20:28

Увод - Бомбардовање Републике Српске (агресија НАТО на РС) које је спроводио НАТО пакт током рата у БиХ, као тема није широко присутна у домаћој, а још мање у страној јавности, осим у различитим званичним и незваничним извештајима ОУН, те самог НАТО пакта и у одређеним новинским текстовима, научним радовима и историјским уџбеницима, под различитим именима и различитим тумачењима. У последњих неколико година у РС се обележава дан НАТО бомбардовања РС, а као датум је одређен 9. септембар. О ангажовању НАТО пакта током рата у БиХ не зна се довољно, нити се о томе довољно говори. На западу се „ангажман НАТО пакта“ посматра искључиво са „хуманитарне стране“, као „изнуђена и неопходна мера“ у циљу „спречавања и елиминисања хуманитаране катастрофе“. Мало се говори и пише о односу УНПРОФОР-а – мировних снага УН и самог НАТО пакта који је био врло домимантан у БиХ. Додељени мандат мировних снага УН и изнуђено спровођење тога мандата, супротно основним начелима деловања мировних снага УН, од стране САД, блиско савезништво са НАТО пактом и сврставање снага УН на страну Бошњака и заузимање непријатељског става према Србима и РС, нису радо разматране теме ни у домаћој ни у страној јавности. Ретки су аутори и политичари који агресију НАТО пакта на РС посматрају као предходну фазу агресије НАТО пактан на СРЈ и својеврсну припрему за коначни ударац на српскуе земље. Агресија НАТО пакта на Републику Српску, Србију и српски народ може се посматрати са мноштва аспеката и анализирати и изучавати са становишта многих научних дисциплина. За овај феномен свакако су заинетресване пре свих војна наука, геополитика, затим историја, наука о међународним односима, али и социолошке, психолошке па и медицинске науке. Министарство одбране Србије и Медија центар "Одбрана" су предузели важне кораке у оквиру своје издавачке делатности да кроз едицију РАТНИК расветле многе од набројаних аспеката агресије НАТО против српског народа у целини. У том смилу је и на овогодишњем сајму књига организован трибина под називом „Искустав из одбране током НАТО агресије“ – Памтимо књигом, на којој се на бази чињеница отворено говорило, о различитим аспектима поменуте агресије, са тежиштем на изучавању војних искустава и извлачења различитих поука за будућност, како ради политичког деловања, тако и ради усваршавања војнодоктринарних знања и знања из сфере одбране и безбедности.

Братство по атому од науке до нуклеарке

2019-10-29 07:35:56

У сарадњи с Руском Федерацијом, у Србији ће бити изграђен центар за нуклеарну науку, технологије и иновације. Наша научна заједница ће добити трансфер знања и...

Гулаг: Главни логори совјетског казнено-поправног система

2019-10-27 09:08:33

Систем Гулаг је у Стаљиново доба покривао целу територију СССР-а, од Поларног круга до Казахстана и од западних граница до руског Далеког истока. Данас се на Западу...

Невидљиви командант „операције Слатина”

2019-10-26 08:10:52

Нови заменик министра одбране Русије Јунус Бек Јевкуров био је у делегацији премијера Дмитрија Медведева, али мало ко је препознао специјалца који је пре две деценије заузео аеродром у Приштини

Дејства Дунавске флотиле СССР-а у Београдској операцији

2019-10-19 09:21:55

Пише: Бошко Антић, контраадмирал у пензији У другој половини септембра 1944. године, у току борбених дејстава у Румунији и Бугарској, команда Дунавске флотиле предузела је више...

Српски и руски шпијун у акцији: Како су Бранко Вукелић и Рихард Зорге спасли Москву

2019-10-17 07:51:34

Информација да Јапан неће напасти Совјетски Савез била је пресудна да се делови Црвене армије повуку и помогну у одбрани

РТ: Критичари бесни на добитника Нобелове награде Петера Хандкеа јер „негира геноцид“, али сматрају да је бити нацист сасвим у реду

2019-10-14 16:35:38

Ове године Нобелова награда за књижевност припала је Петeру Хандкеу, драмском писцу са неупитним књижевним остварењима. Међутим, случајно се десило да његов политички став противречи западном...

rt - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: