Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота

Објављено: 02.09.2020.год.


У години која је свету донела потпуно нове здравствене и безбедносне изазове, јасно се показало колики је значај континуираног улагања у развој војног здравства, које је поред својих редовних задатака успешно пружило помоћ грађанима Србије. Све то не би било могуће да у последње три године нису издвојена значајна средства за обнављање инфраструктуре и набавку савремене опреме за рад војноздравствених установа, саопштило је Министарство одбране Србије.


У периоду ванредног стања за само 14 дана завршена је обнова и изградња нове болнице Војномедицинског центра "Карабурма", намењене за лечење оболелих од вируса Ковид-19. Вредност инвестиције коју су фирма "Термомонт" и партнери уложили у реновирање 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 квадратних метара, колико износи садашња површина нове болнице, као и изградњу приступног пута, износи више од 37 милиона динара. На уређењу смештајних капацитета ВМЦ "Карабурма" била је ангажована и Војна установа "Београд 2". За веома кратко време грађевински је комплетно уређено 40 соба, 10 канцеларија, две операционе сале, шок-соба, 15 купатила и припадајућих мокрих чворова и обезбеђено 70 болничких кревета, уз којих је укупни капацитет ВМЦ "Карабурма" проширен на 140 кревета.Лечење ковид пацијената захтевало је и набавку неопходне пратеће опреме у коју спадају: 300 болесничких кревета специјалне и опште намене, шест ЕКГ апарата са 12 канала за дијагностику срчаних сметњи оболелих пацијената, 10 монитора за праћење виталних параметара животно угрожених пацијената, 30 аспиратора за животно угрожене пацијенте на респирацији, три гасна анализатора за одређивање нивоа гасова у крви, две бежичне линеарне ултразвучне сонде са таблетом за брзу дијагностику плућних обољења и велика количина средстава личне заштитне опреме. 

Војномедицинска академија као престижна научноистраживачка и здравствена установа, у протекле три године бележи знатна унапређења у раду.

Захваљујући уговору Министарства одбране са Директоратом цивилног ваздухопловства из 2017. године, инфраструктурно је уређен хелидром ВМА, што је донација вредна 25 милиона динара.

У 2018. години за ВМА су набављени и пуштени у рад: нови апарат за магнетну резонанцу, где је вредност укупне инвестиције за смештајни простор и апарат износила око 126,7 милиона динара, 160 слајсни скенер вредности 56 милиона динара, као и стационарни и мобилни дигитални "Самсунг" рендгени вредности 35 милиона динара, док је у просторију и медицинску опрему за Очну банку ВМА уложено око 28 милиона динара.

ВМА је у 2019. години набавила опрему за "3D mapping" вредну 30 милиона динара, два ултразвучна апарата за која је дато 9,3 милиона динара, медицинску опрему за хируршки блок у износу од 42 милиона динара, опрему за Клинику за кардиологију ВМА (ергометријска трака) вредности 11 милиона динара, као и опрему за Клинику за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА у вредности 14 милиона динара.У фебруару ове године у ВМА је отворена нова интензивна нега у Клиници за анестезиологију и интензивну терапију. Вредност радова на адаптацији и припреми простора јединице интензивног лечења износи око 28,5 милиона динара, а за набавку нове медицинске опреме издвојено је 40,9 милиона динара. У марту је реновиран и простор операционих сала у Центру за дневну хирургију Поликлинике ВМА, за шта је уложено око 1,5 милион динара.

У августу 2020. године отворен је адаптирани део Института за нуклеарну медицину ВМА укупне површине 245,03 квадратна метра, са постављене две гама камере, уређаја који је важан за прецизну дијагностику различитих обољења, а посебно малигнитета код којих је правовремено уочавање често од животне важности. Вредност изведених радова на адаптацији простора је око 54,8 милиона динара са ПДВ, док цена медицинских уређаја износи око 93.2 милиона динара.

За Војну болницу Нови Сад прошле године набављен је операциони сто у вредности од шест милиона динара, а исте године за Војну болницу Ниш набављене су операционе лампе у износу од 6,5 милиона динара.

У Војној болници Ниш у 2018. години адаптиран је део операционог блока површине 120 квадратних метара и уређена операциона сала намењена микроинванзивној хирургији из области хирургије зглобова, што је инвестиција вредна 11 милиона динара. Такође, у овој војноздравственој установи отворена је нова операциона сала за лапароскопску хирургији абдоминалних органа, опремљена видео артроскопом са пратећим сетовима за одређену врсту операције, за шта је издвојено 13 милиона динара, а реконструисане су и две просторије Одељења за радиологију и набављена четири дигитална рендген апарата нове генерације - укупне вредности 53,7 милиона динара. У априлу 2020. године, у развод гасова за лечење ковид позитивних пацијената у Војну болницу Ниш уложено је око 9,4 милиона динара.

Захваљујући улагањима Министарства одбране у Центру војномедицинских установа Београд у марту 2018. године почела је са радом војна амбуланта на Бежанијској коси. Вредност инфраструктурних радова износила је 15 милиона динара.

Подједнако важно инфраструктурним улагањим током последње три године била су улагања у кадрове те је у 2019. и почетком 2020. године у војноздравствене установе у стални радни однос запослено више од 500 особа, како медицинског, тако и немедицинског особља. На тај начин омогућено је да Војна болница Ниш, Војна болница Нови Сад, Центар војномедицинских установа Београд и Војномедицинска академија буду и кадровски ојачане.

Водило се рачуна и о возном парку установа војног здравства па је у јануару ове године купљено шест нових санитетских возила вредних 33 милиона динара.

Такође, значајна су улагања у српску војну болницу нивоа 2+ у мировној мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, за чији рад је у 2019. години набављена медицинска опрема у износу 55 милиона динара.

Министарство одбране и Војска Србије наставиће да улажу у војно здравство, јер тим улагањем не само да се подиже ниво здравствене заштите и укупан квалитет живота свих припадника, већ се пружа значајна подршка целокупном здравственом систему и грађанима наше земље.

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Број новозаражених и хоспитализованих премашио 4.000

2021-03-02 17:25:45

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да су од последњег извештаја тестирани узорци 16.743 особе, од којих је 4.157 налаза позитивно на коронавирус. Хоспитализована је...

НИС наставља да улаже у здравље заједнице и град Нови Сад

2021-03-02 15:29:38

Реконструисан објекат Дома здравља у Новом Саду у Алмашкој улици

Кон: Ванредно стање нема алтернативу, иначе ћемо пући  к'о звечка

2021-03-02 09:28:16

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је медицински део Кризног штаба предложио ванредно стање и затварање свега осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа. Истиче да ванредно стање нема алтернативу "иначе ћемо пући к'о звечка".

СЗО: Био би врло преурањено и нереално мислити да ћемо се до краја године ослободити вируса

2021-03-02 09:13:13

Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да је нереално размишљање да ће се свет ослободити ковида-19 до краја ове године. Директор СЗО за ванредне ситуације Мајк Рајан...

Саркози осуђен на затворску казну због корупције и злоупотребе положаја

2021-03-01 16:36:12

Бивши француски председник Никола Саркози осуђен је по две тачке оптужнице за корупцију и злоупотребу положаја и ићи ће у затвор на годину дана уз две...

Поново раст броја заражених коронавирусом

2021-03-01 15:46:29

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да су од последњег извештаја тестирани узорци 13.286 особа, од којих је 3.469 налаза позитивно на коронавирус. Хоспитализовано је...

У Републику Српску стигао други контингент руских вакцина „Спутњик V“

2021-03-01 12:30:39

Данас је у Бањалуку стигао други контингент од 20.000 доза руских вакцина против коронавируса „Спутњик V“. Вакцине су допремљене у простоприје бањалучке компаније "Крајина груп"“ након што су...

На аеродром Никола Тесла слетео авион са 100.000 вакцина „Спутњик V“

2021-03-01 06:54:58

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на Аеродрому „Никола Тесла“ авион којим је у Београд из Руске Федерације допремљено 100.000 вакцина „Спутњик V“. Вучић је истакао...

У Србију стиже још 100.000 руских вакцина „Спутњик V“

2021-02-28 07:03:00

У Србију вечерас стиже још 100.000 руских вакцина "Спутњик V", најавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, након што је јутрос разговарао телефоном...

Вучић: Српску историју и географију писаће само држава Србија

2021-02-27 12:26:23

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће почетком недеље поднети иницијативу да само држава може да прави уџбенике српског језика, историје и географије. "Српску историју и...

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: