Права руска рибља чорба: Традиција дуга десет векова

Објављено: 01.06.2017.год.
фото: Илустрација: Asiansupper via Flickr / Руска реч


Ово јело је у Русији познато од давнина, и још увек је омиљени специјалитет. Питање је само да ли је данашња чорба иста као она коју су јели наши преци? Учесници годишњег фестивала ростовске рибље чорбе покушали су да одговоре на то питање.

Фестивал „Велика ростовска рибља чорба – 10 векова традиције” одржава се већ четврти пут. То је најпрестижнији догађај у сфери гастрономског туризма (прво место на националној ранг-листи Russian Events Awards). Ове године је на ово аматерско такмичење дошло 17 екипа из различитих градова Русије. Свака је представила свој оригинални рецепт рибље чорбе, а специјалитете је оцењивао жири који су чинили професионални кувари.

Чорба којој не треба шпорет


Скоро свака земља има своју традиционалну рибљу чорбу. Постоји шпански бујабес, фински лохикеито са павлаком, италијански чопино... Једна од најважнијих одлика руске рибље чорбе је једноставност састојака који су свакоме увек при руци.

Илустрација: Ника ЧајкинаИлустрација: Ника Чајкина

„Таква чорба се може направити од чега год хоћете”, прича један учесник фестивала. „Наша екипа прави чорбу са дивљом пшеницом. То у неку руку подсећа на кашу од секире из руске бајке (тако се у преносном смислу каже за резултат који је постигнут и поред првобитног недостатка потребних састојака). Она се може правити од било које рибе. У нашем случају то су лосос, бакалар и караш. У питању је универзална чорба. Може се правити и код куће на шпорету, и у природи.

 

 

 

Десет векова традиције

Рибља чорба се на руском зове „уха”. То је једно од најстаријих и најомиљенијих јела руске кухиње. Помиње се још у 11 веку. Истина, раније се тако звала свака чорба, а не само рибља. Најпре се правила од дивљачи, трава и поврћа. Тако се звала и говеђа или пилећа чорба, што се помиње у многим старинским рецептима. Почев од 15. века „уха” се прави углавном од рибе, а назив је тек од краја 17. века почео да се користи само за рибљу чорбу.

Илустрација: Ника ЧајкинаИлустрација: Ника Чајкина

Ова чорба се кува од скоро свих врста рибе. Важно је да буде бистра и да се комади рибе не распадну. По правилу се састојци ваде из чорбе чим се скувају, а касније се додају у тањир када се јело сервира.

Права руска рибља чорба се увек кува без поклопца на умереној и слабој ватри како би остала бистра. Од зачина се додаје само мало зелени, ловоров лист, со и бибер. Класична руска „уха” има неколико варијанти. Бела се прави од смуђа, врсте гргеча (Gymnocephalus cernuus) и сига (Coregonus lavaretus), а црна од караша и шарана. Црвена или ћилибарска се кува од црвене рибе, на пример од лососа или моруне. Додаје се и мало шафрана да би боја била изразитија.

Чорба за цареве и просјаке


„Уха” је универзална чорба. У зависности од врсте рибе она може бити јело за сиромашне или префињени специјалитет за гурмане. На царским пировима је права „уха” била спој пилеће и рибље чорбе коме се додавало бело вино или вотка. Сервиран је рибљи растегај (пуњено рибом дугуљасто квасно пециво са великим отвором у средини), као и земичке с луком или мале пирошке.

Екипа победника. Илустрација: Ника ЧајкинаЕкипа победника. Илустрација: Ника Чајкина

На фестивалу у Ростову је представљено много занимљивих варијанти тог чувеног јела. Победила је екипа која је припремила „уху” направљену по руском рецепту старом преко 300 година. Скувана је у казану запремине 300 литара. Штета је што не можемо да је пробамо.

 

Царска уха, или уха на манастирски начин

То је пилећа чорба из које се састојци ваде из котла чим се скувају, да се не би распали. После пилетине се додаје ситнија риба. После гргеча се кувају смуђ и штука, а затим кромпир, шаргарепа и мало црног лука.

 

 

Ника Чајкина, Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Лажни цар на руском престолу: Пресудна битка за Москву 1612.

2017-08-21 11:46:47

Почетком 17. века је Пољско-литванска државна заједница била једна од најјачих сила Источне Европе. Она је искористила смутно доба у Русији и покушала да постави свог човека на московски престо. Пољаци су били на прагу победе у вишевековном супарништву са својим источним суседом.

РТ: И преко Србије је Северна Кореја научила бруталне лекције САД

2017-08-20 15:40:16

Извор: Восток, РТ: Да ли ће трећи светски рат почети због злочиначких акција лакрдијашког лидера са глупом фризуром и његовом злобном нуклеарном ратном државом? Или, да ли...

Шарлатани „плаве крви”: Лажни наследници последњег руског цара

2017-08-20 09:23:00

Лагали су, упорно тврдећи да су царског порекла, и очајнички су покушавали да то докажу на суду. Али све узалуд. Многи би свашта учинили да постану познати,...

Биће рата или камиказа Трамп

2017-08-18 16:03:46

Док јавност буде тражила крај рата, демократе ће извести на улице милионе незадовољника већ напујданих Шарлотсвилом Захвалност председника САД Доналда Трампа упућена лидеру Русије Владимиру Путину за...

Руски снагатор или УАЗ 469

2017-08-16 20:19:29

Ретки су акциони филмови западне филмске школе у којем лоши момци источно од Гринича, поред тога што су ружни прљави и зли. не возе џипове а...

Армијске игре: Русија, Кина и ЗНД одмериле снагу на „бојном пољу”

2017-08-16 12:48:32

Већ трећу годину заредом војне игре одушевљавају народ експлозивним спојем игре, борбе и вежбања у гађању – и све то у мирољубивој атмосфери! Ни ова година...

Неустрашив и бруталан: Барон Фон Унгерн, последњи руски кан

2017-08-16 12:40:54

Роман фон Унгерн-Штернберг (1886-1921) је имао несвакидашњу биографију. Као аристократа немачког порекла постао је будиста и ослободио Монголију од кинеске окупације, све време покушавајући да победи...

Церска битка

2017-08-16 09:37:34

Успех српске војске скренуо је и пажњу светске јавности на Србију

Па ви сте Србин!

2017-08-15 12:42:09

Тадија Р. Сонденмајер (*19. II 1882, Београд – †10. Х 1967, Београд) био је син познатог пуковника др Романа Сонденмајера, који је у Мајском преврату 1903....

Корејски рат: Како је МиГ-15 зауставио америчку надмоћ на небу

2017-08-13 18:13:29

Супериорност изузетног ловца МиГ-15 била је један од кључних чинилаца који су довели до вођства руских пилота у ваздушном рату изнад Кореје.

rt - kolumne
РР банер колумне

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли подржавате предложену поделу Косова мимо Резоулуције 1244?