Генерал Ратко Младић крив и за убиства док није био у бившој БиХ

Објављено: 24.03.2018.год.

Браниоци генерала Ратка Младића поднели су Жалбеном већу Механизма у Хагу жалбу којом траже да због низа правних и чињеничних грешака, пресуда којом је осуђен на доживотни затвор буде преиначена


Браниоци Ратка Младића поднели су Жалбеном већу Механизма у Хагу (наследника Хашког трибунала) жалбу којом траже да због низа правних и чињеничних грешака, пресуда којом је осуђен на доживотни затвор буде преиначена, а Младић ослобођен од оптужби, преноси Танјуг.

Као алтернативу, Младићева одбрана је предложила Механизму да му се суђење понови, преносе босански медији.

Са друге стране, Тужилаштво у Хагу затражило је жалбом да суд Младића прогласи кривим и за наводни геноцид над муслиманима и Хрватима у пет општина у бившој Босни и Херцеговини, за које је првостепеном пресудом ослобођен.

Младићеви браниоци тврде да је Хашки трибунал погрешио када је у пресуди Младићу утврдио да је постојао удружени злочиначки подухват чији је он био припадник, а чији је циљ било трајно и насилно уклањање несрпског становништва са великих делова територије БиХ које су лидери босанских Срба прогласили српским.

Одбрана жалбом оспорава и наводе пресуде да су постојала наводна злочиначка удружења у Сарајеву и Сребреници, као и да је Младић руководио узимањем за таоце припадника УНПРОФОР-а у пролеће 1995. године.

Наводе и да Младић није имао правично суђење, да су његова права грубо прекршена, а жалили су се и на казну доживотног затвора, уз тврдњу да судије нису у обзир узеле олакшавајуће околности.

Хашки трибунал је бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) непосредно пред затварање, 22. новембра прошле године осудио на доживотни затвор због наводног геноцида у Сребреници, прогона Хрвата и муслимана широм бивше БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, те узимања припадника УНПРОФОР-а за таоце.

Трибунал је, међутим, Младића ослободио оптужбе за геноцид у пет општина, за које тужилаштво од жалбеног већа Механизма у Хагу сада жалбом тражи да га прогласи кривим и осуди.

У питању су општине Фоча, Котор-Варош, Приједор, Сански Мост и Власеница.

О жалбама ће одлучивати веће којим преседава судија Теодор Мерон, а у чијем су саставу судије Кармел Адијус, Лиу Дакун, Симор Пантон и Приска Матимба Њамбе.

Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

Младићеви браниоци су раније најавили да ће се жалити на свих 10 тачака оптужнице по којима је Младић осуђен, од укупно 11, пошто је по једној тачки ослобођен оптужби.

Ратко Младић крив и за убиства док није био у бишој БиХ

Генерал Ратко Младић осуђен је у Хашком трибуналу и за оно за шта уопште није оптужен, сазнају "
Новости". Како каже генералов адвокат Бранко Лукић, судско веће га је прогласило кривим и за догађаје од пре 12. маја, када је преузео команду у БиХ, а које тужилаштво у његовој оптужници уопште није третирало.

Тако је Младић у Хагу постао крив и за хапшења и протеривања муслимана у Приједору, Кључу, Санском Мосту током априла 1992. године, када су Срби преузели власт.

- Тога нема ни у једном суду на свету. Он тада уопште није био у БиХ, већ у Хрватској и не може да има икакве везе са злочинима у Босни у том периоду - наводи Лукић.

Ово је пример само једног промашаја судског већа у Младићевој пресуди, због којег је одбрана предала Механизму у Хагу најаву жалбе. Како су нам рекли, обавестили су суд да ће се жалити на готово сваки од 5.353 параграфа у првостепеној пресуди.

 

- Ништа у пресуди не ваља. Мноштво је нетачности, супротности, паушалних закључака без икаквих доказа - каже нам Лукић.

 

- Жалићемо се по неколико основа. Гомила је и процедуралних грешака на штету Младића, због којих пресуда пада пред сваким судом. Систематски је имао и нефер суђење током целог процеса, а некоректан однос је био и према сведоцима одбране, а и његовим браниоцима. Није имао иста права као тужилаштво, давани су му краћи рокови. Нису правилно оценили његово здравствено стање и како оно утиче на поступак и његово понашање у судници.

 

Бранко Лукић, фото: Новости

 

Лукић наводи да ће се жалити и на превисоку казну доживотног затвора.

 

- Уопште нису ценили његову командну одговорност, па ако је није имао, како је онда био део удруженог злочиначког подухвата. Они сами кажу да Младић никога није убио, нити наредио да буде убијен и да за то нема ниједног доказа. Али је осуђен, јер је, како кажу, самим учешћем у рату био део УЗП.

Одбрана је најавила и да ће се жалити на УЗП у целости, али и по тачкама оптужнице за Сарајево, Сребреницу и узимање припадника Унпрофора за таоце.

ТУЖИЛАШТВО СЕ ЖАЛИ

Хашко тужилаштво је у најави жалбе навело да ће се жалити на ослобађајући део пресуде, којом је генерал Младић проглашен невиним за геноцид у пет општина у БиХ. Они ће тражити да се осуди и због таквог злочина у Фочи, Котор Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.

БЕЗИМЕНЕ ЖРТВЕ


АДВОКАТ Лукић каже да су свуда у Младићевој пресуди бројни примери где се само наводи да је убијено 20 или 30 људи, без иједног имена. Тако да се не зна ни ко су жртве за чију смрт је генерал осуђен.

С.Ј. Матић,
Новости


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Патријарх Кирил: Патриотско васпитање омладине је залог успешне будућности Русије

2019-12-11 11:04:11

„Задатак Цркве, а мислим не само Цркве – већ власти и свих нас, састоји се у томе да умемо да се обратимо нашој младој генерацији, да...

Загреб и Сарајево бојкотују уручивање Нобелове награде Петеру Хандкеу

2019-12-10 07:43:13

Хрватска и Босна и Херцеговина бојкотују уручивање Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу, саопштили су званични Загреб и Сарајево. Претходно су сепаратистичке власти у Приштини и Албанија...

Шездесет година љубави

2019-12-08 18:46:38

Јагода и Сретен Бујошевић из Ивањице прославили су шездесет година брака у кругу породице и пријатеља. У ресторану ‘’Под трешњом’’ јубиларне  свећице угасили су у присуству...

Врховни суд Хрватске наложио поновно суђење генералу ЈНА Бориславу Ђукићу

2019-12-08 12:54:24

  Генералу ЈНА Бориславу Ђукићу Врховни суд Хрватске укинуо је првостепену пресуду Жупанијског суда у Сплиту, којим је осуђен на девет година затвора и надокнаду штете од 18 милиона...

Уручене награде другог кола наградне игре „Са нама на путу до новог аутомобила“ компаније НИС

2019-12-07 07:26:12

НИС је добитник Националне награде за волонтирање у категорији „Искорак године“ коју традиционално додељују Форум за одговорно пословање и Смарт колектив.  Ово признање припало је НИС-у за...

Кинеска делегација обишла изложбу „Одбрана 78“

2019-12-06 11:07:06

„Велика почаст за храбру српску војску и српски народ“

НИС добитник Националне награде за волонтирање у категорији „Искорак године“

2019-12-04 18:22:46

U ime NIS-a nagradu je primila Milena Spasić, direktor Sektora za društveno odgovorno poslovanje NIS-a

Још један руски портал покренуо своју верзију на српском језику

2019-12-03 14:56:57

Портал „Балканист” на руском језику ради од октобра 2018. За то време настао је професионални клуб који чине руски политичари, политиколози, историчари, експерти и новинари, чији...

„Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату“

2019-12-02 06:25:13

Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали...

РТ искључују у Боливији

2019-11-28 09:40:14

Емитовање РТ-а у Боливији биће окончано следеће недеље, објавио је водећи приватни ТВ оператер у земљи без претходног обавештења или јасног објашњења, позивајући се само на...

rt drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: