Када су Београд и Москва били савезници у 20. веку?

Објављено: 13.01.2018.год.
фото: AFP / Russia beyond


О томе какви су били односи све три Југославије са Совјетским Савезом и његовом наследницом Руском Федерацијом говори познати руски балканолог, историчар и политиколог, научни сарадник Института за славистику Руске академије наука др Георгиј Енгељгарт.

Политиколози у Русији последњих година често воле да говоре о томе како Русија губи Србију и Балкан. Притом ова теза звучи доста чудно јер није сасвим јасно на шта се конкретно мисли. Чак су и односи Руске империје са Србијом често наилазили на проблеме, а односи Совјетског Савеза и Југославије током читавог 20. века, изузимајући кратак период од 1945. до 1948. године, нису били савезнички (а у неким периодима су били и прохладни, чак и непријатељски). Напротив, нека стратешка сарадња се појавила и развијала се тек током последњих десетак година.

Почетком 20. века, до 1917. године, односи Русије са Србијом, барем у време владавине Александра Обреновића и после доласка на власт краља Петра и Николе Пашића, били су веома блиски. Али све се променило после пропасти Руског царства у фебруару 1917. године и доласка на власт бољшевика у новембру исте године.

Белогардејска елита у Србији. Барон Врангел седи други с лева, поред њега је митрополит Антоније Храповицки.

Зашто је прва Југославија међу последњима признала СССР?

Разлог за то, ма како парадоксално звучало, лежи у блискости наших народа. Краљ Александар Карађорђевић је, наиме, веома лично доживео трагични крај историјске Русије 1917. године. Његово срце је у потпуности било на страни „белих“ и зато је посебну пажњу посвећивао руској емиграцији, коју су револуционарне године протерале са родне земље. Краљевина Југославија је сматрала да је Совјетски Савез погубио историјску Русију, а совјетска власт јој је то наплатила, тако што је помоћу Коминтерне радила на распаду Југославије као „тамнице народа“. Процес обостраног напуштања идеолошке политике и њена замена традиционалним методама међудржавних односа на бази одржавања равнотеже стратешких интереса трајао је дуго и завршен је тек 1940. године.

Првомајска парада 1946. године са ликовима Стаљина и Тита пролази испред хотела „Москва“ у Београду.

Како су се развијали односи СССР–а и Југославије после кризе 1948. године?

Раскид 1948. године био је добра лекција и за Москву и за Београд. Совјетски лидери су Титу и његовом тиму признали самостални статус и касније су се пре свега трудили да не дозволе да СФРЈ настави приближавање Западу. Такође нису претендовали да Југославији наметну једино исправно тумачење марксизма- лењинизма. Тито је, с друге стране, после нормализације односа 1955. године такође максимално узимао у обзир самољубље лидера СССР-а и избегавао директну критику совјетског уређења и идеолошког приступа. Билатерални односи су се по правилу развијали кроз смењивање периода кризе и периода зближавања. Посебна улога Југославије која се налазила „између два блока“, ојачана статусом једног од иницијатора Покрета несврстаних, искључивала је могућност било каквог формалног савезништва са Совјетским Савезом.

Традиционалне историјске везе између Руса и Срба су, међутим, толико јаке да се наши народи међусобно доживљавају као савезници. Ово убеђење је тако чврсто укорењено да је ретко ко свестан да је међу нашим земљама формално савезништво постојало само почетком 20. века и у периоду од 1945. до 1948. године, пре раскида између Стаљина и Тита. Чак ни после нормализације совјетскојугословенских односа 1955. године, па све до распада СССР-а и Југославије почетком деведесетих, није дошло ни до каквог обавезујућег савеза! Па ипак, нису само Срби ти који Јељцинову Русију оптужују за издају почетком деведесетих, већ и велики број Руса сматра да је политика тог периода била срамна епизода и осећа кривицу због недовољне подршке Србима, посебно за време бомбардовања НАТО-а 1999. године.

Београд, 20. фебруар 2016., демонстрације против споразума са НАТО-ом.

Руска Федерација деведесетих година и СРЈ: зашто је све било баш тако и да ли је за све крив Борис Јељцин?

Говорећи о почетку деведесетих, не треба заборавити да је тада истовремено са Србијом страшан шок доживела и Русија. Још 1989. године руководство у Москви је осим СССР-ом управљало и целом Источном Европом, а већ крајем 1991. године Совјетски Савез се распао. Западна граница земље се померила хиљаду и по километара на исток, где се налазила средином 18. века. Без испаљеног метка земља је изгубила своје територије, које су током векова биле више пута освојене и повраћене у крвавим ратовима. Десетине милиона совјетских држављана једнога јутра се пробудило у другим земљама, а најближе везе унутар јединствене економске инфраструктуре биле су прекинуте. Осим тога, на преласку из 1991. у 1992. годину државни апарат у Москви претрпео је тектонски потрес. Апарат нове државе, Руске Федерације, формиран је фактички од нуле. А то се у потпуности односило и на дипломатију. Нова власт је истовремено покушавала да некако држи ситуацију под контролом, да не дозволи да земља падне у кризу и да се распад настави. Јер, с обзиром на то да се дивовски Совјетски Савез, који је изгледао неразрушив, управо распао, ко је могао да гарантује да иста судбина неће задесити и Руску Федерацију и да ће се центрифугална сила зауставити? Земља је истовремено прелазила са социјализма на тржишну економију, градила се вишепартијска демократија и водила очајничка борба за власт, која је окончана на јесен 1993. године малим грађанским ратом у центру Москве, када су тенкови гађали парламент.

Борис Јељцин и Андреј Козирев

Јасно је да у таквим условима руководству нове Русије није било до спољне политике, осим у смислу проналажења подршке за своје деловање. Отуда се у овој епохи појавила хипертрофирана нада да ће Русија после Хладног рата са САД и Западом успети да изгради истинско пријатељство, партнерство и сарадњу. Те наде и недостатак спољнополитичког искуства код тима Бориса Јељцина, који је на власт дошао на таласу брзих промена, дали су одрешене руке министру спољних послова Андреју Козирјеву, присталици беспоговорног потчињавања Западу, који је председнику обећао да ће му обезбедити снажну подршку из иностранства.

Трагичне последице за Србе изазвало је поклапање кризе у нашим земљама, када су у моменту најкритичнијем за српски народ кључне спољнополитичке одлуке у Москви зависиле од идеолошки предиспонираног министра. Управо тада Русија је гласала за увођење санкција Југославији и подржала главне антисрпске потезе Запада, који ће бити основа за вишегодишњу дискриминацију српских држава. И поред свих својих недостатака, Борис Јељцин је имао урођен политички инстинкт и већ је 1993–1994. године почео да схвата да је политика Козирјева према Југославији крајње непопуларна у Русији и да му, уместо освајања политичких поена, само наноси штету.

Отада Москва почиње сасвим полако и постепено да мења свој курс и да напушта антисрпску политику. Нажалост, за исправљање брзоплетих и погрешних Козирјевљевих одлука било је потребно више времена и труда него за пристајање на иницијативе америчких партнера.

Симбол коначног раскида Русије са политиком деведесетих било је Примаковљево окретање авиона изнад Атлантика, када је почело бомбардовање Југославије. Још 1996. године, када је сменио Козирјева на позицији министра спољних послова Русије, Јевгениј Примаков је доследно покушавао да исправи грешке прозападног слепила и да, између осталог, поврати посебност руско-српских односа. Он је покушао да пружи подршку руководству Републике Српске, које је било под интензивним притиском Запада, а на јесен 1998. године уложио је огромне напоре како би спречио напад НАТО-а на Југославију. Поступак Јевгенија Примакова био је одраз његових личних убеђења као државника, али и објективне слабости тадашње Русије, која је претрпела неуспешне економске реформе и с тешком муком се опорављала после банкрота у августу 1998. године. Али, упркос овако тешкој унутрашњој ситуацији, у руководству Русије су се нашле снаге које су председника Јељцина увериле да је неопходно водити политику подршке Београду, што је резултирало пребацивањем руских мировних снага из Босне на Косово, чиме је привремено отежана реализација планова САД и њихових савезника да без икаквог отпора окупирају Косово и Метохију.

Слободан Милошевић и Јевгениј Примаков

Зашто је руска војска 2003. напустила Косово и Метохију?

Формални разлог за повлачење руских мировних снага са Косова и из Босне у лето 2003. године била је жеља да се смање трошкови издржавања војних контингената у иностранству. Стварни узрок било је незадовољство Кремља форматом операција КФОР-а и ЕУФОР-а, у којима Русија не само што није имала своје секторе, него су њене снаге биле потпуно потчињене команди НАТО-а. Руски војници су фактички морали дисциплиновано да извршавају одлуке на чије доношење наша земља никако није могла да утиче. Године 2003. Владимир Путин још није престао са покушајима да изгради моделе сарадње са Западом, укључујући ту и НАТО, свесно изашавши неколико корака у сусрет Вашингтону. Од такве политике он је одустао тек касније, када се потпуно уверио да Запад свесно не жели ни у најмањој мери да испоштује националне интересе Русије. Један од првих потеза који је показао ову промену било је преиспитивање политике према решавању косовске кризе, што је онемогућило аутоматско признање независности Приштине 2006–2007. године.

Руски војници на приштинском аеродрому „Слатина“ у јулу 1999.

Георгиј Енгељгарт,
Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (1) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Како су немачке „камиказеˮ терорисале Црвену армију

2020-10-18 17:50:33

Сви су чули за јапанске пилоте-самоубице, такозване „камиказеˮ, који су обарали америчке авионе забијајући се у њих и тако одлазили у смрт. Али ретко ко зна...

Како је Русија 1995. године за длаку избегла да започне нуклеарни рат

2020-10-17 08:19:25

Инцидент са норвешком метеоролошком ракетом остао је све до данас једини случај када је руски председник активириао свој нукларни коферчић. Двадесет петог јануара 1995. године свету је...

Како је формирана Руска империја

2020-10-10 07:11:34

Русија је била трећа по величини империја у историји човечанства. Како је она настала?

Маршал Жуков о неуспешном походу Александра Македонског на Индију

2020-10-03 10:45:27

Улазак трупа Александра Македонског у Индију оцењује се као велика победа Запада у борби против дезорганизованог Истока. Међутим, по речима маршала Георгија Жукова, Александрова армија је тамо више страдала него Наполеонова у Русији.

Од Арарата до Београда: Осмех богиње освете

2020-09-30 13:00:32

Мало је познато да је један од највећих јерменских националних јунака добар део живота провео у Србији. Овако је то било...

Лажна демократија

2020-09-21 11:08:02

Западна демократија је лажна демократија. Западни систем, чији је једини циљ да се овековечи власт највећих злочинаца и пљачкаша, шампиона у одступању од најважније људске одлике –...

Како су Руси учинили Кремљ „невидљивим“ у Другом светском рату?

2020-09-20 09:39:27

У Другом светском рату је извршено 8 интензивних ваздушних напада на Кремљ. На средњевековну московску тврђаву бачено је 15 различитих авионских бомби и преко 150 запаљивих...

Изборск, тврђава која је спасла Русију

2020-09-20 09:28:27

Данас је то мало село у Псковској области, а некада је био важан стратешки град Старе Русије, који је више пута одбијао нападе различитих непријатеља и...

Како је пробијен Солунски фронт

2020-09-15 14:13:05

"Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба дрско продирати – без починка до крајњих...

Како је из пепела Руске империје никао СССР?

2020-09-13 07:58:07

Лењинова замисао је била да СССР има чланице широм света, али се то није остварило јер је Стаљин имао другачије планове. Погледајмо како и зашто је...

rt - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва ноћу

Москва ноћу