Како да пронађете своје корене у Русији ако имате руско порекло

Објављено: 13.08.2018.год.
фото: © Getty Images / Russia beyond


Руска империја је била дом људима из различитих земаља који су ту студирали, радили и засновали породице. После Октобарске револуције многи странци су напустили земљу и сада њихови потомци покушавају да открију своје руске корене. Питали смо руске генеалоге да нам испричају своје занимљивије случајеве.

Веденско гробље у источном делу Москве било је намењено за сахрањивање католика и протестаната који су живели у Русији. Било је познато и као „немачко гробље”. Пуно је крипти, маузолеја, меморијалних стубова и предивних гробних скулптура. Једна од њих се налази на гробници породице Бодло. Били су то чувени руски произвођачи парфема француског порекла. Између прстију статуе налази се папирна цедуља: неке речи се више не могу прочитати, али ово се може разабрати: „Зовем се... а моја мајка је... Бодло. Живим у Француској... Ми тражимо...” Порука је потписана имејл адресом.

 

Гробница породице Бодло на Веденском гробљу

Током своје историје Русија је била дом људи различитих националности. Французи, Немци и Енглези најразличитијих професија, међу којима су били трговци, лекари, војници, научници и писци, радили су ту, пронашли љубав и остали да живе, помогавши Русији да постане велика земља. После Октобарске револуције и ратова многи од оних који су рођени у овим старим породицама напустили су Русију и вратили се у земљу својих предака, која им је била потпуно страна. Данас, међутим, многи странци долазе у Русију да траже своје порекло.

Порука у руци статуе

Игла у пласту сена

 

Генеалошко испитивање у руским архивама је прилично сложен посао, чак и за Руса који је магистрирао руску историју. Овакво истраживање захтева познавање сложених историјских извора, као што су црвене матичне књиге или регистри регрутације. Осим тога, генеалошка истраживања захтевају сталну писану кореспонденцију са многим локалним архивама. За људе који не говоре руски тешкоћа се састоји у томе што већина запослених у архивама још увек говори и пише само на руском. Тако да су тражени генеалози који течно говоре европске језике.

„Радим са великим бројем страних клијената, јер знам седам језика, иако не говорим све течно”, каже Виталиј Семјонов, независни историчар са преко десет година искуства на пољу генеалогије. „Већина мојих страних клијената су из Француске и Белгије. Они су потомци наших емиграната.”

„Другу групу, која је готово једнако велика, чине амерички Јевреји, потомци Јевреја из Украјине, Белорусије и Русије. Ови људи обично не говоре нити читају руски, а то нису могли ни њихови родитељи. Али њихови родитељи су имали сећања из детињства на своје бабе и деде које су им говориле о животу у Русији, или су задржали неки дијалекат хебрејског који су говорили њихови преци. Трећу групу чине потомци Немаца са Волге”, објашњава Семјонов.

Станислав Думин држи у рукама своју књигу „Русија: историја крунисања”

„Не заврше се сва генеалошка истраживања добрим резултатима”, каже Станислав Думин, стручњак за грбове у Руском племићком савезу, организацији која окупља потомке руских племићких породица. „Један клијент из Швајцарске је тражио своје руско-немачке корене. За време владавине Катарине Велике, његов предак се прикључио руској војсци, живео је у Москви, добио племићку титулу и имао децу, али се почетком 19. века у изворима губи сваки траг његовој породици.”

Стајати на гробу свог прадеде

 

Филип Патрик и његова жена на Донском гробљу

Један Рус је недавно био сведок невероватног открића: на старом Донском гробљу у Москви фудбалски навијач који је дошао на Светско првенство у фудбалу пронашао је гроб својих предака.

„Овде лежи мој прадеда, ујак моје бабе по мајци”, рекао је Филип Патрик из околине Нице у Француској. „Николај Козљанинов, генерал-ађутант, командант Кијевског војног округа.” Филип каже да су он и његова жена управо били у Санкт Петербургу и тамо пронашли кућу његових предака са меморијалном таблом. „Моји преци су напустили Русију одмах после револуције”, каже Филип.

И Руси, као и странци, сањају о томе да открију претке који су повезани са руским великанима из прошлости, са онима који се спомињу у књижевности, мамоарима или дневницима. Они сматрају да је то важније и на неки начин „престижније” него да нађу „само” богате претке или претке племићког порекла.

„Имао сам клијенткињу из Француске која је, за разлику од већине мојих клијената, нестала када је сазнала резултате истраживања о свом претку, уралском козаку који је некада упознао Лава Толстоја, причао са њим, а руски писац је о томе записао у свом дневнику”, каже Семјонов. „Зато сам понудио да јој пошаљем доказ (страницу из Толстојевог дневника) и она је одмах послала новац!”

„Други проблем представљају људи, рецимо, са Форбсове листе, који комуницирају преко својих секретара, јер немају времена. А ови секретари стално одлажу плаћање 'све док шеф не прочита материјал', што блокира истраживање: са руским архивама морате стално да плаћате како бисте напредовали у истраживању. Тако да много боље иде када клијенти, чак и они најважнији, комуницирају са мном директно. А понекад наиђемо на нека заиста фасцинантна открића.”

Како почети и колико то кошта

 

Значи, сигурни сте да имате претке у Русији и имате жељу да пронађете неке податке о њима и направите своје породично стабло.

Пре свега потребно је да скенирате све личне документе који припадају вашој породици, посебно старе документе и то не само оне на руском језику (ако их имате). Као друго, а то је једнако важно, разговарајте са својим рођацима, посебно са оним старијим о њиховој прошлости. Питајте их да ли се сећају имена рођака и места где су живели. Најбоље је да сви разговори буду снимљени. Додајте пуна имена, датуме рођења и професије сваком интервјуу. Скенирајте старе фотографије, али само ако сте сигурни ко се налази на њима.

Као треће, време је да ангажујете руског генеалога. Како бисте их проверили распитајте се о њиховим недавним истраживањима, као и о књигама које су писали или уређивали.

И најзад: трошкови. Запамтите да све време које је уложено у разговор или рад са вашим подацима мора бити плаћено, значи немојте боље да причате све своје тајне, јер ће вам то вероватно бити наплаћено. Најобичније истраживање генеалошког стабла ваше породице (само мушких представника) кошта око 70 000 рубаља (1000 евра), а ако сте спремни да издвојите и више новца, цена целокупног истраживања је најмање 1500 евра. Обично је потребно око шест месеци за прве резултате.

Такође запамтите да су за истраживање потребне мале, али сталне уплате. Ако је генеалог на трагу неког открића, мораће да проверава податке, што може бити скупо. Али, тако постајете део историје.

Георгиј Манајев, Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

На данашњи дан рођен патријарх Павле

2019-09-11 06:54:50

Скроман, мудар, брижан, брзо се настанио у срцима милиона верника. Не бранимо се од туђег зла злом у себи. "Човек не може да бира време и...

Патријарх Теофил III: Признајемо Украјинску православну цркву на челу са митрополитом Онуфријем

2019-09-07 11:30:06

Јерусалимски патријарх Теофил III је током састанка са митрополитом минским и заславским Павлом у Светој земљи изјавио да у Украјини признаје само једну цркву, а то...

Одбијен захтев Караџића за преиспитивање одлуке о одбијању његове жалбе на висину казне

2019-09-05 07:46:25

Међународни резидуални механизам за кривичне судове одбио је захтев првог председника Републике Српске Радована Караџића за преиспитивање одлуке о одбијању његове жалбе на висину одређене казне. Председник...

Дани Републике Српске у Србији

2019-09-03 09:00:24

Манифестација Дани Републике Српске у Србији 2019. биће одржана од 4. до 10. септембра. У двадесетак српских градова биће одржани разни програми, а отварање и затварање манифестације биће у Народном позоришту у Београду.

Дарко Младић: Настављамо наш напор да генерала Младића изведемо на лечење

2019-09-01 08:51:58

Здравствено стање бившег начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића је непромењено. Генералу Младићу је и даље лоше, а одбрана ће на статусној конференцији заказаној за...

Mеђународнa конференцијa „Бесмртни пук“ 25. септембра у Београду

2019-09-01 04:02:09

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком разговарао о организацији предстојеће међународне конференције „Бесмртни пук“, која ће...

Украјински суд пустио из притвора руског новинара Кирила Вишинског

2019-08-28 10:56:36

Апелациони суд у Кијеву одлучио је да пусти из притвора уредника портала РИА Новости - Украјина, Кирила Вишинског. Руски новинар Кирил Вишински обећао је да ће присуствовати...

Комисије Грчке православне цркве против признавања украјинске „нове цркве“

2019-08-28 09:00:06

Две комисије Грчке православне цркве саопштиле су да су против призња „нове цркве“ у Украјини, саопштио је извор РИА Новости у црквеним круговима. Како се наводи, то...

Градоначелник Београда угостио стипендисте НИС-а са престижних руских универзитета

2019-08-26 15:49:27

Градоначелник Београда Зоран Радојичић приредио је у Старом двору у Београду свечани пријем за шесторо стипедиста компаније НИС, који су ове године дипломирали на престижним универзитетима...

Милошу Биковићу забрањен улаз у Украјину због „угрожавања националне безбедности“

2019-08-22 07:24:37

Милошу Биковићу забрањен је улаз у Украјину због "угрожавања националне безнедности", објавио је српски глумац на свом Твитер налогу. Zabranjen mi ulazak u Ukrajinu. Ne znam kako...

rt drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: